HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Eylül 2023 Cuma - 14:09

Gümrükçü, ‘yer bulunamıyor, olan İzmirliye oluyor’ dedi ve ekledi: İki kurum arasında sorun var!

Harmandalı Çöplüğü’nün kaldırılması kararı sonrası yer belirleme noktasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü arasında koordinasyon sorununun olduğunu belirten Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Sanırım bu iki kurum arasında diyalog eksikliği var. Kurumlar konuşuyor ancak ‘araya siyaset mi giriyor?’ diye endişe doğuyor. İzmir’in önemli konuları siyasete kurban gidiyor algısı yerleşiyor. Olan İzmir halkına oluyor” dedi.

Gümrükçü,  ‘yer bulunamıyor, olan İzmirliye oluyor’ dedi ve ekledi: İki kurum arasında sorun var!

EGEDESONSÖZ- Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Programın gündeminde mahkeme tarafından kapatılma kararı alınan Harmandalı Çöplüğü vardı.

ÇÖP DÖKECEK YER OLMAMASI NEDENİ İLE HARMANDALI GİTMEZ
Harmandalı Çöplüğü’nün kullanılmaması noktasında mahkeme kararı olmasına rağmen çöplük için yeni yer belirlenemediğini belirten Gümrükçü, “Ben Çiğli Belediye başkanları arasında en sakin kalanım. Biz hakkımızı bilimle masada konuşarak korumaya çalışıyoruz. İlk defe Çevre Şehircilik İl Müdürü’nü, AFAD İl Müdürü’nü, İZBB Daire Başkanı’nı, odaları masaya oturtmuş tek belediye başkanıyım. Harmandalı konusunu net bir şekilde konuştuk. Konuştuk ne oldu? Sonuç yok. ‘Menderes olsun’ diyoruz. Onlar diyor ki ‘Çiğli Belediye başkanının niyeti ne?’ diyorlar. Yamanlar’a götürülecekti, niye götürülmedi konuşmadık şimdiye kadar bunu. Manisa’ya da bir yer söyledik o hiç tartışılmadı. Çöp dökecek yer olmaması nedeniyle Harmandalı gitmez. İzmir tüm çöpünü buraya dökerek sorunu çözemeyecek durumda. Sabah kalkıyoruz toprak kayması, öğle yangın, akşam farklı bir şey… Sorun üreten bir yer burası. Buranın sorun ürettiğini herkes biliyor. Sorundan etkilenen binlerce Çiğlili var. Bu tesis yeni kaymıyor, geçmişte de kaydı. Harmandalı köyüne doğru hareket belirlendiğinde set çekildi, bu sefer farklı yönde kayma oldu. 100’e yakın insan bundan birinci derecede etkilendi. Yüzlerce insan da belediyeden satın aldıkları imarlı alana yerleşemiyorlar. Bu da bir problem… Bize göre toprak kaymasından etkilenmeyen ancak imar sorunu yaşayan bölgeler var” dedi.

İKİ KURUM ARASINDA DİYALOG EKSİKLİĞİ VAR, OLAN İZMİR HALKINA OLUYOR
Çöplüğün kaldırılması kararı sonrası yer belirleme konusunda kurumlar arası diyalog sorunu olduğunu belirten Gümrükçü, “Bu tesis yürümüyor, çözüm lazım. Biz konun tarafıyız. Alternatif yerimiz olsa şuraya dökün diyeceğiz. Ancak Manisa sınırında yer var. Yamanlar’da belirlenmiş yer var. Ben adayken söyledim, sorun çözüldü oraya dökülecek dedim. Ancak 4,5 sene oldu. Çiğli Belediyesi konunun yetkilisi ve sorumlusu değil. Yetkilisi İzBB ve Çevre Şehircilik. Sanırım bu iki kurum arasında diyalog eksikliği var. Kurumlar konuşuyor ancak ‘araya siyaset mi giriyor?’ diye endişe doğuyor. İzmir’in önemli konuları siyasete kurban gidiyor algısı yerleşiyor. Olan İzmir halkına oluyor” ifadelerini kullandı.

ONLAR OTURURKEN BEN AYAKTA DURMAYI TERCİH ETTİM
Harmandalı’na giden çöp araçlarının bir grup vatandaş tarafından durdurularak protesto edilmesi ile ilgili konuşan Gümrükçü, “Muhtarımız 2 gün yolu kapatma eylemi yaptı. Belediye başkanısın, kentte yaşıyorsun, ne yapacaksın? Görmezden gelemezsin. Ancak destek olsan çöpü nereye dökeceksin? 25-26 ilçenin çöpü Çiğli'ye geliyor. Moloz sorunumuz var. Atıkları dökecek yerimiz yok. Ancak siz bunu birinci derecede Çiğli'de yaşıyorsunuz. Sonra diyorsunuz muhtarı yanında mı oturayım İZBB'nin yanında mı oturayım... Onlar otururken ben ayakta durmayı tercih ettim. Bir tarafta muhtar sonuna kadar haklı, diğer taraftan Büyükşehir'in de elinden gelen bir şey yok. Ancak mahkeme kararı sonuna kadar uygulanmalı” değerlendirmesini yaptı.

SİNEK SORUNUNA BİLE BİZ BAKAMIYORUZ
İZSU’ya ait arıtma tesisi üzerinden koku sorununa değinen Başkan Gümrükçü, “Belediye başkanı olduğunuzu düşünün. 9'da eve geliyorsunuz koku çıkıyor. Kapılar kapalıyken evin içine giriyor. 5-10 bin kişinin evine giriyor. Arıyorsunuz ‘kokuyor’ diyorsunuz, 'hayır kokmuyor' deniliyor dönemin yetkilisi tarafından. Birçok böyle nokta var. Bu sizin yetkiniz değil ancak vatandaş önce size küsüyor ancak sizde orada oturduğunuz için sizde bir şey diyemiyorsunuz. Aktif biçimde konuların peşine düştük. İZSU Genel Müdürü ile kokunun kaynaklarını tek tek yerinde inceledik. Güzel bir terim var deşarj deniliyor. Dereye atılınca böyle yumuşatılmış... Ancak atık sinek yapıyor, körfeze zarar veriyor, koku yapıyor. Ancak sizin ceza kesme yetkiniz yok. ‘Koku ceza yetkisini bize devredin’ diye yazıyla istedik. Ancak veremediler. Sineklere bile biz bakmıyoruz o da kanunen İzBB'de. Bizim günlük atığı toplamak haricinde bir durumumuz yok” şeklinde konuştu.

ÇİĞLİ TRAMVAYINDA SON DURUM
Çiğli Tramvayı’ndaki son durumu aktaran Gümrükçü, “31 Aralık’ta deneme seferi yaptık.  Anladığım kadarıyla müteahhit firma ile büyükşehir arasındaki ödemeden kaynaklı anlaşmazlık var. Deprem girdi araya bir de. Biz Mayıs-Mart gibi açarız diyorduk. Sonra seçim girdi. Ciddi bir fiyat farkı oluştu. İhale edilmişti ama bugün 2 milyar TL'yi geçmiştir. Bütçeyi 500 milyona göre yapmışsınız, enflasyondan kaynaklı yaşanan artış var. Firma büyük bir firma. Bir diyalog kopuşu oldu. Geçen ay bir temas oluştu. Eylül ayı gibi oturup protokole bağlayalım denildi” dedi.

 
Özel halk otobüsleri kontak kapatıyor!
 
AK Partili Saygılı ‘İzmir için şüphelerim var’ dedi: Özlale’nin adaylığı pazarlık konusu olabilir!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
23 Eylül 2023 Cumartesi 12:32

Mazot 40 lira olmuş, tramvay değil de yol yapılsın diyen bir kitle hâlâ var. Keşke her yere tramvay, metro olsa da özel araca gerek kalmasa.

Yorumu oyla      3      4  
Ozan kaya 23 Eylül 2023 Cumartesi 10:26

Hiçbir hizmet yapmayıp seçim yaklaştı diye bırak bu ayakları utku. Çiğli sayende köy gibi kaldı. Mahalle yolları köy yolundan beter birgün gezdiğin var mı mahalleleri uzaktan konuş ancak, çöp yıllardır var şimdi mi aklına geldi 4 yıldır nerdesin, yoksun piyasada . ağır yenilgi alacaksın defolup gideceksin

Yorumu oyla      3      6  
Dursun Arslan 23 Eylül 2023 Cumartesi 02:19

Gümrükçü kedi gözü ile görüyor olayları şunu belirtmek isterim ki sen çöpü Çiğli''ye nasıl döküyorsan diğer tarafa da aynı mantıkla işlem yapacaksın o yüzden sana o konuda yer verilmiyor ama sen o çöpü geri dönüşüm, elektrik üretimi ve doğal gübre yapacam dersen o zaman devlet sana şehrin ortasında yer gösterir orada yaparsın ne koku olur nede sinek ama sizde ne yazık ki hizmet etme anlayışı yok sizlerde halka eziyet etme anlayışı var bunu çok iyi biliyorsun ve susuyorsun olayları carpitiyorsun o yüzden yalancısın sahtekarsin. Tramvay projesi başlı başına Çiğli''ye bela normal şartlarda yollar trafiği dahi kaldıramaz iken sizin sadece ben yaptım demek için yaptığınız saçma sapan projelerden bir tanesi, Çiğli''ye adam akıllı 1 tane projeniz yok siz ancak Kıbrıs''a gidin hafta sonları yiyin için gizli inşaat ortaklarinizla kendi tayfanizi alın götürün denize sürekli nasıl olsa beleş yatacak yeriniz hiç yok.

Yorumu oyla      3      5  
Zahra 22 Eylül 2023 Cuma 22:16

Harmandalı bölgesi jeolojik deformasyon nedeniyle yerleşim alanı olamaz ki ? Çiğli de olamazdı . Harmandalının beton yükü Çigli''yi iyice riske sokacak. Jeologlar yer bilimcileri Harmandalı gerçeğini anlatmalı. Kesinlikle. Metan gazı ayrı en tehlikelisi radon gazı soluyor halk. İzmir de kanser vakalarının da sayısı istatistiği verilmeli.

Yorumu oyla      3      4  
Hatice 22 Eylül 2023 Cuma 18:14

Çığlığın tek sorunu çöp değil. Çocuklar için oyun alanı hiç yok. Birbirine geçmiş yapılar. Engelli olan vatandaşların tekerlekli sandalye ile gidebilecekleri yol yok.Büyük ve lüks evler yapılıyor. Ama yollar dar ve kaldırım yok. Olan kaldırımlar da 1 kişi zor yürüyor ve çoğuda kırık yada kazılıp bırakılmış. Evlerin altı otopark yerine daire yapılmış. Araba parkı yok. Yangın çıksa itfaiye arabasının geçmesi için uçması gerekiyor. Geniş daire yapmak yerine çocuklar için geniş oyun alanları yapılsa. Çocuklar bizim geleceğimiz deniliyor. Ama çocuklar için hiç bir şey yapılmıyor.

Yorumu oyla      3      4  
serkan 22 Eylül 2023 Cuma 16:10

gümrük gümrük belediyenin yanındaki dere pislik dolu gümrük sen ne diyorsun gümrük

Yorumu oyla      3      6  
Akıl verenler nerede? 22 Eylül 2023 Cuma 14:18

Bilmeyenler olabilir, Buca Metrosu'na en düşük teklifi verip, elenen firma tramvayı yapıyor. Şimdi de Çiğli Tramvayı'nı enflasyon farkı oluştu diye mi bırakmış? Buca Metrosu o paraya bitmez derken 500 milyon fazlaya ihaleyi verdiler diyenler, bugün de Çiğli Tramvayı bitmedi diye eleştiriyor. Demek ki neymiş, az paraya iş bitmiyormuş.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narlıdere’nin 4’üncü anaokulunda geri sayım
Narlıdere Belediyesi Nar Çiçekleri Anaokulları’nın 4’üncüsü şubesi çok ...
1 milyonluk kaynak... Karabağlar'da amatöre can suyu!
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karabağlar Belediyesi'nin ...
İzmir’in köylerinde zirai ambalaj mücadelesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, zirai ilaçların doğaya atılan ambalaj atıklarına ...
 
Çiğlili ve Avrupalı gençler ERASMUS projesinde buluşuyor
Çiğli Belediyesi ile KUBI Derneği, hibe desteği almaya hak kazandıkları ...
Başkan Sandal 'sözümüzü tuttuk' dedi... Bayraklı'nın yeni kültür merkezi yola çıktı
Bayraklı Belediyesinin Yamanlar’da hayata geçireceği Yunus Emre Kültür ...
Karşıyaka Belediyesi Gündüz Yaşam Merkezi hayatları değiştirdi
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın vizyon projelerinden biri ...
 
Depremzede gençler Buca’da moral depoladı
Buca Belediyesi,  depremden etkilenen Adıyamanlı gençleri İzcilik ve Doğa ...
İzmir Şaşal Su ile yeniden buluştu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Şaşal Su Fabrikası açıldı. Açılışında ...
Bergama'dan 'hoş geldin bebeğim' hediyesi
Bergama Belediye’sinin sosyal belediyecilik anlayışı gereği bebek sahibi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva