HABERLER>GÜNCEL
21 Temmuz 2016 Perşembe - 16:13

Gözaltına alınmadan '2. dalga'yı emretmiş!

Darbe girişiminin ardından İstanbul’da tutuklanan 3’üncü Ana Jet Üs ve Konya Garnizon Komutanı Tümgeneral Haluk Şahar’ın, gözaltına alınmadan önce Üssün Hava Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk’e yeni görev için 4 F 16 savaş uçağını hazır tutması emrini verdiği ileri sürüldü.

Gözaltına alınmadan  2. dalga yı emretmiş!

Gözaltına alınan aralarında Konya Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz ve Kurmay Albay Ertürk’ün de bulunduğu 21 asker adliyeye sevk edildi. Konya’dan karadan ve 2 helikopterle iki grup halinde İstanbul’a giden MAK timlerinin Moda Deniz Kulübü’nde komutanların kaçırılması eylemine katıldıkları ileri sürüldü.

Darbe girişiminin ardından Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında 3’üncü Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Haluk Şahar, Jandarma Konya Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş ve Konya Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz hakkında yakalama kararı çıkartıldı.
3’üncü Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Haluk Şahar İstanbul’da, Jandarma Konya Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş de Ankara’da yakalanıp tutuklandı. Konya Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz, hava savunma okulu yolu üzerinde yakalandı. 

Soruşturma kapsamında geçen pazar günü de 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’na operasyon düzenlendi. Operasyonda üssün Hava Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk ile 135’inci MAK Filo Komutanı Yarbay Alparslan Şahin ile birlikte 6 asker yakalandı. 
Devam eden soruşturma kapsamında Konya’da 54 asker gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 23’ü dün tutuklandı. Tuğgeneral Gündüz, Kurmay Albay Ertürk ve Yarbay Şahin de ile birlikte 21 askerde bugün adliyeye sevk edildi. Gözaltına alınan askerlerin ifadelerinde, darbe girişiminin nasıl hazırlandığı ve hangi girişimlerin bulunduğu ortaya çıktı.

DARBE GİRİŞİM PLANI SABAH BAŞLAMIŞ 

3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı MAK Timi Komutanı Astsubay Başçavuş Yılmaz Bahar, idddiaya göre, cuma günü sabah saatlerinde 7’şer kişilik 3 timle, ağır silahlarla donatılan üsse ait 6 araçla, Moda Deniz Kulübü’ndeki düğünde Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ı, korumaya gidiyoruz diye Konya’dan İstanbul’a hareket etti. İstanbul’a ulaşan tim burada darbe girişimin başlamasını bekledi. 

İKİ HELİKOPTERLE İKİNCİ EKİP YOLA ÇIKTI 

3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’ndaki darbe planının ikinci aşaması ise akşam saatlerinde gerçekleşti. İddiaya göre saat 17.00 sıralarında üsteki 135’inci MAK Filo Komutanı Yarbay Alparslan Şahin, filodaki askerlerin büyük bölümünü evlerine gönderdi. Sonra mühimmat deposundaki görevliyi değiştirip, deponun başına kendi ekibindeki görevliyi getirdi. Daha sonra 2 helikoptere 4 makineli tüfek, yaklaşık 6 bin mermi ve altlarına füze savar sistemi yerleştirildi. Sonra 7’şer kişilik 3 tim saat 18.00 sıralarında Konya’dan İstanbul’a 2 helikopterle hareket etti. 

MODA’DAKİ DÜĞÜNE BASKIN 

Yalova’da ikmal yaptıktan sonra diğer ekiplerle birlikte Moda Deniz Kulübü’ndeki düğüne baskın düzenlendi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ı rehin aldılar. Orgeneral Ünal, darbe girişiminde bulunan askerlere, sivillere ateş edilmemesi konusunda uyardığı öğrenildi. Daha sonra Ünal, bir helikopterle Akıncı Üssü’ne götürüldü. 
İddiaya göre, tüm plandan haberdar olan kendi komutanları Tümgeneral Haluk Şahar’ın da aralarında bulunduğu 8 general de İstanbul Hava Harp Okulu’na götürüldü. 

CUMHURBAŞKANI’NIN OTELİNE BASKIN 

Generallerin rehin alınmasından sonra aralarında MAK Timindeki bazı askerlerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Marmaris’te kaldığı otele baskın yapan askerlere katıldığı iddia edildi. Bazı askerlerin ise generallerin rehin alınmasından sonra Konya’ya kaçtığı belirtildi. 

TÜMGENERALDEN '4 F 16’YI HAZIR TUTUN' EMRİ

Darbe girişimi planı içinde rehin alındığı ileri sürülen 3’üncü Ana Jet Üs Komutanı ve Konya Garnizon Komutanı Tümgeneral Haluk Şahar’ın, İstanbul’da polis tarafından gözaltına alınmadan önce üstte Hava Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk’ü arayıp, 4 adet F-16 uçağını ikinci bir görev için hazır bekletmesi talimatını verdiği öne sürüldü. 

Darbe karşıtı diğer askerlerin ise üsse herhangi bir uçağın iniş ve kalkış yapmaması için hangar ve pistleri otobüslerle kapattığı öğrenildi.
Darbe girişiminin ardından Tümgeneral Haluk Şahar hakkında yakalama kararının çıkması polis, Şahar’ı gözaltına almak için 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’na gitti. İddiaya göre polisi karşılayan Kurmay Albay Ertürk iddiaya göre, ”Üniformamızın şerefini kirlettiler” diyerek hiç bir girişimden haberi olmadığını söyledi. Albay Ertürk’ün, sorgusunda ise suçlamaları kabul etmedi ve darbe girişimiyle her hangi bir ilgisinin olmadığını söylediği öğrenildi. 

TUĞGENERAL, AİLESİYLE TATİLDEN DÖNMÜŞ

Gözaltına alınan Konya Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz’ün yapılan sorgusunda darbe girişiminden haberinin olmadığını söylediği öğrenildi. Ailesiyle tatilden dönerken gözaltına alınan Gündüz’ün, ”Ben ailemle tatilden dönüyordum. Garnizon Komutanı Tümgeneral Haluk Şahar, izinli olduğu için garnizon komutanlığına ben vekalet edecektim. Darbe girişimiyle ilgim yok. Hiçbir şeyden de haberim yok” dediği öğrenildi. 

3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’ndaki darbe girişiminde bulunan askerlerden bazılarının ise İzmir ve Ankara’da yakalandığı öğrenildi. (dha)

 
DEÜ’de operasyon: Kritik ismin kardeşi açığa alındı!
 
Ve OHAL tezkeresi Meclis'ten geçti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DEÜ’de operasyon: Kritik ismin kardeşi açığa alındı!
Darbe girişimini yönettiği iddia edilen Orgeneral Akın Öztürk'ün kardeşi ...
Serbest bırakılan 22 askere tutuklama!
Adli kontrol şartı uygulanarak serbest bırakılan 22 asker savcılığın yaptığı ...
Reuters: Şimşek'in sözleri yanlış çevrildi
Uluslararası haber ajansı Reuters'ın, yabancı basın mensuplarına konuşan ...
 
Tümgeneral: Darbeciyim, isterse idam etsinler!
15 Temmuz darbe girişiminde özel timlerin Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'ın ...
TSK açıklamasında Öztürk'ü doğruladı!
Genelkurmay'ın açıklamasında darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında ...
CHP'nin mitingi hakkında flaş karar!
Pazar günü Taksim Meydanı'nda düzenlenecek CHP’nin mitingi için de İstanbul ...
 
Taksim'e kamyonla çıkan kadınlar konuştu!
Darbe girişimine karşı kamyonla Taksim'e çıkan ve Başbakan Yıldırım'ı ...
Boğaziçi Köprüsü'nden korkunç görüntüler!
Darbe girişimi gecesi Boğaziçi köprüsündeki olayların MOBESE kamerasına ...
Flaş! TBMM'de çok kritik toplantı
Olağanüstü Hal kararının görüşmelerinin sürdüğü TBMM’de önemli bir toplantı yapıldı.
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva