HABERLER>GÜNCEL
18 Aralık 2022 Pazar - 08:53

Gıda Mühendisleri’nden bakanlığa ‘Kemalpaşa’ çağrısı: Teşhir edilsin, ceza uygulansın!

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, Kemalpaşa’da sağlıksız şekilde üretilen 25 ton salçanın yakalanması konusu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Açıklamada “Bakanlık hileli gıdalar ile ilgili açıkladığı listelere düzenli olarak devam etmeli, yürürlüğe konan cezai yaptırımlar da uygulanmaya başlanmalı” denildi.

Gıda Mühendisleri’nden bakanlığa ‘Kemalpaşa’ çağrısı: Teşhir edilsin, ceza uygulansın!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, Kemalpaşa’daki bir besi çiftliğinde insan sağlığına aykırı bir şekilde üretilen 25 ton salçanın ele geçirilmesi ileilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

ÜLKEMİZDE GIDA GÜVENLİĞİNİN SAĞLANDIĞINDAN SÖZ ETMEMİZ PEK DE MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR
Türkiye’de gıda güvenliğinin sağlandığından söz edilemeyeciğini kaydede GMO İzmir Şubesi tarafından Egedesonsöz’e yapılan açıklamada “Ne yazık ki, süt kazanında yıkanma, turşu tankında yüzme, domatesleridans ederek ayakla ezme, ekmek hamuruyla bir top gibi oynama gibi çok çirkin görüntüleri çeşitli sosyal medya mecralarında sıkça görüyor, her gün başka bir gıda zehirlenmesi ve gıda ürünlerinde taklit/tağşiş haberleri ile karşılaştığımız günleri yaşıyoruz. Dün de İzmir Kemalpaşa’da büyükbaş besi çiftliğine yapılan baskında insan sağlığına aykırı bir şekilde ve izinsiz üretilen yaklaşık 25 ton salça ele geçirildi.Yaşadığımız pandemi süreci aslında bize gıda güvenliğinin ve gıda egemenliğinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermişti. Bu baskın kayıt ve kontrol dışı gıda üretiminin hala var olduğunu ve yapılan denetimlerin yetersizliğini göz önünde bulundurursak ülkemizde gıda güvenliğinin sağlandığından söz etmemiz pek de mümkün gözükmüyor” denildi.

TEŞHİR VE CEZA UYGULANMALI
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından dönem dönem yayınlanan ve hileli ürün satılan firmaların teşhir edildiği listelerin yayınlanmasının gerekli olduğunu açıklayan GMO İzmir Şubesi’nin açıklamasında “Bakanlık hileli gıdalar ile ilgili açıkladığı listelere düzenli olarak devam etmeli, yürürlüğe konan cezai yaptırımlar da uygulanmaya başlanmalı. Sağlıklı bir yaşamın sürekliliğinin sağlanmasında yeterli ve dengeli beslenmenin önemini anlamak ve anlatmak oldukça önemli bir görev olarak algılanmalı ve toplumun güvenilir gıdaya erişiminin sağlanması, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili her kurum ve kuruluşun asli görevleri arasında görülmelidir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şunlara yer verildi:

“Bakanlığın 2021 Faaliyet Raporu verilerini incelediğimizde Bakanlıkta görevli gıda kontrolörü sayısının 7245 olduğu (ki hepsi aktif olarak denetime çıkmıyor), mevcut kadro ile ülke genelinde 1 milyon 378 bin 185 denetim yapıldığı, 14 bin 353 işletmeye idari para cezası kesildiği ve sadece 146’sı için savcılığa suç duyusunda bulunulduğunu görebiliriz. Ülkemizde 31.12.2021 tarihi itibariyle toplam 718.003 gıda işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerin 13.415 adedi onay kapsamında, 704.588 adedi ise kayıt kapsamında bulunmaktadır. Kayıtlı işletmelerin 81.904’ü üretim yeri, 344.759’u satış yeri, 277.925’i toplu tüketim yeridir.

GIDA MÜHENDİSİ ATAMALARI YETERSİZ
Bu tabloya göre her işletmenin ortalama 2 kez bile denetlenmediği görülmektedir. Şüphesiz ki, halk sağlığı ve gıda güvenliği, işletme başı yılda ortalama bir kez yapılan denetimle sağlanamaz. Aslında sorun sadece denetim sayısının yetersizliği de değil. 7245 Gıda Kontrol Görevlisinin sadece 1917’si Gıda Mühendisidir. Denetimlerin daha sık, etkin ve güvenilir yapılabilmesi için daha çok gıda mühendisinin kamuda istihdam edilmesi gerektiğini her platformda dile getiriyoruz. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı bugün yapmış olduğu 1.200 sözleşmeli personel alımı duyurusunda alınacak Gıda Mühendisi sayısının sadece 14 (On Dört) olduğu görülmektedir ki bu kesinlikle kabul edilebilecek bir durum değildir. Gıda güvenliğine yönelik karşılaştığımız sıkıntıları en aza indirmek için Tarım ve Orman Bakanlığı ivedilikle yeterli sayıda Gıda Mühendisi istihdam etmelidir.

Ayrıca gıda işletmelerinin yaklaşık % 70‘ini oluşturan küçük ve ortak ölçekli işletmelerde 5996 sayılı kanunun Ek.1’inde yer alan meslek gruplarının istihdam edilmesi zorunlu değil. Bu işletmelerde kamu bütçesinden kaynak ayrılarak uzman kontrolünde üretim yapılabilmesi, güvenli gıda arzının sağlanması gerekiyor. Bunun için Odamızın bir projesi olarak yıllardır Tarım ve Orman Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu’nadeğişik zamanlarda sunulan küçük ve orta ölçekli gıda işletmelerinin hem daha güvenilir ürün üretmelerini sağlayacak hem de istihdam yüklerini azaltacak olan "Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Sistemi" de yürürlüğe konmalıdır.Aksi durumda bu gibi görüntülere maalesef daha çok maruz kalacağız.

Yaşamak nasıl ki bir insan hakkı ise, sağlıklı, güvenli ve yeterli gıdaya uygun fiyatlarla sürdürülebilir bir biçimde ulaşabilmek de bir insan hakkıdır. Bunu sağlamak da kamunun en önemli görevlerinden biridir.Kamuya bu görevini bir kez daha hatırlatıyor ve yerine getirmeye davet ediyoruz.

 
2022 Dünya Kupası'nda final günü!
 
Kamyonetle otomobil çarpıştı: 2 ölü, 7 yaralı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
19 Aralık 2022 Pazartesi 08:51

bu ürünler piyasaya sunulurken üretim tesislerini yetkililer ilk başta gezip görmüyorlar mı? ilk başta bu besi hayvan damının üretim alanı olduğunu görseler değil salça ciklet bile satamazlar. demekki devlette ciddi bir yönetim boşluğu var. başıboş.

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemal ANADOL yazdı... 'Siyasi davalar ve siyasi yasaklar'
Kemal ANADOL yazdı... 'Siyasi davalar ve siyasi yasaklar'
Kömür ocağında vagon raydan çıktı... 1 işçi öldü!
Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde, özel bir maden ocağında raydan çıkan kömür ...
Kaza zannediliyordu, katil yenge çıktı!
Konya’da aracın çarptığı Kamil Yanar hayatını kaybetti. Kaza sanılan olay ...
 
Minibüs ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı
Samsun'un Canik ilçesinde, otomobil ile minibüsün çarpışması sonucu 1 ...
Otomobil direğe çarptı: 2 ağır yaralı
Nevşehir'de otomobilin aydınlatma direğine çarpması sonucu ağır yaralanan ...
Ege Denizi'nde korkutan deprem
AFAD verilerine göre, Ege Denizi'nde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Sahte içki operasyonu: 171 şişe ele geçirildi!
Kocaeli'nin Darıca ilçesinde, polis ekiplerince düzenlenen operasyonda ...
Mehmet KARABEL yazdı... 'Gülen fotosu neden çok az?'
Mehmet KARABEL yazdı... 'Gülen fotosu neden çok az?'
Evini yakan kişi, apartman sakinleri ile tartıştı
Pendik'te madde bağımlısı olduğu iddia edilen Adem Arslanboğa, tek başına ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva