HABERLER>GÜNCEL
26 Nisan 2016 Salı - 12:59

Gaziemir’de ‘Çernobil’in yıldönümünde’ protesto

Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri, Çernobil faciasının yıl dönümünde, Gaziemir'deki radyoaktif atık gömülü eski kurşun fabrikası arazisi önünde basın açıklaması yaptı.

Gaziemir’de ‘Çernobil’in yıldönümünde’ protesto

Rusya 1986 yılında Çernobil'de yaşanan facianın yıldönümünde, İzmir'deki çevreciler, radyoaktif atıkların gömülmesiyle sık sık günmede gelen Gaziemir İlçesi'ndeki, eski kurşun fabrikası arazi önünde basın açıklaması yaptı. Nükleer Karşıtı Platform üyeleri adına açıklamayı Selma Akdoğan, yaptı. En büyük nükleer kazaların, binlerce insanın doğrudan ölümüne, yüzbinlerce insanın başta kanser olmak üzere çeşitli hastalık ve sakatlıklarla boğuşmasına neden olan Çernobil ile Fukuşima olduğunu anımsatan Selma Akdoğan, "Nükleer santrallerin yakınında yaşayan halkın sağlık sorunları yeterince kamuoyuna açıklanmamakta, gizlenmektedir. Gerekçe olarak, kazalardan önceki durumun bilinmediği, dolayısıyla gerçekten kazalar ile sağlık sorunlarında bir artış olup olmadığının bilinemeyeceği gösteriliyor. Pek çok tesiste, kazanç baskısı nedeniyle, toplumsal güvenlik talebi göz ardı edilmiştir. Özelleştirmenin olduğu yerde, ortaklar, karlarını gözeterek ve maliyeti azaltmaya çalışarak ölümcül maliyet kısıntılarına gidebilecektir. Bu bilim kurgu değildir. Bir endüstrinin sorun dolu tarihidir" diye konuştu.

'GÜVENLİ REAKTÖRLER MASALDIR'
Güvenli reaktörlerin bir masal olduğunu öne süren Akdoğan şöyle devam etti: "Greenpeace raporuna göre sadece Fransa'daki nükleer santrallerde her yıl ortalama 900 olay meydana gelmektedir. Kazalar, her nükleer reaktörde olabilir. Her biri çevreye ölümcül radyoaktif serpinti yayma tehdidi taşımaktadır. Dahası tasarlandıkları gibi çalışsalar bile mutlaka bir miktar radyoaktif madde havaya ve suya karışmaktadır. Ülkemizde, yaklaşık 40 yıldır nükleer santral kurma hayali gündemdedir. Geçmiş iktidarlar, nükleer riskleri göze alamadığı için santral kurma projesini rafa kaldırmıştı. Nükleer santrallerin tehlike yaratmayacağını savunanlar, kentimizde Gaziemir ve Karabağlar'da ortaya çıkan nükleer atıklarına halen çözüm bulamamışlardır. Tesis alanında, tespitinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen, bugüne kadar temizlenemeyen atıklar halen orada durmakta ve yaşamlarımızı tehdit etmektedir. Yöre halkı, bu alandan rahatlıkla geçerek ana yola ulaşırken, çocuklar burada oynamaktadır. Burası hakkında, halen güvenilir ve tatmin edici bir açıklama yapılmamış olması da endişelerimizi arttırmaktadır."

Gaziemir ile Karabağlar'da, acilen ve periyodik olarak sağlık taraması yapılması gerekteğini de söyleyen Selma Akdoğan, "Bir kez daha haykırıyoruz: Hiroşima'da, Çernobil'de, Fukuşima'da yakılan ağıtlarla dökülen gözyaşına, Akkuyu için dökülecek gözyaşları eklenmesin. Nükleer enerji santrallerinin gereksizliği, yanlışlığı konusunda konuşmaktan, anlatmaktan, sesimizi duymayan iki adım ötemizdeki karar vericilerin, etkili ve yetkili insanların aymazlığını deşifre etmekten asla yorulmayacağız. Bizler ne bu ülkede ne de dünya üzerindeki herhangi bir yerde nükleer santral istemiyoruz. Biz üretebildiğimiz kadar değil, bize yetecek kadar enerji istiyoruz. Biz bu dünya üzerinde insana yakışan biçimde ve dünyaya saygılı, çevreye olan sorumluluğumuzun farkında olarak yaşamak istiyoruz" dedi. (dha)

 
Yok artık: Hakeme saldıran gencin kıyafetleri satışta!
 
İzmir'deki cami hırsızı tutuklandı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
30 Kasım 2016 Çarşamba 12:11

İZMİR ili GAZIEMIR ilçesi sınırları içerisinde TURANLAR ATIK YÖNETİMİ GERİ DÖNÜŞÜM ÇEVRE ÖZEL SAĞLIK HİZM. VE ENERJİ NAK. TİC. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Radyoaktivite Bulaşmış Atıkların Fiziksel Yöntemlerle Ayıklanması, Temizlenmesi İle Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı projesi ile ilgili 14/12/2016 tarihinde İDK Toplantısı gerçekleştirilecektir. ÇED Raporu İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yok artık: Hakeme saldıran gencin kıyafetleri satışta!
Olaylı Trabzonspor - Fenerbahçe karşılaşmasında yardımcı hakem Volkan ...
Kamu-İş İzmir’den TBMM Başkanı’na kınama
Birleşik Kamu İş İzmir Temsilcisi ve Tüm Yerel-Sen 2 No’lu Şube Başkanı ...
İzmir’de garip olay: 5 gün sonra evinin önünde bulundu!
Torbalı’da, emekli maaşını çektikten sonra akibetinden haber alınamayan ...
 
Flaş! 1 Mayıs için 'Bakırköy' mutabakatı
İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamaları bu yıl Bakırköy pazar meydanında yapılacak.
İzmir’de vahşet: Cezaevinden çıktı, evinin önünde kurşun yağmuruna tuttu!
2 çocuk annesi Simge Alay, boşanma davası açıp suç duyurusunda bulunduğu ...
İzmir yağmurla serinledi: 3 ilçe için kritik uyarı!
Yeni haftada perde sağanak yağışla açılırken, Valilikten 3 ilçe için ‘baskın’ uyarısı geldi.
 
Hakemi döven saldırgandan inanılmaz sözler!
Trabzonspor-Fenerbahçe maçında hakem Volkan Bayarslan'a saldıran 17 yaşındaki ...
Kreşte şok eden olay: Cinsel organını ısırdı!
Bursa'nın İznik İlçesi'ndeki kreşte, 3 yaşındaki U.C.Ü. tarafından cinsel ...
Ortağının kulağını kesen 2 zanlı yakalandı!
İzmir’in Bornova İlçesi'nde birlikte iş kurdukları ortakları 26 yaşındaki ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva