HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Ekim 2023 Salı - 21:33

Gaziemir’de 1 milyar 350 milyonluk bütçeye onay

Gaziemir Belediyesi’nin 2024 yılı için belirlediği 1 milyar 350 milyon TL’lik bütçe taslağı meclisten CHP’li üyelerin kabul oyu ile onay aldı. AK Partili isimlerin eleştirilerini yönelttiği bütçe ve performans görüşmelerinde ‘inandırıcılık’ tartışmaları yaşandı.

Gaziemir’de 1 milyar 350 milyonluk bütçeye onay

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Gaziemir Belediyesi Ekim ayı olağan meclisinin 2’nci oturumu gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Halil Arda başkanlığında düzenlenen oturuma bütçe görüşmeleri damga vurdu.

TARTIŞMALI PLANLARA YAPILAN İTİRAZLAR KABUL EDİLDİ
Gaziemir Meclisi'nde CHP grubu içerisinde çok defa çatlağa neden olan Gaziemir İlçesi, Dokuz Eylül Mahallesi, Hava Eğitim Yolu, Sarnıç Yolu, Akçay Caddesi ve İzban Banliyö Hattı arasında kalan bölgede yapılan planlar bir kez daha meclis gündemine geldi.

Geçtiğimiz aylarda Gaziemir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde CHP’li meclis üyelerinin itirazlarına rağmen kabul edilen 1441 ada 20 ve 34 parseller üzerinde Belediye Hizmet Alanı (Sosyal ve Kültürel Merkez) belirlenmesi, 1/5000 ölçekli Gaziemir 1. Etap Nazım İmar Planı Revizyonu doğrultusunda mevcut 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'ndaki kullanım kararları Sanayi Alanı, Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı, Küçük Sanayi Alanı olan 1441, 1442, 2040 ve 2010 adaların kullanım kararlarının "Ticaret Alanı'na" dönüştürülmesi, yapılaşma koşullarının düzenlenmesi, sosyal-teknik altyapı alanlarının belirlenmesi, ayrıca ulaşım güzergahının sürekliliğinin sağlanması için planlama alanının doğusundaki 15 metrelik imar yolunun 20 metre olarak düzenlenmesini içeren 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu önerisi askıya çıkarılmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da onanan ve askıya çıkartılan planlara askı süreci içinde Vosmer Otomotiv, Özgörkey Otomotiv ve Marbil Yapı gibi büyük firmaların yanı sıra Meclis Üyesi Levent Çağlarsu’nun da ‘iptali’ itirazları olmuştu. İlgili itirazları değerlendiren Gaziemir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu üyeleri, itirazları oy birliği ile kabul etti. Meclisten alınan karar sonrası ilgili madde Büyükşehir Belediyesi’ne geri gönderildi

ATMACA: GAZİEMİR ADINA OLUMLU SONUÇ VERECEĞİNE İNANIYORUM
Gündem maddelerinin görüşülmesi sonrası söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, "8 itirazı görüştük. Meclis üyelerinin iradesi ile bu kararlar çıktı.Bana göre en önemli itiraz son itirazdır. 2020 yılında kamuoyunda bilinen adıyla rant vergisi… Plan ile değer kazanan bölgelerde değer artışını yüzde 25’i ilçe belediyesine yüzde 25’i büyükşehir belediyesine  diye tanımlar. Burada fark vatandaş yaparsa vergiyi ödemek zorunda, kamu eliyle yapılırsa vergi olmuyor. Alt ölçekli planlar ile üst ölçekli planlar uymuyor derseniz Gaziemir’in her tarafında bu sorun var o zaman son sene ye bırakılmamlıydı. İnşallah Gaziemir adına bu itirazların olumlu sonuç vereceğine inanıyorum" dedi.

DERUNSU: KESİNLİKLE KABUL ETMİYORUZ 
CHP Grup Sözcüsü İzel Zenginobuz Derinsu ise Atmaca'nın konuları farklı bir yöne çektiğini belirtirken, "Gaziemir belediyesinin değil tüm belediyelere verilmiş yetkilere bakarsanız imar planları yapmak belediyelerin birincil görevidir. Vatandaşın getirdiği planlardan vergi alınıyor ancak bu zaten belediyenin birincil görevi. Burada yapılmak istenen algı politik yaklaşımdan kaynaklıdır. Yapılan itirazların hiçbir gerçekliği yoktur. O bölgeyi atıl bırakıyor olmak başta belediyeye ayıp olur. O zaman eleştirilmemiz lazım. İzmir'in protokol yolu üzerinde bulunan alanın görüntüsünden memnun musunuz diye vatandaşlara sormak lazım. İZBAN’a binen vatandaşlarımız bu manzarayı gördüğünde hiç mi rahatsız olmuyor?Biz alan incelemesine gittiğimizde  emniyet bile buraya bir an önce el atın dedi. Belediye burada görevini yapıştır. Uğur Bey’in yönetmeye çalıştığı algıyı kesinlikle kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

ARDA: VATANDAŞLAR PLANDAN MEMNUN OLMADI
Söz alan Başkan arda Arda vatandaşların plandan memnun olmadığına değinirken,  "Bu planlarla ilgili kimseye yaranamadık. Büyükşehir'e gitsin orada uğraşsınlar. Vatandaşlar için en sağlıklı planı yapmak bizim en temel görevimiz.Ancak görüyoruz ki orada arazisi olan vatandaşlar da plandan memnun olmadılar" diye konuştu.

ATMACA: PLAN İSTEMİYORLARSA NEDEN YAPIYORSUNUZ?
Yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, "Biz sadece dilek ve temennilerimizi dile getiriyoruz, konuları bir yer çekmiş değiliz. Plan yapma konusunda samimiysek eğer... Kentsel dönüşüm ile ilgili defalarca konuştuk. İzmir'de 6 kentsel dönüşüm bölgesi var.  Bunlardan biri Aktepe Emrez. 122 hektarlık bir alan. Milli Emlak’tan İzBB'ye geçen sadece 8 hektar. 122 hektarın bütününde plan yok. 1980'deki gecekondu planları geçerli. Bu planlarla da ilgili...Buradaki insanlar tüccar. oradakilerin kafası çalışmıyor mu plan yapmak içi? Onlar istemiyorsa siz niye yapıyorsunuz? Çınar Mahallesindeki sorunu çözsenize.Gariban vatandaşın sorunun çözmek varken neden bu nokta? Buradaki vatandaşlar tüccar hepsi para kazanıp kazanmamayı bizden iyi biliyorlar" dedi.

ARDA: YASAL DEĞİLSE DAVA AÇARSINIZ
Gündem maddesi ile ilgili son olarak söz alan Başkan Arda, "Bir taraftan plan yapmıyorsunuz diye eleştiriyorsunuz, bir yandan plan yaptık diye eleştiriyorsunuz. Büyükşehir Aktepe Emrez'de kaçak bina mı yapıyor? Büyükşehir'in de yasal binaları yapıyor. Yasal değilse dava açarsınız. Sarnıç ile ilgili yaptığımız planda itirazları burada kabul ettiniz. Mevcut yapılaşmanın üzerine bir planı birileri mağdur olmadan nasıl yapacaksınız. Çınar Mahallesi'nden bahsediyorsunuz. 1989'da yapılmış 1//1000'likler var. Tarlaya evler yapmışlar. 

DEV BÜTÇE TARTIŞMALARA NEDEN OLDU 
Yaşanan tartışmalar sonrası Gaziemir Belediyesi'nin 2024 yılı bütçesinin görüşülmesi gündem maddesine geçildi. 1 milyar 350  olarak belirlenen bütçe ile ilgili AK Parti ve CHP'li üyeler karşı karşıya geldi.

ÖZCAN: UMARIM EK BÜTÇEYE GEREK KALMAZ
CHP adına ilk olarak söz alan Lütfü Özcan, "Rakamlar ile bütçe açıklandı. Umuyoruz ki planladığımız gelirlerimize ulaşırız. Geçen yılın bütçesine oranla yüzde 100'lük bir artış var. 2024'ta umarız ek bütçe yapılmasına gerek kalmaz. Çünkü zamlara yetişilemiyor" dedi.

ATMACA: TEMENNİM EMEKÇİLERİN HAKLARININ VERİLMESİ
AK Parti'den söz alan Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, "Belediye seçimleri 5 yılda 1 yapılıyor.Belediyeler performans programlarını açıklıyor ve hizmetleri gerçekleştirmek adına adımlar atılıyor. Bir sonraki dönemde muhtemeldir bir çoğumuz burada olmayacağız. Yeni gelen arkadaşlara da başarılar diliyorum. Benim temennim umarım ki emekçi kardeşlerimizin haklarının verilmesi" diye konuştu.

GÖNEN: İNANDIRICI DEĞİL
AK Parti adına bütçe görüşmeleri için söz alan Ali Gönen, " Performans programları belediyenin yapmak istedikleri ve nasıl yapacakları ile ilgi çalışmanın bütünü. Ne kadar başarı oldukları ve hangi kaynaklarla nelere ulaşabildikleri ve neleri yaptığı yönünde önemli bir program. Bunu gerçekçi olması ve iyi yapılması beklenen bir şeydir. Bu performans programı ülkemizdeki vatandaşların hayatına ne katkı koyabiliyor ve nasıl katkı sağlıyor diye baktık. Bunu yaparken geçmiş yılın performans kitapçıklarını aldık. Burada gelinen noktaları inceledik. Buradan edindiğimiz eleştirilerimizi ve notlarımızı aldık. Taziye evi projesi geçmiş yıllarda performans programında vardır. Bu yılki performans programından çıkarılmış. Kadın sığınma evi... Yasal bir yapma zorunluluğudur ancak ne yazık ki Gaziemir Belediyemiz 4,5 yıldır bir sığınma evine sahip olmadı ve 2024 yılı için de performans programına alınmadığını görüyoruz. Gaziemir Gençlik kampusu de bitirilemeyen bir proje. Umarız 2024'te tamamlanabilir.Mevcut performans raporu inandırıcılıktan çok uzak duruyor. Bunun gerçekleşmesi konusunda endişelerimiz var. Geçen yılın bütçesi 630 milyon TL'di. Bu yıl 1 milyar 350 milyon olarak belirlenmiş. Yüzde 114 gibi bir artış söz konusu. Bunun müdürlüklere dağılımına dikkatle baktık. İnsan Kaynakları Müdürlüğü'nde eksi yüzde 24 düşüş olmuş. Basın ve Halkla İlişkilerin bütçesi 17 milyondan 34 milyona çıkarılmış. Zabıta Müdürlüğü'nün bütçesi 11 milyon 500 binden 23 milyon 300 bin TL'ye çıkmış. Fen İşleri Müdürlüğünün Bütçesine baktığımızda 155 milyonluk bütçe 350 milyon TL'ye çıkıyor. Bu çok yetersiz bir artış. En çok icracı müdürlüğün bütçesinin daha da artırılması gerektiğini düşünüyorum. İnceleme sonrası Gaziemirlinin yaşam kalitesinin yükselmesi noktasında bir çalışma göremedik. Bu nedenle performans ve bütçeye ret oyu vereceğiz" ifadelerini kullandı.

ARDA: GELİRİ NEREDEN BULACAĞIZ?
Eleştirilere yanıt veren Halil Arda, "Yüzde 100'ü geçmiş bütçemiz. Gaziemir'in ihtiyaçları daha fazladır. Ancak gelir nereden bulacağız? Gelirlerle ilgili hiç konuşmadınız. Biz 1 milyar 350 milyonluk bütçede 1 milyar geliri gelirse dua edeceğim.  2019 yılındaki bütçemiz 138 milyon TL'di. Şimdi 1 milyar 350 milyon. Peki Gaziemir’in nüfusu u arttı? Hayır ülkenin gelen ekonomik durumunun göstergesi. Çalışan artmamış yapılan işler aynı  ama 1 milyar 350 milyonluk bütçenin yetmeyeceğini söylüyorsunuz. Bu ülkenin geldiği acınası durumu gösteriyor. İki taziye evi açtık. Vatandaşlar çok istedi.Ancak şu an kullanmıyorlar. İlla evlerinin önünde taziyeyi kabul ediyorlar. Taziye evi de bizim sosyal işlerde kullandığımız güzel bir mekana dönüştü. İsteyen de taziye evi olarak kullanmaya devam ediyor. Kadın sığınma evi sadece bizim işimiz değil. Aile Bakanlığı ne iş yapıyor? Hükümet olarak Gaziemir'E ne yapıldı 5 yılda onu da konuşalım" dedi.

KIRMAZ: UMARIM ÖNÜMÜZDEKİ YIL AYNI DURUMLARI YAŞAMAYIZ
CHP Grup Başkanvekili Necati Kırmaz kalemlerde artış olmasına rağmen enflasyona dikkat çekerken, "Geçtiğimiz yıllardaki Fen İşleri'nin bütçesini kıyaslama istiyorum. 24 milyonmuş, 63 milyona çıkmış 2024 bütçesinin 263 milyona çıkmış Yatırım kalemlerini her yıl arttırıyoruz. Yüzdeler artırmakla daha fazla hizmet, yatırım yapıyor muyuz emin değilim. Eylül Ekim aylarında bütçe yapıyoruz. Bir sonraki Eylül Ekim'de  paraları harcarken hedeflediğimiz işlerinin yarısını yapabiliyoruz bu paralarla. Umarım önümüzdeki yıl da bunu yaşamayız. Park Bahçeler ile ilgili eleştiriler oldu. Parkları park bahçeler yapmıyor, Fen İşleri yapıyor. Bu dönemin son bütçesini yaptık" ifadelerini kullandı.

KEMAHLI: İNANMADIĞIMIZDAN RET VERECEĞİZ
MHP Grup Başkanvekili Aydın Kemahlı  bütçeye inanmadıklarını belirtirken, "Bende inceledim dağıtılan kitapçıkları.Bazı sayfalar birebir aynı sadece rakamlar farklı. Rakamların farklı olması normal. Enflasyon var. 2026'Ya kadar böyle gidecek. Daha yukarı çıkmaz ama düşüşe geçer. Tabii dünya konjonktürü önemli. Bizi de savaşa sokmazlarsa ekonomi ağır ağır rayına girecek. Bugün Avrupa'da enerji krizi başlayacak, gıda krizi başlayacak.  Performans ile ilgili, her zamanki gibi hedefler aynı. Rakamlar değişik sadece. Biz şimdiden seneye burada oluruz olmayız ancak geleceklere Allah yardım etsin. İnanmadığımızdan kaynaklı ret vereceğiz" dedi.

ÖZKARA: HALKIMIZ SİZE CEVABINI VERDİ
Bağımsız Meclis Üyesi İbrahim Özkara ise AK Partili isimlere tepki gösterirken, "Aydın kardeşimi tanımasam... Hukuk devletinde yaşıyoruz. Kurumlar,kuruluşlar var. Gaziemir'in mezarlığı yok Orman Bakanlığı'ndan  istiyoruz, neymiş Orman Bakanlığı bizle fotoğraf çektirmemiş. Gaziemir halkı geçtiğimiz seçimlerde size yüzde 33 oyla cevabını verdi. Siz vatandaşın yanında yoksunuz. Meclis üyesi belediye başkanı halkın içinde olacak. Performansı yapıp bütçe kalemlerini oluşturacaksın ve denk bir bütçe yapacaksın. Bütçe bir tercih meselesidir. Bütçe hükümetin, belediyenin bir tercihidir. Ali Bey'in yerinde olsam kadın sığınma evini bir daha asla konuşmam. Kadın sığınma evi bu ülkeye yakışıyor mu ya?” ifadelerini kullandı.

ÖZKESE: KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN
Son olarak söz alan İlhan Özkese, “Görüyorum ki bütçenin hazırlanmasında büyük emekler geçmiş. Belediye bütçesinin 2024 yılında en iyi şekilde kullanılacağından kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

BÜTÇEYE OY ÇOKLUĞU
Yapılan görüşmeler sonrası ise Gaziemir Belediyesi'nin 1 milyar 350 milyon TL'lik bütçesi AK Parti ve MHP'nin 'ret' oylarına karşı CHP'nin 'kabul' oyları sonrası oy çokluğu ile gerçekleşti

ARDA: HERŞEYİN EN İYİSİNE LAYIKLAR
Bütçenin onaylanmasının ardından söz alan Başkan Arad, "2024 yılı bütçesini ve performans raporunu hep birlikte görüştük. Seçildiğimizden bu yana 4,5 yıllık dönem geçti. Yaşanan tüm olumsuzluklara  rağmen  belediyemiz  kaynaklarını doğru kullandı ve ekonomik anlamda dimdik ayakta kaldı. Ben tüm öngörülerimizin gerçekleştiğini görüyorum. Bütçemizin ilçemize hayırlı olmasını diliyorum.Gaziemir güzel insanların yaşadığı güzel bir ilçe. Her şeyin en güzeline layık olduğunu düşünüyorum. İlk günkü heyecan ile çalışmaya devam edeceğiz. Bütçemizin inşallah 1 milyarı gerçekleşir" ifadelerini kullandı.

 
Fenerbahçe'den TFF'ye Ali Koç tepkisi
 
RTÜK’ün yeni üyeleri belli oldu
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gaziemirliye 11 Ekim 2023 Çarşamba 10:02

200den fazka mülkü h.ib.şenol sattı satacak kalmadı .da ondan...

Yorumu oyla      5      4  
Gaziemirli 11 Ekim 2023 Çarşamba 09:53

Canpolat efendi görüyoruz Menemende, Bergama’da Akp belediyeciliğini, belediye mallarını sata sata bitiremediler, Arda başkan bir tane mal satmadan bugüne geldi, İzmirin ekonomik anlamda en başarılı belediyesi, sizin ki hikaye. Kafa aynı kafa, ülkede de bütün devlet mallarını sattınız zaten. Mirasyediler sizi. Gaziemiri asla alamayacaksınız, 1 Nisan sabahı yorumlarınızı bekliyoruz.

Yorumu oyla      5      7  
canpolat 11 Ekim 2023 Çarşamba 08:29

bir sonraki dönem ak parti belediyesinde görürsünüz kaynak nasıl yaratılır bütçe nasıl kullanılır. gidiyorsunuz!

Yorumu oyla      4      5  
Gaziemir 10 Ekim 2023 Salı 22:33

Yapın yapın kime niyet kime kısmet!!! chp nin hayata geçirmeye çalıştığı değişim olmaz ise; akp Gaziemirde değişimi yapar ve ÜÇ DÖNEM KURALINI işletir.Üç dönem sonra belediyeyi kazanırlar. Sizler hala örgüt belediye/belediye örgüt yeyin birbirinizi...

Yorumu oyla      6      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka’da dev bütçeye onay!
Karşıyaka’nın 2024 yılı gelir-gider bütçesi 2 milyar 495 milyon TL olarak ...
21 çocuk ölümle burun burunaydı... Başkan Tugay el koydu!
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde Sancaklı Mahallesi’nde her gün okula gitmek ...
Dalyan Soğuk Hava Deposu açıldı
Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Dalyan’da Su Ürünleri Kooperatifleri ...
 
Karabağlar'da asfalt çalışmalarına tam gaz devam!
Karabağlar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçenin dört bir ...
Bergama Belediyesi, Cumhuriyeti kutluyor!
Bergama Belediyesi Cumhuriyetimizin 100. yılını sportif etkinliklerle ...
Foça'da şebeke harekatı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Foça’nın yeni yerleşim ...
 
Narlıdereli kadınlar cumhuriyeti anlattı
Narlıdere Belediyesi Pakize Ateş Kadın Danışma Merkezi Güçlü Kadınlar ...
Karşıyaka'dan amatöre can suyu!
Her branşta sporun ve sporcunun destekçisi olan Karşıyaka Belediyesi, ...
Büyükşehir'den üniversite öğrencilerine sıcak yemek desteği!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in gençlik odaklı kent vizyonu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yakıştı mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva