HABERLER>GÜNCEL
19 Aralık 2014 Cuma - 13:30

Flaş! İzmir merkezli, MİT destekli büyük operasyon

İzmir’de polis, insan kaçakçılığına karşı MİT ile birlikte ortak yürüttüğü çalışma sonrasında, uluslararası bağlantıları olan şebekeye yönelik 6 ilde operasyon düzenledi. Baskınlarda aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 31 kişi yakalandı. 'Yolcu başı' olarak adlandırılan kişilerin bulduğu kaçakların, para işlemlerini üç ildeki 'ana kasalara' yaptırdığı ve sadece iki kişide bulunan şifreyi aldıktan sonra ise, yurt dışına çıkış işlemlerinin başladığı ortaya çıktı.

Flaş! İzmir merkezli, MİT destekli büyük operasyon

Yaz aylarında, Ege Denizi'ne kıyısı olan yerlerde en sık yaşanan olaylardan birisi ise, yasadışı geçiş çabaları. Bu girişimlere karşı, İzmir Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü, MİT'le ortak çalışmaya girdi. Geçen Temmuz ayında başlayan çalışmada, Yunanistan'a kaçak geçişlere aracılık eden kişilerin adları saptanmaya çalışıldı.
 
Bu sırada kimlikleri belirlenen şebeke elemanlarının takibiyle, çeşitli tarihlerde, İzmir ve Muğla'da, 9 kaçak geçişe müdahale edildi. Bu operasyonlarda 183 kaçak yakalandı. Bunlarla birlikte, 68 can yeleği, 4 can simidi, 6 araç, 4 tekne, deniz botu, deniz moturu ele geçirildi. Yine bu kişilere yardımcı olduğu ortaya çıkan 19 kişi de, gözaltına alındı. Bunlardan da, 13'ü tutuklandı.
 
ASIL ŞEBEKE ORTAYA ÇIKARTILDI
Ancak gerek bu yakalan kişilerin verdiği, gerekse de araştırmalardan elde edilen bilgiler doğrultusunda, uluslararası bağlantıları da olan insan kaçakçılığı şebekesine operasyon düzenlendi. İzmir, İstanbul, Muğla, Mersin, Hatay ve Kilis illerindeki baskınlarda, Türk vatandaşları, M.K., F.K., R.U., M.R.Ş., M.S., B.A., F.D., S.A., M.G.; Suriye uyruklu ­A.S.S., M.J., M.S.S., I.M.T.I., M.A., Y.A.G., O.K., H.K., R.S.S., E.B., K.J., S.S.S., S.A.F., B.D., O.J., R.Y., F.Z., A.Z., N.Ş.; Türkmenistan uyruklu H.B.G., Filistin uyruklu A.R.H.A. ve Cezayir uyruklu N.M. olmak üzere 31 kişi yakalandı. Bu kişilerle de 27 bin 590 Euro, 43 bin 980 Dolar, 8 bin 50 TL, 2 bin 19 Suriye lirası, 2 para sayma makinesi, 17 pasaport, 12 dizüstü bilgisayar, 4 tablet, 2 video kayıt cihazı, 6 hard disk, 46 cep telefonu, 51 sim kart ile kaçakçılık sırasında kullanılan para trafiğinde gösteren defterler ele geçirildi. Bu zanlılardan, 14'ü ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. 17 zanlı ise, adliyeye gönderildi.
 
BANKA GİBİ ÇALIŞMIŞLAR
Bu arada, hem polisin, hem de MİT'in araştırmalarında şebekenin kullandığı teknikler de ortaya çıktı. 'Yolcu başı' olarak adlandırılan kişilerin, yabancı uyrukluların yaşadığı bölgelerde dolaşıp yurt dışına çıkmak isteyen kişileri bulduğu; bulunan bu göçmenlerin, paralarını 'ana kasa' olarak bilinen İstanbul, Mersin ve İzmir'deki merkez birimlere gidip yatırdığı öğrenildi.
 
Bu işlemler karşılığında ise kaçak geçiş yapmak isteyen göçmene, bir şifre verildiği tespit edildi. Üzerinde bulunan fazla parayı da yine bu ana kasalara yatırabilen göçmenlerin, Yunanistan'a geçtikten sonra şebekenin bağlantıda olduğu kişileri bulup kendisine verilen bu şifreyle de, kalan parasını alabildiği belirlendi. Göçmenlerin yurt dışına çıkamadan yakalanmaları durumunda ise, şebekenin bir kaç kez daha onu göndermek için girişimlerde bulunduğu öğrenildi.
 
Şebeke elemanlarından Filistin uyruklu A.R.H.A.'nın bilgisayar mühendisi olduğu iki kez Yunanistan'a geçmek istediği sırada yakalandığı, sonrasında ise şebekeye katılıp Türkiye'de faaliyet yürütmeye başladığı da açıklandı. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ana-kızı öldürüp, Google'dan arattı!
Konya'daki cinayet aydınlatıldı. Anne ve kızını bıçaklayarak öldürdüğünü ...
Gülen’den Erdoğan’a ‘faili meçhul’ cevabı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gülen cemaatine yönelik ''Eğitimden, hizmetten, ...
20 yıldır kanserle dalga geçiyor!
Muğla’nın Datça İlçesi'nde 1995 yılında, bir sokak kavgasını ayırmaya ...
 
İzmir’de narkotikten sokak baskını!
İzmir’in, Karşıyaka, Bayraklı ve Balçova ilçelerinde, narkotik polisin ...
8 yaşındaki çocuk köpek kurbanı
Kayseri’de 8 yaşındaki Derviş Boztaş isimli bir çocuk, dedesinin beslediği ...
Valilikten ‘hayati’ Torbalı hattı uyarısı!
Cumaovası-Torbalı-Tepeköy hat kesimi montajının tamamlandığının duyurulduğu ...
 
33 yıllık eşini bıçaklayarak öldürdü
Gaziantep'te 51 yaşındaki Zeynep Aslan, sofrada yemek yedikleri sırada ...
İzmir'de gece yarısı sır yangın: 1 ölü
Karşıyaka’da 4 katlı apartmanın birinci katında gece yarısı belirlenemeyen ...
'14 Aralık'ta kritik gün: Tutuklanacaklar mı?
14 Aralık’ta düzenlenen operasyonla gözaltına alınan Zaman Gazetesi Genel ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva