HABERLER>EKONOMİ
12 Mayıs 2024 Pazar - 08:27

Esnaf Birliği, rakamlarla ilgili görüşünü bildirdi... Ekmek ve gevreğe zam kapıda!

Ticaret Bakanlığı’nın, İstanbul, Ankara ve Aydın’da 200 gram ekmeğin 10 liradan satılmasına onay vermesinin ardından gözler İzmir’e çevrildi. İzmir’de de iki hafta içinde 9 lira olan 220 gram ekmeğin 10 lira, 10 liradan satılan gevreğin de 12,5 lira olması bekleniyor

Esnaf Birliği, rakamlarla ilgili görüşünü bildirdi... Ekmek ve gevreğe zam kapıda!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  İzmir’de ekmek ve gevreğe yakında zam yapılması gündemde. 31 Ocak’ta 220 gram ekmeğin fiyatı 9 liraya yükseltilirken, 10 Ağustos 2023 tarihinde de gevrek, boyoz, poğaça da 10 lira olmuştu. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, ekmeğin 10 lira, gevreğin ise 12,5 lira olması yönünde görüş bildirirken, iki hafta içinde bu tarifeden satışların başlayacağı öne sürüldü.

ÜÇ KENTTE 200 GRAM EKMEK 10 LİRADAN SATILIYOR
SONSÖZ TV’de katıldığı programda “Bu dönemde gevrek ve ekmeğe zam yapılmasına karşıyım. Bir süre daha bugünkü fiyatta kalınmalı” diyen İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, yüksek zam taleplerini reddettiğini bildirdi. Gevreğin maliyetinin 9 lira 60 kuruşa yükseldiğini, dolayısıyla 12,5 lira olmasında sakınca görmediklerini belirten Başkan Ata, ekmeğin de 10 lira olması yönünde görüş bildirdiklerini açıkladı. İstanbul, Ankara ve Aydın’da 200 gram ekmek 10 liradan satışına Ticaret Bakanlığı’ndan onay çıkması nedeniyle gözler, İzmir’e çevrilirken, Başkan Ata, şu değerlendirmelerde bulundu:

ATA: GEVREK, EN FAZLA 12,5 LİRA OLABİLİR
“Bu dönemde gevrek ve ekmeğe zam yapılmamasını istiyordum ancak artan maliyetler nedeniyle esnafımızın zam isteğini tartışmaya açtık. Gevrek için 15 liralık bir teklif geldi. Şiddetle reddettik. 12 lira, en uygun rakamdı. 12,5 lira da olabilir dedik. 12 liradan bir anlaşmaya varılacak gibi ama olmazsa 12,5 liraya da çıkarılabilir. Çünkü bir gevreğin maliyeti 9,60 liraya ulaşmış durumda. Gevreğin 12,5 lira olmasında bir sıkıntı yok ama 15 lira olmasına izin vermem. Ekmeğe gelince… Bazı illerde 10 liradan ekmek satılıyor. Fırıncı esnafımız, 9 lira olan fiyatın 10 liraya çıkarılmasına razı durumda. Birlik olarak biz de zaten 10 lira olabilir şeklinde görüş bildirdik. Komisyondan geçtikten sonra bakanlığa sunulacak rakamlar onaylandığında, yeni tarifeden gevrek ve ekmek satışları başlayacak.”

ATMACA: BİR ÇUVAL UN OCAK’TA 610 LİRAYDI, MAYISTA 750 LİRA OLDU
İzmir’in tanınmış fırıncılarından Hasan Atmaca, ay sonuna kadar, 10 liralık yeni tarifeden ekmek satmaya başlayacaklarını umut ettiklerini söyledi. “Ekmeğe zam yapılması şart oldu” diyen Atmaca, maliyetlerin inanılmaz artışlar gösterdiğine dikkat çekti. Kendi işyerinin kirasının yüzde 100 arttığını belirten Hasan Atmaca, bir çuval ekmeklik beyaz unun fiyatının da 750 liraya yükseldiğini hatırlatarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Zam yapmak mecburiyetindeyiz çünkü maliyetler, bu işin altından kalkmayı zorlaştırır boyutlara ulaştı. Mesela bir çuval ekmeklik beyaz unu bu ay 750 liraya aldım. Geçtiğimiz ay aynı un, 680 liraydı. Şubat ayında 660, Ocak ayında 610 liraydı. Eskiden 5 lira olarak artan bir çuval un fiyatı, artık her ay 40 lira, 50 lira olarak artıyor. Yakında buğday taban fiyatı açıklanacak. 13 lira olması bekleniyor. 65 kilo buğdaydan bir çuval un çıktığını hesap ederken, bu durumda 50 kiloluk bir çuval un 850 lira olur. Karakılçık, tam buğday, siyez, karabuğday unlarının fiyatları özel sektörde almış başını gitmiş durumda. Fırıncılar olarak, ekmeğin en azından 10 lira olmasını bekliyoruz. Aksi takdirde maliyet yükünün altında ezilip yok oluruz.”

 
Ekonomi bakkalları da vurdu… Ya devret ya kapat dönemi!
 
Kirazda hedef 300 milyon dolarlık ihracat!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şafak yiğit 17 Mayıs 2024 Cuma 12:18

Maalesef fırıncı esnafımız çok büyük sıkıntı ve sorunlarla mücadele ediyoruz Emek ekonomik olarak Artan maliyetlerimiz sürekli değişen günlük artan fiyatlar onun yanında en büyük sıkıntılarımız olan kayıp kaçak ruhsatsız üretim yapan yerler bunlarla ilgili hem kamu kurumlarında hem de maalesef oda yöneticileri başkanları Ticaret Odası meclis üyeleri maalesef yani %20 %30 kapasiteyle Çalışan fırınların %70-80''i bu halde 300 350 ekmek adet başına bir kişi istihdam ediyoruz Bu da maliyetlerimizin çok yüksek olmasına altından kalkamayacağımız sonuçlar doğuruyor bunların önlenmesi lazım ama maalesef ki bu işin hakkından gelecek Liyakat ve kudrette olmayan idarecilerimiz var anlaşılıyor ki bunlar değişmeden tam manasıyla mücadele edecek fırıncının ruhsatlı kayıtlı üretim yapan firmaların arkadaşların mağduriyeti bitmeyecek gibi gözüküyor

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomi bakkalları da vurdu… Ya devret ya kapat dönemi!
Yüksek enflasyon ve artan maliyetler en çok bakkalları etkiledi. İzmir ...
Bakan Göktaş'tan açıklama: Evlilik kredisi için tarih verdi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, faizsiz evlilik ...
POS cihazlarıyla yapılan tahsilat Maliye'nin radarında
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığının POS ...
 
TL ile sözleşmelere fiyat farkı imkanı!
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, sanayi iş birliği projelerinde ...
Kurban kesimi tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı
Diyanet İşleri Başkanlığı'nca hazırlanan Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına ...
Dolandırıcıların yeni hedefi villalar!
Daha önce 5 yıldızlı otellerin internet sitelerini birebir taklit ederek ...
 
Tekel bayi saldırısında pasaport iddiası!
İstanbul Esenyurt'ta 2 kişinin öldürüldüğü tekel bayi saldırısı davasında ...
Aile Destek Programı ödemeleri hesaplara yatırılıyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye Aile Destek ...
Pegasus'tan 1 Euro'ya bilet kampanyası!
Pegasus Hava Yolları, İstanbul Sabiha Gökçen ile İskoçya’nın başkenti ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şifa adası!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkamacılara Ceza Yağdı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Pahalı, fahiş ve fuhuş!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Evlad-ı Fatihan ne yapacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Belediye meclisleri
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Önemli bir düzeltme!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva