HABERLER>EKONOMİ
31 Temmuz 2014 Perşembe - 11:33

Erdoğan’ın açtığı dev kongre merkezinin talibi yok!

Açılışı sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu sert şekilde eleştirdiği Ege'nin en büyük kongre merkezi olan Kuşadası Efes Kongre Merkezi'ne talipli çıkmadı. TÜRSAB'ın ihaleye çıkardığı kongre merkezi için İstanbul'daki Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'ni işleten UKTAŞ, dünyanın en büyük fuar organizatörlerinden GL Events ile Kuşadası'nda faaliyet gösteren 6-7 otelcinin kurduğu konsorsiyum şartname aldı. Ancak 24 Temmuz'daki ihaleye kimse teklif vermedi. İhale iptal edilirken, TÜRSAB yönetimi yeni ihale kararını gelecek aralık ayında verecek.

Erdoğan’ın açtığı dev kongre merkezinin talibi yok!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ -  Ege'nin en büyük kongre merkezi olan 50 bin metrekarelik Kuşadası Efes Kongre Merkezi'ne talipli çıkmadı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) ana ortağı olduğu kongre merkezinin 25 yıllığına işletilmesi için ihaleye geçtiğimiz haziran ayında çıkıldı. İhale sürecinde 3 firma şartname aldı. Ancak 24 Temmuz tarihinde yapılan ihaleye kimse teklif vermedi. Böylece ihale iptal oldu.

Ege'de kongre turizmini canlandıracak en büyük proje olan Kuşadası Efes Kongre Merkezi'ne (KOMER) talip çıkmaması, turizm sektöründe büyük hayal kırıklığı yarattı. TÜRSAB, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aydın Özel İdaresi, Kuşadası Ticaret Odası, İzmir Ticaret Odası, Kuşadası Belediyesi, Liman İşletmeciliği A.Ş. ve bazı turizm işletmelerinin ortak olduğu KOMER'in açılışını geçtiğimiz yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açmıştı.

TEKLİF YOK
TÜRSAB'ın ihaleye çıkardığı kongre merkezi için 1 milyon lira geçici teminat, muhammen bedel brüt cironun yüzde 15’i artı KDV belirlendi. Asgari tutar ise 1. yıl 6 milyon lira, 2. yıl 7 milyon lira, 3. yıl 8 milyon lira, 4.yıl 9 milyon lira, 5. yıl 10 milyon lira olarak belirlendi. Devam eden yıllarda ise 25. yıl da dahil her yıl 10 milyon lira olarak tespit edildi. İhaleye katılacak konsorsiyum grubu üyelerinin ve ya bağlı şirketlerinin kongre turizmi ve otelcilik alanlarında son 3 yıllık cirolarının en az 40 milyon lira olması şartı getirildi.
İhale şartnamesini İstanbul'daki Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'ni işleten UKTAŞ, dünyanın en büyük fuar organizatörlerinden GL Events ile Kuşadası'nda faaliyet gösteren 6-7 otelcinin kurduğu konsorsiyum aldı. Ancak ihaleye kimse teklif vermedi.

KARAR ARALIK'TA
Edinilen bilgiye göre TÜRSAB yetkilileri, Kuşadası Efes Kongre Merkezi'ni yeniden ihaleye çıkarıp çıkarmamar için aralık ayında yeni bir karar alacak. TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek, kongre merkezini işletmek için şartname alınmasına rağmen kimsenin teklif vermediğini öğrendiklerini söyledi. Kongreciliğin önemli bir alan olduğuna dikkat çeken Çiçek, "Kongre merkezinin emin ellerde olması gerekiyor. Burayı işlecek kişi hem bilgi birikimi olan hem portföyü geniş bir kuruluş olmalı. Bana göre şartname alanlar hazırlıksızdı. O nedenle teklif gelmedi. Profesyonel katılımcılar ile ihalenin yeniden yapılıp, olumlu sonuçlanacağına inanıyorum. Kongre turizmini geliştirmek için bu kaynak en iyi şekilde değerlendirilmeli" dedi.



BAŞBAKAN SERT KONUŞMUŞTU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KOMER'in açılışında yaptığı konuşmada, kongre turizmi konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu sert şekilde eleştirmişti. Erdoğan, "Gönlüm ister ki böyle kongre merkezi İzmir'de olsun. Maalesef şu anda İzmir'de böyle bir kongre merkezi yok. İşte bugün uluslararası bir toplantı yaptık. Bu uluslararası toplantıyı ki 3 bin 500 civarında katılımı olan 5. İktisat Kongresi'ni yaptık. Tabii değişik salonlardan izlendi ancak en büyük salonu 600 kişilik. Şimdi bu il, İzmir ili. Herhalde burada büyük salonu yapmak veya kongre merkezini yapmak yine bizim iktidarımıza nasip olacak. Yerel yönetimlerin böyle bir niyeti yok öyle anlaşılıyor. Lafa geldiği zaman da kül bırakmıyorlar. Hani turizmi çok seviyorsunuz, kültürü çok seviyorsunuz. Yapın. Kültür, turizm adına bir şey yapın ya! Yok. Ne varsa yine bakıyorsunuz merkezi yönetimden gelecek" diye konuşmuştu.


 
KONGRE MERKEZİ’NİN ÖZELLİKLERİ
Kongre merkezinde bir adet 2.690 kişilik Büyük Oditoryum, bir adet 745 kişilik Alt Kat Oditoryum, 33 adet 45 ila 800 kişi kapasiteye sahip komite ve küçük toplantı odaları yer alıyor. Ana salonu sütunsuz (3'e bölünebilen) 2.780 m2, bağlı iki fuayesi (815 m2 ve 820 m2’lik) ile toplam 4.415 m2 kapalı ve 3.000 m2 açık alana sahip Sergi Alanı, ana giriş dahil toplam 8.300 m2 Fuaye Alanı, toplam 6.000 m2 Teras Alanı, iki adet 400'er m2'lik Restoran, revir alanı, 2 bin araçlık açık otopark, helikopter pisti bulunuyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
taylan özgür 1 Ağustos 2014 Cuma 00:50

PLANLAMA VE AYARLAMA olarak yapılırsa daha çok bedeller öderiz babacığım

Yorumu oyla      12      5  
izmirli 31 Temmuz 2014 Perşembe 14:45

altında yatan para rant ilişkisi araştırılmalı... dağda kırda bayırda... yolsuzluk doldu ülke...

Yorumu oyla      25      7  
31 Temmuz 2014 Perşembe 14:21

dağın başında kongre merkezi.

Yorumu oyla      24      8  
private35 31 Temmuz 2014 Perşembe 13:26

çarçur edilmiş milletin parası, açılışta bol konuşma sonuç fiyasko.

Yorumu oyla      25      8  
Mustafa Y 31 Temmuz 2014 Perşembe 12:46

Yanlış yatırım,talepli çıkmaması normal, o kadar masraf yapılmış, kongre merkezi izmire yapılmalıydı.....

Yorumu oyla      33      9  
secret 31 Temmuz 2014 Perşembe 12:03

bu yatirim izmire daha yakin bir noktaya yapilmaliydi ki özellikle üniversiteler aktif olarak kullanabilsin. basbakanim sen ilk önce bornovadaki kültür merkezi insaatini bitirttir...

Yorumu oyla      34      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolarda bayram sonrası flaş yükseliş
ABD Merkez Bankası’nın faiz artışında hızlı davranmayacağını açıklamasına ...
EGİAD’ın Ege toplantısının konuğu Ali Babacan
Ege Genç İşadamları Derneği tarafından düzenlenen Ege Toplantıları’nın ...
Heppekcan İzmir’i temsil edecek…
İzmir Oto Tamircileri Odası Başkanı Necdet Heppekcan, bu dönem de Türkiye ...
 
Aslan’dan ‘kara’ raporu: 2.5 milyon kişi listede!
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, büyümeden işsizliğe, dış ticaret ...
İEF öncesi ‘yer’ maratonu: Güçlü uluslararası katılım
Her yıl yaklaşık 60 farklı ülkeyi konuk eden İzmir Enternasyonal Fuarı'nda ...
Ağustos'ta doğalgaza zam yok
Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Doğalgazla alakalı herhangi bir fiyat değişikliği ...
 
Yağmur yağmadı Kırkağaç kavunları gecikti
Manisa'nın bir yıl boyunca bozulmadan askılarda satılabilen ünlü Kırkağaç ...
Bakan Zeybekçi'den çocuklara 10 lira harçlık
Denizli'ye tatile gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, belediyenin kurduğu ...
Ayakkabı Yaz Fuarı'nda önemli değişiklikler!
Her yıl Ocak ayında düzenlenen Ayakkabı Yaz Fuarı Aralık ayında gerçekleştirilecek. ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva