HABERLER>EKONOMİ
12 Nisan 2016 Salı - 09:55

Egeli balıkçılar isyanda: Kimse ‘balık yiyin’ demiyor!

Sezonu beklentinin altında kapatmaya hazırlanan Egeli balıkçıların başkanı Mehmet Aksoy İzmirlilerin balık tüketiminde sınıfta kaldığını söyledi. Aksoy, balık tüketiminin teşviki ve sürdürülebilirliği için bakanlığa üniversitelere çağrı yaptı.

Egeli balıkçılar isyanda: Kimse ‘balık yiyin’ demiyor!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Egeli balıkçılar balık sezonunu kapatmaya hazırlanıyor. 1 Eylül’de ‘Vira Bismillah’ diyen balıkçılar, 8 aylık dönemde gerek Suriyeli mülteci geçişleri gerekse sektörel sorunlar nedeniyle zorlu bir dönemi geride bıraktı.

15 Nisan tarihi itibariyle başlayacak av yasağı öncesi geride bırakılan dönemi İzmir Deniz Ürünleri Balık Avcıları ve Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, Egedesonsöz’e değerlendirdi.

BALIKÇILAR YASA DIŞI GEÇİŞLERDE BİLİNÇLENDİ
Sezona başlarken Ege Deniz’inde yaşanan mülteci ölümleri ve yasadışı geçişler nedeniyle tedirginliklerini dile getiren Gırgır Balıkçıları Başkanı Aksoy, sorun ile ilgili balıkçıların bilinçlendirme çalışmalarının sonuç verdiğini söyledi. Aksoy, “Biz bu sene balıkçıların para karşılığında yasa dışı geçiş yapmaması konusunda ciddi bir şekilde bilinçlendirme yaptık. Bu gerçekten sonuç verdi. Birkaç tekne dışında balıkçılar yasa dışı geçişe ortak olmadı. Ama yine de buna rağmen ucuz botlarla geçmeye çalışan ve batan mültecilerin kurtarılmasına yardımcı olduk. Bu geçişlerin de giderek azalacağını görüyoruz” dedi.

BALIĞIN KASASI 20 TL YİYEN YOK
Önceki yıllara göre kötü bir sezon geçirdiklerini ifade eden Mehmet Aksoy, İzmirlilerin balığa ilgisinin son dönemde giderek azaldığını söyledi. Aksoy, “İyi geçen bir sezon olmadı. Özellikle son bir ay çok daha zor geçiyor. Balıkta satış yok. Son bir aydır bir hareket yok. Balık satış yerleri bomboş. Vatandaş kışın yediği balığı yemiyor. Hamsinin kasası 20 TL, sardalyenin kasası 20 TL alan yok. 3 gün sonra balık yasağı gelecek. O zaman fiyatlar üç katına çıkacak. Ama vatandaşta rağbet yok. Ege gibi, İzmir gibi bir yerde balık yenmiyor” şeklinde konuştu. 

ARTIK GÜNÜ BİRLİK BALIK YENMİYOR
Türkiye’de balıkçılığın gelişmesi için sürdürülebilir adımların atılmaması ve pazarlama politikalarının yoksunluğuna dikkat çeken Aksoy, gerek balıkçıların, gerekse devlerin adım atması gerektiğini söyleyerek, “Balıkçılıkta sıkıntılı döneme giriyoruz. Balığın işlenmesiyle ilgili hala bir zincir yok. Av yasağından sonra da balıklar piyasaya sunulmalı. Bizde balıklar endüstrileşmeden tezgâha çıkıyor. Sonra 3 günlük balık diye satılmıyor. Devletin balıkçılıkla ilgili hiçbir politikası yok. Sürdürülebilirliği sağlayalım, balığı uzun vadeye yayalım. Artık günü birlik balık yemiyoruz” ifadelerini kullandı.

TELEVİZYONDA KİMSE ‘BALIK YİYİN’ DEMİYOR
Televizyon başta olmak üzere medyada yayınlanan sağlık programlarıyla vatandaşın yanlış yönlendirildiğini dile getiren Aksoy, üzerinde katkı maddesi bulunmayan en sağlıklı besinlerden birinin balık olmasına rağmen alışkanlığın olmamasına isyan etti.

Mehmet Aksoy, “Balık en doğal yiyeceğimiz. Millete neler yedirdiğimiz belli. Televizyon programlarında uzman olduğunu söylerlerden biri çıkıyor sakatat yiyin diyor. Başka kanalda diğeri çıkıyor sakatat yemeyin ot yiyin diyor. Ama kimse balık yiyin demiyor. Üniversitelerde, medyada hiçbir bilim adamı, Tarım Bakanlığı balık yenmelidir demiyor. Sardalye Ege Bölgesi’nden çıkan en kıymetli, en sağlıklı balık biri de çıksın ‘çocuklarınıza balık yedirin’ desin” dedi.

ÇOCUĞA ÇİKOLATA DEĞİL BALIK ALIN
Mehmet Aksoy, “Biz balığın tanıtılması, teşvik edilmesiyle ilgili Ege Üniversitesi ile görüşme yaptık. ‘Çocukların gelişmesinde balık yemenin önemi anlatılsın’ dedik. Bunun ile ilgili ‘Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tanıtımlarla vatandaşları bilinçlendirsin’ dedik. Ama bununla ilgili bir adım göremedik. Vatandaş ondan sonra çıkıyor ‘balık pahalı’ diyor. Bir tane çocuğa çikolata alıyorsun 5 TL. Hamsinin sardalyenin kilosu da 5 TL. Ama bu konuda özellikle bizim bölgemizde, İzmir’de bir bilinç yok. ‘İzmir’de balık hafta sonu’ yenir gibi bir algı var. Balık her dönemde, özellikle mevsiminde günlük tüketilebilir” diye konuştu.

 
Foça'da denizde çocuk cesedi bulundu
 
Başkan Çerçioğlu'ndan çiçek üreticilerine destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizm sektörüne İŞKUR müjdesi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Antalya ve Muğla'da ...
İZİKAD’tan yeni projeler
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) yeni dönemde Ege Orman Vakfı işbirliği ...
Flaş Merkez Bankası'nda yeni dönem
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya'nın yeni Merkez Bankası ...
 
Şimşek yeni MB başkanını tarif etti!
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, görev süresi dolacak Erdem Başçı’nın ...
Cari açık beklentilerin altında!
Şubat ayında cari açık 1,79 milyar dolar; 12 aylık cari açık ise 30,51 milyar dolar oldu.
İzmir İtalyan Ticaret Odası mobilyacıların ihracatını katlayacak
İzmir İtalyan Ticaret Odası Avrupa’nın tarz başkenti olarak gösterilen ...
 
EGİKAD Başkanı: Çocuk istismarının görüşü olmaz
Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, ...
Topshop Türkiye’den çıkıyor
Jale Özgentürk bugünkü yazısında dev marka Topshop’un Türkiye’den çıkacağını ...
Çalışanlara ‘otomatik bireysel hesap’ geliyor!
Tüm çalışanlara bireysel emeklilik zorunluluğu geliyor.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva