HABERLER>GÜNCEL
1 Nisan 2015 Çarşamba - 17:13

EMO İzmir’den korkutan açıklama: 31 Mart…

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, 31 Mart'ta tüm Türkiye'ye etkileyen elektrik kesintilerinin, yanlış manevra ve operasyon sonucu fiyaskoya dönüştüğünü söyledi. Ulutaş "2006 yılında da benzer olay yaşanmıştı. 31 Mart'da yaşandı. Yine tekrarlanabilir. Enerji tek elden yönetilmeli. TEİAŞ'ta yetkin mühendisler, ehil insanlar siyasi baskılardan uzak çalışmalı. Sorun olduğunda istediği santrali devreye alıp istediğini çıkartabilmeli" dedi.

EMO İzmir’den korkutan açıklama: 31 Mart…

Mahir Ulutaş, Türkiye genelinde elektrik kesintisi yaşanmasıyla ilgili ne Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan ne de TEİAŞ'dan (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) resmi bir açıklama olmadığını, ancak böylesine büyük çaplı enerji kesintisi yaşanması için iki nedeni olabileceğini söyledi. Ulutaş, "İlki, bu kesintinin olması için enerji santrallerinde tüketim ile talep arasında dengesizlik olmuş olması gerekir. Enerji santrallerinde üretilen enerji miktarı tüketime karışmazsa frekans düşmeye başlar. Bu çok hızlı müdahale edilmesi gereken bir süreçtir. İkincisi ise santral arıza yaptığı için dengesizlik oluşunca, yedek santralin devreye alınması gerekir. Ya da kontrollü olarak kesinti yapılmalıdır. Bunun da zamanında yapılması şarttır. Aksi halde kartopu gibi büyür. Türkiye'yi etkileyen 31 Mart kesintilerinde de problemin böyle bir durum olduğu görüyor. İzmir'deki bir enerji santralinin arıza yaptığı söyleniyor. Yedek santral zamanında devreye alınamadı. Arz talep dengesi kurulmadı. Yanlış manevra ve operasyon sonunda bu iş Türkiye'ye kapsayacak şekilde fiyaskoya dönüştü" dedi.
 
ÖZEL SEKTÖR UYGUN KOŞUL OLMAZSA ENERJİ VERMİYOR
Enerji üretiminde günlük manevralarda sıkıntı olduğunu, TEİAŞ'ın deneyimli kadrolarının başka görevlere gönderilmesi, deneyimli mühendis açığı, enerji yönetimindeki zafiyetlerin 31 Mart fiyaskosunun nedenleri arasında yer aldığını belirten Ulutaş, "2006 yılında benzer sıkıntı yaşanmıştı. Kamuya ait bir enerji santrali arızaya geçmiş, TEİAŞ özel santralin devreye girmesini istemişti. Ticarı açıdan o anda enerji satmaya uygun bulmadığı için özel sektör girmeyince, batı illerini kapsayan enerji kesintisi yaşandı. Bu nedenle enerji üretimi mantığında sıkıntı var. Özel sektör santrallerinin büyük kısmı, ticari olarak uygun koşullarda satış istiyor. Zaman zaman, TEİAŞ'den gelen taleplere bu nedenle 'bakımdayım', 'uygun değilim', 'arızam var' yanıtı veriyorlar. Santrallerin özelleştirilmesinden kaynaklı, tek elden yönetilmeme sıkıntısı var. Şu anki enerji modeli böylesi şantajlara açık. Özel sektör uygun koşullar görmüyorsa enerji vermekte imtina edebiliyor" dedi.
 
KESİNTİ YİNE OLABİLİR
Mahir Ulutaş, enerjinin tek elden yönetilmesi gerektiğini söyledi. Üretim, iletim, dağıtımın tek elden olmasının, özelleştirilmesinin önemine dikkat çeken Ulutaş, "Özelleşirme sadece fiyatta pahallılık değil alanın yönetilmesinde zorluklara neden oluyor. Bu büyük fiyaskoyla bunu da görmüş olduk. TEİAŞ'ın arz talep dengesi yönetiminde bu sistede aynı fiyaskoyu yeniden tekrarlayabilir. 2006'da olmuştu. 2015'de yine oldu. TEİAŞ Yük Tevzi birimi önemli ve stratejik iş yapar. Ehil insanların çalışması, ellerini rahat olması gerekir. İstediği santrali devreye alabilmeli ya da çıkartabilmeli. Siyasi baskılardan uzak olmalıdır. Yetkin mühendislik birikimine de sahip olması şarttır. Zamanında belli şehir devre dışı bırakarak, ülke enerji dağıtımını kurtarabilirler. Yoksa kartopu gibi tetiklemeyle 31 Mart kesintileri yine tekrarlanabilir" dedi. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tedaş mağduru 2 Nisan 2015 Perşembe 08:28

Sadece elektriği özelleştirmediler TEDAŞ kurumlarında çalışan binlerce çalışanı özelleştirme nedeniyle mağdur ettiler. Sadece 2000 kişi yüksek öğrenimli ve kurumun kapsamdışı statüde çalışıyor olmasına rağmen hepsinide özele devredip işsizliğe terk ettiler. Binlerce dava açıldı. Yargıyıda ele geçirdiklerinden o davalarda haklar alınamadı. Şimdi konu AYM'de. AYM'de hak verilmezse AİHM'e gidecekler. Bugünkü hükümetin 13 yıldır uyguladığı politikalar iflas etti. Elektrik kesintileri ilk değil geriside gelecektir.

Yorumu oyla      14      5  
özelleştirme 1 Nisan 2015 Çarşamba 18:39

işte özelleştirmenin sonuçları.. Satmadık bir şey bırakmadınız...

Yorumu oyla      25      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı'na tutuklama talebi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, başbakanlığı döneminde ofisine dinleme cihazı ...
İzmir'in müzeleri artık cepte
İzmirli iki lise öğrencisi hazırladıkları program ile İzmir’in tarihini ...
Gözyaşları sel oldu: Şehit Savcı Kiraz’a veda
İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde teröristler tarafından silahla vurularak ...
 
Flaş! THY uçağından bomba paniği
Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Lizbon seferini yapan yolcu uçağı bomba ...
İGC’de seçim heyecanı: Dikmen listesini açıkladı
Sertel’in aday adaylığı istifası sonrası İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nde ...
İzmir’de yas: Adalet Şehit Savcı Kiraz andı…
Şehit Savcı Kiraz için İzmir Adliyesinde tören düzenlendi. İzmir Cumhuriyet ...
 
Savcı Kiraz’ın acılı babası: Yüreğim yanıyor ama…
Oğlunun İstanbul Adalet Sarayı'nda yapılan cenaze törenine katılan şehit ...
Annenin duası kabul oldu: Kızıyla aynı anda veda etti
Anne Gezer Şahbaz, hayatını doğuştan engelli olarak dünyaya gelen kızı ...
Flaş! İzmir’de DHKP-C operasyon: 11 adrese baskın
Terör örgütü DHKP-C ile bağlantılı olduğu iddia edilen 5 kişi gözaltını alındı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva