HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Şubat 2015 Cumartesi - 12:38

Dönüşümde büyük gün: İlk kazma ‘Başkan’ın adalet mesajıyla’ vuruldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm için bir yandan uzlaşma görüşmelerini sürdürdüğü Uzundere'de diğer yandan da ilk 23 binanın yıkımına başladı. Törende konuşan Başkan Kocaoğlu, "Biz burada ne mal sahibini müteahhide, ne de müteahhidi mal sahiplerine bırakıyoruz. Biz burada hakem oluyoruz, adalet dağıtıyoruz, hak koruyoruz" dedi.

Dönüşümde büyük gün: İlk kazma ‘Başkan’ın adalet mesajıyla’ vuruldu

İZMİR - Kent dönüşümünde "uzlaşma ve yerinde dönüşüm" prensipleriyle çalışmalarını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 32 hektarlık alanı kapsayan Uzundere projesi için ilk kazmayı vurdu.



Proje startının verildiği törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümün Türkiye'de yeni yeni öğrenilen, yeni uygulanan ve 'yasal çelişkilerinin' bulunduğu bir durumda olduğunu belirterek, "Bizim kentsel dönüşümde çok basit kurallarımız var. Birincisi yerinde dönüşüm olacak. Uzundere'yi yurt edinmiş vatandaşlarımız, Uzundere'de yaşamaya devam edecek. Daha iyi, daha sağlıklı daha dayanıklı, ulaşım, otopark problemi olmayan, çocukların oynayacağı alan problemi olmadan yaşayacak. Ve yerinde kalacak. İkincisi ve bu işin can damarı şu: Burada yaklaşık 3500 civarında konut yapılacak. Bunun inşaat maliyeti var. İhale ile bunu yapacağız. İnşaat maliyeti var. İnşaat maliyetinden sonra müteahhidin karı var. Kar hesabı ile girecek. İnşallah kar eder. Yapacak konutları hak sahiplerine teslim edecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu organizasyonu gerçekleştirdiği zaman hiç bir rant, bir kuruş belediyeye kalmayacak. Burada ne değer üretiliyorsa, maliyeti haricinde burada yaşayan hemşehrilerimize kalacak. Bütün hesap, bütün uzlaşma, bütün mutabakatlar bunun üzerine yapılmaktadır. Bunun bilinmesi gerekiyor. Belediyenin buradaki karı, Uzundere'nin kalkınması olacak. Uzundere'de insanlar daha mutlu yaşayacak, çevre yolundan gelen insanlar modern kentle karşılaşacak. Yani hemşehrilerimiz daha sağlıklı konutlarda ve çevrede yaşayacak. Gayrimenkullerinin değeri artacak. Dolayısı ile İzmir kenti konut seferberliği ile kentsel dönüşüm seferberliği ile bugünkü gecekondular, dar sokaklar söylemleri kalkacak. Yani kent 45 bin dönüm alanda 18 ana bölgede kentsel dönüşüm yapacak. Bir iyi örneği Uzundere'de gerçekleştirdiğimizde herkes kentsel dönüşümün ne demek olduğunu, nasıl yapıldığını görecek. Ve bu iş katlanarak devam edecek" dedi.



DÖNÜŞÜMDE HAK VE ADALET
Başkan Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları uygulamada neden sorumluluk üstlendiklerini de şöyle açıkladı: "Biz ne mal sahibini müteahhide ne de müteahhidi mal sahiplerine bırakıyoruz. Biz burada hakem oluyoruz, adalet dağıtıyoruz. Hak koruyoruz. Kentsel dönüşümün böyle yapılması gerekir. Yasal nedenlerle yerinde konut teklif edemediğimiz ve şu anda evleri yıkılan vatandaşlarımıza da uzlaşı ile Tolu Konutlar'dan evlerini verdik. Yavaş yavaş taşınıyorlar, güle güle otursunlar, hayırlı uğurlu olsun".



PROJE FİİLEN BAŞLADI
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir için kentsel dönüşümde önemli bir gün yaşandığını söyleyerek, "Türkiye'de uzun yıllardır tartışılan yerinde dönüşümün bugün uygulamaya geçildiği ilk fiziksel müdahalesi yapılacak. Yani alanda fiilen proje başlamış olacak. Bu projeler içinde ben de yer aldım. Birçok gelişmeleri yakından biliyorum. Türkiye'de uygulanan pek çok projede yaşanan sıkıntıları da biliyoruz. Bu proje bu sıkıntıları aşmak üzere geliştirildi ve emek sarf edildi" dedi.

Kentsel dönüşümde amacın vatandaşları mağdur etmemek olduğunu vurgulayan Selvitopu sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocoğlu da bu anlayış ile projeler geliştiriyor. Şu anda ilçemizde 3 ayrı kentsel dönüşüm var. Bunlardan ilki bugün başlayan proje. İkincisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sürdürdüğü, 17 mahalleyi içeren proje. Diğeri de Aşık Veysel ve Osman Aksüer mahallelerini içeren proje. Bakanlık Aşık Veysel ve Osman Aksüer de bize başvurumuz üzerine resen yetki verdi. Bizim çalışmalarımız devam etmektedir. Karabağlar'ın dönüşüme ihtiyacı var. Ulaşım projelerine ihtiyacı var. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu gereken desteği vermektedir. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bu destekler olmdan bizim bir çok projeyi tamamlama imkanımız yok" dedi.

65 AİLEYE EV VERİLDİ
Uzlaşma çalışmalarının devam ettiği proje kapsamında, ilk etapta yasa gereği dönüşüm alanından konut/işyeri teklif edilemeyen hak sahiplerine ait 23 bina yıkılacak. Hak sahipleri ile varılan uzlaşma ile toplam 23 binada oturan 65 aileye Büyükşehir Belediyesi'ne ait Uzundere Toplu Konutları'ndan konut tahsis işlemleri gerçekleştirilerek hak sahipleri de evlerine taşındı. 32 hektarlık alanda etap etap olmak üzere, 474 yapının daha yıkımını gerçekleştirileceği bildirildi.



PROJEDE NELER VAR?
Bölgede yapılması planlanan toplam 3 bin 500 konut ya da ticari yapıyı kapsayan tüm altyapı ve üstyapı uygulama projelerinin hazırlanması için ihale süreci devam ediyor. İzmir-Aydın-Çeşme otobanı yanında bulunan Uzundere Mahallesi için hazırlanan ön projede; 149 bin metrekare konut alanı, 66 bin metrekare rekreasyon alanı, park alanları ve çocuk oyun alanları ile 10 bin metrekare alan da sosyal donatı alanı olarak ayrıldı. Alandaki tüm çalışmalar tamamlandı. Uzundere İletişim Merkezi'nde hak sahipleri ile uzlaşma görüşmelerini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlarla "Konut / İş yeri sözleşmesi" imzalamaya devam ediyor. Uzundere'de neler yapıldı? . 32 hektar alanda, 497 yapı ve bin 168 bağımsız bölümü kapsayan Kentsel Dönüşüm alan sınırı, 11 Kasım 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere İzmir Valiliği'ne gönderildi. . Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alan sınırı, 9 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. . Uzundere Mahallesi'nde Büyükşehir Belediyesi tarafından mülkiyet durumu, bina ve ölçüm tespitleri ile hak sahiplerinin belirlenmesi çalışmaları tamamlandı. . Alanda yapılan çalışmalar hakkında vatandaşların bilgi sahibi olması ve proje hazırlığına katılabilmesi amacıyla, 23 Mart 2013 tarihinde bölgede bir "İletişim Merkezi" açıldı. . Halkı proje süreci hakkında bilgilendirmek amacıyla, farklı zamanlarda bölge içerisinde bilgilendirme toplantıları düzenlendi ve vatandaş talepleri değerlendirildi. . Kentsel Tasarım, yerleşim planı ve 13 farklı tipte mimari avan proje hazırlanarak uzlaşma görüşmeleri sürdürülüyor. . Vatandaşlarla uzlaşma görüşmeleri ve Konut / İşyeri sözleşmeleri imzalanma süreci devam ediyor. Büyükşehir, kentin dört bir yanında çalışıyor İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent bütününde toplam 4 bin 700 hektarlık alanda kentsel dönüşüm çalışması yapıyor. Bunlardan Kadifekale'deki dönüşüm tamamlandı. Afete Maruz Bölge olan Kadifakale'deki sağlıksız yapılar yıkılarak vatandaşların Uzundere'deki yeni konutlara taşınması sağlandı. Proje sonucunda İzmir, 420 dönüm büyüklüğünde bir kent ormanına kavuştu.

Yeşildere heyelan bölgesindeki yıkımlarda sona geldi. 153 yapıdan 152'sinin yıkımı tamamlandı. Kalan tek bina için hukuki sürecin bitmesi bekleniyor.  

Yeşildere heyelan bölgesindeki vatandaşlar da Uzundere'deki yeni konutlarına kavuştu. Gürçeşme heyelan bölgesinde yer alan 120 binanın tamamı yıkıldı. Boşaltılan alanın yeşil alan olarak kente kazandırılması için uygulama çalışmalarına başlandı. Bayraklı Belediyesi tarafından sınırları belirlenen, Çanakkale-İzmir Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin büyük kısmını içeren 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin de tüm planlama çalışmaları tamamlandı. Hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri ve "Konut/İş yeri sözleşmesi" imzaları sürüyor. Ege Mahallesi'nin yaklaşık 7 hektarlık kısmından oluşan "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı" için de vatandaşlarla konut/işyeri sözleşmesi imzalanmaya devam ediliyor. 3 bin 600 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu projesi için ise yapıların ölçüm çalışmaları tamamlandı. Vizyon, kentsel tasarım çalışmaları ile avan mimarlık projeleri devam ediyor. Gaziemir'in Aktepe ve Emrez bölgelerinde de 122 hektarlık alandaki yapıların ölçümü tamamlandı, kentsel vizyon ve kentsel tasarım çalışmaları devam ediyor. Örnekköy'de jeolojik etüdü onaylanan 18 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin ön fizibilite raporu hazırlandı. Kentsel tasarım ve planlama çalışmaları tamamlanma aşamasına gelen projenin önümüzdeki günlerde kamuoyuna tanıtılarak, hak sahipleri ile konut/işyeri sözleşmesi imzalanmasına başlanılması hedefleniyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
murat oral 1 Mart 2015 Pazar 14:45

SÖZDE KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KARŞIYAKA ALAYBEY PİLOT BÖLGE SEÇİLMİŞTİ YILLAR GEÇTİ.HİÇBİR SES ÇIKMADI.

Yorumu oyla      11      5  
neco baba 1 Mart 2015 Pazar 11:43

sevsinler senin adalet anlayışını sayın kocaoğlu,biz daha önce gördük senin bu adaletini ,yıktırdığın 5333 sokak sakinlerinden biri olarak tam bir adaletsizlik yapmıştınız bize hakkımızı helal etmiyoruz sana.

Yorumu oyla      12      7  
reco baba 28 Şubat 2015 Cumartesi 21:01

yikalim,yapalim,cimentonuz bol olsun beyler bayanlar.....bu dunya yikip yapma dunyasi...

Yorumu oyla      12      7  
28 Şubat 2015 Cumartesi 16:57

ilk dönüşüm projesi Bayraklı'da değil kalede başladı. 2019'a kadar Uzundere, fuar karşısı ve özellikle Ballıkuyu gibi projeler biterse mükemmel olur. Ege Mahallesi'nin ise orada kalacağını zannetmiyorum. Ballıkuyu ve etrafı tamamen yıkılmalı. kentsel dönüşümde öncelik Pagos Dağı'na verilmeli.

Yorumu oyla      16      5  
engin 28 Şubat 2015 Cumartesi 15:15

İlk dönüşüm projesi bayraklıda başladı.Ama uzlaşmadaki problemler dolayısıyla ilk kazma uzunderede vuruldu.Uzlaşma kolay iş değil bundan dolayı bu dönüşümlerin hızlı olmasını beklemiyorum açıkçası.

Yorumu oyla      16      6  
28 Şubat 2015 Cumartesi 14:35

Her ne kadar önceliğin şehir merkezinden başlanması gerektiğini söylesem de yine de kent dönüşümü için önemli bir gün. Diğer projelerin hızlanması için örnek olabilir.

Yorumu oyla      28      5  
ozan 28 Şubat 2015 Cumartesi 13:35

Ege mahallesi ne olacak oraya da bir el atın başkan

Yorumu oyla      26      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menderes Avrupa’nın en büyük turizm arenasında!
İlçenin tanıtımı adına başlatılan çalışmalar kapsamında Menderes Belediyesi ...
İzmir'in çöp tesisinde flaş gelişme: Dosya da tamam!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka Yamanlar’da yapılması ...
Valilik vizesi: Ve İzmir’in çöp tesisi yola çıkıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka Yamanlar’da yapılması ...
 
Merdiven kazası çıkması: Metro A.Ş. de topu şirkete attı!
Makine Mühendisleri Odası’ndan gelen ‘fren yoktu’ ve ‘periyodik bakımın ...
Başkan Soylu yerinde söz verdi: Halkın istemediği hiçbir şey…
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu geçtiğimiz günlerde köylülerin ...
Semtevi kursiyerlerine belediyeden destek
Buca Belediyesi’ne bağlı Evka-1 Semtevi kursiyeri kadınlar tarafından ...
 
Selçuk'ta başkan ve kaymakamın eşi aynı kursta
Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı’nın açılışını gerçekleştirdiği Kadın ...
Matematik şampiyonlarından Başkan Gönenç’e ziyaret
Bergamalı gençler, ABD Matematik Birliği ve Nebraska Üniversitesi tarafından ...
Karşıyaka’nın Filizleri’ne STK’lardan tam destek
Karşıyaka Belediyesi’nin Her Apartman ile Bir Öğrenci Okutuyoruz Projesi’ne ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva