HABERLER>EKONOMİ
8 Ocak 2015 Perşembe - 12:35

Dönüşüm zirvesinde ‘katılım’ krizi ve balon çıkışı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlediği kentsel dönüşüm zirvesinde katılım krizi yaşandı. Daha önce katılacağı duyurulan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş toplantıya katılmadı. Toplantıda konuşan Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, planlama yapılmadığı için İzmir’de dönüşüm balonunun patlamak üzerinde olduğunu belirtirken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, İzmir’de dönüşümün diğer kentlerin gerisinde kaldığını açıkladı.

Dönüşüm zirvesinde ‘katılım’ krizi ve balon çıkışı!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Event Ayna işbirliği ile Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) ev sahipliğinde düzenlediği 'Şehrin Geleceği-Geleceğin Şehri' toplantısında katılım krizi yaşandı.
 
Daha önce programda konuşmacı olarak yer alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Hilton Oteli'ndeki toplantıya gelmedi. EGİAD Başkanı Seda Kaya öğleden sonraki programda konuyla ilgili bir konuşma yaptı. Kocaoğlu ve Demirtaş'ın katılmaması nedeniyle program değişikliği yapılırken, toplantı bir saat gecikmeli başladı.
 


'İZMİR AMELİYAT MASASINA YATIRILMALI'
Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, İzmir'de yapı stoğunun ameliyat masasına yatırılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de köyden göç sonucu gecekonduların şehirleri virüs gibi sardığını, imar afları da sorunları tetiklediğini belirten Varan, ciddi manada sakat bir yapı stoğu oluştuğunu söyledi. Türkiye'nin ve İzmir'in deprem kuşağında olduğunu hatırlatan Varan, 14 milyon yapının 20 yıl içinde 6.5 milyonunun dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Varan, "İzmir çok ciddi bir şekilde ameliyat masasına yatırılması lazım. Süreç işliyor, zaman geçiyor: Zaman icraat zamanı. Mutlaka bu dönüşümü yapmamız gerekiyor. Vatandaşın hukukunu koruyarak, yerinde dönüşüm yaparak mutlaka bunu gerçekleştirmemiz lazım" dedi.
 
BİR MİLYON KONUT YIKILACAK
Kentsel dönüşüm ile ilgili yasanının 2005'te çıkmasına rağmen İzmir'de kentsel yenileme, kentsel dönüşümün oluşmadığını belirten Varan, ancak Ankara'nın, İstanbul'un, Bursa'nın, Konya'nın, Kayseri'nin değiştiğini, dönüştüğünü gördüklerini dile getirdi. İzmir genelinde bina yaş ortalamasının 25, Sayıştay raporlarına göre kaçak ve çarpık yapılaşma oranının yüzde 60-65 olduğunu belirten Varan, 1 milyon konutun hemen dönüşmesi gerektiğini söyledi. Varan, "Bakanlığımız Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa'yı öncü şehirler ilan etti. Bakanlığımız en büyük kentsel dönüşümü Karabağlar'da 540 hektarlık riskli alanda yapıyor. Hızlı bir şekilde gidiyoruz. Hem belediyenin hem Bakanlığımızın birlikte çalışması devam ediyor. İzmir genelinde dönüştürülmesi gereken alanın 4 milyon 371 bin hektar olduğu tespit edildi. Yıkılması gereken bina sayısı ise 313 bin. Bakanlığımız 838 hektar, Büyükşehir 305 hektarda dönüşüm yürütüyor. Bakanlığımızın yürüttüğü dönüşüm Büyükşehir Belediyesi'nin 3 katı büyüklüğünde. Planlar biter bitmez bir pencere açılmış olacak” şeklinde konuştu.

12 BİN BİNAYA RİSKLİ DAMGASI
Riskli yapı başvurularında 2013'e göre geçen yıl yüzde 10'luk artış olduğunu belirten Varan, "12 bin yapıyı riskli yapı ilan ettik. Bize başvuran yaklaşık 8 bin vatandaşımızın kira ödemelerini yapıyoruz. Ayda 4.5 milyon lira kira yardımı yapıyoruz" diye konuştu.
  
Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmir'de 6.5 milyon denilen riskli konut sayısının 10 milyon olduğunu düşündüğünü söyledi. Nasır, "Sadece yüzde 15 sağlıklı yapı stoğuna sahibiz. Biz Kentsel Dönüşüm Yasası'nın devrim ve reform niteliğinde olduğunu düşünüyoruz. Çünkü yaptırım gücü yüksek. Kentsel dönüşüm bir sosyal proje. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı maksimum destek veriyor. Türkiye'de en fazla toplantının yapıldığı yer İzmir. Hep tartıştık, konuştuk. Bu doğru hareketti. Sevindirici olan nokta herkesin dönüşümde mutabık olması… Gelinen süreç harekete geçme zamanı" dedi.
 


‘DÖNÜŞÜM BALONU PATLAYACAK’
Kentsel yenilemede İzmir'in birinci sırada olduğunu vurgulayan Nasır, "Kentin yüzde 85'inin dönüşmesi lazım ama İzmirli kendi semtinde yaşamak istiyor. Karşıyaka'da doğup büyüyen birini Buca'da oturmaya ikna edemezsiniz. İzmir'de dönüşüm yerinde olmalıdır. Bunun için ise ada bazında çalışmalar yapılmalı. Esas yoğunluğun olduğu Alsancak'tır, Alaybey'dir. Bir depremde ortaya çıkacak sonuçları düşünmek bile istemiyoruz. Fakat özel sektör şu an hareket edemiyor. Bir balona benzetiyorum bu durumu, balon şişiyor. Yakında patlayacak. Patlarsa İzmir için kötü olacak. Yine beton yığını bir kente sahip olacağız” şeklinde konuştu.
 
İzmir'in planlarının olmadığını vurgulayan Nasır,  kentin 50 yılının, 100 yılının planlanması gerektiğini söyledi. İlçe belediyelerin ada bazında çevresiyle, bölgesiyle bütüncül planların yapılması halinde kentin bir noktaya geleceğini ifade eden Nasır, “Dün İzmir'in 100 binlik planları yeniden askıya çıktı. Özel sektör de iş yapmak istiyor. O zaman İzmir 10 yılda arzu edilen dünya kenti olur” dedi.

KAYA: DÖNÜŞÜM FIRSAT AMA FIRSATÇILIK OLMASIN
EGİAD Başkanı Seda Kaya, Dernek olarak şehirlerin yapılanmalarını ve şehircilik uygulamalarını yakından takip etmeye çalıştıklarını ve şehirlerin insani ölçeklerde, farklı boyutlarıyla yaşanabilir mekanlar olmasının önemini sürekli vurguladıklarını söyledi. Kaya, "Kamuoyuna sunduğumuz EGİAD Kültürpark ve Kordon Raporları bu duyarlılığın ürünleri. Her iki rapor daha yaşanılır, daha uygar ve daha insan odaklı bir İzmir özlemini dile getiren öneriler dizisi" dedi.

Kentsel dönüşümün sosyolojik ve ekonomik boyutları ile birlikte ele alınmasını öneren Kaya, Kentsel Dönüşüm hamlesinin, bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini ancak fırsatçılığa dönüşmesine de meydan verilmemesini istedi. Kaya, "Kentsel dönüşümde amaç binaları yıkıp yeniden yapmak değildir. Kentsel dönüşüm aynı zamanda şehirlerin yeniden planlanması sağlıklı ve sürdürülebilir bir bütünlük içinde yapılaştırılması açısından bir fırsattır. Kentsel dönüşüm sadece gecekonduların dönüştürülmesinden ibaret değildir. Deprem gerçeğini göz önüne alarak planlı ruhsatlı alanlarda da bina yenilemelerinin zorunlu ve acil bir konu olduğunu düşünüyoruz. Toplu konutlar düzenlenirken bile kent kimliğini bozmayacak şekilde dikkatli olunması gerekmektedir. Şu anda İzmir’de bu konunun maalesef göz ardı edildiğini görüyoruz" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
9 Ocak 2015 Cuma 10:20

yasa çıkmadan kimseyi manzaralı evlerinden çıkaramazsınız bu dönüşüm izmir'elli sene bitmez

Yorumu oyla      11      5  
8 Ocak 2015 Perşembe 18:12

bakanlık en büyük kentsel dönüşü mü izmir de yapıyormuş :)) ama lafta :)) belediyemiz zaten memur zihniyetli çalışıyor. akşam olsa da eve gitsek diye belediye mi olur? :))

Yorumu oyla      15      9  
ercan 8 Ocak 2015 Perşembe 15:28

Kentsel dönüşüm uygulamasını mütahiti zengin etme uygulamasına çevirirseniz sonuç tabi ki almazsınız.Adam diyelim oturdugu daire yüz metrekare.Siz kentsel dönüşüm adı alıtında diresini yetmiş metrekareye düşürüyorsunuz.Mantık şu.Düşen metrekarareler karşlıgı daha fazla daire yapmak.Fazla daireler ne mi oluyor.Mütahite kar yazılıyor.Sonrada diyorlarki biz vatandaşı düşünüyoruz.Amaç aslında cepleri doldırtup yeni bir rant kapısı yaratmak.Hep kandırmaca.Ama hakkını verelim Bu işi gayaet iyi beceriyorlar.Senin hakkından çalıyorlar ama millet tabi ki farkında olmuyor hoş olsa ne yazar .yaşananları görüyoruz zaten İnsanlar bir de oturdugu evden oluyor.

Yorumu oyla      15      5  
ercüment şahin 8 Ocak 2015 Perşembe 15:14

deprem kapıda,hala herkes meleklerin cinsiyetini tartışıyor.

Yorumu oyla      17      6  
osman 8 Ocak 2015 Perşembe 14:36

kardeşim , devlet önce kendi üzerine alıp riskli ilan ettiği yerleri belediyeye bir devretsin herşey yoluna girecek.Limontepede ve karabağlarda denedi olmadı halk uyandı verin Belediyeye halk ve şirketler arasında hakemlik yapsın olur bu iş.

Yorumu oyla      18      5  
8 Ocak 2015 Perşembe 14:30

aile kalkınma partisi rantsal dönüşüm toplantısı

Yorumu oyla      18      5  
bülent ışık 8 Ocak 2015 Perşembe 13:41

Ekonominin lokomotifi inşaat sektörü olduğu için bu kadar kentsel dönüşümün üzerinde duruyorlar.Yoksa depreme karşı insanları korumak için değil öyle olsa idi maden ocaklarında yaşam odalarını mecliste red etmezlerdi.

Yorumu oyla      18      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emekliler bankacılık sisteminin açığını buldu!
Bir bankadan kredi alan emekli, sistemdeki açık sayesinde ertesi gün bir ...
Flaş! Bank Asya’ya polis incelemesi
Bank Asya’nın Bursa Yıldırım Şubesi’nde dün akşam polis "bankacılık işlemlerinde ...
Kayıp-kaçak bedeli kalıcı hale geliyor!
Yargıtay’ın “aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamaz” kararının ardından ...
 
İzmir’in tarihi otelini ayağa kaldıracak proje
İzmir’in ilk banyo ve kaloriferli oteli olarak bir zamanlar yerli ve yabancı ...
İTO’nun ‘tüp tünel’ projesi tartışma yarattı!
İzmir'de trafik sorununun çözümü için İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem ...
İAOSB İZKA'dan beşinci desteği aldı
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, ...
 
Akhisar’ı karıştıran ilan!
Keskinoğlu Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Keskinoğlu ile Akhisar Ticaret ...
TOKİ Bornova’daki araziyi canlı yayında satıyor!
TOKİ, sürpriz bir kararla Bornova’daki 136 dönümlük arazisini satışa çıkardı. ...
Bankalar vatandaşın peşinde: İzmirlilerin ne kadar borcu var?
Geçen yılın ilk 9 ayında İzmirlinin kişi başına kullandığı kredi tutarı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva