HABERLER>GÜNCEL
17 Haziran 2016 Cuma - 12:30

Dikkat! İzmir kavrulacak: Valilikten hayati uyarılar

İzmir Valiliği kentte bugünden itibaren tavan yapacak aşırı sıcaklar için uyarıda bulunurken, korunmak için yapılması gerekenleri de sıraladı. Valilik ayrıca kronik hastalığı bulunan kamu görevlilerinin Pazartesi günü izinli sayılacağını da duyurdu.

Dikkat! İzmir kavrulacak: Valilikten hayati uyarılar

EGEDESONSÖZ – İzmir’de haftanın son günüyle birlikte sıcaklıklar tavan yapacak.

Aşırı sıcakların etkisinde kalacak kentte termometreler 41 dereceye kadar çıkacak.

İzmir Valiliğinden ‘kavurucu hafta’ öncesi çok önemli bir açıklama geldi. Valilik bugünden itibaren tavan yapacak aşırı sıcaklar için uyarıda bulunurken, korunmak için yapılması gerekenleri de sıraladı. Valilik ayrıca kronik hastalığı bulunan kamu görevlilerinin Pazartesi günü izinli sayılacağını da duyurdu.

5 İLA 9 DERECEK ARTACAK
Valiliğin açıklamasında, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre "Bölgemizin önümüzdeki bir hafta boyunca Kuzey Afrika üzerinden gelen kuvvetli sıcak hava dalgasının etkisinde kalacağı tahmin ediliyor. Yarından (16/06/2016 Perşembe) itibaren bölgemizde artmaya başlayacak olan hava sıcaklığının önümüzdeki bir hafta boyunca etkisini arttırarak, mevsim normallerinin 5 ila 9 derece üzerinde seyredebileceği bekleniyor’ denilmektedir” ifadelerine yer verildi.

HAYATİ ORGANLARDA HASARA YOL AÇABİLİR
Açıklamada, “Aşın sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşın sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşın sıvı kaybı (dehidrasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir” uyarılarında bulunuldu.

Valili bu bilgiler ışığında vatandaşların sıcak çarpmasına maruz kalmamaları için tüm sağlık kurum ve kuruluşların gerekli tedbirleri alması gerektiğini açıklarken, engelli, hamile, kalp damar hastalığı, hipertansiyon, KOAH, diyabet, kanser vb gibi kronik hastalığı olan kamu görevlilerinin Pazartesi günü idari izinli sayılacağını duyurdu. Mecbur kalınmadıkta 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğinin de altı çizildi.

AŞIRI SICAKLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşın sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşın sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlıbazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.

Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar:

• Yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar,

• Dört yaşından küçük çocuklar,

• Bakıma ihtiyacı olanlar,

• Hamileler,

• Açık alanda çalışanlar,

• Aşırı kilolular,

• Kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıklan, böbrek hastalıkları) olanlar • Sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler,

 • Sokak çocukları ve evsizlerdir. Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur.

KORUNMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

A. GENEL KORUNMA

• Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.

• Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşın hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler.

• Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

• Güneş ışınlannın dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem (en az 15 koruma faktörlü) kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir.

• Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fiziki aktivitelerden kaçınılmalıdır.

• Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir.

• Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır.

• Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.

• Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir.

• Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.

B. BESLENME VE SIVI ALIMI

• Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir.

• Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

• Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.

• Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.

• Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır.

• Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmış veya idrar söktürücü ilaç kullanılması söz konusu ise ilgili doktora başvurmak gerekir.

• Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.

• Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir.

• Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.

 
Milli Eğitim Müdürü 10.Yıl Marşı’nı yasakladı!
 
Akşener'den flaş 'kurultay' açıklaması!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 18 Haziran 2016 Cumartesi 11:14

asfalt ve betonlaşmış şehirler sıcağı daha çok çekiyor.daha çok ağaç ve yeşil alan gerek......

Yorumu oyla      11      5  
İZMİR'Lİ 18 Haziran 2016 Cumartesi 10:54

Kamuda çalışanlar CAN,Özel sektörde çalışıpta aynı konumda olanlar PATLICAN mı???öZEL SEKTÖRDE çalışan nefes darlığı,kalp,tansiyon hastası ona ve hamile bayanların canı yok mu sayılıyor!!!Bun adalet mi denir ey yetkililer...

Yorumu oyla      11      5  
17 Haziran 2016 Cuma 12:47

Dışarı da şapka değil direkt şemsiye kullanın.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milli Eğitim Müdürü 10.Yıl Marşı’nı yasakladı!
Bolu Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, okullarda 10. Yıl Marşı’nı yasakladı, ...
İzmir Valisi Ayyıldız’dan ‘özel bir’ karne mesaisi!
İzmir’de 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılının sonunda bugün 680 bin öğrenci ...
Tuttuğu kiralık katili başkasına öldürttü!
İstanbul'da babasını öldürdüğünü düşündüğü kişi için 2002 yılında tuttuğu ...
 
Şehit Aileleri Derneği Başkanı Büyükşehir’in iftarına neden katılmadı?
İzmir Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hatice İşbilen, ...
Bakanlık'tan 'Suriye'de güvenli bölge' açıklaması
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık başkanlığındaki ...
TMMOB İzmir'den önemli klima uyarıları!
TMMOB İzmir şubesi, yaşanan aşırı sıcaklara karşı klimanın nasıl etkili ...
 
Emniyet’ten korkutan not: PKK’nın elinde…
17-26-28 Mayıs tarihli bilgi notlarında, 13 Mayıs’ta Çukurca’da düşürülen ...
Bir ‘Onur Yürüyüşü’ çıkışı da İzmirli Alperenler’den!
İstanbul Alperen Ocakları’ndan gelen ‘yürütmeyeceğiz’ açıklaması tartışmalara ...
İzmirliler ‘yeni göç dalgası’ sandı!
İzmir’in, bir televizyon dizisinin çekimleri öncesi Konak Meydanı'nda ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva