HABERLER>GÜNCEL
2 Nisan 2022 Cumartesi - 08:26

Dijital üniversitelerin payı artacak

Pandemiyle birlikte ivme kazanan online eğitim, üniversiteleri tamamen dijitalleştiriyor. 2030’lu yıllarda binası olmayan dijital üniversitelerin payı da giderek artacak.

Dijital üniversitelerin payı artacak

Online eğitim sektörünün hacminin 2025 yılı itibarıyla 350 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. Online eğitim giderek yayılırken, 2030’lu yıllarda binası olmayan dijital üniversitelerin payı da giderek artacak. Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi (Netkent) de daha pandemi bile olmadan önce eğitimde teknolojinin ve dijitalin önemini anlayarak online üniversite olarak 2009’da yola çıktı. Yeni dünyada eğitim alanında dijitalleşmenin önemini ortaya koyan Netkent, 2009’da kuruldu. Halen 3 fakülte bünyesinde 9 lisans ve 2 yüksek lisans toplam 11 programı olan üniversitenin 4 kıta ve 23 ülkeden öğrencisi bulunuyor. Sanayi 4.0’ın eğitime entegre olmasıyla online üniversite olgusunun merkezinde olduğu üniversite 4.0 kavramından bahsedilmeye başlandığını söyleyen Netkent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Ali Eşkinat, zaten yapısı gereği online bir yükseköğretim kurumu olan Netkent’in de kuruluşundaki vizyonunun doğruluğu net olarak anlaşıldığını vurguladı. Netkent Üniversitesi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulmuş ilk online Türk üniversitesi olduğunu ifade eden Eşkinat, Almanya, Fildişi Sahilleri ve Pakistan gibi ülkelerin saygın üniversiteleri ile uluslararası akademik iş birliklerinin devam ettiğini ifade etti.

Yeni dönemin adı üniversite 4.0
Eşkinat, üniversitelerin yıllar içindeki değişimini şöyle anlatıyor: “UNESCO’nun dünya mirası listesine göre 859 yılında Fas’ta kurulmuş olan ve dünyanın en eski yükseköğretim kurumu kabul edilen Karaviyyin Üniversitesi ile ortaçağda başlayan ve belirli bir zümrenin öğrencisi olduğu geleneksel üniversite yapısı Üniversite 1.0 olarak adlandırılırken, Üniversite eğitiminin kitlelere yayılmasıyla birlikte Üniversite 2.0 ve 2000’lerle birlikte bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin adaptasyonu sonucu Üniversite 3.0 dönemlerinin başladığı kabul ediliyor. Günümüz dijital dönüşüm çağında ise Sanayi 4.0’ın eğitime entegre olması ve özellikle pandemi dönemiyle birlikte artık online üniversite olgusunun merkezinde olduğu Üniversite 4.0 kavramından bahsedilmeye başlandı. Birçok coğrafyada ve farklı zaman dilimlerinde aynı anda gerçekleşen eğitim metodolojisinin öğrenciler ile akademisyenler arasında eğitim ve öğretimi sağladığı bir yükseköğretim kurumu. Blockchain, yapay zeka ve metaverse gibi olgularla dijital dönüşüm global ekonomi gibi yükseköğretimi de farklılaştırıyor. Bu çerçevede, 2030’lar ile birlikte değişen dünyamızda sürdürülebilir gelişimini başarıyla devam ettiren geleneksel örgün eğitim veren üniversiteler ile birlikte dijital üniversiteler de global yükseköğretim sektöründe önemli bir pay sahibi olacak.”

Eşkinat, üniversitelerin dijitalleşme yolculuğunu şöyle anlatıyor:
“2000’li yıllarda online eğitim global yükseköğretim alanında etkisini artırmaya başladı. 2010 sonrası Harvard, MIT, Stanford, Oxford ve Sorbonne gibi dünyanın birçok prestijli üniversitesi online lisans ve yüksek lisans programlarını hayata geçirirken, Coursera, Udacity ve edX gibi platformlarda özellikle iş hayatındaki profesyonellere yönelik yaşamboyu eğitim ve gelişim programlarıyla global eğitimde önemli bir ilerleme sağladı. Aslında hedefl enen üniversite eğitiminin coğrafya ve zaman kavramları olmaksızın üst düzey akademik kalitede en efektif şekliyle sağlanmasıydı. Böylece insan kaynaklarının daha iyi yetişmesine katkıda bulunulacak, o insan kaynakları ekonomiye değer katacak ve bu durumda toplumun sürdürülebilir gelişimine fayda yaratılacaktı. Ancak muhtemelen daha uzun sürecek değişim sürecini pandemi ile birlikte ivme gösterdi ve özellikle global yükseköğretim alanında rekabeti beraberinde getirdi. Pandemi süresince sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada şartlar gereği online yapılan eğitimle aslında önemli olanın yöntem değil, eğitmen ve içerik olduğu çok net anlaşıldı.”

Bilim Köyü projesi hayata geçiyor
Uluslararası akademik işbirliklerimizi orta ve uzun vadede arttırmayı planladıklarını dile getiren Eşkinat, Almanya’nın saygın üniversitelerinden özellikle sanayiye yönelik işbirlikleri ile ön plana çıkan Baden-Württemberg Loerrach Devlet Üniversitesi (DHBW) ile bir işbirliği protokolü imzaladıklarını söyleyerek, “Bu işbirliği ile ilk aşamada endüstriyel üretim yapan şirketlerinin yazılım uzmanı ihtiyacını karşılamak ve nitelikli insan kaynaklarını uluslararası işgücüne yönlendirmek hedefiyle ortaklaşa hazırlanan ‘Yazılım Uzmanlığı Sertifika Programı’nı hayata geçiriyoruz. Böylece bu programın katılımcıları Almanya’da faaliyet gösteren şirketlerde de çalışma imkanını bulabilecek. Ayrıca Üniversite bünyesinde yer alacak ‘Uluslararası Bilim Köyü’ ile seçkin bilim adamlarının bir araya gelmelerini sağlayarak, alanlarındaki bilgi birikim ve tecrübelerini yerel ve uluslararası meslektaşlarıyla paylaşmaları için ortak çalışmalarına bir zemin hazırlama ve bu bağlamda uluslararası akademik yayın oluşturulması hedefimizi hayata geçireceğiz” diye konuştu.

GENÇLER, ZAMAN KAYBETMEK İSTEMİYOR
Ali Eşkinat, “X kuşağı için üniversite eğitimi almak erişilmesi gereken önemli olan konseptti. Z kuşağı gözünü açtığında bunların hepsine sahip oldu. Dolayısıyla üniversite kavramını algılayışları ve ondan beklentileri arasında bizim jenerasyon değerleri arasında ciddi bir kültürel fark oluştu. Gördüğüm kadarıyla Z kuşağının eğitim hayatlarında 2 önemli önceliği var. Birincisi alacakları eğitimin yaratacağı değer ve iş imkanları. Bu çerçevede de, eğitim onlar için yaşam boyu süren bir olgu. Zira mesleklerin, kavramların ve iş sahalarının hızla değiştiğinin farkındalar. Bu nedenle kariyer yolculuğunda belki de birden fazla mesleğe sahip olacaklarını biliyorlar. İkincisi ise zaman kavramı çok kıymetli. Çünkü iş dünyasındaki rekabet ortamında zaman kaybetme lüksleri yok. Z kuşağı online eğitimin öneminin farkında. Teknolojiyi çok iyi kullanmalarının yanı sıra, bilgiyi de profesyonel hayatlarında en etkili şekilde kullanmak için akademik değere zaman ve coğrafi sınırlar olmaksızın ulaşabilmek için online eğitimden en etkin şekilde faydalanıyor” diye konuştu.

YAZILIM YÜKSELEN TREND
Ali Eşkinat, gençlerin gelecekleri için kaygı duymayacakları ve gelecekte hedefl edikleri hayat standartlarını sağlayamaya yönelik ekonomik kazanımlarını elde edebilecekleri bölümleri okumayı tercih ettiklerini kaydetti. Özellikle bilgisayar mühendisliği ve yazılım alanları yükselen trendler olduğunu belirten Ali Eşkinat, şunları söyledi: “Bu önemi ülkemiz gençleri de fark ettiler ve yönelimlerini bu alanda yoğunlaştırdı. Hatta bu yönelimde geç kalmış olan öğrencilerde gerek çift anadal gerek de ikinci bir üniversite okumak suretiyle multidisipliner bir yaklaşım ile bilgi teknolojilerine yöneliyor. İnsan kaynaklarının dijitalleşen dünyaya daha uyumlu olarak şekillendiğini ve üniversite tercihlerinin de bu çerçevede oluştuğunu gözlemliyorum. Üniversitemizin Yazılım Mühendisliği Bölümünde, diğer bölümlerimizde de olduğu gibi vermiş olduğumuz dersler ve öğrencilerimiz yönlendirdiğimiz uygulamalar, yönelimini takip eder şekilde dinamik bir yapıya sahip. Üniversite olarak ilk aşamada kuluçka merkezlerinde sağlanabilen mentörlük ve networking için desteğimizi öğrencilerimize zaten sunuyoruz. Bununla birlikte üzerinde çalıştığımız ancak pandemi sürecindeki parametrelerin değişmesiyle yenilemekte olduğumuz ve uluslararası bir açılım da sağlayacak stratejik aksiyon planımızı orta vadede hayata geçirmeyi planlıyoruz.” (Dünya)

 
Başkan Selvitopu huzur ve barış diledi... 10 bin hanelik dev destek!
 
İsrail güçleri 3 Filistinliyi öldürdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muhittin AKBEL yazdı... Ne çektirdin be Buca mapusanesi!
Muhittin AKBEL yazdı... Ne çektirdin be Buca mapusanesi!
4 bin litre sahte içki ve etil alkol ele geçirildi
İstanbul'da 4 bin litre sahte içki ve etil alkol ele geçirildi. Düzenlenen ...
Çanakkale'deki yangın 18 saatte kontrol altına alındı
Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde dün öğleden sonra çıkan yangın, 18 saat ...
 
Meteoroloji Ege'yi uyardı: Toz taşınımı sürüyor!
Meteoroloji'den alınan bilgilere göre bugün yurt genelinde açık ve yer ...
Belediye Başkan yardımcısı görevinden uzaklaştırıldı
Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi’ne ait hayvan barınağında köpeklerin ...
Hakkari'de çaya düşen asteğmen kayboldu
Hakkari'nin Derecik ilçesinde bir asteğmen, arama-tarama faaliyetleri ...
 
İzmir'de ilk teravih namazı kılındı
İzmir'de vatandaşlar, ramazanın ilk teravih namazını eda etti.
Çeşme'de 14 kaçak göçmen kurtarıldı
İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında Yunanistan unsurlarınca geri itilen ...
Erdoğan Putin ile telefonda görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva