HABERLER>EGE
13 Temmuz 2022 Çarşamba - 15:19

Datça'da orman yangını!

Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Gece görüşü olan helikopterleri Datça'da kullanacağız ve test edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Datça da orman yangını!

Mesudiye Mahallesi'nin Kocadağ mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı.

İhbar üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yangında 10 uçak, 2 idari helikopter, 18 su atar helikopter, 151 arazöz, 26 iş makinesi ve 811 personel ile müdahale ediliyor. Aydın, Denizli ve Manisa'dan takviye ekipler Datça'ya gönderildi. Bazı evler tedbir amacıyla tahliye edildi.

Bölgedeki kuvvetli rüzgar ekiplerin işini güçleştiriyor.

Datça Kaymakamı Mesut Çoban, AA muhabirine, yangın dolayısıyla Mesudiye Mahallesi'nin üst kısmındaki ormanlık alanda bulunan 20 evin tahliye edildiğini söyledi. Bu evlerden ikisinin zarar gördüğünü aktaran Çoban, ayrıca 1'i orman işçisi 5 kişinin yaralandığını kaydetti.

Datça-Mesudiye kara yolu, yangın nedeniyle geçici süre ulaşıma kapatıldı.

Jandarma ekipleri bölgeye görevliler dışında girişlere izin vermiyor. Orman işçileri ve itfaiye ekipleri yangının bölgedeki diğer evlere sıçramaması için çaba gösteriyor.

Öte yandan, söndürme çalışmalarına katılmaya giden bir itfaiye aracı devrildi. Hafif yaralanan 3 itfaiye erine sağlık ekiplerince olay yerinde müdahale edildi.

"Tüm imkanlar seferber edildi"
Muğla Valiliğinden yapılan açıklama henüz belirlenemeyen nedenle çıkan orman yangınının şiddetli rüzgarın da etkisiyle büyüdüğü belirtilerek, "Yangını en kısa sürede kontrol altına almak için tüm imkanlar seferber edilmiştir. Bölgeye çok sayıda hava ve kara ekibi yönlendirilmiştir. Yerleşim yerlerini yangından korumak için gerekli tedbirler ekiplerimizce alınmaktadır." ifadelerine yer verildi.

AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Orman Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen yangına müdahale çalışmalarına, AFAD ve Valilik koordinasyonunda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının personel ve TOMA'larla, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Marmaris Belediyesinin itfaiye araçları ve tankerlerle destek verdiği bildirildi.

Deniz Üs Komutanlığı askerleri bölgeye gönderildi
Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise "Muğla Valiliğinin talebi üzerine Datça'da meydana gelen yangını söndürme çalışmalarına destek için Aksaz Deniz Üs Komutanlığımızdan personelin yanı sıra arazöz, dozer, su tankeri gibi yangın söndürme ve arazi araçları görevlendirilmiştir." bilgisine yer verildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre ise bölgede an itibarıyla sıcaklık 31 derece, rüzgar kuzeybatı yönünden saatte 30-40 kilometre hızla esiyor. Nem oranının yüzde 31 olarak ölçüldüğü yangın bölgesinde, rüzgarın hızının saatte 50-60 kilometreye yükseleceği tahmin ediliyor. Rüzgarın sabah etkisini kaybedeceği öngörülüyor.

Bakan Kirişçi havadan incelemelerde bulundu
Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Kirişci, Datça'nın Mesudiye Mahallesi'nin Kocadağ mevkisinde saat 12.21'de başlayan orman yangınını yakından takip etmek için 18.15'te bölgeye ulaştı.
Daha sonra Bakan Kirişci, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ve Muğla Valisi Orhan Tavlı ile bölgedeki yangınla mücadeleyi havandan inceledi. 

5 Evde kısmi hasar meydana geldi, 15 kişi tahliye edildi
Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangında kuvvetli rüzgarın etkisiyle alevler Hayıtbükü Koyu'na yaklaştı. Rüzgarın şiddeti ile alevler sahildeki evlere 200 metre kala paralel olarak ilerlemeye başladı. Hayıtbükü'nde tek katlı müstakil taş evin çatısına sıçrayan alevlere köylüler, tankerlerle getirdikleri su ve hortumlarla müdahalede bulundu. Alevler evi tamamen sarmadan söndürüldü. Ayrıca, Döşemealtı mevkisindeki inşaat halindeki bir bina ile Hayıtbükü Koyu yakınlarındaki 4 ev yangında kısmen zarar gördü. Bu evlerde kalan toplam 15 kişi alevler ulaşmadan kısa bir süre önce tahliye edildi.

Hava kararmadan alevlerin söndürülebilmesi için bölge görev yapan 9 helikopter hummalı bir çalışma içerisine girdi. Hayıtbükü Koyu'nda denizden aynı anda 5 helikopter birden su takviyesi yapıp, tekrar ormana dönerek alevlere peş peşe müdahale yaptığı görüldü.

Datça'ya dönüşlere izin verilmiyor
Hayıtbükü ve Palamütbükü'ndeki koylara günübirlik için gelen tatilcilerin Datça'ya dönüşlerine alevlerin böygeyi tehdit etmesi nedeniyle izin verilmiyor. Karayolu, güvenli hale getirilinceye kadar geçişlere kapatıldı. (DHA)

Tatilciler Hayıtbükü'nü boşaltıyor!
Muğla'nın Datça ilçesinde, alevlerin Kabaklarlı Plajı'na kadar ilerlemesi üzerine jandarma bölgede tahliye kararı aldı. Jandarma, tedbir amacıyla Hayıtbükü ve Kabaklarlı çevresindeki konaklama tesisi ve evlerde kalan tatilcilerden bölgeyi boşaltmaları istedi. Bunun üzerine yanlarına özel ve değerli eşyalarını alan tatilciler, kendi araçlarıyla bölgeden ayrılmaya başladı. Bölgeyi terk eden yaklaşık 2 bin kişi Palamutbükü'ne yönlendirildi. Datça Kaymakamı Mesut Çoban, tatilcilerin bölgeden ayrılmaya başladığını belirterek, "İşletme sahipleri ise kendi istekleriyle kalmayı tercih etti" dedi.

Bakan Kirişci'den açıklama
Bakan Kirişci, yaptığı açıklamada, gece görüşü olan helikopterlerin Datça'da kullanılacağını ve test edileceğini duyurdu.

Bakanlıktan 500 bin TL'lik destek!
Öte yandan Bakan Yanık, bölgedeki vatandaşların acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için Datça Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na 500.000 TL kaynak göndereceklerini açıkladı.

(DHA / AA)

 
Altay, 'Deniz'le devam' dedi!
 
Bayındır'da hayvan katliamı iddiası... Başkan Demirezen'den açıklama geldi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Girit'te 4.1 büyüklüğünde deprem!
Muğla’nın Datça ilçesine yakın Girit Adası’nda 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Manisa'da feci kaza: Kafa kafaya çarpıştılar!
Manisa'da trafik kazasında 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.
Denizli'de öfkeli koca dehşet saçtı: Eşine ve sevgilisine kurşun yağdırdı!
Denizli’nin Acıpayam ilçesinde, Erdal Yalçın (39), eşinin bir süre önce ...
 
Yatağan'da Boğa Güreşi Festivali düzenlendi
Muğla'nın Yatağan ilçesinde Boğa Güreşi Festivali yapıldı.
Muğla'da trafik kazası geçirerek ölen öğrencinin cenaze namazını öğretmeni kıldırdı
Muğla'nın Bodrum ilçesinde taksinin çarpması sonucu kaldırıldığı hastanede ...
Aydın'da bayramın son gününde dönüş hareketliliği
Kurban Bayramı'nın sona ermesinden dolayı tatil bölgelerinden araçlarıyla ...
 
Afyonkarahisar'da 30 Ağustos'a kadar ormanlık alanlarda ateş yakmak yasaklandı
Afyonkarahisar'da ormanlık alanlarda ateş yakmak 30 Ağustos'a kadar yasaklandı.
Bodrum'da sürat teknesi faciası... Ölüm nedenleri belli oldu
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, iş insanı Ünal Pala (52) ve eşi Evrim Pala'nın ...
Bodrum'da makilik alanda çıkan yangın söndürüldü
Muğla'nın Bodrum ilçesinde çıkan yangın söndürüldü. Yaklaşık 1 hektar ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva