HABERLER>EKONOMİ
2 Mart 2017 Perşembe - 08:59

DTO: Körfez taranırsa İzmir uçar!

İzmir denizcilik taşımacılığı sektörü ve liman kullanıcıları, İzmir Körfezi’nin ve İzmir Alsancak Limanı’nın geleceğini belirleyecek olan “İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’nin bir an evvel başlamasını istiyor.

DTO: Körfez taranırsa İzmir uçar!

TCDD Genel Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak gerçekleştireceği projeye yaklaşık 5 yıl aradan sonra ÇED onayı verildiğini belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Bu proje İzmir’in ve bölgenin geleceği için hayati önemde... 150 metre genişlik ve ortalama eksi 11 metre derinlikte olan yaklaşma kanalının 250 metreye genişletilerek eksi 14 metre derinleştirilmesi, İzmir Limanı’nın Panamax ve Post-Panamax tipi gemilere uygun hale gelmesini sağlayacak. Limanın kapasitesinin büyümesinin önü açılacak. Sirkülasyon kanalı ile İzmir Körfezi’nin su kalitesi iyileşecek ve “yüzülebilir körfez” hedefine yaklaşılacak. Kamu ve yerel yönetim işbirliği ile gerçekleşecek bu proje, Türkiye’ye örnek olacaktır” dedi.

TÜRKİYE’NİN LOJİSTİK BÖLGESİ İZMİR OLSUN
Ege Bölgesi’ndeki limanların Türkiye’nin lojistik bölgesi olarak dizayn edilmesini öneren Öztürk, “Çanakkale ve İstanbul Boğazı’ndan önceki son dönemeç Ege kıyılarıdır. Boğazlarda yaşanacak bir kazanın ne sonuçlar doğuracağını biliyoruz. Öte yandan Marmara’daki obez büyümenin Türkiye ekonomisine çok fazla faydası yok. Büyüme diğer bölgelere de yayılmalıdır. İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi, Ege’nin ve İzmir’in gücünü turizmden çevreye, ticaretten sanayi yatırımlarına, lojistikten gayrimenkule kadar birçok alanda aynı anda tetikleyecektir” diye konuştu.

Projede yaşanan her bir gün gecikmenin, İzmir’in geleceğinden kayıp anlamına geldiğini vurgulayan Öztürk, “Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü, Piri Reis Araştırma Gemisi ile projenin sonuçlarının incelenmesi için İzmir Körfezi’nde bilimsel çalışmalara başladı. Taramanın bir an evvel başlayıp hızla tamamlanmasını bekliyoruz. ÇED onayı almak için kaybedilen yıllar, İzmir’in geleceği için çok önemli olan bu yatırımın en kısa sürede hayata geçmesi ile telafi edilmelidir” dedi.

LİMAN EGE SANAYİSİ İÇİN VAZGEÇİLMEZ
Son yıllarda Aliağa ve Güney Marmara’daki liman yatırımlarındaki artış olduğunu belirten Öztürk, ancak TCDD İzmir Alsancak Limanı’nın bölge için önemini koruduğunu söyledi. Limanın tüm yük çeşitlerine hizmet sunduğunu ve gemilere 365 gün kesintisiz hizmet verdiğini belirten Öztürk, ürünlerini pazarlara en uygun maliyetle göndermek isteyen Ege’deki sanayiciler ve ihracatçılar için limanın vazgeçilmez konumda olduğunu ifade etti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkan Danışmanı Dr. Ersel Zafer Oral, Körfezde tarama yapıldığı takdirde, limanın büyüyeceğini söyledi.

Oral, “İzmir Limanı 50 yılı aşkın süredir aynı şekilde devam ediyor. Türkiye limanları yük hacmi artarken, Ege limanları kan kaybetti. Kan kaybında tarama projesinin yapılamamasının çok büyük etkisi var. Türkiye gibi ülkelerde önce arz yapılır, sonra talep oluşur. Tarama yapılırsa, liman büyür. Böylece Güney Marmara’ya giden yükleri geri çekebiliriz. Limanın tüm fazlarının tamamlanmasının maliyeti 500 milyon dolara yükseldi. Ancak İzmir ve Ege’ye koyulan her bir dolar, ülke ekonomisine 3 dolar getiri sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Öte yandan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mihri Çelik, 8 Mart’ta Yaşar Üniversitesi’nde “İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi” ile ilgili bir sunum yapacak.

 
Çanakkale'de 100 yıllık mermileri çaldılar!
 
İzmir'in sanat arenasında masal gibi bir gece!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 2 Mart 2017 Perşembe 11:40

izmir limanı yaklaşım yolu ve körfez sirkülasyonu çed inin çıkmasında limanın özelleştirme idaresinde olmasının önemli payı vardı. liman şimdi varlık fonuna devredildi,izmir limanının konteyner ve kruvaziyer liman projeleri bundan sonra devlet tarafından yapılacak demektir.

Yorumu oyla      11      5  
2 Mart 2017 Perşembe 10:21

"Aliağa – Çandarlı – Bergama arasındaki 49,3 km demiryolu ve yaklaşık 7,3 km Çandarlı Limanı Demiryolu bağlantısı altyapı işlerini kapsamaktadır. " Ayın 21' inde ihaleye çıkılmış.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomi için kritik veri açıklandı
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, şubatta ihracat geçen yılın ...
Ödemişli şoförler ucuz mazot istiyor
Ödemiş Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Tahir Silay,  tarıma, hava ...
Shoexpo öncesi tasarımlar yarışıyor: Yarı final heyecanı
Transform (Dönüşüm) temasıyla düzenlenen SHOEXPO – 2. Uluslararası Ayakkabı ...
 
Mucizevi meyve Urla topraklarında hayat bulacak
Urla Belediyesi farklı tarımsal ürünlerin yöreye entegre edilerek bu ürünlerden ...
Canikli: Türk lirasi yüzde 8 değer kazandı
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Fitch'in ülke notunu indirmesinin ...
Turizmde büyük umut: Ruslar dönüyor!
Turizm Bakanlığı’nın istatistiklerine göre Rusya’dan gelen turist sayısı ...
 
İzmir ve Miami limanları kardeş oluyor!
DTO Başkanı Öztürk, "ABD'deki fuarda İzmir Limanı ile Miami Limanı arasında ...
KOSGEB'ten 461 bin KOBİ'ye faizsiz kredi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, "KOSGEB'in 50 bin liralık 'Sıfır ...
İzmir Tüm Yerel Sen'de yeni yönetim belli oldu
Tüm Yerel Sen İzmir 1 No'lu Şube 2 .Olağan Genel Kurulu Fuar Kültürpark'ta yapıldı.
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Evlad-ı Fatihan ne yapacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Belediye meclisleri
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva