HABERLER>GÜNCEL
14 Aralık 2021 Salı - 10:50

DEÜ'lü akademisyenin ödüllü çalışması deprem güvenliğini arttıracak

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Sadık Can Girgin’in çalışması, California Üniversitesi Pasifik Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi (PEER) tarafından düzenlenen Blind Prediction yarışmasında birinci oldu. Betonarme kolonların çevrimsel yükler altındaki davranış modlarının tahmin edilmesinin amaçlandığı yarışmada birinciliği elde eden Doç. Dr. Girgin’in çalışması, olası depremlerde betonarme yapıların daha güvenli hale gelmesine katkı sağlayacak.

DEÜ lü akademisyenin ödüllü çalışması deprem güvenliğini arttıracak

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Sadık Can Girgin, California Üniversitesi Pasifik Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi’nin (PEER) her yıl düzenlediği Blind Prediction yarışmasında birinci olarak büyük bir başarıya imza attı. Betonarme yapı elamanlarının ve sistemlerinin deprem davranışlarının tahmin edilmesine yönelik olarak gerçekleştirilen yarışmada North Carolina Üniversitesi (ABD) ve York Üniversitesi’nden (Kanada) katılan takımlarla birincilik ödülünü paylaşan Doç. Dr. Sadık Can Girgin’in çalışması, olası depremlerde betonarme yapıların deprem güvenliğinin belirlenerek daha güvenli hale getirilmesine büyük katkı sağlayacak. 

HASAR MODLARI BELİRLENİYOR
Farklı kategorilerde gerçekleştirilen ve 37 ülkeden 116 katılımcı ve takımın yer aldığı Blind Prediction yarışmasında birincilik ödülünü elde eden Doç. Dr. Sadık Can Girgin, yarışma ile betonarme bir kolonun çevrimsel yükler altındaki davranış modlarının tahmin edilmesi amaçlandığını belirtti. Girgin, yarışmanın betonarme yapıların kolon davranışları, kolonun hasar modları gibi parametreleri içerdiğini belirterek, “Yapılarımızın deprem güvenliğinin belirlenmesi için deprem performans analizleri gerçekleştiriliyor. Bu kapsamdaki gelişmiş sayısal modelleme çalışmalarının, özellikle betonarme elemanlarının hasar modlarının belirlenmesinde faydalı olacağını düşünüyoruz. Kesme, eğilme hasarları özellikle çok yoğun olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Girgin, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak, “Yarışmada ortaya koyduğumuz çalışmanın daha güvenli yapıların oluşmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Daha gerçekçi bir yaklaşımla elde ettiğimiz sonuçların yeni yapılacak yapıların da depreme dayanıklı tasarımı ile güvenliğini artıracağına inanıyoruz” diye konuştu. 



Türkiye’nin oldukça güncel bir deprem yönetmenliğine sahip olduğunu belirten Girgin, “30 Ekim 2020 İzmir depreminden sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile birlikte Dokuz Eylül Üniversitesi olarak görev aldık, yapıları inceledik. Yaptığımız modelleme ile hasarlı yapılarda meydana gelen problemleri direkt olarak yansıtabileceğiz” açıklamasında bulundu. Girgin, söz konusu çalışmanın gelecekte göçme simülasyonları üzerinde de kullanılabileceğini, bu alanda çalışmaların devam ettiğini ifade etti.  

 
Mimarlar Odası’ndan Büyükşehir'e 'kurul' tepkisi: Bilerek ve istenerek dışlanıyoruz!
 
Uzmanından ameliyatlar için ürküten iddia
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ESHOT şoförü vatandaşı acile yetiştirdi: Helal olsun!
İzmir'de belediye otobüsü şoförü Recai Ulusoy (34), aracında rahatsızlanan ...
İzmir'de uyuşturucu operasyonu: Çok sayıda gözaltı
İzmir'in Menemen ilçesinde uyuşturucu ticaretine yönelik yürütülen soruşturma ...
İzmir'den yola çıkmışlardı... Feci kaza!
Amasya'da yağmurda kayganlaşan yolda sürücüsünün kontrolünden çıkan yolcu ...
 
Jandarmada FETÖ operasyonu: 102 gözaltı kararı
Ankara merkezli 43 ilde yürütülen FETÖ soruşturmasında 64’ü daha önce ...
Asansörde tecavüz girişimi: Genç kadın kabusu yaşadı
Esenyurt'ta, yabancı uyruklu A.A. (16), bir rezidansın asansöründe bir ...
Yangında 4 Suriyeli çocuk hayatını kaybetti
Esenyurt'ta 4 katlı binanın bodrum katında çıkan yangında Suriyeli 4 çocuk ...
 
Türkiye ile Ermenistan ilişkileri normalleşiyor!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan ile karşılıklı uçuşların başlayacağını duyurdu.
Emekli albayın cesedi denizden çıktı... İntihar mektubu bırakmış!
İzmir'de, bir süredir kendisinden haber alınamayan emekli albay Doğan ...
İstinat duvarının yıkılma anı güvenlik kamerasında
İzmir'in Narlıdere ilçesinde, iki apartmandaki 88 dairenin boşaltılmasına ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva