HABERLER>SAĞLIK
30 Nisan 2023 Pazar - 12:20

Çocuk yaşta karaciğer sirozlarına dikkat!

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğanay, çocuklarda hareketsizlikten kaynaklanan karaciğer yağlanmalarına çok rastlandığını belirterek, "Çocuk yaşta karaciğer sirozlarının görülmeye başladığını, çocuk gastroenteroloji uzmanı arkadaşlarımızın verilerinden gördük. Bu maalesef ülkemizde artacak bir sorun olmaya devam edecek gözüküyor" dedi.

Çocuk yaşta karaciğer sirozlarına dikkat!

Bahçeşehir Üniversitesi Pendik Medical Park Öğretim Üyesi ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğanay, Türkiye'de karaciğer kanserlerinin çok fazla artış gösterdiğine dikkat çekerek, "Artmasının en önemli sebeplerinden biri; değişen yaşam tarzımız. Değişen hayat şartlarıyla beraber çok kötü beslenme tarzına adapte oluyoruz ve az hareket etmemiz karaciğer yağlanmasına, karaciğer yağlanmasına bağlı karaciğer kanserlerinin artışına sebep oluyor" dedi.

'HALSİZLİK, KARACİĞER KANSERİ HABERCİSİ'
Obezitenin de karaciğer yağlanması problemi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Doğanay, "Karaciğer kanseri; gözlerde sararma, halsizlik, yorgunluk onun dışında sağ kadran ağrısı, sağ yan ağrısı şeklinde bulgularla gelebiliyor. Karında şişlik, karında su birikmiş, sıvı birikmesi şikayetleri olabiliyor. Maalesef bunlar olmaya başladığı zaman aslında önemli derecede karaciğer hasarı oluşmuş oluyor. Önceki yıllarda Türkiye'deki karaciğer kanserlerinin sebebi yüzde 50'lerin üzerinde hepatit B iken; son dönemde yağlı karaciğer hastalığının karaciğer kanserine sebep olma oranı yüzde 15, yüzde 20'lere doğru yükselmekte ve yükseliş trendi olacak. Çocuk hastalardaki kötü beslenme ve hareketsizliğe bağlı olarak karaciğer yağlanması oranlarının çok yükseldiğini, çocukluk yaşta karaciğer sirozlarının görünmeye başladığını, çocuk gastroentoloji uzmanları arkadaşlarımızın verilerinden gördük. Bu maalesef ülkemizde artacak bir sorun olmaya devam edecek gözüküyor" diye konuştu.

'KARACİĞER YAĞLANMASI KANSERE YOL AÇIYOR'
Prof. Dr. Doğanay, erişkin nüfusta ise karaciğer yağlanmasının yüzde 40 ila yüzde 50 arasında görülmeye başlandığını söyleyerek, "Bunlar, çok ciddi rakamlar. Bunların içerisinde bir grup insanda ileride karaciğer kanseri gelişme riski olacak. Bunu engellemek için birinci yapmamız gereken şey; hayat tarzımızı değiştirmemiz gerekiyor. Şu an ne yapıyoruz? Kapıdan kapıya arabamızla gidiyoruz. Hiç dışarı çıkmıyoruz. Çocuklarımız dışarıda oynamıyorlar; evin içerisinde, bir televizyonun karşısında, abur cuburla besleniyorlar. Böyle bir hayat tarzına doğru evriliyoruz. Bu pek çok organı ve kalp damar sistemini etkilediği gibi, bu tarz yaşam şekli bizim karaciğerimizi de etkiliyor. Harcamadığımız kaloriyi aldığımız zaman; o nasıl vücudumuzda değişik yerlerimizde yağ olarak birikiyorsa, aynı şekilde organizmanın metabolizmasını yöneten organ olan karaciğerde de birikiyor. Bu yağ birikimi belli bir dönem içinde sanki alkol alıyormuşuz gibi karaciğere hasar vermeye başlıyor. Bu hasar, yıllar içerisinde karaciğer kanserine de yol açıyor" dedi.

TÜRK KAHVESİ ÖNERİSİ
Daha az besin tüketip daha fazla hareket etmenin insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğanay, karaciğer yağlanmasının önüne geçmek için ise Türk kahvesi önerisinde bulundu. Doğanay, "Dünya Sağlık Örgütü'nün kanserojen ürünler listesine baktığımız zaman işlenmiş et, paketli olarak satın aldığımız et ürünlerinin kanserojen olduğunu görebiliriz. Daha doğal, daha taze, daha yeşil sebze, meyve ağırlıklı beslenmemiz gerekiyor ve kaloriyi düşürmemiz gerekiyor. Kahvenin de özellikle Türk kahvesinin karaciğer yağlanmasından koruyucu, karaciğer kanserinden koruyucu etkileri olduğunu az önce tartıştık. Şimdi birkaç bardak, birkaç fincan Türk kahvesi içmek karaciğerimize iyi gelecek şeylerden biri. Şekersiz olmak şartıyla" diye konuştu. (DHA)

 
Zelenski: Saldırıları yapanlar hesap verecek
 
Bucaspor 1928 zirve peşinde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kıtalar arası kök hücre bağışıyla hayat buldu
İzmir'de kök hücre nakli için TÜRKÖK'e bağışta bulunan iki uygun vericisinin ...
İnsan dışkısından hap üretildi: Kullanım onayı aldı!
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), insan dışkısından üretilen hapın kullanımına onay verdi.
Bu belirtilere dikkat... Böbrek kanserinin sinyalleri olabilir!
Böbrek kanseri, tüm kanser türlerinin yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturuyor. ...
 
İngiltere'den maskeye geri dönüş çağrısı!
İngiltere'de artan Arcturus (XBB.1.16) vakaları nedeniyle İngiliz vatandaşlarına ...
Ani hava değişimlerine dikkat: Üst solunum yolu enfeksiyonunu tetikliyor!
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ...
AB ilaç sektöründe reform hazırlığı... Yasal düzenleme hazırlanıyor!
Avrupa Birliği (AB), ilaç fiyatlarını makul hale getirmek ve erişimi artırmak ...
 
Uzmanı uyardı... Küme tipi baş ağrısı migren ile karıştırılabilir!
Küme tipi baş ağrılarının tetiklenmesinin sebepleri arasında uyku ve yemek ...
Tüp bebek tedavisinde bunlara dikkat!
Prof. Dr. Nafiye Karakaş Yılmaz, tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen ...
Kanser hastalarından tedavi ücreti almışlardı: 5 katı ceza!
SGK, Diyarbakır’da 2 kanser hastasından kemoterapi ve yoğun bakım ücreti ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva