HABERLER>EKONOMİ
22 Nisan 2022 Cuma - 11:22

Civelek'ten 'Merkez Bankası' isyanı: İtibarı bozuk para gibi harcanıyor!

Türkiye'deki parasal ekonomideki genişleme modelini eleştiren Ekonomist Uğur Civelek, "Parasal genişlemeyi Merkez Bankası eliyle yapmak ve negatif faizi yeni rekorlara taşımak intihardır, Merkez Bankası'nın itibarını tüketmesidir. Merkez Bankası itibarını bozuk para gibi harcarken, paranın değerini, enflasyonun patlamasını engelleyemezsiniz" dedi.

Civelek ten  Merkez Bankası  isyanı: İtibarı bozuk para gibi harcanıyor!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de son yıllarda yaşanan ve pandeminin etkisini göstermesi ile şiddetlenen ekonomik dalgalanma her geçen gün yeni tartışmalara neden oluyor.

Muhalefet ve iktidar partisi arasında sık sık gerilime neden olan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündeminde sıklıkla yer bulan ve parti genel başkanlarının konuşmalarındaki ilk sırada yer alan ekonomik durum için ekonomistler de uyarılarda bulunmaya devam ediyor.

Son dönemde sosyal medyada paylaşılan 'seri numaraları peş peşe olan banknotlar' ile ilgili yaşanan endişeyi Ege'de Son Söz'e değerlendiren Ekonomist Uğur Civelek, "Duyduklarınızı çok dikkate almayın. Kağıt para yıpranır ve yıpranınca yine basarsınız. Basılmasındaki taze banknot kesinlikle karşılıksız para basıldığı, işin kötüye gittiği anlamına gelmeyebilir. Görsel bakış, yeterli değildir kanaat oluşturmak için. Ancak şuraya bakmanız lazım; Merkez Bankası'nın hamleleri… Burada para politikası gevşetiliyor mu? Parasal genişlemenin karşılığında ne var? Bu tarafa baktığınızda, şu anki küresel konjonktür ile ne kadar uyumlu olduğu... Tartışmalı parasal genişlemeye gidiyor Türkiye" diye konuştu.

ARZ TALEP VE BORÇLANMA DENGESİNİ BOZAR
Türkiye Merkez Bankası eliyle yürütülen para politikasını eleştiren Civelek, "Enflasyon kuzeye giderken faizler 14'de tutuluyor. Tasarrufçu cezalandırılıyor. Bunun bir takım sonuçları var... Bunlar neyle ilgili? TL'ye güvensizlik ile ilgili... Bu durum arz talep ve borçlanma dengesini bozar. Bu bozulmayı kim telafi ediyor? Merkez Bankası… Kamu bankaları aracılığı ile korkunç bir parasal genişleme var. Krediler de genişliyor. Merkez Bankası kredilendirme işlemine girmezdi. Ancak şu an 150 milyar krediden bahsediyorlar. Bu parasal genişlemedir. Bu kredi genişlemesine teşviktir, enflasyonisttir... Bunu gösterip parasal bollaşmayı, taze banknotları söylerseniz o zaman anlamlı olur" dedi.

MERKEZ BANKASI İTİBARINI BOZUK PARA GİBİ HARCARKEN…
Yaşanan ekonomik dalgalanmanın ne kadar süreceği ve sonucunun nereye gideceği yönündeki soruya da 'engellenemez' diyerek yanıt veren Civelek, "Enflasyon ateşi yükselirken, tüketici güveni dipteyken, parasal genişlemeyi Merkez Bankası eliyle yapmak ve negatif faizi yeni rekorlara taşımak intihardır, Merkez Bankası'nın itibarını tüketmesidir. Merkez Bankası itibarını bozuk para gibi harcarken, paranın değerini, enflasyonun patlamasını engelleyemezsiniz, sürekli taze banknot görürsünüz etrafta. Bunlar yıpranan paraların telafisi için değil, başka bir şey için olur" diye konuştu.

TL'DEKİ GÜVENSİZLİĞİ YENİ REKORLARA TAŞIR
Sürecin Türk Lirası'ndan kaçışı hızlandıracağını belirten Civelek, "Bu sürecin sonu TL'den kaçışı hızlandırır, TL'deki güvensizliği yeni rekorlara taşır.  Bu hazinenin sırtındaki kur farkı yükünü taşınamaz seviyeye çıkarır, Merkez Bankası ile kurun tutulabilmesini olanaksızlaştırır. Bu bindiğiniz dalı kesmektir" dedi.

BU KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY OLAMAZ
Muhalefet partilerinin 'ekonomi düzelebilir' yönündeki açıklamalarının ne kadar gerçekçi olduğu ve sürecin ne kadar sürede düzeltebileceği yönünde de konuşan Civelek, "Şu an muhalefet ekonomik söylem oluşturmaya çalışıyor. Bunun için de kendisi ne yapacak? Bu söylemeleri ile iktidarı eleştirmeleri arasında bir kopukluk var. Şu anda Türkiye'nin durumu, yapılanlar, yaşam standardını çökertecek birkaç yıl boyunca. Bu olasılığın ortadan kaldırılması artık mümkün değil. Bu Türkiye'de iktidardan da siyasetten de uzaklaşmayı tetikleyebilir. Türkiye bir kaosa gidiyor. Bu bankacılık sistemi için de oldukça kötü. İnsanlar giderek daha fazla çaresizleşecek ve nüfus içindeki payları artacak. Türkiye yönetilemez bir ülke olmaya doğru koşuyor. Bunun çözümü kesinlikle parasal ekonomideki genişleme değil. Ancak iktidar bunu yapıyor. Bu Türkiye'ye yapılacak en büyük ihanettir. İktidarı koruyabilmek için her şeyden vazgeçiyorlar. Bu kabul edilebilir bir şey olamaz" diye konuştu.

Civelek, Türkiye'nin nasıl düzelebileceği hakkında da, "Türkiye çok sorunludur. Halkın desteği olmadan çözüm yoktur. Halkı aldatarak bulunabilecek çözüm de yoktur. İktidar ve muhalefete verilecek yanıt budur" dedi.

 
Suriye’ye geçişlere mazeret sınırlaması
 
MİT'ten Suriye'nin kuzeyinde nokta operasyon
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
altan koralttan 22 Nisan 2022 Cuma 12:31

hep aynı terane uğur civelek..sıktın artık...

Yorumu oyla      6      6  
Tayyar ÖNDER 22 Nisan 2022 Cuma 12:01

Ben Bu Vatandaşı 20 Yıl'dır Dinliyorum... 20 Yıl'dır Türkiye Batacak Lafından Başka Bir Şey Söylediği Yok...Ama Bir Türlü Batıramadı Gitti...

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayram ikramiyesi tarihleri belli oldu
Yaklaşık 12 milyon emeklinin 2022 yılı Ramazan Bayramı ikramiyeleri 27-29 ...
Metin ÖNEY yazdı... Geçmişle mukayese…
Metin ÖNEY yazdı... Geçmişle mukayese…
Çalışanlar dikkat! Bakan Temmuz ayını işaret etti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, "Enflasyon sürecinin tahribatlarına ...
 
Merkez Bankası'ndan piyasaya 'geççek' mesajı
TCMB, nisan ayı PPK toplantı özetini yayımladı. Metinde küresel ekonomideki ...
150 milyon Euro'luk yatırımda sona doğru... 10 bin kişi istihdam edilecek!
Aliağa’da 150 milyon Euro’luk yatırımla 2023’te faaliyete geçmesi planlanan ...
Rakamlar belli oldu... Yurt dışı ÜFE yüzde 7,3 arttı
Yurt dışı üretici fiyat endeksi aylık yüzde 7,29, yıllık yüzde 105,82 artış kaydetti.
 
Bakan Nebati ABD'li şirketlerle görüştü
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ABD'nin önde gelen şirketlerinin ...
Muhittin AKBEL yazdı... Askıda 'ayıp!'
Muhittin AKBEL yazdı... Askıda 'ayıp!'
IMF büyüme tahminlerini düşürdü
IMF, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle bu yıla ilişkin küresel büyüme ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva