HABERLER>İŞ DÜNYASI
8 Temmuz 2024 Pazartesi - 08:22

Çinliler yatırım yapacak... Manisa'ya araba fabrikası açılıyor!

Türkiye tam 27 yıl aradan sonra ilk kez doğrudan yabancı otomotiv yatırımına hazırlanıyor. Dünyanın en büyük üreticilerinden BYD’nin, Manisa OSB’de 1 milyar dolar yatırımla kuracağı fabrikada şarj edilebilir hibrit modeli Seal U DM-i’yi üreteceği tahmin ediliyor. Çinli marka yatırım için ilave gümrük vergisi muafiyeti, şarj edilebilir hibrit modellere ÖTV avantajı ve Manisa’da 4 bin dönümlük arazi olmak üzere 3 önemli teşvik alacak.

Çinliler yatırım yapacak... Manisa ya araba fabrikası açılıyor!

Türkiye’nin en büyük ihracatçı sektörü konumundan bulunan otomotiv sektöründe ana üretici yatırımı son olarak 1997 yılında Japon üretici Honda tarafından yapılmış ancak firma 2021 yılında Gebze’deki fabrikasını kapatmıştı. Aradan geçen 27 yılda birçok üreticinin adı yatırımla anıldı ancak hiçbiri hayata geçirilmedi. Ancak, Çinlilerin Batı’ya açılma stratejisi kapsamında üretim tesislerini Avrupa’ya taşımak istemesi yeni yatırımların önünü açtı. 2023 yılından beri devam eden görüşmeler neticesinde, 27 yıl sonra Türkiye’ye ilk büyük çaplı otomotiv yatırımının dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD’den gelmesi bekleniyor. Geçtiğimiz hafta Bloomberg’e konuşan Türk yetkililerin verdiği bilgilere göre, söz konusu yatırımın tutarı 1 milyar dolar olurken fabrikanın kurulacağı yer ise Manisa olacak.

ÜÇ ÖNEMLİ TEŞVİK
Fabrika haberlerinin duyurulmasından önce alınan 3 çok önemli karar ise Türkiye’nin Çinli BYD’yi yatırıma çekmek için elinden geleni yaptığını gösteriyor:

EK VERGİ MUAFİYETİ: Bugün (8 Temmuz) itibarıyla geçerli olacak düzenlemeye göre artık Çin’den gelen tüm yakıt türlerindeki otomobillere yüzde 40 ilave gümrük tarifesi uygulanacak. Ancak, resmi olarak yatırım taahhüdü verilirse yatırım yapacağını bildiren Çinli üreticiler teşvik belgesi alarak bu ek gümrük vergisinden muaf tutulacak.

ÖTV DESTEĞİ: Meclis’e sunulan kanun teklifine göre, karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olup, elektrikli menzili 70 km ve üstünde olan şarj edilebilir hibrit (Plug-In Hybrid) araçlara ÖTV avantajı gelecek. Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.350.000TL’yi aşmayan araçlardan yüzde 30 ÖTV alınacak.

MANİSA OSB’DEKİ ARAZİ: 2020 yılında Volkswagen’in yapacağı yatırım için fabrikanın kurulması planlanan, Manisa’nın Yunusemre İlçesindeki 3 bin 364 dönümlük arazi, 5 Kasım 2020 tarihinde Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) ilave edilerek kamulaştırılmıştı. İşte BYD’ye fabrika için bu arazinin tahsis edileceği tahmin ediliyor.

Seal U DM-I’Yİ ÜRETEBİLİR
BYD’nin Avrupa’ya açılma stratejisi kapsamında elektrikli otomobillerini Macaristan’da şarj edilebilir hibrit motorlu otomobillerini ise Türkiye’de üretmesi bekleniyor. Meclis’e sunulan yeni ÖTV yasa teklifi ise; 1.5 litre hacmindeki benzinli motoru, 80 kilometre elektrikli sürüş menzili ve 20.5 g/km CO2 emisyonu bulunan Seal U DM-i modelinin Türkiye’de üretilebileceğini işaret ediyor. (Hürriyet)

 
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
 
Aralarında İzmir de var: Sapıklara baskın!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
girişimci 8 Temmuz 2024 Pazartesi 11:59

bu yatırım işleri şöyle oluyor efendim. Bu firmalar gelip devlet yetkilileri ile bağlantıya geçiyor . biz xxxx şehrinize yatırım yapmak fabrika kurmak istiyoruz diyor.Devlette diyorki efendim o şehrimiz zaten sanayi ye doymuş bir şehir. size işte manisa gibi osb si batmak üzere şehrimizde arazi verelim diyor üstüne birde bazı teşvikler veriyor. firmada bakıp değerlendiriyor. işte ikidir manisa olayıda buradan çıkıyor "volkswagen" kocaeli yada izmire fabrika kurmak istiyor çünkü lojistik açıdan sıkıntısız bölgeler. liman var hava limanı var. bazı siyasi sorunlar ve volkswagen'nin manisayı istememesi sonu fabrikayı başka ülkeye kuruyorlar. Özellikle torbalı İTOB açıldıktan sonra firmalar osb konusunda İTOBU tercih etmeye başladı. manisa osb boşaldı. çünkü lojistik sıkıntısı yok itobun . manisan'ın tek avantajı izmire yakın olmasıdır ancak E sınıf araç ulaşımı maliyetlidir.manisa izmiri geçti demişler güldürdü.

Yorumu oyla      1      2  
sezarın hakkı sezara 8 Temmuz 2024 Pazartesi 11:44

Ülkemize yatırımın her türlüsü güzel tabi ama aşağıda bir yorumcunun yazdığı yanlış. manisanın izmiri geçmesine imkan yok . hatta şöyleki İzmir 2024 yılında "1 milyar 843 milyon dolar" ihracat gerçekleştirmiş ve TR bazında 3. sırada. hatta yıl içinde izmir zaman zaman 2. sıraya çıkıyor . Manisa ise sadece 572 milyon dolar hiracat gerçekleştirebilmiş. gördüğünüz gibi fark çok uçuk !!! hangi aklın ürünü olarak yok manisa izmiri geçti. manisa şöyle böyle gibi bilgiler verebiliyorsunuz şaşıyoruz.

Yorumu oyla      2      0  
8 Temmuz 2024 Pazartesi 10:11

gelsinler yeter ki.. kendi insanına teşvik vermeyenler yabancılar gelince her türlü imtiyazı tanıyor kapitülasyonlar

Yorumu oyla      2      1  
Lombak 8 Temmuz 2024 Pazartesi 08:47

Volswagen burun kıvırdı. Çin kuruyor. Helal olsun.

Yorumu oyla      6      0  
ayrancılar ilçe izmir 8 Temmuz 2024 Pazartesi 08:45

manisa izmiri geçti

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Latmos’a bir darbe daha!
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yakın zamanda 3 bölgesini daha birinci ...
İhracatçılardan Urumçi'de 'İpek Yolu' temasları
“8. Çin-Avrasya Expo" Fuarı, Çin Ticaret Bakanlığı, Çin Dışişleri Bakanlığı, ...
Bir sigara grubu zammı geri çekti
Bir sigara grubunun, diğer firmalara oranla daha fazla zam yaptığı için ...
 
THY'den 2.5 milyarlık yeni şirket
Türk Hava Yolları, "THY Yatırım Yönetim A.Ş." isimli yeni bir şirket kurduğunu açıkladı.
Şişe ve cam firmalarına soruşturma!
Rekabet Kurulu, bazı şişe-cam firmalarına çevre taahhütlerine aykırı davranmış ...
Fed’den faiz indirimi uyarısı
Fed, ABD Kongresi'ne sunduğu yarı yıllık Para Politikası Raporu'nu yayımladı. ...
 
Hazine’den 430 milyar liralık açık
Hazine nakit dengesi, geçen ay 430 milyar 948 milyon lira açık verdi.
Bakanlıktan valiliğe onay… Çeşme'ye sondaj vurulacak!
İzmir Valiliği, kentin turizm merkezi olan Çeşme’de, 5 yıldızlı bir otel ...
ABD’ye 5 milyar dolarlık gıda ihracatı hedefi
2019-2023 yılları arasında ABD’nin toplam gıda ithalatı yüzde 35’lik bir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva