HABERLER>GÜNCEL
27 Kasım 2014 Perşembe - 11:18

Cezaevi öncesi son ders: Prof. Pekünlü’nün gözyaşları…

İzmir Ege Üniversitesi'nde, türbanlı öğrencilerin şikayeti üzerine “Öğrenim özgürlüğünü engellediği" gerekçesiyle aldığı 2 yıl 1 aylık cezası Yargıtay tarafından onanan Prof. Dr. Renan Pekünlü, son kez kendisini uğurlamaya gelenlere, “Evren ve Evrim" dersini verdi. İlgiden dolayı salonun merdivenlerine oturmak zorunda kalan ve kürsüye çıktığında ise, duygulanıp gözyaşlarına hakim olamayan Pekünlü, “Beni ben yapan sizlersiniz. Bu son dersimiz değil. Daha yapacak çok işimiz var. Daha sona gelmedik" dedi.

Cezaevi öncesi son ders: Prof. Pekünlü’nün gözyaşları…

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Uzay Bilimi ve Astronomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Renan Pekünlü, 2001 yılının Mart ayında fakülte binasına türbanıyla girmek isteyen öğrencilerine tutanak tutup izin vermeyince, YÖK'e şikayet edildi. Bunun üzerine, YÖK'de, iznine rağmen türbanlı öğrencilerini almayan Renan Pekünlü, hakkında “Öğrenim özgürlüğünü engellediği" gerekçesiyle şikayetçi olunca, 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.  

- FOTO GALERİ: SON DERS!...
 
Bu davadan Pekünlü'ye verilen 2 yıl 1 ay hapis cezası, Yargıtay tarafından da onandı. “Anayasa'ya aykırılık ve adil yargılama hakkının engellendiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne yapılan itirazın da reddedilmesi üzerine Prof. Dr. Renan Pekünlü için, AİMH'e de başvuruldu. Ancak bu süreç devam etmesine rağmen, hakkındaki cezanın onanmasından dolayı, infazı ertelenmedi, cezaevi süreci başladı.
 
SON DERSİNİ HALKA AÇIK VERDİ
Davalar sürerken emekli olan Prof. Dr. Rennan Pekünlü'den, öğrencileri, öğretim üyesi arkadaşları cezaevine girmeden önce son bir ders vermesini istedi.



Bunun üzerine Prof. Dr. Pekünlü Bornova Belediyesi Nikah Salonu'nda "Evrim ve Evren" konulu ders verdi. Bornova Belediyesi'nin yanı sıra, Ege Öğretim Elemanları Derneği, Tüm Öğretim Elemanları Derneği, Dokuz Eylül Öğretim Elemanları Derneği, Eğitim İş ve İzmir tabip Odası'nın desteklediği etkinlikte, Prof. Dr. Renan Pekünlü ve eşi Belma Pekünlü, salonundakilerin, “Renan Hoca yalnız değildir" ve “AKP diktatörlüğü yıkılacaktır" sloganlarıyla içeriye girdi.
 
Salondaki kalabalıktan dolayı, arkadaşlarıyla merdivenlerde oturmak zorunda kalan Prof. Dr. Renan Pekünlü, özgeçmişinin okunmasının ardından son dersini vermek üzere kürsüyü çağırıldı. Uğurlamaya gelenlerin bu sırada bir kez daha, “Rennan hoca yalnız değildir" sloganları atıp uzun süre alkışlaması üzerine, Rennan Pekünlü, gözyaşlarını tutamadı.



“Beni ağlattılar" diyerek dinleyenleri selamlayan Pekünlü, “Bu desteğiniz için çok teşekkür ederim. Beni ben yapan sizlersiniz. Bu son dersimiz değil. Daha yapacak çok işimiz var. Daha sona gelmedik" dedi. Prof. Dr. Rennan Pekünlü, daha sonra da, “Evrim ve Evren" dersini vermeye başladı.


 
Dersten sonra Foça Açık Cezaevi'ne gidip teslim olacak olan Pekünlü'nün, cezasının infazı olarak 4.5 ay cezaevinde kalacak.



SEVGİ GÖSTERİLERİYLE UĞURLANDI
Prof. Dr. Pekünlü, daha sonra kendisini en önde yere oturarak dinleyen eşi Belma Pekünlü ile birlikte, alkışlar arasında kendisini bekleyen araca bindi. Bu sırada da yine uğurlamaya gelen sevenleriyle kucaklaşan, otomobilden uzanıp ellerini tutan Prof. Dr. Pekünlü, "Yakında mücadeleye yanınıza geliyorum" dedi.

Belma Pekünlü ise, eşinin arkasında olduğunu ve laiklik mücadelesini beraber sürdüreceklerini dile getirdi.


 
YANINDA GAZAP ÜZÜMLERİ İLE KARİKATÜR KİTABINI GÖTÜRDÜ
2 yıl 1 aylık cezası Yargıtay tarafından onanan Prof. Dr. Renan Pekünlü, teslim olmak için Foça Açık Cezaevi'ne geldi. Cezaevi kavşağında kendisini karşılamaya gelenlere selam vermek için aracından inen Prof. Dr. Rennan Pekünlü, anayol kavşağından cezaevi nizamiyesine kadar 2 kilometrelik yolu, beraberindekilerle yürüyerek gitti.
 
Yolda sık sık 'Türkiye laiktir, laik kalacak' sloganlarına da eşlik eden Pekünlü, aslında Atatürkçülükle ilgisinin olmadığı, 'Pekünlü' olan soyismini ünlü yapmak için çaba gösterdiği esprisini yaptı.
 
Cezaevi girişinde de, Rennan Pekünlü, kendisini karşılamaya gelenlerden Fransız Devrimi'nde Bastil Hapishanesi'nin basılarak mahkumların salıverilmesi gibi, kendisi için de, Foça Cezaevi'nin basılmasını esprisinde bulundu.
 
Son olarak yanında John Steinbeck'in 'Gazap üzümleri' ile çok sevdiği yabancı bir karikatüriste ait kitabı yanında götürdüğünü anlatan Rennan Pekünlü, yaşanan bu süreci bir kitapta da toplayabileceğini açıkladı. Prof. Dr. Rennan Pekünlü, daha sonra eşi Belma Pekünlü ile arkadaşlarına tek tek sarıldıktan sonra cezaevinin bahçe kapısından içeriye girdi. Bu sırada, yanına gelen 7 yaşındaki Vedat Doğa Yeşilyurt'un üzerinde 'Seni seviyorum Rennan amca' yazılı resmi alan Pekünlü, bunu da herkese gösterdikten sonra cezaevi görevlileriyle birlikte, valizlerinin kontrolü için teslim noktasına geçti.

İKİ DAVASI DEVAM EDİYOR
Bu arada Renan Pekünlü, aynı gerekçeyle, dört öğrencinin şikayeti üzerine, 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle halen 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde, yargılanmaya devam ediyor. Geçen ay yapılan ilk duruşmanın ardından yargılama, 5 Şubat 2014 tarihine ertelendi. Bunun yanı sıra Prof. Dr. Renan Pekünlü'ye, yine dört kız öğrencinin aynı gerekçeyle açtığı bir başka dava ise, 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi tarafından, rektörlükten yargılama için izin alınmadığı gerekçesiyle, 2013 yılının nisan ayında iade edildi. 12 yıla adar hapis cezası istenen bu dosyayla ilgili olarak ise, Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nün henüz izin vermediği, izin verilmesi halinde de o dosyalardan da bir kez daha Pekünlü'nün hakim karşısına çıkacağı öğrenildi. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 28 Kasım 2014 Cuma 11:13

MUĞLA ÜNİVERSİTESİNDE FİZİK BÖLÜMÜ KAPANMIŞ. ZATEN ÜLKEYE FİZİKÇİ DEĞİL, OVERLOKÇU, SON ÜTÜCÜ, İMAM ARANIYOR. O YÜZDEN RENNAN HOCA İÇERİDE

Yorumu oyla      17      5  
Mustafa Y 28 Kasım 2014 Cuma 10:46

türbanlı öğrenciyi derse almamanın cezası, hapis olamaz, hiç bir demokratik ülkede böyle ceza olmaz, ancak dinle yönetilen ülkelerde olur.arıca hocam bu hareketin arkasında olsun, ağlamak yakışmaz.

Yorumu oyla      18      5  
Lombak 28 Kasım 2014 Cuma 09:55

Bir tek CHPli yoktu. Ne acı değil mi? 6 oku neden başka bir partinin savunduğunu anlamışsınızdır umarım. Pek çok kişinin içinde ukte olarak kalmalı bence. Yazıklar olsun. Haziran yakın. Türban konusunda AKP'nin eline koz vermeyeceğim diyen kobanici, yezidici ve çözülmeci ama Türkmen'e uzaktan öykünen zihniyetin % kaç oy alacağını hep birlikte göreceğiz.

Yorumu oyla      16      7  
Yeni Türkiye 28 Kasım 2014 Cuma 09:55

Beyaz türkler ve kendini elit sayan topluma tepeden bakanlara duyurulur. Bu ülke babanızın malı değil türbanlı, doğulu, köylü, alevi veya varoşta yaşayanlarla eşitsiniz üstün değilsiniz, artık üstünlük taslamayı bırakın.

Yorumu oyla      15      15  
Mert 28 Kasım 2014 Cuma 09:51

Uzay astronomi alanında hiç bir başarısı olmayan ülkemde çok sayıda prof, akademisyen var ve onlardan biri de türban gibi çağ dışı bir gelenek yüzünden hapse giriyor. Tezatlar ülkesi yurdum. Keşke sizi astronomide yaptığınız keşiflerle duysaydık hocam.

Yorumu oyla      19      8  
izkent 28 Kasım 2014 Cuma 09:48

Hocam düşüncelerin doğru ama eylemin yanlış. Keşke düşüncelerinle mücadele etseydin daha çok faydan olurdu.

Yorumu oyla      13      12  
Murat 28 Kasım 2014 Cuma 08:51

Başkalarının özgürlüğünü alanın özgürlüğü alınır. Tuhaf bir durum yok.

Yorumu oyla      15      15  
27 Kasım 2014 Perşembe 19:33

ÖĞRENCİ DEĞİL AĞANIN KAHYALARI. ÜLKEDE YÖK VARKEN BİLİM NE ÖĞRENCİ NE TARTIŞILIR. SOMADA ÖLEN MADEN ALTINDA KALANLARA SAHİP ÇIKMAK İÇİN KILINI KIPIDATMAYANLAR ÖĞRENCİ, ÖĞRETMEN VE İNSAN MI ? ONLARIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAĞLAYAMAYANLAR İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ MÜ SAVUNACAK KOMEDİYE BAKIN.

Yorumu oyla      18      7  
adam gibi adam 27 Kasım 2014 Perşembe 17:44

Yanındayız hocam... Dik duruş bu işte...

Yorumu oyla      32      11  
yörükloğlu 27 Kasım 2014 Perşembe 17:27

sevgili rektörüm,size yapılan adeletsiz adeleti kınıyorum,çünkü türkiyede bayanları türban ile beyinlerini kapatıyorlar,din şemsiyesi altında herzaman kadın ve kızlrımız ikinci sınıf vatandaş olarak görülen ve manşetlerde bile kadın erkek eşitliği olmayan ülkede türbanın ,öğrenim özgürlüğü kısıtlaması gibi algı oluşturup...insanları uyusturarak,sindirerek baskı uygulayarak geçmişteki beğenmedikleri tek partili rejime doğru gidiyoruz.BU ADALET VE ADELETSİZLİKLER BİR GÜN ONLARADA İŞLEYECEKTİR.HERKES KİM OLUR İSE OLSUN ADELET... ADELETLİ OLMALI,BU ADELET YARGI HERKESE LAZIM.YARIN BU YARGI SİSTEMİ İLE YARGILAYANLARDA YARGILANABİLİR.

Yorumu oyla      23      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cezaevleri doldu-taştı: 15 yılda 3 kattan fazla
Cezaevlerindeki doluluk oranı son 15 yılda 3 kattan fazla artarak kapasite ...
Ankara’da Papa alarmı: Arama kararı çıktı
Katolik Hristiyanların ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı ...
Öğretmen servisi ile otobüs çarpıştı: 2 ölü
Nevşehir'deki kazada ilk belirlemelere göre 10'dan fazla kişi de yaralandı.
 
İstanbul'da tarihi böyle gömdüler!
Eski İnci Sineması'nın bulunduğu arazideki hafriyatta çıkan tarihi sarnıç ...
Generaller Fethullah Gülen’le görüştü mü?
TSK'daki 'Paralel Yapı' soruşturmasında ifade veren gizli tanık Fidel ...
'17 Aralık'a yayın yasağına tepki çığ gibi!
AK Partili eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ...
 
AFAD’dan Ermenek açıklaması: 241 metre kaldı
Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde 18 işçinin mahsur kaldığı kömür ocağından ...
Kafasına düşen taş hayatını kurtardı
İzmir'de kafasına taş düşmesi sonucu hastaneye kaldırılan çocuğun beyninde, ...
Sırp taraftarın katil zanlısı yakalandı
THY Avrupa Ligi'nde geçtiğimiz cuma günü oynanan Galatasaray Liv Hospital-Kızılyıldız ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva