HABERLER>GÜNCEL
11 Ağustos 2016 Perşembe - 12:40

Çeşme’deki RES kuşatmasına Danıştay freni!

İzmir'in turizm cenneti Çeşme'de RES projelerine karşı savaş başlatan çevrecilerin hukuk mücadelesini taşıdığı Danıştay, yerel mahkemenin kararını bozdu, "Çeşme Yarımadası'nın zengin biyolojik çeşitliliğinin incelenmesi gerektiğini" gerekçe gösterdi.

Çeşme’deki RES kuşatmasına Danıştay freni!

İzmir'in turizm cenneti ilçesi Çeşme'de, birbiri andına inşaatlarına başlanan RES projeleri tartışma yarattı. Bu projelere karşı ilçedeki çevreciler hukuk mücadelesi başlattı. İlçe merkezine yakın bölgede türbin direkleri dikilen proje için vatandaşların açtığı 'ÇED gerekli değildir' iptal davasını yerel mahkeme reddetti. Ancak temyiz için gidilen Danıştay 14'üncü Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Yüksek mahkeme kararında, "Çeşme Yarımadası'nın zengin biyolojik çeşitliliğinin, üzerinde bulunduğu önemli kuş göç yolları ile verimli tarım alanlarının bilirkişilerce incelenmesi gerektiğini gerekçe gösterdi.

Türkiye turizminin son yıllarda yıldızı parlayan merkezi Çeşme'nin, bir diğer özelliği ise yıl boyunca hiç kesilmeyen rüzgarı. Çeşme'nin rüzgarından enerji elde etmek isteyen şirketler, son yıllarda peş peşe projelerini hayata geçirmek için çalışma başlattı. Türkiye'deki ilk rüzgar Enerji Santrali'nin kurulduğu Çeşme'nin Alaçatı bölümündeki, projeler zamanla Çeşme'ye de yaklaştı. Sayıları her geçen gün artan ilçe merkezini de içine alan yarımadanın hemen tüm tepelerinde RES türbinleri, kurulmaya başlandı. Yerleşim yerlerine oldukça yaklaşan bu projelerden birisi için verilen “ÇED gerekli değildir" kararı içinde vatandaşlar ve çevreciler hukuk mücadelesi başlattı. 2013 yılında vatandaşlar, İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'ne, iptal davası açtı. Yerel mahkeme geçen yıl bu talebi reddetti.

DANIŞTAY YENİ BİLİRKİŞİLER İSTEYİP, KARARI BOZDU
Yerel mahkemenin verdiği karar sonrasında, mücadeleyi bırakmayan vatandaşlar adına avukatları Danıştay'a temyiz başvurusunda bulundu. Danıştay 14'üncü Dairesi de, yaptığı incelemeler sonrasında yerel mahkemenin yaptırdığı bilirkişi incelemesini, yetersiz bulup kararı bozdu. Danıştay bu kararında, aynı yörede başka firmalara ait projelerle ilgili açılan davalarda sunulan bilirkişi raporlarını da, dayanak gösterdi. Çeşme Yarımadası'nın zengin biyolojik çeşitliliğinin, üzerinde bulunan önemli kuş göç yollarının, zengin tarım alanlarının, ve farklı projelerin kümülatif etki değerlendirmelerinin de incelenmesi gerektiğine kararında yer verdi.

ÇEVRECİ AVUKAT: BURASI DOĞAL SİT ALANI
Danıştay'ın kararı üzerine büyük sevinç yaşayan çevreciler adına açıklama yapan Avukat Mehmet Horuş şu değerlendirmede bulundu: "Bizim davamız, RES'lere karşı görülen ilk davalardan birisi. Yerel mahkemenin belirlediği bilirkişi heyeti, sadece elektrik üretim alanıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Oysa burası doğal sit alanı üzerinde, kuş göç yolları var. Danıştay, çevre mühendisi, ziraat mühendisi ile kuş bilimcinin de bilirkişi heyetinde bulunup inceleme yapmasını istiyor. Bütünü bu bilim insanlarından gelecek rapor doğrultunda yerel- mahkemeye karar vermesi gerektiğini söylüyor. RES'lere karşı verilmiş önemli bir karar, artık bu yöndeki davalarda bilirkişi incelemelerin daha ayrıntılı ve bilimsel yapılmasını gerektiği ortaya çıktı."

ŞİRKET AVUKATI: TEK BİR AĞAÇ KESİLMEDİ
Şirketin avukatı Arsin Demir ise projenin yaklaşık 1.5 yıldır rüzgardan elektrik üreten bir durumda olduğunu anlatıp şöyle dedi:

"3 yıldır santral sahasında ornitologlar ve biyologlar tarafından bilimsel incelemeler yapılmış ve halen daha yapılmaktadır. Santral sahasında tek bir ağaç kesilmemiş aksine 11 bin bitki dikilmiştir ve bu santral Türkiye'nin örnek rüzgar enerji santralidir. Aslında, Danıştay 14.Daire, yerel mahkemenin kararı için kısmen onama, kısmen bozma kararı vermiştir. 'ÇED gerekli değildir' kararının bozma gerekçesi ise, başka bir projedeki bilirkişi raporu ile müvekkil şirket ÇED davasına açılan bilirkişi raporu arasındaki farklılıkların giderilmesi için yeni bir bilirkişi heyetinden rapor alınması talep edilmiştir." (dha)

 
Turizmde kara bulutlar dağılıyor!
 
Filmleri aratmayan tren soygunu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gülen'i yargılayan savcı: Bu kadarını yapacaklarını...
2000 yılında hazırladığı iddianame ile Gülen'i yargılayan dönemin DGM ...
İzmir’de FETÖ’nün emniyet yapılanmasına operasyon: Çok sayıda gözaltı!
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sürdürülen FETÖ/PDY'nin "Emniyet yapılanması"na ...
Bakandan flaş 'sözleşmeli öğretmen' açıklaması
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, sözleşmeli ve kadrolu öğretmenlerin ...
 
FETÖ'nün 'ekran yüzü' de tutuklandı!
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Davut ...
Devlet memurluğu silbaştan!
Devlet memurluğu kanunu değişiyor. Ömür boyu iş güvencesinin bitirilmesi, ...
Tugay komutanı darbe için istihareye yatmış!
Darbeci Kurmay Yüzbaşı Özkan Özgenç, firari Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit’in, ...
 
10 yıl sonra ortaya çıktı: İşkenceye doktor molası!
Adana Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, 10 yıl önce kaybolan ...
Flaş! 4 askeri şehit eden PKK'lılar vuruldu!
Uludere'de 4 askerin şehit olduğu saldırıyı gerçekleştiren terörist gruba ...
İzmir’de korkutan yangın: Dükkan kül oldu!
İzmir’in Bayraklı İlçesi'ndeki bir manav elektrik sisteminin kısa devre ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva