HABERLER>GÜNCEL
20 Eylül 2024 Cuma - 13:53

Çeşme’de Sabancı toplantıdan kaçtı

Sabancı Holding’in İzmir’in Çeşme ilçesinde dikmek istediği güneş enerji santralinin ÇED toplantısı şirket yetkililerinin toplantıya katılmamasından kaynaklı yapılamadı. Bakanlık, yapılacak olan toplantı öncesinde, toplantının ileri bir tarihe ertelendiğini ilan etti.

Çeşme’de Sabancı toplantıdan kaçtı

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Sabancı Holding bünyesindeki EnerjiSa tarafından geçtiğimiz yıl satın alınan VEGA Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim Şirketi, İzmir’in Çeşme ilçesine güneş enerji santrali dikmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısını ikinci kez çalmıştı.

Bakanlık tarafından ÇED süreci başlatılan projenin halkın katılımı toplantısı Çeşme Belediyesi’nin işletmesi Musalla Kafe önünde gerçekleştirmek istendi. Ancak toplantı öncesi şirket yetkililerinin talebi üzerine toplantının ileri bir tarihe ertelendiği duyuruldu.

Toplantı yerinde toplanan vatandaşlar sloganlarla projeye tepki gösterdi.

Çeşme Kent Konseyi ve Çeşme Çevre Platformu’nun yanı sıra Karaburun Kent Konseyi, Konak Kent Konseyi’nin temsilcileri ve EGEÇEP, İzmir Yaşam Alanları ve Ekoloji Birliği temsilcileri de eyleme katıldı.

PROJE HAKKINDA
Şirket 5,81 hektardan oluşan 3 adet GES bölgesine toplam 18 bin 613 adet panel dikmeyi planlıyor. 1/100.000 Ölçekli İzmir Manisa Çevre Düzeni Planına göre GES sahaları ağaçlandırılacak alan ve tarım sahalarında kalıyor.

Eski adıyla ABK Elektrik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 2010 yılından aldığı izinle doğal SİT alanına 6 RES dikmişti. Tepkilere neden olan projenin ÇED kararları ve imar planları yargıya taşınırken şirket adını Vega Rüzgar Enerjisi olarak değiştirmişti.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ
Çeşme Kent Konseyi ve çevre örgütleri ortak açıklama yaparak projeye tepki gösterdi. Av. Seher Gacar tarafından okunan basın açıklaması şu şekilde:

Çeşme'de nadir kalan doğal yaşam alanları, tarım arazileri, doğal sit alanları her gün yeni bir bahane ile yok edilmektedir. Bu kez enerji üretimi bahanesi ile Musalla Mahallesi’nde  169.879  M2 özel mülkiyete ait tarım arazisi Güneş Enerjisi Santral Projesi kapsamında  kamulaştırılarak yapılaşmaya açılmak istenmektedir .

Proje alanı doğal sit alanıdır.

Proje alanının tamamı tarım arazidir.

Proje alanının bir kısmı daha önce yangına maruz kalmış olduğu için ağaçlandırma sahasıdır.

Her ne kadar PTD’nda proje alanının 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılandırılması Kanunu kapsamında zeytinlik alan bulunmadığı belirtilse de proje alanı yakınında çok sayıda zeytin ağacı vardır.

Proje alanı yakınında hayvancılık yapılmaktadır.

Proje alanı Çeşme merkeze ve yerleşim alanlarına çok yakın mesafededir.

GES Projesinin gerçekleşmesi halinde;

Proje  kapsamında konulacak 18.163  adet panel için toprak sıyrılarak beton dökülecek, bu alanda hiç bir canlının yaşama ihtimali kalmayacaktır. Bu bölgenin doğası,  flora ve faunası zarar görecektir.

169.000 metre kare tarım arazisi yok olacak, özel mülkiyette olan bu araziler kamulaştırılarak şirketin eline geçecektir.

Bu alandaki hayvancılık faaliyeti de olumsuz yönde etkilenecek, zaten gittikçe azalan hayvancılık bir darbe daha  alacaktır.

Proje alanının yerleşim yerlerine  olan yakınlığı nedeniyle yapım ve işletim aşamasında bu alanda yaşayan vatandaşların yaşamı  olumsuz etkilenecektir.

Enerji ihtiyacı gerçeğini inkâr etmiyoruz.  Yenilenebilir enerji kaynaklarının fosil enerji kaynaklarına tercih edilmesi gerektiği de tartışmasızdır.  Ancak GES'lerinin deniz manzaralı ve  turizm merkezi yakınında olma zorunluluğu olmadığının da farkındayız.! 

Toplumda yenilenebilir enerji kaynaklarının temiz ve zararsızlığı yönünde oluşturulan yapay algının arkasına saklanarak,  Çeşme’nin son kalan bakir alanlarından bir bölümünün daha SİT korumasından çıkarılıp  yapılaşmaya açılmasına, tarım arazilerimizin enerji üretimi bahanesi ile yine ve yeniden yok edilmesine karşı çıkıyoruz.

Biz bugün burada, önce doğa,  önce tarım,  önce yaşam diyor ve yaşam alanlarımızı savunuyoruz. Çeşme’yi sadece turizm beldesi olarak gören anlayışı  reddediyor,  3 aylık turizm sezonu olan Çeşme’de 12 ay etkin biçimde tarım yapıldığını hatırlatıyoruz. Çeşme'yi devasa bir rant pastası olarak gören zihniyete karşı duruyor, Çeşme  sakızının , enginarının, kavununun   o  pastadan daha kıymetli olduğunun bilinmesini istiyoruz.

Ve bu nedenlerle  ÇED sürecinin sonlandırılarak projenin iptal edilmesini istiyoruz. 

Betonla boğulan bir Çeşme’de ne turizm nefes alabilir ne tarım..

 
Afşin Termik Santrali’nde göçük meydana geldi
 
O ülkede ulusal yas ilan edildi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Afşin Termik Santrali’nde göçük meydana geldi
Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki termik santralin olduğu bölgede göçük meydana geldi.
İzmir'de terör operasyonu: 13 gözaltı!
Terör örgütü PKK/KCK-YPG/PYD'ye yönelik İzmir merkezli operasyonda 13 şüpheli yakalandı.
Otizmli gençlerin topladığı atıklar, ormanlara fidan olacak
İzmir'de Dünya Temizlik Günü kapsamında otizmli çocuk ve gençlerin katılımıyla ...
 
'Türk Escobar' Menemen'de öldü!
'Türk Escobar'ı olarak bilinen Urfi Çetinkaya'nın hayatını kaybettiği ...
Müdür yardımcısının kapısını kırmıştı: Müdür açığa alındı
Bursa'da kadın müdür yardımcısının odasının kapısını kıran okul müdürü ...
116 suçtan aranıyordu: Adliye otoparkında yakalandı
Adana'da 116 suç kaydından aranan şüpheli, adliye otoparkında şüphe üzerine ...
 
İskele faciasında ihmaller zinciri!
Başkentte 3 işçinin hayatını kaybettiği iskele kazasında bilirkişi raporu ...
THY'nin İstanbul-Santiago seferleri başlıyor
Türk Hava Yolları (THY), Amerika kıtasındaki 26. destinasyonu olan Şili'nin ...
Narin, oksijensiz bırakılarak öldürülmüş
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva