HABERLER>GÜNCEL
7 Mart 2022 Pazartesi - 16:32

Çeşme Projesi'nde flaş gelişme... Toprak Koruma Kurulu ne karar verdi?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarını yürüttüğü Çeşme Projesi İzmir İl Toprak Koruma Kurulu’ndan geçti. Bakanlığın nazım imar ve uygulama imar planı öncesinde görüşünü sorduğu kurulda Büyükşehir ile Ziraat Mühendisleri Odası ret oyu kullandı.

Çeşme Projesi nde flaş gelişme... Toprak Koruma Kurulu ne karar verdi?

Metehan UD / EGEDESONSÖZ (Özel Haber)- Cumhurbaşkanı kararnamesi ilan edilen “Çeşme Kültür ve Turizm Bölgesi” planlama süreci devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planları ilgili kritik bir gelişme yaşandı. Bakanlık, imar planları öncesinde kurumlardan görüşleri talep etti.

Söz konusu proje alanına dair yapım çalışmaları sürerken 1/5000 Ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planların önüne gittiği İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İzmir İl Toprak Koruma Kurulu’nu topladı. Kurul, ‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ ile ilgili planlama sürecini ele aldı.  Toplantıda projenin geleceği ile ilgili bir önemli bir karara imza atıldı. Kurul, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası temsilcilerinin şerhlerine rağmen oy çokluğu ile bölgenin tarım alanı olmadığını belirterek planlama sürecine onay verdi. Büyükşehir Belediyesi projeyle ilgili yaptığı açıklamalarda, kesin bir şey söylemeden önce planları görmeleri gerektiğini ve yoğun betonlaşma olmaması durumunda sıcak baktıklarını ifade etmişti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bizzat İzmir’e gelerek Ticaret Odası’nda yaptığı toplantıyla ayrıntılarını paylaştığı projenin alanına dair CD, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e verilmişti. İmar Daire Başkanlığı ve teknik birimlerin incelemesine sunulan çalışmalarla ilgili görüşlerin bakanlığa ayrıca bir yazı ile iletilmesi istenmişti. Kurulda kararını ‘olumsuz’ yönde kullanan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin planlama sürecine ilişkin yaklaşımı da büyük oranda netleşmiş oldu.

‘EKOSİSTEMİ ETKİLEYECEKTİR’
Kararı Egedesonsöz’e değerlendiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı neden şerh düştüklerini anlattı. Çakıcı, “Tarımsal ürünler kalite, tad, doku gibi özelliklerini sadece üzerinde yetiştiği topraktan ve çeşitten değil bulunduğu bölgenin ekosisteminden alır. O yüzden bu bölgedeki Sakız Enginarı, Çeşme Anasonu, Çeşme Sakızı marka olmuştur. Üstelik Çeşme Kavunu yakın zamanda coğrafi işaret aldı. Turizm Bölgesi olarak planlanmak istenen 48 bin dekarlık bu büyük alanın yakın bölgelerinde de tarım araziler bulunmakta. Bu kadar büyük bir alanda yapılacak turizm faaliyeti doğal olarak ekosistemi de etkileyecektir. Ekosistemi de etkileyince etrafındaki tarım arazilerini de etkileyecektir. Tarımsal bütünlük bozulacaktır. Toprak Koruma Kanunda tarımsal bütünlük diye bir kavram vardır. Tarımsal bütünlüğü bozacak faaliyetler için izin verilmez. Bu proje alanında da çevresinde tarım arazileri olduğu ve tarım bütünlüğünü bozacağı için biz olumsuz görüş verdik.” dedi.

 
Kovid geçirmek o riski 3 kat artırıyor
 
İnci Vakfı'ndan Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yarım adalı 29 Eylül 2022 Perşembe 20:36

ÇEŞME VE YARIM ADA İÇİN MÜKEMMEL BİR PROJE..ARTI BU PROJE ALANİ TARIMSAL DEĞİL ÇORAK TOPRAKLAR OT BİLE BİTMİYOR NERDEYSE..CHP URLA DA ÇEŞMEDE SAHİLLERİN DİBİNDE Kİ TARIM VE ZEYTİNLİKLERE VİLLA DİKİYOR..SONRA BÖYLE ÇORAK BİR BÖLGEYE ÜSTELİK TURİZİM ALANINA KARŞI ÇIKIYOR..YORUM YAPMADAN ÖNCE GİDİN PROJENİN YAPILACAĞI ALANİ BİR GÖRÜN BIRAKIN AĞACI OT BİTMİYOR..ÇORAK YARI ÇÖL BENZERİ BİR ALAN..ANCAK CHP ÇARŞO HERŞEYE KARŞI HERZAMAN Kİ GİBİ YAZIK YAZIK

Yorumu oyla      2      3  
Zafer Cengiz 8 Mart 2022 Salı 16:47

Tarım yoksa Turizm olur diye bir ilişki kesin kurulamaz. Aslında Turizm Tarımdan bile hassastır ve Yarımada bütününde dengeli ve planlı bir turizm değeri oluşturmak gerekirken, buna Arap kültürü ve yazlık mülkiyet odaklı bir kavram getirilmesinin ''tüm yörenin sosyo ekonomik değerlerinin'' aşırı ve olumsuz yönde etkileneceği Net olarak bilinmelidir !

Yorumu oyla      2      4  
Ayhan 8 Mart 2022 Salı 11:28

Sanki ege sahillerinin neredeyse tamamında zeytinlikleri söküp betona çeviren Chpli belediyeler değilmiş gibi davranıyorlar.Gidin bakın tüm tarım ve zeytinliklerin yerinde villalar yükseliyor.

Yorumu oyla      3      3  
Hüseyin polat 7 Mart 2022 Pazartesi 22:56

Ziraat mühendislerinin görüşüne katılıyorum

Yorumu oyla      2      4  
Tunc 7 Mart 2022 Pazartesi 18:19

Yatırım olmasın diye ot bitmeyen yerleri sit yalanı ile civi caktirmama düşüncesi artık bitmiştir hayırlı olsun cesme için yatırım ve turuzim gelişecek sevindirici olay

Yorumu oyla      4      3  
Bülent ışık 7 Mart 2022 Pazartesi 17:31

Kanal Istanbul'dan sonra Kanal Çeşme.

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Sözbilir İzmir'i uyardı: Her an 7,1 ile sallanabilir!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) ...
Soyguncuyu etkisiz hale getirdi: Şaka zannettim
Ankara'nın Çankaya ilçesinde, nöbetçi eczanede elinde bıçakla soygun girişiminde ...
Vali Köşger vakalardaki düşüşü değerlendirdi: Virüs etkisini yitirdi!
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, kentte hem koronavirüs vaka sayılarının ...
 
15 kişiye mezar olmuştu... Savcılık kararını verdi!
Zonguldak- İzmir seferini yapan aracın Balıkesir'de meydana gelen; 15 ...
TÜİK verileri yayımladı... İzmir'in göç tablosu!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde 2 milyon ...
'Hanımağa'dan büyük iddia: Özel görüntülerimi sattılar!
İstanbul'da organize suç örgütüne yönelik operasyon kapsamında tutuklu ...
 
Türkiye'ye gelen Ukraynalı sayısı 20 bini aştı
İçişleri Bakanlığı, ülkesine dönemeyen Ukraynalılar için vize sürecinin ...
İzmir'in kara raporu!
İSİG Meclisi’nin açıkladığı verilere göre geçtiğimiz ay İzmir’de 4 işçi ...
İKÇÜ için rektörlük başvuruları başladı
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), İzmir Katip Çelebi Üniversitesi için rektör ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva