HABERLER>DÜNYADAN
26 Şubat 2022 Cumartesi - 09:06

Çernobil'de yeni bir facia meydana gelir mi?

Rusya saldırının ilk günü Çernobil Nükleer Santralı’nı kontrol altına aldı. Hemen ardından Ukraynalı yetkililerin bölgede radyasyon seviyelerinde artış olduğunu açıklaması ise yeni bir ekolojik felaket endişesi yarattı... Rusya reaktörü, ‘teröristlerin’ nükleer maddeye ulaşmaması için kontrol altına aldığını duyurdu

Çernobil de yeni bir facia meydana gelir mi?

Rusya, Ukrayna’ya savaş açtığı ilk gün Çernobil Nükleer Santralı’nın ‘terör’ endişesiyle kontrol altına alındığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Santral devre dışı bırakılmış olmasına rağmen 1, 2, 3 ve özellikle yıkılan 4. reaktörünün sürekli kontrol altında bulunması gerekiyor. Santral ayrıca ülkede oluşan kaos ortamında aşırı milliyetçi terörist grupların nükleer madde elde etmek için hedefi olabilir. Tüm bu endişeler dikkate alınarak santralın güvenliği sağlanmıştır. Çernobil’de çalışan Ukraynalı personel herhangi değişim yapılmaksızın görevini yerine getirmeye devam ediyor” açıklamasını yaptı.

NÜKLEER SİLAH MALZEMESİ
Ukraynalı yetkililer tarafından yapılan açıklamada ise Rusya’nın kontrolünün ardından Çernobil bölgesinde radyasyon seviyelerinde artış olduğu söylendi. Bu durum akıllara Çernobil’de yaşanan nükleer felaketi getirdi ve yeni bir ekolojik kıyamet korkusuna yol açtı. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri ise radyasyonun normal seviyede olduğunu savundu. Ukrayna’daki fizikçiler, Rusların santralı kontrol altına alması operasyonunun arkasında farklı nedenler olabileceğine işaret ediyor. Çernobil çalıştırıldığı dönemde RBMK-1000 tipi reaktörlerinde nükleer silah yapımında kullanılan “Uranyum 238 izotopu” üretiliyordu. Volodimir Zelenski, hafta başında yaptığı açıklamayla Ukrayna’nın kendi nükleer silahını geliştirmeyi düşünebileceğini ilan etmişti. Atom bombası yapımı için gerekli olan uranyum Çernobil stoklarında bulunuyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ: FELAKET İHTİMALİ ÇOK DÜŞÜK
Ukraynalı yetkililerin Çernobil Nükleer Santralı’nda aşırı radyasyon seviyelerinin kaydedildiğini bildirmesinin ardından gözler yeniden bu bölgeye çevrildi. Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği öğretim üyesi Doç Dr. Şule Ergün, Çernobil’in şu anda insan sağlığına zarar verme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

7/24 TAKİP SİSTEMİ VAR
Türkiye’de Nükleer Düzenleme Kurumu’nun herhangi bir sızıntıya karşılık 7/24 takip ettiği bir sistem olduğunu kaydeden ve bu radyasyon ölçüm sisteminin başta kıyılar olmak üzere 200’den fazla farklı noktada ölçüm yaptığını anlatan Ergün, şu bilgileri verdi: “Bu veriler hem Türkiye’de değerlendiriliyor hem de Avrupa’da bir ağa iletiliyor. Çernobil’de ya da yakın coğrafyada bir sızıntı olması durumunda ve bunun atmosferden ulaşması halinde sistemden alarm alınıyor. Bu sistem sürekli çalışıyor, kesinti gibi bir durum söz konusu değil.”

SIZARSA HABERİMİZ OLUR
Çernobil’in bulunduğu bölgede sızıntı olması halinde bunu ölçecek uluslararası bir sistem olup olmadığına yönelik olarak ise Ergün, böyle bir sistemin olmadığını ancak Çernobil yaşandıktan sonra Ukrayna’ya komşu ülkelerin Türkiye’deki gibi alarm sistemlerini kurduklarını söyledi: “Çernobil’den ölçülebilecek kadar büyük sızıntı olması halinde haberimiz olur. Kaza olduktan sonra reaktör kapatıldı, radyoaktif malzemeler bozuldu, radyasyon seviyesi düştü. Savaş yüzünden bir kontrolsüzlük olması ve radyoaktif maddenin üzerine kapatılan betonun bozulması halinde sağlığa zarar verecek sızıntının insana ulaşması çok düşük ihtimal. Bölgede radyasyon seviyesinde bir artış varsa bile bunun arka planında başka sebepler olabilir. Topraktaki radyoaktif maddeler, havaya karışmış olabilir. Eğer gerçekten yükselmiş olsaydı bizim sistemlerimiz algılardı.”

NE OLMUŞTU?
O dönem Sovyetler Birliği’ne bağlı olan Ukrayna’nın Çernobil kenti, 26 Nisan 1986’da insanlık tarihinin en korkunç çevre felaketlerinden birine sahne olmuştu. Nükleer Santral’ın dördüncü reaktöründe büyük bir patlama meydana gelmiş, çevreye 1945 yılında Hiroşima’ya atılan atom bombasının 50 katına eşit miktarda radyasyon yayılmıştı. Patlamanın ardından radyoaktif madde yüklü bulutlar, Türkiye dahil çok sayıda ülkeyi etkiledi. Facia, bazı bağımsız araştırmalara göre yaklaşık 200 bin kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak ölümüne neden oldu. Takip eden yıllarda radyasyonun etkileri nedeniyle binlerce çocuk sakat doğdu, bölge ülkelerinde kanser vakalarının arttığı iddia edildi. Facianın etkilerinin nesiller boyunca süreceği tahmin ediliyor. (Hürriyet)

 
YÖK Başkanı'ndan DEÜ'ye ziyaret
 
Sanal bahis çetesi çökertildi: 14 tutuklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
S&P, Rusya'nın kredi notunu düşürdü
Standard & Poor’s, Rusya'nın döviz cinsinden kredi notunu "BBB-"den "BB"ye ...
43 ülkeden ortak açıklama: Saldırgan olan Putin!
Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etmesinin ...
Rusya bu yılki Eurovision Şarkı Yarışması'ndan çıkarıldı
Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Eurovision Şarkı Yarışması'na ...
 
Kiev'den patlama sesleri duyuldu
Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Telegram'dan yaptığı açıklamada, ...
Biden ile Zelenski telefonda görüştü
ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski telefonda bir görüşme yaptı.
NATO: Putin'in saldırı kararı korkunç bir stratejik hata
NATO Devlet ve Hükümet Başkanları, Ukrayna'daki gelişmeler kapsamındaki ...
 
NATO Zirvesi Ukrayna gündemiyle toplandı
NATO Devlet ve Hükümet Başkanları, Ukrayna'daki gelişmeler kapsamındaki ...
AB'den Putin ve Lavrov'a yaptırım
Avrupa Birliği (AB) yetkilisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ...
Merkel markette cüzdanını çaldırdı
Angela Merkel, süpermarkette alışveriş arabasına astığı cüzdanının çalındığı ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva