HABERLER>GÜNCEL
7 Nisan 2024 Pazar - 08:12

Cennet koyu kurtaran karar!

İzmir'in Urla ilçesindeki pek çok cennet koyu kaplayan ve ayrıca doğal ve arkeolojik SİT alanlarını da içerisinde barından 5 bin hektarlık jeotermal kaynak arama ruhsatı mahkeme tarafından iptal edildi.

Cennet koyu kurtaran karar!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Ankara merkezli Artes Enerji Şirketi Grubu bünyesinde yer alan RSC Elektirik’in İzmir'in cennet koyları arasında yer alan Demircili Koyu’ndaki jeotermal kaynak arama için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu.

Ancak Bakanlık, Demircili Mahallesi sınırlarındaki Demircili Koyu’nun yanı başındaki arkeolojik ve doğal SİT statüsündeki alandaki gerçekleştirilmek istenen projeyi reddetmişti. İptalin ana gerekçesi ile İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün proje tanıtım dosyasına sunmuş olduğu görüş yazısı olmuştu. Görüş yazısında bölgenin birinci derece arkeolojik SİT olduğu ifade edilmişti.

Cennet koyu kurtaran ikinci bir haber daha geldi. Urla Altınköy Koyunu Koruma Derneği ve çok sayıda Urlalı vatandaş tarafından yargıya taşınan arama ruhsatı iptali davasında yeni bir gelişme yaşandı.

ZEYTİN VE ÜZÜM BAĞLARINA ZARARLI
Dava dilekçesinde 4863,41 hektarlık arama ruhsatı alanının bölgenin kültür mirası açısından büyük önem taşıdığı, zeytincilik faaliyetleri ile Bağ Yolu Turizmi, bağları ve şarap üretimini, rekolte ve kalitesini olumsuz etkileyeceği, arama ruhsatı verilmesinde kamu yararı bulunmadığı ileri sürülmüştü.

MAHKEME KARARINI VERDİ
Dosyayı inceleyen İzmir 3. İdare Mahkemesi ise kararını açıkladı. Mahkeme, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen arama ruhsatını iptal etti.

Kararda “Mahkememizce yapılan ara kararları ile istenilmesine rağmen, arama ruhsatına konu edilen taşınmazın bulunduğu alanın gerek sit durumu gerekse imar durumu hakkında bilgi verilememesi karşısında, uyuşmazlık konusu taşınmazın bulunduğu alanda jeotermal faaliyetinin yürütülmesine taşınmazın sit ve imar durumu yönünden ya da 3573 sayılı Yasadan kaynaklanan engel bir durumun bulunmadığı hususu idarece somut bir biçimde ortaya konulamadığından, yeterli inceleme ve araştırma yapılmadan tesis edildiği kanaatine varılan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” ifadeleri yer aldı.

ARAZİ KAPATMA GİRİŞİMİ
Kararı Egedesonsöz’e değerlendiren davanın avukatlarından Şehrazat Mercan “İzmir Kalkınma Ajansı tarafından 2022 yılında hazırlanan rapora göre Gülbahçe Zon’u denen kırık üzerinde 30-35 derece sıcaklıkta jeotermal kaynak var. Daha önce de bu bölgelerde JES girişimleri oldu ancak verimli olmadığı için şirketler geri adım attı. Bu bölgede jeotermal sondaj yapsanız da verimli bir kaynak çıkmayacağı rapor tarafından ortaya konuyor. Bu suyun taşınması durumunda derecesi daha da düşüyor. Verimlilik olmamasına rağmen bu girişimleri daha çok arazi kapatma olarak yorumluyorum çünkü bu alan daha çok Hazine arazisi. İdare bu girişimlere son vermeli. Yoksa biz davaları kazanacağız. Ruhsat sahası çok hassas bir alan, orman ve zeytinliklerin çok yoğun olduğu alanlar, peyzaj değeri çok yüksek ve halkın kullandığı plajların olduğu bir bölge. Bizim için çok kıymetli” dedi. 

 
Başkan Eşki bayramlaşma töreninde konuştu: Sorumluluğumuz büyük
 
Kocaoğlu net konuştu: Belediyenin işine karışmam!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Faciadan dönüldü: Yolcu otobüsü alev alev yandı!
İstanbul Ümraniye, TEM Otoyolu'nda seyir halinde olan yolcu otobüsünde ...
Vahşet... Yavru kediler işkenceyle katledildi!
Ankara'da sokakta atıl halde bulunan kanepenin içinde başları ve patileri ...
Zincirleme trafik kazası: 1 kişi hayatını kaybetti!
Düzce'de 2 otomobil ile 1 hafif ticari aracın karıştığı zincirleme kazada ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Neleri severdi? Neleri sevmezdi?
Mehmet KARABEL yazdı... Neleri severdi? Neleri sevmezdi?
İzmir'de tarihi eser operasyonu: 1 şüpheli yakalandı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde düzenlenen tarihi eser operasyonunda 1 zanlı gözaltına alındı.
Otomobil tarlaya devrildi: 2 ölü
Bursa'nın Orhaneli ilçesinde otomobilin devrilmesi sonucu 2 kişi hayatını ...
 
İzmir Metro'da intihar girişimi!
İzmir'in Konak ilçesinde henüz kimliği belirlenemeyen bir kadın, metro ...
Hilvan'da seçimlerin yenilenmesi karar verildi
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde DEM Parti'nin ...
İzmir'de sokak ortasında kanlı kavga... Kayın cinayeti!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde boşanma aşamasındaki eşinin babası ve ağabeyiyle ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yakıştı mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva