HABERLER>POLİTİKA
3 Eylül 2016 Cumartesi - 17:43

Çelik: AB darbe girişimi karşısında daha güçlü destek vermeliydi

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, "Biz AB’nin Türkiye’deki darbe girişimi sırasında bize göstermesi gereken desteğin yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Daha güçlü bir destek verilmeliydi." dedi.

Çelik: AB darbe girişimi karşısında daha güçlü destek vermeliydi

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Slovakya’nın başkenti Bratislava’da katıldığı AB Gayrıresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından uluslararası medya kuruluşlarında görev yapan gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Sabah çalışma kahvaltısında bir araya geldiği AB dışişleri bakanlarıyla olumlu bir görüşme gerçekleştirdiğini belirten Çelik, "İyi bir toplantı oldu. Türkiye’deki darbe girişimi hakkında sayın bakanları bilgilendirdim." diye konuştu.

Darbecilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve hükümet üyelerini nasıl öldürmek istediklerini, TBMM’yi nasıl bombaladıklarını ve diğer organizasyonlarını bakanlara anlattığını kaydeden Çelik, "Biz AB’nin Türkiye’deki darbe girişimi sırasında bize göstermesi gereken desteğin yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Daha güçlü bir destek verilmeliydi." dedi.

"Bize itidal çağrısı değil, darbecilere kınama çağrısı yapılması lazım"
AB tarafından yapılan açıklamalarda bir cümle ile darbenin eleştirildiğini ancak hemen ardından dokuz, on cümleyle hükümetin attığı adımların demokratik ve hukuki olup olmadığının sorgulandığını vurgulayan Çelik, “Bu bakımdan hükümetimizin ve halkımızın yaşadığı hayal kırıklığını açık bir şekilde anlattım. Darbeden 24 sonra yapılan açıklamalarda taraflara itidal çağrısında bulunuluyor. Burada taraflar yok, bizi öldürmek isteyenler var, bir de biz varız. Dolayısıyla burada bize itidal çağrısı değil, darbecilere kınama çağrısı yapılması lazım.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğa işaret eden Bakan Çelik, darbecilere karşı intikam duygusuyla değil, hukuk devletinin ilkeleri çerçevesinde mücadele edildiğinin altını çizdi. Çelik, şöyle devam etti:

“Bakın darbeden bir gün sonra 16 Temmuz’da ve 17 Temmuz’da çatışmalar sürerken, bütün darbeci askerleri öldürebilirdik. Henüz yakalanmamışlardı ama bunu yapmadık. Canlı yakaladık ve hukukun önüne çıkarmak için. Arkasından Cumhurbaşkanımızı öldürmek isteyen tim, 10 gün boyunca ormanda saklandı. Onlar yakalandığında çatışmada öldürülebilirdi ama bunun yerine canlı yakalamak tercih edildi. Demek ki onları hukukun önüne çıkarmak istiyoruz, intikam istemiyoruz. Adalet istiyoruz."

Darbecilerin çatışmalar sırasında polisleri ve askerleri öldürdüğünü, 240 vatandaşın hayatını kaybettiğini, darbecilerden sadece 40 kişinin öldüğünü hatırlatan Çelik, “O çatışmalar sırasında o kadar hassas davranıldı ki, güvenlik güçlerimiz yaralanmasına ve kayıplar vermesine rağmen hukukun dışına çıkmadı.” dedi.

Hükümetin çatışmalar sürerken de hukuka bağlı hareket ettiğini, bunun net bir şekilde ortada olduğunu vurgulayan Çelik, “Fransa’da ve Almanya’da savaş uçakları parlamentoyu bombalasaydı, arkasından cumhurbaşkanlığı sarayını bombalasaydı, arkasından milletvekillerini ve hükümet üyelerini öldürmeye kalksaydı, Berlin’de ve Paris’te 240 kişiyi öldürseydi, o zaman bizi sorguladıkları konuları orada acaba sorgularlar mıydı?” değerlendirmesini yaptı.

"Hiç kimse Türkiye’ye demokrasi ve insan hakları dersi veremez"
Türkiye’nin en zor şartlarda bile demokrasi, hukuk devleti, insan hakları ve ifade özgürlüğüne sonuna kadar bağlı bir ülke olduğunun altını çizen Çelik, şunları kaydetti:

“Biz bu değerlere bağlılığımızı AB’ye girmek için taktik bir mesele olarak gündemimize almadık. Biz bu değerleri Türk insanı bunları hak ettiği için, şeffaf ve modern bir devlet yapısına sahip olmayı önemsediğimiz için gündemimize aldık. Dolayısıyla birileri bize dayattığı için biz demokrasiye ve hukuk devletine sahip çıkıyor değiliz. Bunun ispatı nedir? Tanklara karşı, savaş uçaklarına karşı, bizim insanlarımız sokağa dökülmüş, hayatlarını ortaya koymuştur. Eğer insanımız demokrasiyi korumak için, hukuk devletini korumak için, askeri bir diktatörlüğü engellemek için sokaklara dökülmüşse ve hayatını ortaya koymuşsa, hiç kimse Türkiye’ye demokrasi ve insan hakları ve hukuk devleti konusunda ders veremez. Tam tersine demokrasi konusunda Türk insanından ders alması gerekir.”

AB dışişleri bakanlarıyla yaptığı toplantıda, darbe girişimiyle ilgili aktardığı bilgilerin ve açıkça yönelttiği eleştirilerin dikkatle dinlendiğini ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

“Onlar da ilk andan itibaren darbeyi kınadıklarını ve Türkiye’deki anayasal kurumları desteklediklerini söylediler. Fakat bizim açıklamalarımız karşısında ‘demek bizim bu davranışımız yeterli gelmemiş, daha çok dayanışma göstermemiz lazım’ dediler. İyi niyetle yaklaştılar.”

Fransa’daki Charlie Hebdo saldırısının ardından tüm dünyanın terörizmi kınadığını, büyük bir dayanışma örneği gösterdiğini vurgulayan Çelik, benzen bir dayanışmanın Türkiye ile gösterilmemiş olmasını eleştirdiğini anlattı.

Çelik, "Darbe girişimi, savaş uçaklarıyla, savaş helikopterleriyle yapılmış, çok büyük bir terörist saldırıdır. Bunun karşısında bir ay boyunca hiçbir AB yetkilisi Türkiye’yi ziyaret etmedi. Bu dayanışma konusunda büyük bir eksikliktir, dünyaya verilen demokrasi mesajı konusunda büyük bir eksikliktir.” değerlendirmesini yaptı.

 
Kardashian’dan kızına 2 bin dolarlık çanta
 
Tur teknesi battı: 73 kişi kurtarıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çin'den FETÖ ile mücadelede Türkiye'ye destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, FETÖ ...
Erdoğan ile Ban Ki-Mun'dan 'Fırat Kalkanı' zirvesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a Suriye'deki terör ...
CHP Lideri'nden çok önemli 15 Temmuz mesajları!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin başarıya ulaşsaydı ...
 
İstifanın perde arkası: Ala'nın bırakmasını kim istedi?
Herkes, ‘neden bıraktı’ sorusuna yoğunlaşmışken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ...
Çin'de Çavuşoğlu-Kerry zirvesi!
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile Çin'de bir araya geldi.
Bakan Yılmaz açıkladı: Kaç öğretmen alınacak?
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, 15 bin öğretmen alımı için mülakatların devam ...
 
Sındır’dan hükümete KHK çıkışı!
Sındır, “Hükümetin KHK düzenlemeleri Anayasaya müdahale niteliğinde. Bunlara ...
Yıldırım'dan o gazeteciye 'Mister Gülen' tepkisi!
Yıldırım, kendisine Gülen’le ilgili soru soran Hintli gazetecinin "Mister ...
AK Partili Doğan: İhale 1 yıl uzadı, maliyet 2’ye katlandı!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva