HABERLER>POLİTİKA
28 Nisan 2022 Perşembe - 11:19

CHP'li Nalbantoğlu'dan 'dönüşüm' tepkisi: Kooperatif modeline kafaları basmıyor!

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclis Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, İZBETON'un kentte kooperatiflere devrettiği dönüşüm modeli hakkında gelen eleştiriler hakkında konuşarak, "Kooperatifle hep birlikte bir şey yapalım düşüncesine arkadaşların kafaları basmıyor. 'Neden hep birlikte yapalım? Verelim Limak'a yapsın, biz de alalım 3-5 bir şeyler' anlayışı kafasında oturmuşsa anlamamaları çok normal" dedi.

CHP li Nalbantoğlu dan  dönüşüm  tepkisi: Kooperatif modeline kafaları basmıyor!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi kent genelinde riskli yapıların dönüşümü için iştiraklerinden İZBETON'a yetki vermiş ve kentin birçok yerinde dönüşüm start aldı.

Süreç içinde yetki alanı genişleyen İZBETON'da dönüşüm için yeni bir alternatif bulunmuş ve iş insanlarının oluşturduğu kooperatifler devreye alındı. Gaziemir, Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli-Güzeltepe ve Karşıyaka-Örnekköy gibi alanlardaki inşaat yapım hakkını İZBETON bu kooperatiflere devrederken, alınan karar kent muhalefeti tarafından sık sık eleştirildi.

Geçmiş yıllarda CHP İzmir İl Başkanlığı görevini yürüten ve halihazırda Parti Meclisi Üyeliği görevinde bulunana Rıfat Nalbantoğlu ise eleştirilere SONSÖZ TV'den yanıt verdi.

EN ÖNEMLİ MESELE GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYALI OLMASI
Kentsel dönüşüm konusunda yapılması gerekenlerin doğru bir şekilde uygulanmamasının adım atmaya engel olacağını söyleyen Nalbantoğlu, Önceki Dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ‘Yerinde dönüşüm’ ifadelerin katıldığının altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

“Her konuda bir karar alırken adım atarken yönetenler şuna bakmalı; Nasıl bir kentsel dönüşüm yapılacak, şu an kentsel dönüşüm noktasında nerdeyiz profilini doğru okuyamazsan adım atamazsınız. Sayın Aziz Kocaoğlu döneminden başlayan yerinde dönüşüm söylemine katılıyorum. Özel bir rant yaratılmamasına yürekten katılıyorum. İzmir'de dönüşümün yapılacağı yerlerle ile başka yerlerdeki durumlar farklı. Mesela Ankara'da gecekondular tek katlıdır. Bunu dönüştürmek kolay. İzmir'de de, dönüştürülecek yapılar içinde 2 katlı olan bile yok. Dolayısıyla maliyet daha ağır. Bunu yapmak da mümkün ancak yeni ve farklı yöntemler bulmak zorundayız. Bu modelin adı İZBETON'dan ziyade kooperatifçilik modelidir. Dönüşümde temel konu ne? Dönüştürdüğün alan ile ilgili durum, sen adamların arazisini alıyorsun ve birisine diyorsun ki biz 50 ev aldık buraya adamların 50 evini ver, kendine de 50 evi yap... Bu Türkiye'nin içindeki ekonomik koşullar içinde çok olmuyor. 5'li çete dışında iş adamlarında da, sanayicilerden de bankalardan kredi alabilenler yok. Bu nedenle bu model rahat yürümüyor. Buradaki müteahhit modelini oradaki kooperatiflerin üstlenmesi hedefleniyor. Kentsel dönüşümdeki en önemli mesele gönüllülük esasına dayalı olması.

BU MODEL ŞU HALİ İLE İŞLERSE…
Kooperatifleşme yolu ile dönüşümün yapılacağı alandaki tapuların tamamın İzmir Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile alındığını biliyorum. Burada kooperatifler kurularak 1 kendine 1 mülk sahibine yap deniliyor. Çünkü müteahhidin para bulma durumu kalmadı. Bu nedenle güçlerin birleşimi lazım. Buna en yakın olan da kooperatif modeli. Bu yolla, gücünü birleştirerek aynı kooperatif içindeki ortakların daha hızlı nakit akışını sağlaması açısında yapılan bir birliktelik neden yanlış olsun? Bunu Ahmet yapacağına, Kalyon diye bir firma yapacağına, Limak diye inşaat şirketi yapacağına bilmem ne kooperatifi yapıyor.  Bunda ne yanlışlık var? Özel rant yaratılmıyor bir şey olmuyor burada.  Bu model şu hali ile işlerse çok başarılı ve yepyeni bir model ortaya çıkmış olacak.”

Vatandaşların yoğun ev aldığı yönündeki haberleri de değerlendiren Nalbantoğlu, "Bu konuda nakit akımı ve bunun biteceği konusunda güven sağlanmış durumda. Buradaki yanlışlık nerede?" diye sordu.

BİLMİYORUM, İNŞALLAH HİÇBİR ZAMAN DA ÖĞRENMEYECEĞİM!
İzmir’deki muhalefet cephesinden gelen eleştiriler hakkında konuşan Nalbantoğlu, “Bu bahsedilen teknik detayları bilmiyorum, inşallah hiçbir zaman da öğrenmeyeceğim. Ancak böyle bir hukuki açık olacağına inanmıyorum. Bütün bu işlerdeki temel nokta, gerçekten bu dönüşüm yapılıyor mu? Dönüştürmek istediğimiz insanlar daha sağılıklı ve doğru konutlara ulaşıyor mu? Burada acayip rantlar yaratılmadan adamlar da evine kavuşuyor. Bu insanlarda ufak da olsa karlı çıkıyor mu esas olan bunlar…” açıklamasında bulundu.

BU DURUMU ONLAR ANLAMAZLAR
Gereksiz bir tartışma içine girmek istemediğini belirten Nalbantoğlu, gelen eleştirilere yönelik sözlerini sürdürürken, “Ancak insanın alışık olmadığı modellere kafası da basmıyor. Kooperatifle hep birlikte bir şey yapalım düşüncesine arkadaşların kafaları basmıyor. 'Neden hep birlikte yapalım verelim Limak'a yapsın, biz de alalım 3-5 bir şeyler' anlayışı kafasında oturmuşsa anlamamaları çok normal. Biz 20 iş insanı bir araya geldik 200 arkadaşımız getirdik kooperatif yaptık gidip 500 daire yapacağız gibi şeyler çok anlamlı gelmez onlara. Orada 500 ev yapılacak 1 tanesini parayı koyan bir tanesini de mülk sahibi alacak. Tüm mesele bu. Bunu anlatamazsın, yorulmayın. Çünkü kafa öyle çalışmıyor. Böyle bir şeyi dayanışma içinde Aziz Bey'in yerinde dönüşüm modelini ortaya koyduğu sırada 'özel bir rant' yaratılmayacak meselesini anlatamazsın. Bu nedenle uğraşmayacaksın” dedi.

 
Altında FED ve pandemi baskısı sürüyor
 
Selçuk'ta ramazan dayanışması güçlendi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 28 Nisan 2022 Perşembe 21:13

Sayın Nalbantoğlu,siz il başkanı olarak görev yaptınız,bütün belediyelerde eş ve dost yakınlarını akrabalarını belediyede işe alıyorlar,halk baharı beklemeye devam ediyor,siz hâlâ ortalık güllük gülistan diyorsunuz,halk iktidarın ekonomik yönden kıskacı altında, belediyelerde iş girmek için insanlar parti köşelerinde bekliyor ama ters köşe ihaleler belli iş insanlarına veriliyor ve iptal oluyor,sayın Nalbantoğlu keşke sizin gibi biz de iyimser olsaydık...

Yorumu oyla      6      4  
Gecekondu Şehri İzmir 28 Nisan 2022 Perşembe 12:04

İzmir'de tek katlı gecekondu olan bölgeler dolu; neden bu zamana kadar dönüşmemiş? Plansız o kadar çok bölge var ki dönüşüm nasıl olsun? Şehrin mimarisi yok. Herkes kendi kafasına göre bina dikiyor. İzmir çok kötü bir şehir. Gidişata bakarsak da düzelmez. Öyle bir vizyon yok.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Bakan: Yangın sezonu tüm yıla yayılmalı!
Yangın sezonu olarak kabul edilen 1 Mayıs - 1 Kasım tarihlerinin değişmesi ...
CHP'li Beko'dan ilaç zamlarına tepki!
Kanser, diyabet, hormon, tüp bebek tedavisi ilaçları ile bazı antibiyotiklerin ...
AK Parti İzmir'de Ramazan buluşmaları sürüyor... Sürekli: Aslan payı sizin!
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanlarıyla ...
 
Kılıçdaroğlu çifti gençleri evinde ağırladı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte, ...
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Hadi eyvallah’ neyin vedası?
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Hadi eyvallah’ neyin vedası?
4 aylık Öykü bebeğin elektriği kesildi!
İzmir’in Selçuk ilçesinde yaşayan Balkan ailesinin elektrikleri kesilince ...
 
Ümit Özdağ'dan Aydın'da gazeteci Poyraz'a destek açıklaması
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde belediye ...
Nalbantoğlu’ndan 'ekipte çatlak var' iddiasına yanıt: Böyle şeylere gülüyorum!
CHP Parti Meclisi Üyesi Rıfat Nalbantoğlu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Kılıçdaroğlu o sözlerine açıklık getirdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, salı günü partisinin grup toplantısında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva