HABERLER>POLİTİKA
18 Haziran 2024 Salı - 09:19

CHP’li Bayır eylemler için konuştu: Tek maaşlı olanı işten çıkarmazdım!

İzmir Büyükşehir’de üç ay önce işe alınan ve işten çıkarıldıkları için eylem yapan personelle ilgili değerlendirmeler yapan CHP’li geçmiş dönem Milletvekili Tacettin Bayır, “Tartışılan o isimlerden çoğunun aynı aileden ikinci, hatta üçüncü kişi olduğu söyleniyor. Belediye Başkanı ben olsaydım, bu durumda ikinci ve üçüncü kişiden fedakarlık isterdim. Ama evin tek maaşlısıyla onu işten atmazdım” dedi.

CHP’li Bayır eylemler için konuştu: Tek maaşlı olanı işten çıkarmazdım!

EGEDESONSÖZ – Cumhuriyet Halk Partisi geçmiş dönem Milletvekili Tacettin Bayır, SONSÖZ TV’de Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in programında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkarılan personelle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Büyükşehir’in ve ilçe belediyelerinin içinde bulundukları sıkıntılı durumla ilgili görüşlerini paylaşan Tacetin Bayır, “Ticarette olduğu gibi belediyelerin de ayağını yorganına göre uzat, deyimine sadık kalması lazım” dedi. Başkanlara tavsiyelerde bulunan Bayır, bugünkü sıkıntıların tekrar yaşanmaması için ne yapılması gerektiği konusunda da tecrübelerini aktardı.

YENİ BAŞKAN NE HALİ VARSA GÖRSÜN DEMEK, PARTİYE İHANETTİR
Bayır şunları söyledi: “Öncelikle şunun altını çizmek lazım; ülke ekonomisi iyiye gitmiyor. İşsizlik aldı başını, gidiyor. İzmir’de 200 binden fazla işsiz insanımız var. Bunların yaklaşık 140 bini üniversite mezunu. Gençler üniversiteyi bitirmiş öğretmen olmuş mesela, atanmıyor ve insanlar bu sorunun çözümünü yerel yönetimlerde arıyor. İzmir Büyükşehir ve 30 ilçesinde 58-60 bin arasında insan çalışıyor. Şu andaki mevcut kadronun tamamını emekliye ayırsanız, 200 bin işsizden 60 binini işe alsanız bile 140 bin kişi yine açıkta kalıyor. Personel alımını planlamazsanız, tabii ki sorun yaşarsınız. 47 yıldır ticaretle uğraşan biriyim. Ayağını yorganına göre uzatmak diye bir deyim vardır. Bu söz gereği, önce işletmenin geliri ve giderine bakılır. Çalıştırdığım personele ödediğim para, elektrik, su, araçların yakıtına ödenen paraları toplarsınız, o giderleri karşılayan bir gelirinizin olması lazım. Serbest ticarette işleriniz kötü gidebilir, gelirleriniz zaman zaman sekteye uğrar, tamam da… Fakat belediyelerde öyle değil ki. Belediyelerin gelirleri bellidir. İller Bankası’ndan nüfusunuza orantılı para gelir, emlak gelirleriniz vardır. İzmir Büyükşehir’in de diğer belediyelerin de gelirleri bellidir. O zaman, ayağınızı yorganına göre uzatacaksın. Yasa zaten bütçenin yüzde 40’ından fazlasını personele ayıramazsın, diyor. Neden böyle bir kriter konmuş? Yatırım yap diye! Buna rağmen gelirinizle orantılı bir şekilde personelinizi sabitlemezseniz, böyle bir şey doğru olmaz.”

BELEDİYE MÜTEAHHİTLİK YAPMAZ, BELEDİYE BAŞKANI MÜTEAHHİT DEĞİLDİR
1989 yılında bugün CHP’nin bugün yakaladığı rüzgarı SHP ile yakaladıklarını hatırlatan Bayır, “O zaman elimizdeki avantajı iyi değerlendirmiş olsaydık, 40 yıldır görmediğimiz iktidara çoktan gelmiştik” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aslında belediye başkanlarının seçilme yöntemini sorgulamamız lazım. Ben giderayak Büyükşehir belediyesine 2 bin küsur kişiyi işe alıp, madem ben belediye başkan adayı gösterilmedim, yeni başkan ne hali varsa görsün demek, partiye ihanet etmekten başka bir şey değildir. Bu, benden sonrası tufan, demektir. Bu anlamda Tunç Soyer’i çok eleştiriyorum. İzmir Büyükşehir’in bazı şirketlerinde ciddi zararlar var. Her belediye başkanının farklı bir yoğurt yiyişi vardır. Mesela Aziz Kocaoğlu çok iktisatlı, eli sıkı bir adamdı. Sonuçta belediyenin kredibilitesini en üst seviyeye çıkardı. Hesapları kontrol ederdi, denetlerdi, savurganlığın önüne geçerdi. Aziz Bey’de eksik olan neydi? Spora, kültüre, sanata bakışı biraz eksik gibiydi. Tunç Soyer’in de kültürel faaliyetlere bakışı biraz abartılıydı, Tarkan konserleri, şunlar bunlar… Bu iki karakterin ortası olabilir miydi? Pekala olabilirdi! Bir ticaret erbabı da belediye başkanı da ayağını yorganına göre uzatmak zorundadır. Benim haddime değil, belediye başkanlarına akıl vermek ama geçmişten bir şey hatırlatmak istiyorum. 1989 yılında, bugün yakaladığımız rüzgarı yakalamıştık. Kayseri Büyükşehir Belediyesini bile kazanmıştık. O zamanki avantajımızı iyi değerlendirmiş olsaydık, 40 küsur yıldır görmediğimiz iktidarı çoktan yakalamış olurduk. O dönemde de hatalar yapıldı. Kooperatifçiliğe yöneldi belediyelerimiz o dönemde. Belediye müteahhitlik yapmaz, yapamaz! İZBETON, kooperatifçiliğe soyundu, bunu doğru bulmuyorum. Belediye başkanı müteahhit değildir.”

GENÇ BAŞKANLARA KRİZDEN ÇIKIŞ ÖNERİLERİ
İçinde bulundukları krizden kurtulmaları, ileride benzer sorunlarla karşılaşmamaları için tavsiyelerde bulunan Tacettin Bayır, şu görüşlere yer verdi:

“Her şeyden önce gelirlerin ne olduğu ortaya konmalı. Emeklilik yaşı gelmiş arkadaşların gönül rızasıyla emekli olmaları sağlanmalı. Ben Belediye başkanı olsam, ilk bakacağım şey, o evden benim belediyemde kaç kişi çalışıyor, olurdu. Aynı evden iki ya da üç kişi belediyede çalışıyorsa, onları karşıma alır, birisinden fedakarlık isterdim. Buna sendika müsaade eder etmez, bilemem. Son üç ay içerisinde işe alınan 2 bin küsur kişinin büyük bölümü, aynı evden ikinci veya üçüncü kişi durumunda. Bir kişi çalışıyorsa, o kişi kesinlikle işten çıkarmamak lazım, çünkü evdeki tencereyi kaynatmasına yardımcı olmak lazım. Şunu da yapmamız lazım; belediye başkan adayını seçerken, adamın yaşam tarzına şöyle bir bakmak lazım. O adayın bir başarısı var mı? Rüştünü kanıtlamış mı? Genel merkez bunu yapmıyor. Biliyorsun bu konuda en hep önseçim taraftarıyım. Milletvekilinin de belediye başkanının da önseçimle seçilmesinden yanayım. Partili, belediye başkanında neler olması gerektiğine dair kriterleri biliyor. Doğru bir tercih yapar sonuçta. Genel merkez, adayın siyasette ne kadar etkili olduğuna, tanınırlığına bakıyor! Amasız, fakatsız önseçimler yapmalıyız. Siyasetçi hukukçularımız, tüzüğe öyle bir şey yazmışlar ki, aday belirleme önseçimle yapılacaktır, dedikten sonra ama’yı ekliyor ve aday belirleme önseçimle yapılacaktır ifadesi muğlak kalıyor. Bazı ilçelerde Büyükşehir Başkanı, ilçe belediye başkanından daha çok oy aldı; bazı ilçelerde ilçe belediye başkanı daha çok oy aldı. Genel merkezin bunu araştırması lazım. Ayrıca başarılı belediye başkanlığı yapmış, Yılmaz Büyükerşen, Murat Karayalçın, Aziz Kocaoğlu, Osman Gürün gibi başkanlardan oluşturulacak bir ekip, belediyelerin hizmet üretimlerini genç başkanlara anlatmalılar. Onların yanına, duayen başkanların fikirlerini alanlara taşıyabilecek isimler verilmeli. Bir belediye başkanının keşfettiği güzel bir şeyi, bir başka başkanın keşfetmesini beklemeden o hizmet en kısa yoldan verilmeye başlanmalı.”

BİR YIL KONSER YAPILMASA, ÜÇ TANE BATTI ÇIKTI AÇILIR
Belediye başkanlarının çoğunun çok genç ve tecrübesiz olduklarına vurgu yapan Tacettin Bayır, genç başkanlara şu tavsiyelerde bulundu:

“Öncelikli tavsiyem,hiçbir başkanımız, ben belediye başkanı seçildim, beş yıl sonra tekrar halkın karşısına çıktığımda beni tekrar seçsinler, düşüncesiyle çalışmamalı. Beş yıl sonra yeniden belediye başkanı seçilmek için halka şirin görünmek adına konserler vereyim, insanları eğlendireyim dememeli. Konserler çok pahalı aktiviteler. Konserlere giden paralarda pek çok sorunu çözebilirsiniz. Halkın gerçek taleplerini onlara dokunarak, onları dinleyerek öğrenebilirler. Konser yaptın diye o insan sana oy vermiyor. Her yıl üç tane, beş yılda 15 tane konser vermek iş değil. Trafiğimiz berbat. Battı çıktılar yap mesela. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ben bu yıl hiç konser düzenlemeyeceğim dese, inanın üç tane battı çıktı yapar. Cemil Tugay başkanımız, gençlere sorsa, battı çıktı mı yapalım, konser mi düzenleyelim, diye, gençlerin de battı çıktı isteyeceğine inanıyorum. Cemil Bey, her ne kadar doktor da olsa, çok tutumlu biri olduğunu düşünüyorum. Her şeyin başı tasarruftur.”

 
İzmir'in iki bölgesinde karavanlar kaldırıldı
 
Buca'da örnek bağış: Ürünler tarladan Kent Lokantası'na!
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tacettin Bayır 19 Haziran 2024 Çarşamba 11:54

Basmışız yine Trollerin ayağına isim bile yazmaya cesaret edemeyenler nelere cesaret etmişler isim vermeden doğru yoldayız demek ki

Yorumu oyla      0      1  
örgüt... 19 Haziran 2024 Çarşamba 01:30

Şimdi yorumları şöyle bir göz gezdirdim gerçekten hiç sevilmeyen biriymişsiniz...

Yorumu oyla      1      1  
Doğa 18 Haziran 2024 Salı 22:41

Nedense emekli olan partililer gerçekleri konuşmaya başlıyor. Yıllarca farklı koltuklarda o bahsettiğiniz gençlere fırsat vermediniz. Konserler vs. o dönemler yok muydu? Niye bu görüşleri sunmadınız?

Yorumu oyla      2      1  
Hala akıllanmadınız mı 18 Haziran 2024 Salı 15:46

O nu yapardım bunu yapmazdım falan bunlar boş laflar. Bir defa ne bir işletme de ne bir kurumda hiç bir yerde gelirlerin % 70 çalışanlara gidemez. Böyle ise çok farklı niyetler var demektir. Ki bu oran İzmir de çok daha fazla. Zaten chp li başkanlar da bunu ifade ediyor. Bu durumda her yandan sarılmış demektir. Sendikacı tefeciler adeta bu şehrin hizmet almaması için şerh koymuş durumdalar. Şimdiler de chp nin yatığı incik bocuk işler ile halka sempatik görünmeye çalışma gayreti var. Hizmet yine yok. BUnun ardından ya bir ajitasyon ya da halkı galeyena getirme gayreti olacaktır. Sahi biz düşmanı neden dışarıda arıyoruz? Ne kadar gavur varsa içimizde;

Yorumu oyla      4      3  
Yaşar ÇALIŞKAN 18 Haziran 2024 Salı 15:40

SAYIN VEKİL HİÇ ARAŞTIRMADAN İŞKEMBEDEN KONUŞMUŞSUN TANIDIĞIM VAR AİLESİNDEN SÜLALESİNDEN BLD ÇALIŞAN YOK UZMAN OLARAK ALINDI ASLA SÖYLEDİKLERİN DOĞRU DEĞİL BU ARKADAŞLAR OCAK AYININ BAŞINDA İŞE GİRİŞİ VAR MALESEF GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE EŞREFPAŞA BLD HASTANESİNDEN ALINAN RAPOR VE EVRAKLAR GECİKMESİ 1NİSAN RESMÎ İŞE BAŞLATMIŞLAR VE MÜLAKATLARI 1İLA 10 OCAKTA İŞE GİRİŞLERİ İMZALANMIŞ İHTİYAÇ OLAN BİRİMLERE 40GÜN ÇALIŞMIŞLAR VE BÜTÜN BU KATAGORİDE OLANLARIN HEPSİNİN KİMLİKLERİNDE BANKA HESAPLARINDA BŞK CEMİL TUGAYIN İMZASI VAR MALESEF SENDE DAHİL DİLSİZ ŞEYTANLIK YAPIYORSUN HANİ EMEKTEN YANA BİR PARTİYDİK EKMEĞİNİ AŞINI İŞİNİ ELİNDEN ALINMIŞ BU KARDEŞLERMİZİN DERHAL İŞLERİNE GERİ DÖNMESİ GEREKİR HAK HUKUK ADALET DİYEN BİR PARTİ BUNU YAPARMI TOLASAN BU KİŞİLER 60 KİŞYİ GEÇMEZ İYİ ARAŞTIR ÖRGÜT LER DİLSİZ ŞEYTAN MV AĞIZLARNA FERMUAR ÇEKMİŞ BŞHİR MC ÜYELERİNDEN SES YOK YAZIKTIR BU İNSANLARA SİZİN VİCDANLARNI PASLANMIŞ BARİ SUS HİÇ BİR ÇÖZÜMGETİRMİYORSUN BOŞ MUHABBET YAPIYORSUN YARIN ADAY OLDUĞUNDA SANI SORGULAYACAK OLAN KENDİ PARTİNİN ÇOCUKLARI

Yorumu oyla      1      5  
Batıp Çıkıyor Tacettin Efendi 18 Haziran 2024 Salı 14:47

TUNÇ SOYER 2022 YILINDA BUCA METROSUNUN TEMELİNİ ATTIĞINDA SEN AÇILIŞA KATILDIN MI TACETTİN EFENDİİİİ??? EĞER KATILDIYSAN BATTI ÇIKTI DİYECEĞİNE BUNDAN NİYE BAHSETMİYORSUN TACETTİN EFENDİ???? SENİN İŞİN GÜCÜN HAFTADA BİR BURAYA ÇIKIP MAKSAT MUHABBET OLSUN AYAĞINA TUNÇ SOYERE SALLAMAK OLMUŞ TACETTİN EFENDİİİ. SUS ARTIK, BOŞ KONUŞMA.

Yorumu oyla      4      6  
harun 18 Haziran 2024 Salı 13:39

torpille işe girmişse atılır kardeşim sen ne biçim dusunce bu tek maas ise atmazdım ne demek ya torpili olmadıgından maası olmayan ne yapacak. Tunç soyer tarkana milyonları verirken neden sustun tacettin efendi neden

Yorumu oyla      5      4  
18 Haziran 2024 Salı 12:53

500 lira para mı? Diğer büyükşehirlerde su ucuz mu? Bu ekonomide ayda 15-20 m3 su kullanımı yapayım ama 100 lira gelsin mi? Nerede böyle bolluk? Dibindeki küçücük Manisa su fiyatları ne kadar? İzmir'de yapılan altyapı yatırımları başka hangi şehirde var?

Yorumu oyla      1      3  
Partili 18 Haziran 2024 Salı 12:42

Izmir büyük şehir belediyesi ilçe belediyeleri uzun zamandır çiçek böcek pahalı konserler ve festivaller ile vakit geçiriyor merkez bankası ellerinde olsa bunlar için para dayanmaz her hafta kalabalık heyetler halinde ziyaretler oluyor Ankara'ya yerel seçimler arefesinde yüzlerce işçi belediyelere alınır,izsu en pahalı su Izmır'de olduğu için insanlar gerektiği gibi şu kullanamıyor bu gün aylık su faturası beş yüz liradır,bu beş sene böyle boş işler ile meşgul olurlar ise bu halk yeter artık sonuç ne olursa olsun tepki verir örnekleri yaşandı....

Yorumu oyla      9      2  
izmirli 18 Haziran 2024 Salı 12:19

o yüzden senden başkan olmaz

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Evli evine köylü köyüne!
Mehmet KARABEL yazdı... Evli evine köylü köyüne!
Erdoğan: Netanyahu ateşkese zorlanmalı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti ile bayramlaşma programında konuştu.
DSP Genel Başkanı Aksakal, İzmir’de partililerle bayramlaştı
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, İzmir'de partilileriyle bir araya geldi.
 
Bayramlaşma ziyaretinde 'asgari ücret' diyaloğu
Kurban Bayramı’nın ikinci gününde Ankara’da siyasi partiler arasında bayramlaşma ...
MHP'li Şahin’den ‘normalleşme’ yorumu: Ilıman iklim umarım sonsuza kadar sürer
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, "Türkiye'deki ...
Bahçeli: Bizde çatlama olmaz, kerpiç değil kayayız!
Kurban Bayramı'nda Alparslan Türkeş'in kabrini ziyaret sırasında açıklama ...
 
Özel'den 'İsrail' tepkisi: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil
CHP lideri Özel, bayramlaşma sırasında kendisine "İsrail'e tepki gösteriyorsunuz ...
Erdoğan ve Bahçeli’ye bayram telefonu!
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep ...
İzmirli Milletvekili Gökçe Gökçen dünyaevine girdi
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul’da önceki genel ...
 
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva