HABERLER>POLİTİKA
17 Aralık 2016 Cumartesi - 13:40

CHP'li Bakan özel güvenlikleri sordu

İçişleri Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, binlerce Özel Güvenlik Görevlisinin beklediği kanun tasarısının akıbetini Başbakan Binali Yıldırım’a sordu.

CHP li Bakan özel güvenlikleri sordu

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu önergede, darbe girişimi öncesi basına yansıyan tasarı taslağını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Özel Güvenlik Görevlileri ile ilgili söylediklerini hatırlatan İçişleri Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Yıldırım’a “Hazırlanan ‘Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarı Taslağı’ ile ilgili çalışmalar ne durumdadır? Tasarı ne zaman tamamlanıp TBMM’ye sunulacaktır? Taslak olarak sunulan çalışmada ağırlıklı olarak Özel Güvenlik Görevlilerinin görev tanımı ve denetimi ile ilgili düzenlemelerin olduğu görülmektedir. Taslakta da gördüğümüz üzere, esnek görev tanımlarını göz önüne aldığımızda, Özel Güvenlik Görevlilerinin -yıpranma payı, grev hakkı, tazminat gibi- özlük hakları konusunda ne tür iyileştirilmeler yapılacaktır? Kamuda ya da özel sektörde istihdam edilen Özel Güvenlik Görevlileri arasında aynı işi yapmalarına rağmen kamu-özel sektör ayrımından doğan ücret ve sosyal hak farklılıkları vardır. Özel Güvenlik Görevlilerinin ücret ve özlük hakları noktasında eşitliği sağlamak adına bir ‘standart’ oluşturulmasına yönelik bir çalışma var mıdır?” sorularını sordu.

TASARI TASLAĞINDA NE VARDI?
Taslakta, Özel Güvenlik Görevlilerinin görev tanımlarıyla ilgili birçok düzenleme olduğunu ve mülki idare amirelerine geniş yetkilerin verildiğine dikkat çeken Bakan, taslağı şu şekilde özetledi: “5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun, özel güvenlik hizmeti sağlanması konusunda sadece valilerin yetkileri sıralanırken, yeni taslakta kaymakamlara da bu konuda yetki veriyor. Mülki idare amirleri, kamu güvenliğinin gerektirdiği hallerde, alınan özel güvenlik tedbirlerini yetersiz bulduğu takdirde ek önlemler aldırmaya yetkili olacak. Özel güvenlik izni talebinde bulunulmamış olsa dahi, ticari faaliyetler, konferans, konser gibi etkinliklerde özel güvenlik görevlisi görevlendirmesini isteyebilecek. Üst ve eşyalara ilişkin elektronik cihazla kontrol etme yetkisinin kapsamına araçlar da alınıyor; görev alanlarında kimliğin yanısıra, araçlara ait trafik belgelerini kontrol etmeye de yetkili oluyor ve umama mahsus olmayan görev alanında trafiği düzenleme de güvenlik görevlisinin görev ve yetkileri arasında bulunuyor. Ayrıca taslağa göre, özel güvenlik hizmetlerinde köpeklerin kullanımı yasal dayanağa kavuşacak. Özel Güvenlik Görevlileri stratejik yer ve tesislerde, buralara giren çıkan kişiler ile gerektiğinde görevli personelin üstlerini, araçlarını ve eşyalarını mülki idare amirinin yazılı emriyle elle arayabilecek, araçları ve eşyaları köpek kullanarak kontrol edebilecek.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Bakan, verdiği önergede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan 2015’te Özel Güvenlik Teşkilatları ile ilgili yaptığı konuşmayı da hatırlattı. Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı: “Türkiye’nin bir emniyet teşkilatı var. Türkiye Cumhuriyeti, emniyet teşkilatıyla buralarda polislerimizle veya değişik bir şekilde yine emniyet teşkilatı adalet saraylarına yönelik bir koruma teşkilatını kendisi kurmalıdır. Özel güvenlik kaldırılmalıdır. Çünkü özel güvenlik teşkilatlarının birçok yerde hangi amaçla kimler tarafından, nasıl kuruldukları hepsi soru işaretidir. Herkes X-Ray’den geçmek dahil aranmalı. Özel güvenlik bir kenara konulmalı. Sadece adalet saraylarında değil, birçok kurumlarda artık özel güvenlik bana göre tarih olmalıdır. Ben daha açık söyleyeyim. Ben, özel güvenliğin tamamen kaldırılmasını arkadaşlarıma teklif edeceğim. Onların çoğu emekli zaten. Biz şu ana kadar özel güvenlikten çok ciddi neticeler alamadık ki. Elinde taşıma ruhsatı olan silahı olan varsa, hepsi geliyor buralarda görev alıyor. Veya elinde sadece cop var. Bunlar olaylara zaten müdahale edemez. Korkar, kaçar.”
 

 
'Türkiye terör örgütlerinin ortak saldırısı altında'
 
Teröristlerin kullandığı çalıntı aracın nereden getirildiği saptandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Türkiye terör örgütlerinin ortak saldırısı altında'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan saldırıyla ilgili ilk açıklama.
Başbakan'dan saldırıyla ilgili ilk açıklama
Başbakan Binali Yıldırım Kayseri'deki terör saldırısının ardından konuşma yaptı.
Bahçeli’nin kurmaylarından İzmir çıkarması
MHP yöneticileri, son günlerin tartışma konusu olan siyasi ve ekonomik ...
 
Abdullah Gül: Teröre boyun eğmeyeceğiz
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri'deki terör saldırısıyla ilgili ...
Kılıçdaroğlu: Bu oyuna kimse gelmemeli!
Kayseri'deki terör saldırısının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ...
CHP 'yeni anayasa' oylamasında ne yapacak?
CHP’de bazı milletvekilleri, “Değişikliğin tümüne karşıysak, oylama sırasında ...
 
Mercan’dan ‘yüksek yapı’ çıkışı: Aziz Başkanı görünce…
CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Şehrazat Mercan Dubai ve Tayland ...
2017 bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ...
Başbakan Yıldırım: 7 bin 500 sivil kurtarıldı
Başbakan Yıldırım, "Bugüne kadar 7 bin 500 sivil kurtarıldı. Bu katliamları ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva