HABERLER>POLİTİKA
31 Ekim 2022 Pazartesi - 14:44

CHP’li Bakan’dan 'konut' eleştirilerine yanıt: İktidarı verin, biz yapalım!

30 Ekim 2020 yılında yaşanan deprem sonrası iktidar partisi tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine yöneltilen ‘konut’ eleştirileri hakkında konuşan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “İktidarı versinler yapalım biz toplu konutları. Deprem ile ilgili vergileri siz topluyorsunuz. Kira yardımı yapabiliriz, imar ile ilgili düzenleme yapabiliriz ancak genel idarenin sorumluluğunu belediyelere yükleyemezsiniz. Sorunu sen çöz diyemezsin. Bunu Elazığ'da, Kocaeli’de dedin mi? Ülke olarak hep beraber el ele çözdük. Bu kent kendi yerel bütçesi ile yapamaz ki" dedi.

CHP’li Bakan’dan  konut  eleştirilerine yanıt: İktidarı verin, biz yapalım!

EGEDESONSÖZ - İzmir’in Seferihisar açıklarında yer alan Samos Fay hattında yaşanan 6,9 büyüklüğündeki depremin üzerinden geçen 2 yılın ardından muhalefet ve iktidar arasında yaşanan tartışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Cumhur İttifakı tarafından ilçe ve büyükşehir belediyesinin depremzedeler için yeterli çalışmayı yapamadığını iddia ederken, Cumhuriyet Halk Partili isimler ise iktidara deprem vergileri üzerinden eleştirilerini dile getirmişti.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan Son Söz TV’de Gazeteci Fatih Yapar’a konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Depremzedelerin sorunlarının çözülemediğini dile getiren ve iletişim vergisi adı altında toplanan deprem vergilerine değinen Murat Bakan, “Depremin yıldönümünde depremin yaralarının sarılmadığını görüyoruz. Bununla ilgili depremzedelerin haykırışı devam ediyor. Örgütlenip dernek kurdular İZDEDA diye. Onların taleplerinin hiçbiri karşılanmış değil. Sadece Büyükşehir ve Bayraklı Belediyesi bu konuda çaba sarf ediyor. Ancak hükümet bazında çözüm bulunulmuş değil. Özel iletişim vergisi adı altında alınan vergileri hükümet iç ettiği için şimdi bu durumları yaşıyoruz. Orada büyük bir dönüşüme ihtiyaç var ve bunun için büyük bir finansmana ihtiyaç var. Üzerinden geçmediğimiz yollara, uçmadığımız havalimanlarına bulunan kaynaklar depremzedeler için bulunamıyor” dedi.

KONUTLARA RANT OLARAK BAKIYORLAR
TOKİ tarafından yapılan konutlara yönelik eleştirilerde bulunan Bakan, “Ben Elazığ'da gördüm… İnsanların yaşayamayacağı  konutlar yapıldı. Bina kalitesi çok kötü… Yapılan konutlar konutu yapanlara rant sağlayacak bir araç gibi bakılıyor. İnsanların insanca yaşayacağı koşullar oluşturulmuyor.  Deprem konutlarında da büyük çapta İzmirli iş insanlarının katkısı var ancak hiç adlarını anmıyorlar. İZTO, DTO,  İTB... Hepsi katkıda bulundu. Dayanışmadan bahsetmiyorlar. Netice itibari ile insanlar oturdukları yerde binalarının dönüşüme girmesi yeniden orda ev sahibi olabilmesi mahalle ilişkilerin devam etmesi lazım. Buradan siyaset üretmek için şunu bunu yaptık demekten öte bir şey yok. Bakış açısı değişikliği ile mümkün ancak. Ancak bunu da bunlar yapmaz. İktidar değişikliği ile mümkün sadece. İnsani yönüyle bakan, soruna çözüm odaklı bakıyor olmak lazım. STK’ları muhatap olarak görmek lazım. Hep siyaseten ne olur diye bakıyorlar. Siyaseten ne olur diyorlar, kovuyorlar, görüşmüyorlar, Binali Yıldırım'ın yanına bir sokuyorlar bie sokmuyorlar... Böyle git-gelli, samimiyetten uzak tamamen siyaseten bu süreci  nasıl götürürüz diye bakıyorlar. Hakikaten vicdanı sızlayarak, yüreği sızlayarak depremde mağdur olmuş vatandaşların sorununu nasıl çözeriz diye bakmıyor iktidar” ifadelerini kullandı.

İKTİDARIN SABIKASI VAR
Rezerv alanda yapılacak olan deprem konutlarının depremzede haricindeki vatandaşlara da satılacağı yönündeki iddialar hakkında tahmin siyaseti yapmayacağını söyleyen Bakan, “iktidarın bu işlerde sabıkası var. Kentsel dönüşüm için rezerv alan olarak belirlenen alanlarda TOKİ'ye konut yaptırıp satıyorlar. Kentin en gözde yerlerini TOKİ eli ile satıyorlar mı, satıyorlar. Ancak burası ile ilgili elimde belge olmadan konuşmam doğru olmaz. Ancak yapabilirler mi geçmişe bakarak, yapabilirler. Ancak burası depremzedeler için yapıldı biz CHP’liler olarak bunu takipçisi oluruz” diye konuştu.

İKTİDARI VERSİNLER… 
Cumhur İttifakı tarafından gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerekse Bayraklı Belediyesi’ne yönelik yapılan ‘deprem sonrası sınıfta kaldılar’ sözlerine tepki gösteren Bakan, “Neden sınıfı geçememiş? İktidarı versinler yapalım biz toplu konutları. Deprem ile ilgili vergileri siz topluyorsunuz. Kira yardımı yapabiliriz, imar ile ilgili düzenleme yapabiliriz ancak genel idarenin sorumluluğunu belediyelere yükleyemezsiniz. Sorunu sen çöz diyemezsin. Bunu Elazığ'da, Kocaeli’de dedin mi? Ülke olarak hep beraber el ele çözdük. Bu kent kendi yerel bütçesi ile yapamaz ki. Bu algı oyunu yapmaktır. Demek ki, büyükşehire çok şey affediyorlar. Demek ki kafalarında bizi nerelere koymuşlar ki bunu da yapabilirler diyorlar" dedi.

 
Bornova Belediyesi’nde futbol heyecanı başladı
 
DEÜ'de deprem çalıştayı... İzmir'de neler yapıldı?
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tuna 31 Ekim 2022 Pazartesi 19:23

bir git ya belediye sizde naptınız?

Yorumu oyla      4      4  
ERAY 31 Ekim 2022 Pazartesi 17:56

Sayın vekilim siz gelin önce 10yıldır yapamadığınız mağdur ettiğiniz uzundere kentsel dönüşümü bitirin. vatandaş ne durumda 10 yıl önce 4 etaptan oluşan projenin kaç etabı bitmiş verdiğiniz sözler ne durumda örnek kentsel dönüşüm ne durumda önce uzundereyi bitirin kentsel dönüşüm oldu DERTSEL dönüşüm yazık yazık şimdide deprem konutlarını yapalım diyorsunuz.

Yorumu oyla      4      4  
partili 31 Ekim 2022 Pazartesi 17:14

izmirin anasını aglatın heval le mi yapacaksın sizden hiç bir sey olmaz

Yorumu oyla      5      4  
Fahri kopar 31 Ekim 2022 Pazartesi 16:47

Abartmıyordu Türkan Saylan..onlar ne derse o oluyordu Abdulhamid Han'a yapılan darbeden bu yana Müslüman Türk'ün vatanında Müslüman ve Türk olmayan ama isimleri bize benzeyen bir azınlık ne isterse oluyordu. Bu işgale direnmek isteyen,değiştirmek isteyen vatanseverler Menderes gibi asılıyor,Özal gibi kurşunlanıyor,Erbakan gibi linç ediliyor.Muhsin Başkan gibi kim vurduya gidiyordu. Ama artık vakti gelmişti.. Bu millet örtülü bir sömürge devletin itibarsız vatandaşları olmaktan bıkmıştı. Sessiz çoğunluk dinine tarihine düşman Türk ve Müslüman olmayan bir azınlığın tahakkümünden usanmıştı. Sadece önlerine düşecek zor günde saklanmayacak cesur kararlı imanlı bir lidere ihtiyaç vardı. O açığı Erdoğan kapattı ve Türkiye değişti. Artık azgın azınlığın değil sessiz çoğunluğun dediği oluyor. Fahri Kopar

Yorumu oyla      3      4  
Yerelde iktidar değil misiniz ? 31 Ekim 2022 Pazartesi 16:09

İzmir BB’si 18 yılda diğer şehirlerden farklı ne yaptı ? Aylık ÜFE artışlarına göre suya ve ulaşıma her ay zam yaptı . ( İzmir toplu ulaşımındaki ÜFE zamlarını mahkeme iptal etmeseydi toplu ulaşıma ücretli biniş yapanlar bugün ( günlük - aylık ) en az ne kadar öderlerdi ) Aylık ÜFE zamları devam eden suya İzmir’de ne kadar ödeniyor ?

Yorumu oyla      4      4  
Vatandaş 31 Ekim 2022 Pazartesi 15:29

Sayın milletvekili iktidar verilir mi? Alınır mı? Bunun halk bilir ölçer tartar oyunu kullanır,şu gerçek CHP üye olupta partisine oy vermeyen bir çok vardır,bunun nedenleri hayli vardır,örneğin; yerel idarenin yaptığı hatalardan dolayı oyunu vermez,bu gün izmir belediyelerinden halkın bir çoğu memnun değil,çünkü hepsi atama ile geldi halkın adayı değil bunlar genel merkezin torpilli adamları onun için halk memnun olmuş olmamış önemli değil önemli olan genel merkez memnun olsun nasıl yeter ki bir daha seçimde başkan olsun diye lütfen bunları düzeltin o zaman iktidara yürürsünüz...

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tahıl sevkiyatı açıklaması: Kimsenin yararına olmayacak
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahıl koridoru ile ilgili yaşanan son ...
Deniz Baykal'ın kızı CHP'den istifa etti
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın kızı Prof. Dr. Aslı Baykal, sosyal ...
'Yerli aracımızın seri üretimine başladık'
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Ülkemizin 60 yıllık ...
 
'Avrupa'nın istikrarı hepimiz için önemli'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa kıtasının da bir ...
Erdoğan: İmtihanımızı alnımızın akıyla verdik
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya ...
Konu: Depremzedeler... MHP'li Şahin'den Soyer'e 3 soru!
MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer’i ...
 
CHP'li Engin Özkoç hakkında fezleke!
CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç hakkında, "kamu ...
CHP’li Kılıç’tan acılı aileye ziyarette isyan: Cinayet değil katliam!
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda ...
AK Partili Dağ müjdeyi verdi: 10 bin kişiye istihdam sağlayacak!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Cumhurbaşkanı kararıyla İzmir'in ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva