HABERLER>POLİTİKA
20 Şubat 2022 Pazar - 09:45

CHP’li Bakan ‘İklim Şurası’na seslendi: Yapılan her şura kakofoni!

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen ve yarın başlayacak olan İklim Şurası’na dair konuştu.

CHP’li Bakan ‘İklim Şurası’na seslendi: Yapılan her şura kakofoni!

“Rantı önceleyen yağma ve talan politikalardan vazgeçmezseniz koyulan her hedef illüzyon, yapılan her şura kakofoni…” diyen CHP’li Bakan’ın açıklaması şu şekilde:

Bir konuda daha parlamento yok sayıldı: Böyle olmamalıydı, yine ‘yaptılar oldu.’

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi, kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla parlamentoda bir araştırma komisyonu kurduk. Komisyon olarak, haftada iki gün olmak üzere dört ay boyunca çalıştık. Onlarca uzman dinledik, yetinmedik sahaya çıktık, sulak alanlarımızda incelemeler yaptık. Komisyon 730 sayfa rapor hazırladı, biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak 124 sayfa şerh yazdık. İklim krizi, gerçek beka sorunu dedik, siyaset üstü dedik ve elimizden gelen tüm katkıyı verdik. Aylarca, her partiden vekiliyle uzmanıyla danışmanıyla bunca insan emek verdik. Ayrıca Çevre Komisyonu olarak Glasgow’a COP26’ya yani İklim Zirvesi’ne gittik. Ancak gelin görün ki ‘Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede yol haritasını belirleyecek’ diye tanıtılan İklim Şura’sına ne iklim araştırma komisyonu davet edildi ne de Çevre Komisyonu... Sadece ülkemizin değil, gezegenimizin geleceğiyle ilgili olan bir önemli konuda daha parlamento yok sayıldı. Böyle olmamalıydı, yine ‘yaptılar oldu.’ Her şeye rağmen biz bu şurayı iklim kriziyle mücadele için bir fırsat olarak görüyor, sağlam bir irade ortaya koyulmasını arzu ediyoruz.

Türkiye, her gün aynı politika yoksunluğunun sonuçlarını yaşıyor!

İklim krizi; bizim gibi yönetim anlayışını ayrışma üzerine kuran ve ağırlıklı olarak güvenlik politikalarıyla gündemi belirleyen otoriter rejimlerde ayrı bir kriz ve risk barındırıyor. Çünkü ülkede yaratılan diğer krizlerden iklim krizine sıra gelmiyor. Vatandaşın hayatını etkileyen daha öncelikli hayati konular ve her gün duyduğu günlük endişe; değişen iklimden, bundan nasıl etkilendiğinden ve bu yüzden geleceğinden endişe etmesine olanak tanımıyor. Geçtiğimiz günlerde kış ortasında Isparta’nın günlerce karanlığa gömülüp soğuğa teslim olması da sanayiye verilen enerjinin kesilmesi de aynı krizin sonuçlarıydı. Bu bir politikasızlık krizi! Türkiye, her gün aynı politika yoksunluğunun sonuçlarını yaşıyor. Ülkeyi yönetenler iklim krizinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olduğumuz konusunda ikna olamıyor, farklı öncelikleri sebebiyle iklim kriziyle mücadelede ortaya bir irade koyamıyorlar. Şeffaf olmak, radikal kararlar almak ve uygulamaya geçirmek için vaktimiz daralıyor. İklim kriziyle topyekûn bir mücadele için ulusal eylem planı ve etkin uygulama şart.

Rantı önceleyen yağma ve talan politikalardan vazgeçmezseniz koyulan her hedef illüzyon, yapılan her şura kakofoni

İklim Şurası’na sesleniyorum: İklim kriziyle mücadele ve ‘2053 net sıfır emisyon’ hedefi için; karbon yutak alanlarımız olan ormanlarımızı maden uğruna katletmeyeceksin, sulak alanlarımızı vahşi tarımsal sulamayla kurutmayacaksın, denizlerimizi sanayinin kirli atıklarıyla doldurmayacaksın, dünyanın çöpünü ‘ham madde’ diye ülkemize getirip dönüştüremediklerini doğaya attırmayacak o atıkları toprağa suya karıştırmayacaksın ve kömürden elektrik üretmeyeceksin. İklim krizini uzaklarda, kutuplarda eriyen buzullarda aramayacaksın. İklim krizi; Kazdağları’nda, Cerattepe’de, Efemçukuru’nda, Marmara Denizi’nde, Çukurova’da, Seyfe’de, Fatsa’da, Manavgat’ta, Kuzey Ormanları’nda, Salda’da, Bozkurt’ta, Elbistan’da, Van Gölü’nde. İklim krizi; ektiğin tarlada, yediğin domateste, içtiğin suda, yüzdüğün denizde, ıslandığın yağmurda, oynadığın kar topunda, aldığın nefeste. Rantı önceleyen yağmacı ve talancı politikalardan vazgeçmeden koyulan her hedef illüzyon, yapılan her şura kakofoni…”

 
Başkan Yetişkin isyan etti: Sığacık İzmir’in çöplüğü değil!
 
AK Partili Nasır'dan Kiraz'a yatırım müjdesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Bayır, AK Partili vekillere seslendi: Taksiye binin, pazara gidin!
AK Parti Milletvekillerine vatandaşların yaşadıklarını görmeleri konusunda ...
Memleket Partisi Urla'da ilçe kongresini gerçekleştirdi
Memleket Partisi Urla'da ilçe kongresini bugün yaptı, yeni başkan ve ilçe ...
Bakan Akar Alman mevkidaşı ile görüştü
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht ...
 
CHP ilçe başkanı küfürden ihraç edildi
CHP Salihli İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Namver, Salihli İlçe Kadın Kolları ...
İYİ Parti İzmir'den çarpıcı mesajlar... Çıray: Hedef 'tek başımıza' iktidar!
İYİ Parti Genişletilmiş İl Divanı İstişare Toplantısı'nda konuşan İzmir ...
MHP'li Kalyoncu'dan Büyükşehir'e su eleştirisi: İzlemekle meşgul!
İzmir'in Menemen ilçesinde 'Adım Adım 2023; İlçe İlçe Anlatma ve Aydınlatma ...
 
Babacan: Erdoğan bana baskı yapıyordu
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya ...
MHP'liler ilçe turlarına Bayraklı'dan başladı
İzmir'in Bayraklı ilçesinde 'Adım Adım 2023; İlçe İlçe Anlatma ve Aydınlatma ...
CHP Urla'dan zam protestosu!
Cumhuriyet Halk Partisi Urla İlçe Gençlik Kolları tarafından, elektrikten ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva