HABERLER>POLİTİKA
16 Ocak 2024 Salı - 14:53

CHP’de adaylık düğümü ve dikkat çeken analiz… Soyer, bağımsız aday olursa ne olur?

İntegral Araştırma Genel Koordinatörü Gazeteci-Yazar Ümit Yaldız, CHP’nin bazı kentlerde aday göstermediği mevcut belediye başkanlarının ya başka partiden yada bağımsız olarak seçime girme kararı aldığını hatırlattı. İzmir ile ilgili bir parantez açan Yaldız, "mevcut belediye başkanı Soyer’in bağımsız aday olması halinde mutlaka alacağı potansiyel vardır. Bu durum İzmir’de büyük bir bölünmüşlüğü ortaya koyacaktır” dedi.

CHP’de adaylık düğümü ve dikkat çeken analiz… Soyer, bağımsız aday olursa ne olur?

EGEDESONSÖZ- Yerel seçim sürecinde aday belirleme çalışmalarının devam ettiği CHP’de İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı konusundaki belirsizlik sürüyor.  Mevcut Belediye Başkanı Tunç Soyer’in durumuna ilişkin net bir açıklama yapılmazken birçok büyükşehirden geriye bırakılan İzmir’de parti örgütü ve kamuoyu sonucu merakla bekliyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Amiral gemisine kaptan tayin etmek zordur. İnce eleyip sık dokuyoruz” sözleriyle ifade ettiği süreçte önseçim, anket ve kamuoyu araştırması gibi formüller kamuoyuna açıklanmıştı. Aradan geçen zamanda İzmir’in bazı ilçelerinde adayların isimleri parti MYK ve PM’den geçerken İzmir Büyükşehir adaylığı konusu henüz netleşmedi.

Aday belirleme ve tercih edilen isimlerin açıklanmasına yönelik alınan kararlar sonrasında bazı isimlerin başka partilerden ya da bağımsız aday olarak yola devam etme niyetleri ortaya çıktı. Bazı belediye başkanlarının görevinde olmasına rağmen aday gösterilmemesi diğer partilerin de süreci yakın takip etmesine neden oldu. CHP’li isimler konuyla ilgili görüşmelere başlarken bazıları farklı il ve ilçelerde adaylıklarını açıklamaya başladı.

2014’TEKİ TRAVMATİK SÜREÇ TEKRAR YAŞANABİLİR
İntegral Araştırma Genel Koordinatörü Gazeteci-Yazar Ümit Yaldız konunun altını çizerken CHP’ye uyarılarda bulundu.

BİR TV ekranlarında konuyla ilgili değerlendirme yapan Yaldız, “2019 seçimlerinde iki cepheli bir yarış vardı. Cumhur İttifakı güçlü bir şekilde yerinde duruyor. Hatta gücüne güç katıyor. CHP’deki bu belirsizlik, kaos, aday adayları arasında adalet duygusunu zedeleyecek süreç yönetimi, CHP’ye 2014 yerel seçim kabusunu yeniden yaşatabilir. 2014’te ne olmuştu? O dönemde süreci benzer bir şekilde ‘anket yapacağız, örgüte soracağız’ deyip saçma bir aday belirleme süreciyle noktalandığı için parti büyük sorunlar yaşamıştı. CHP’de 25’in üzerinde aday adayı başka partilerden aday olarak CHP oylarını bölmüştü. Bu durum böyle devam ederse bugünkü CHP’nin resmi aday adayları arasında mevcut belediye başkanı dahil (Tunç Soyer’i kast ederek) başka partilerden veya bağımsız aday olarak CHP’nin bu kötü süreç yönetimine karşı bir rövanşist tutum içine girebilir. Bu süreçler sağlıklı, rasyonel, adil yönetilmediği için CHP, 2014’te yaşadığı travmatik süreci yeniden yaşayabilir. Buna ilişkin bazı belirtileri ufukta gördüğüm için söylüyorum. Aday adaylarının bir kısmı ithal adayların belirlenmesi noktasında haklı bir reaksiyon alabilirler. Eğer CHP’nin İzmir’deki iktidarını sürdürmesini istiyorsanız süreci sağlıklı yöneteceksiniz. 22 senedir sorgulamadan oy veren ve siyasi hovardalığınıza adeta çanak tutan bir kenti cezalandırmayacaksınız. Şu an CHP İzmir’i cezalandırıyor” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Yaldız, 2014 yerel seçim örneğini Aliağa’da Hakkı Ülkü, Menderes’te Ergün Özgün, Kınık’ta Süleyman Kaya gibi belediye başkanlığı yapmış isimlerin aday gösterilmeyince başka tercihlerde bulunması ve seçimleri kaybettirmesi üzerinden verdi. Yaldız, “CHP’de aktif siyaset yapmış bu isimlerin dışında Konak’ta Hakan Tartan, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu gibi isimler de kopup gitti. İzmir’in de hatırlayacağı gibi Büyükşehir adayı olan Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan da DSP’nin Bayraklı adayı oldu. Süreç sağlıklı yönetilmezse ağır sonuçlar doğurabilir” diye konuştu.

RAKAMLARA VURGU!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçelere yönelik aday belirleme süreçlerinin altını çizen ve durumun hassasiyetine vurgu yapan Yaldız, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada ise durumu rakamlarla ayrıntılandırdı. Yaldız, “Tunç Soyer’in yüzde 58 oranla  başkanlık koltuğuna oturduğu seçimde iki kutuplu yapı vardı. Şimdi bu durum yok. Ne yerel ittifak ne de Cumhurbaşkanlığı öncesinde belirlenen altılı masa denklemi var. Alınan yüzde 58 kesinlikle CHP’nin İzmir’deki oyu değildir. İntegral Araştırma’nın son verilerine göre İzmir’de CHP’nin oy oranı yüzde 40’ı ancak buluyor. Bunu zaten Cumhurbaşkanlığı ve son milletvekili seçimlerinde görüyorsunuz. Altılı masada yer alan İYİ Parti dışındaki siyasi partiler CHP listelerinden milletvekili seçmesine rağmen İzmir genelinde yüzde 41 oy oranına ancak ulaşabildiler. Bu oran içinde DEVA, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti gibi yapılar da vardı” dedi.

BELİRLENECEK ADAY SOYER’İN KARAR VERMESİNE YOL AÇABİLİR
Yaldız şu ifadeleri kullandı:

“Mevcut belediye başkanının başka bir partiden aday olmak ihtimalini  uzak görüyorum fakat son iki ayda karşı karşıya kaldığı durum ve muamele rencide edici, inciticidir. Süreç o kadar kötü ve hatalı yönetildi ki geçmişte olduğu gibi bugün de yaşanan durum sandıkta farklı sonuçlar doğurabilir. CHP’yle adı adeta özdeşleşmiş isimlerin faturayı partilerine keserek; partilerinden adeta rövanş alarak bağımsız aday olduklarını gördük. Şeytanın avukatlığını yaparak ifade etmek gerekirse; mevcut belediye başkanı Soyer’in bağımsız aday olması halinde; mutlaka alacağı potansiyel vardır. Örneğin belirlenecek adaya göre; DEM Partisi taraftarlarından başlayarak Soyer’in belediyecilik hizmetlerinden memnun olan, Soyer’in siyasi ve ideolojik duruşunu kendine yakın gören, onu başarılı bulan, mağdur edildiğini düşünen ya da kentin belediye başkanına yapılan muameleyi kabullenemeyen bir kitle onun arkasından gidebilir. Bu durum da İzmir’de büyük bir bölünmüşlüğü ortaya koyacaktır. Aynı zamanda da CHP, büyük bir kamu gücünün avantajından mahrum olarak seçim sahasında yarışmak zorunda kalacaktır. Oysa ki süreç adil, rasyonel ve sağlıklı yönetilebilmiş olsa bu duygusal tepkiler minimum düzeyde kalır. Ben böyle bir sonucu; Tunç Soyer’in ancak kendisine hakaret gibi göreceği bir adayla karşılaşması halinde yaşanacağını düşünüyorum” 

 
Mühendisin ölümünde bir saatlik sır!
 
3 bin TL'lik metro bütçesine Büyükşehir'den tepki!
YORUMLAR
Toplam 47 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lütfi Türkay 18 Ocak 2024 Perşembe 22:20

İzmir''de bu sefer çok zorlanacak CHP .''DEĞİŞİM'' oldu yalan..Ama TUNÇ SOYER''in bu dönemde başkanlık yapması gerekiyor..4,5,dönem aday olanlara bakın.. Hüsransın CHP!.

Yorumu oyla      2      2  
Mete 18 Ocak 2024 Perşembe 14:03

Tunc soyer i amma şişirmişsin kac para aldin bu övgüler icin tunç soyerin alacagi oy 100 gecmez

Yorumu oyla      3      3  
Objektif Bakış 17 Ocak 2024 Çarşamba 21:02

Bir daha Tunç Soyer gibi kopyacı bir balonu aday yaparlarsa sandığa gitmem güzel izmirimin bir 5 yılının daha heba oluşuna üzülürüm. Seçmende zerre karşılığı yok akp gelmesin diye verilen oylar kendilerine geliyor sanıyorlar maalesef...

Yorumu oyla      4      3  
can özer 17 Ocak 2024 Çarşamba 18:17

soyer bağımsız aday olsun binde 1 bile oy alamaz..

Yorumu oyla      4      3  
İzmirli 17 Ocak 2024 Çarşamba 14:01

Soyer tam anlamıyla hüsran oldu. İzmiri dibe vurdurdu. İzmiri temsil etmedi, izmire 5 yıldır yazık oldu

Yorumu oyla      4      5  
Zehra Biltekin 17 Ocak 2024 Çarşamba 13:17

Tunç Soyer Başkan devam etmeli.Yamali Bohça gibi kısa zamanda kırk parçaya bölündünüz ! Kimin işine yarıyor bu.Bu bilinçle değilseniz daha çok ülkemize zarar verdiğinizi farkindada olamazsınız!?Üzülüyorum

Yorumu oyla      4      5  
DEM Cİ 17 Ocak 2024 Çarşamba 11:49

DEM DEN ADAY OLSUN

Yorumu oyla      3      3  
Biz İzmiriz 17 Ocak 2024 Çarşamba 10:58

Seçim kağıdında tunç soyeri gördüğümüz zaman verdiği sözleri hatırlayacağız... Kordonda şuan yüzmeyi bırakın lağım kokusundan yürüyüş yapmak zor... #tuncçağıbitti

Yorumu oyla      7      3  
elif 17 Ocak 2024 Çarşamba 10:54

Dem'den aday olsun

Yorumu oyla      6      3  
İzmirli 17 Ocak 2024 Çarşamba 10:51

Biz geçen dönem ona başarısından dolayı oy vermedik partisinden dolayı oy verdik kendisini tanımıyorduk ama 5 yılda tanıdık başarılı değil izmire yakışan çalışkan bir aday bekliyoruz Kadın olsun farkını göstersin İzmir.

Yorumu oyla      8      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çerçioğlu'yla ters düştü, istifa etti... Yeni partisi belli oldu!
CHP’den istifa eden Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay’ın İYİ Parti’ye katılma kararı aldı.
Özel'den, İYİ Parti lideri Akşener'e çağrı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de, partisinin grup toplantısında gündeme ...
Bezircilioğlu ‘egolu, kaprisli, şımarık’ demişti… Özlale ne yanıt verdi?
İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Prof. ...
 
Komünist Başkan Kadıköy'den aday oldu
Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, yerel seçimlerde Kadıköy'den ...
AK Partili Bursalı'dan terör saldırılarına tepki!
AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, son dönemde terör örgütü tarafından ...
Bahçeli'den Zülfü Livaneli'ye: Gerici demek küfürdür
MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin ...
 
Araştırmacı Yaldız'dan büyükşehir yorumu: İthal aday yerine Soyer ile devam edilmeli!
Gazeteci, Araştırmacı ve BİR TV Genel Müdürü Ümit Yaldız, “Bir kere süreci ...
Yılın ilk Kabine toplantısı başladı!
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.
Araştırmacı Yaldız’dan CHP’ye ‘pusu’ uyarısı: 2014'ün DSP'si bugünün İYİ Partisi!
Gazeteci, Araştırmacı ve BİR TV Genel Müdürü Ümit Yaldız, İYİ Parti’de ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva