HABERLER>POLİTİKA
30 Kasım 2014 Pazar - 18:05

CHP İzmir'de kongre günü: Menderes'te önce liste sonra kota krizi

CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından olağanüstü kongre kararının alındığı Menderes’te parti seçime gitti. İlçe Başkanı Muammer Karabacak’ın yeniden aday olmadığı seçimde eski İl Genel Meclis Üyesi Ali Yeşilyayla ile Sancaklı Köyü Muhtarı Abdullah Sürücü yarıştı. Yarışı Abdullah Sürücü kazandı. Liste ve kadın kotası krizinin yaşandığı, gergin geçen kongrede konuşan Divan Başkanı İzmir eski Milletvekili Ahmet Ersin, “Partinin kongreleri seçimden sonraya almasından razı değilim. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de olumsuz sonuçlar çıktı. Tıpkı Ağustos böceği ile karınca gibi hareket ettik” dedi.

CHP İzmir de kongre günü: Menderes te önce liste sonra kota krizi

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ. Yerel seçimlerin ardından olağanüstü ilçe kongreleri ve imza hareketleri ile gündeme gelen CHP İzmir İl Başkanlığı’nda bir ay önce olağanüstü kongre kararının alındığı Menderes’te parti seçime gitti.  Menderes Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek kongreye PM eski Üyeleri  Berrin Dilekçi, Hüseyin Saygılı, Seniye Nazik Işık,  İl Başkan Yardımcıları Ercan Çınarlı, Levent Çılı, Altan İnanç, İl Yönetim Kurulu Üyeleri Nazan Çetin,  İl Yönetim Kurulu Üyeleri Metin Atmaca, Bedri Eren, Konak eski İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu, Urla eski İlçe Başkanı Yusuf Baratalı, parti yöneticileri ve çok sayıda delege katıldı.
 
Partide 11 yıldır ilçe başkanlığı yapan Muammer Karabacak’ın yeniden aday olmadığı seçimde yine Karabacak ile eski Belediye Başkanı Ergun Özgün’ün destek verdiği İl Genel Meclisi eski Üyesi Ali Yeşilyayla ile yerel seçimlerde Menderes Belediye Başkan Adayı olan Ahmet Pala’nın destek verdiği Sancaklı Köyü Muhtarı Abdullah Sürücü yarıştı.



LİSTE KRİZİ
Kongrede liste krizi çıktı. Divan Başkanı Ersin seçime geçildiğini açıklamasının ardından aday Ali Yeşilyayla’nın listesinin olmadığı ortaya çıktı.  Ersin, ilk olarak listenin gelmesi için 15 dakika süre verdi. Bu sırada Sürücü’nün destekçileri süre verilmesinin yanlış olduğunu seçime geçilmesini istedi. Verilen süre dolmasına rağmen liste yine gelmeyince 5 dakika daha uzatma verildi. Özdere eski Belediye Başkanı Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Haldun Ertok, “Liste ilçe başkanlığında yeni hazırlanıyor. Aday oraya gitmiştir.  Oraya bakın” diyerek tepki gösterdi. Bazı partililer divana yürürken eski Belediye Başkanı Ergun Özgün’ü kast ederek “Liste krala onaya sunulmuştur. Böyle şey olur mu? Oyun oynanıyor. Siz de alet oluyorsunuz” dedi. Bu sırada aday Abdullah Sürücü’yü destekleyen Recep Seyhan Divan Başkanı Ersin’e tepki gösterirken, “Bize oy verecek olan delegeler salonu terk ediyor. Bu yaptığınız yanlıştır” dedi. Tartışmalar devam ederken hazırlanan liste divana ulaştırıldı. Bu kez iki listede de olan Erdoğan Özdalak ve Erdoğan Yalçın nedeniyle krizi çıktı. İki isme iki adayın listesinde aynı anda yer alamayacaklarını bir yeri seçmeleri tercihi verildi.  Fakat bu kez isimleri listelerde olan iki kişiye ulaşılamadı.

DİLEKÇİ SEÇİMİ DURDURDU
Kongre süreci devam ederken divanı uyaran PM eski Üyesi Berrin Dilekçi, iki adayın listesinde de yönetimde kadın olmadığını söyledi. Parti tüzüğüne göre kadın kotasının zorunluğu olduğunu anlatan Dilekçi, aksi halde seçimin yapılsa da itiraz olması halinde iptal edileceğini belirtti. Bunun üzerine Divan Başkanı Ersin, listeleri yeniden yazmak üzere adaylara iade etti. Ersin, “Büyük bir yanlış yaptık. Hata üstüne hata oldu. Biz de dikkat etmemişiz. Burada sorun olmaması için çalışıyoruz. İnşallah sonu hayırlı olur. Oturun çaylarınızı için. Çaylar şirketten” dedi.



BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YÖNETİMDE
Uzun süren bekleyişin ardından iki adayın düzenlenmiş olan yeni listeleri geldi. Seçimin bitmesine 1 saat 20 dakika kala divana teslim edilen listeler delegelere açıklandıktan sonra seçime geçildi. Aday Ali Yeşilyayla’nın listesinde Hakan Karakurt, Işıl Yılmaz, Soner Çetin, Aykut Dikmen, Halil Karabacak, Gaye Seyacıoğlu, Erol Kaygusuz, Hayali Yılmaz, Osman Çukurova, Nurhan Badur, Halil Şen, Tahir Ertok, Ali Turunç ve Ali Utku yer alırken diğer aday Abdullah Sürücü’nün listesinde ise yerel seçimlerde belediye başkan adayı olan Ahmet Pala başta olmak üzere Oğlananası eski Belediye Başkanı Halil Taşkıran, Erdoğan Yalçın, Mustafa Yılmaz, Şinasi Duran, Neşat Akın, Hasan Hovarda, Recep Seyhan, Cumali Önder, Perihan Kocayurt,  Ajda Şentürk Çubuklar, Sabri Durmaz,  Gülderen Güngör ve Derya Akdeniz yer aldı.

AĞUSTOS BÖCEĞİ VE KARINCA GİBİ
Kongrenin divan başkanlığını yapan CHP İzmir eski Milletvekili Ahmet Ersin, “Bu olağanüstü kongre imza toplayarak ya da görevden alınarak değil mevcut yönetimin yenilenme anlayışı ile yaptığı bir kongredir. Partimize emek verenler çok büyük gayretler gösterdiler. Umarım yenilenme girişim ve çalışmalar da başka ilçeler için örnek olur. CHP kongrelerinin seçimlerini bir yıl ertelenmesinden hiç razı değilim. AKP, MHP ve diğer partiler yapıyor. Biz de yenilenmeliydik. Yeni kan ve güç ile seçimlere gitmeliydik. Genel seçimler bizim için çok önemlidir. Cumhuriyeti kuran partinin rejimi değiştirmek isteyenler karşısında duruşu gerekiyor. Başkanlık sistemini getirmeye çalışıyorlar. Yargı bağımsız değil. Meclis Cumhurbaşkanının elinde. Böyle bir yapıdan ancak diktatör çıkar. Bu secimde AKP ‘birinci parti olayım, yeniden iktidara geleyim’ değil Anayasa değişikliğini yapmak istiyor. O yeterli sayıya ulaşmak için çabalıyor. Bazı şikayetlerimiz olabilir, bazılarına kızıyor olabiliriz. Ama bunların hepsini içimize atacağız. Ardından bir yerel seçim daha gelecek.  O zaman da hem genel secim hem de Cumhurbaşkanı seçilecek. Üç seçime bizim hazırlanmamız gerekiyor.  Aksi halde son Cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi sürprizlerle karşı karşıya gelebiliriz. Biz seçimi 7 yıl öncesinden biliyorduk. Erdoğan’ın aday olacağını biliyorduk. Ama altı sene 10 ay hiç konu ile ilgilenmedik. Erdoğan uçağını sipariş etmiş, sarayı yapma planını kurmuş. Biz başka bir şeylerle uğraştık. Tıpkı ağustos böceği ile karıncanın hikayesi gibi oldu. Adayımız bile ‘iki ayda Cumhurbaşkanı mı olur’ dedi. Sonrasında böyle bir sonuçla karşı karşıya geliyorsunuz” dedi.

MENDERES’İ İŞGALDEN KURDARACAĞIZ
Partide uzun yıllar emek verdiğini ifade eden İlçe Başkan Adayı Ali Yeşilyayla, aday olduğu andan itibaren bazı isimlerle birlikte çalıştığının gündeme getirildiğini söyledi. Yeşilyayla, “ Ben,  ne Ergun Özgün’ün ne de Ahmet Pala’nın askeriyim. Ben CHP’nin askeriyim. Seçimlerde kim aday olduysa onun yanındaydım. Biz CHP olarak birbirimize kötü kelime konuşmamalıyız. Genç ve dinamik kadrolar göreve gelecek. O AKP’nin bayrağı inecek. Yerel seçimde Menderes işgal edildi. Menderes’i işgalden kurtarmamız gerekiyor” diye konuştu.

Kongrede ilçe başkanlığına aday olan Abdullah Sürücü tam 52 yıldır partinin kayıtlı üyesi olduğunu söyledi. Sürücü, “Bundan sonra ön seçim isteyeceğime söz veriyorum. Dürüst bir yönetim olacak. Hiçbir zaman kendime ve partime leke getirmedim” dedi.
Oy kullanan delegenin 104 oyunu alan  Sürücü başkan seçilirken Yeşilyayla’ya sandıktan 47 oy çıktı.


 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
geyik muhabbeti 1 Aralık 2014 Pazartesi 01:38

daha kongre yapmasını bimiyorlar çıkmışlar iktidar olacağız diyorlar chp bu ayık kafa ile 100 yıl geçse iktidar olmaz abi

Yorumu oyla      19      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdoğan'dan 'süreç' açıklaması: Tren raya oturdu
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan çözüm süreciyle ilgili atılacak adımları ...
Şehit babasına Yıldırım'dan ziyaret
AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, oğlunu ve iki yeğenini PKK ...
Binali Yıldırım: Dünyada lider sıkıntısı var
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili ...
 
Davutoğlu'na Yalova cevabı: Ağaç kesmek doğru değil
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yalova’da CHP’li belediyenin kestiği ...
Saadet Gençliği’nden Papa ziyareti çıkışı!
Saadet Partisi Gençlik Kolları Bölge Başkanı Mehmet Cihan Terzioğlu, Papa’yı ...
CHP'li Güler: İstifa etmek en kolayı
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler çalışmalarına Küçük Menderes ...
 
Rıfat Sait'ten Ermeni bakana: Yalan söylüyorsunuz
'Avrasya forumu’ Rusya’nın özerk bölgesi Tataristan'ın başkenti Kazan'da ...
İmralı heyetinden çözüm için tarih açıklaması
İmralı’ya giden HDP heyeti, Abdullah Öcalan'la yapılan görüşmeye ilişkin ...
Eski bakan Bayraktar: İş arıyorum
Meclis soruşturma komisyonunda ifade veren eski Çevre ve Şehircilik Bakanı ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva