HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Temmuz 2014 Perşembe - 09:14

Büyükşehir'den kaçak sebze ve meyveye sıkı markaj

Kente “kayıt dışı” sebze ve meyve girişini gece-gündüz denetleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ocak ayından bu yana 40 bin aracı kontrol etti; 900 araca 1 milyon liranın üzerinde ceza kesti.

Büyükşehir den kaçak sebze ve meyveye sıkı markaj

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iki yıllık uyum sürecinin ardından 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5957 Sayılı Hal Yasası’nı kararlı bir şekilde uygulayarak, kente kaçak giriş yapmak isteyen sebze ve meyve kamyonlarına göz açtırmadı. Zabıta ve maliye memurlarından oluşan 22 kişilik kadrosuyla 3 ekip halinde gece gündüz denetim yapan mobil ekipler, başta Menemen, Turgutlu-Ankara yolu, Manisa Sabuncubeli, Güzelbahçe, Seferihisar, Torbalı olmak üzere kentin 16 noktasında görev aldı. 2014 başından bu yana yapılan denetimlerde 40 bin araç kontrol edilerek ürünlerini hale bildirmeyen 900 araca cezai işlem uyguladı. Belediye encümeni tarafından da bu araçlara 1 milyon 26 bin liralık ceza kesildi.

http://resimler.izmir-bld.gov.tr/upload/picture/s655862.jpg

DENETİM ELEKTRONİK ORTAMDA
Yeni yasaya göre Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca oluşturulan “Hal Kayıt Sistemi”ne bildirim yapmayan mal sahipleri, tamamen elektronik ortamda takip edilerek kayıt altına alınıyor. Denetim noktalarındaki zabıta görevlileri ve maliye memurları, bilgisayar aracılığıyla mal sahibinin kente giriş yapacak malı ‘hal kayıt sistemine’ bildirip bildirmediğine bakıyor. Bildirim yapılmamışsa, tutanak tutularak İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümen Müdürlüğü’ne bildiriliyor. Encümen Müdürlüğü de malın miktarına ve bir gün önceki İzmir Sebze Halleri günlük ücret bültenindeki azami fiyata bakarak toplam değerinin yüzde 25’i oranında cezai işlem uyguluyor.
 
1 Ocak 2014 tarihinde uygulanmaya başlanan “5957 Sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Sebze Halleri Şube Müdürlüğü yetkilileri, “2013 yılından itibaren araç şoförleri ve mal sahiplerine bilgilendirme yaptık. Bu yılbaşından tarihinden itibaren de ekip sayımızı artırarak denetimlere yoğun olarak başladık ve ilk üç günde 150 araca ceza kestik. Kanun, oluşturulan ‘Hal Kayıt Sistemi’ne ürünlerin sevki öncesi bildirim yapma zorunluluğu getirdi.  Hale giriş yapan araçların hiçbiri sisteme bildirim yapmıyordu. Yaptığımız denetimlerle hal girişlerinde yüzde 100 başarı sağladık. Yol kontrollerinde de daha önce 10 araçtan 8-9’una tutanak tutarken bu oran  3 veya 4 araca düştü. Bu süre içerisinde yoğun tepkiler geldi. Ancak Belediye Başkanlığımızın kararlı tutumu ile çalışmalarımızı sürdürerek yeni yasayı en iyi şekilde uygulayan il konumuna geldik” diye konuştu. Yeni yasanının üretici ve çiftçiyi koruduğunu, çiftçilerin il sınırları dahilinde bildirim yapma zorunluluğu olmadığını belirten yetkililer, şöyle devam etti:
 
“Amacımız, üreticiyi, çiftçiyi ve ürünü korumak; haksız rekabetin ve kayıt dışının önüne geçmek. Daha önce kente kaçak sebze ve meyve getiren kamyonları hale götürerek işlem yapıyorduk. Denetim yapan araçların hale gitmesi nedeniyle zaman kaybı yaşanıyor ve denetim sayısı da azalıyordu. Denetimlerin elektronik ortama alınması ile birlikte kontrol gücümüz arttı. Planlı ve kararlı bir şekilde sistemi uyguluyoruz. Ayrıca gelen ihbarları değerlendirerek pazar yerlerindeki denetimlerimiz de sürüyor” 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 37 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
çalışan 3 Ağustos 2014 Pazar 22:49

Bende çalışanım rumuzuyla yazan arkadaş, kanun zaten 2010 da yayınlandı. Uygulaması da bazı maddeleri hemen,çoğu maddeleri 1 sene sonra başladı. Dolayısıyla uygulamaya 2014 değil daha önceki yıllarda başlandı ve devam ediyorrr.Yeni bi şey değil

Yorumu oyla      13      5  
Bende Çalışanım 1 Ağustos 2014 Cuma 15:35

Sevgili "çalışan" rumuzuyla yorum yapan arkadaşım, bende bir Belediye çalışanıyım. Biz belediye çalışanları şunu iyi biliriz bir kanun maddesinin çıkması ayrı bir şeydir, ama uygulanması ayrı bir şeydir. Burada kanunun uygulanmasıyla ilgili idarecisinden tutunda, bütün çalışanlarına kadar emek veren insanlar var, neden bunu adrese teslim algıladığınızı ben anlamadım. Ben de bir çalışan olarak eğer gerçekten hem üreticisini, hem de çalışanını, emekçisini koruyan herkesin hakkının sahibine teslim edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sebze Halinin bütün emekçilerine ve emekçisinin arkasında duran bütün idarecilerine teşekkürler.

Yorumu oyla      13      11  
şengül 1 Ağustos 2014 Cuma 13:27

Daha önceleride Sebze Haline işim düştü açıkçası çok pespaye geliyordu. Şimdi gerek içinde, gerekse dışında bana çok güzel gelen deşiklikleri gördüm ve sevindim. Gerek dış duvarları, gerekse içerinin temizliği düzeni insana "sanki buraya kadın eli değmiş gibi" dedirtiyor. Sonradan hal personelinden öğrendim ki hALİN yeni müdürü bir kadın olmuş. Gerek bir partili olarak, gerekse bir kadın olarak gurur duydum. Teşekkürler Müdüre Hanım.

Yorumu oyla      15      10  
çalışan 1 Ağustos 2014 Cuma 13:24

kanun 2014 te uygulanmaya başlanmadı. 2,5 senedir zaten uygulanmaktaydı. iş yapılıyor görüntüsü vermek adına yapılmış bir haber. kimse kimseyi kandırmasın. yorumlara bakılırsa kişiye özel bir haber olduğuanlaşılır

Yorumu oyla      16      8  
Ebtu 1 Ağustos 2014 Cuma 09:52

iyi çalışmalar başarının arkasında olanlara bakmak lazım bence, eğer idareci memuruna sahip çıkarsa memurda korkmadan cesurca çalışır. Daire başkanı Saadet Hanım bu süreçte çok kararlı durarak hem Müdürünün hem Amirlerinin hemde çalışan işçi arkadaşların arkasında durarak başarının gelişmesinde destek olmuştur.Sonraki aşamada yeni daire başkanıda aynı kararlılıkla devam etmiştir. Emek veren herkese iyi çalışmlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi herşeyin iyisine layık olmalıdır çünkü belediye halkın huzuru ve rahatı için ve sağlığı için olmalıdır. Gıda deyince sağlık ..

Yorumu oyla      13      8  
mert. 1 Ağustos 2014 Cuma 08:47

Doğru bir çalışma aynen devam, sağlık önemli tabiki. Gıda olunca dahada önemli. Hadi bakalım aynen devam arkadaşlar. Zabıtası, polisi, maliyecisi. Herkes iyi çalışınca bizlerde daha huzurlu oluyoruz. Hadin gari başarılar kızanlarım ...

Yorumu oyla      15      8  
yasemin. 1 Ağustos 2014 Cuma 08:43

iyi çalışmalar. Keşke tüm görevli Zabıtalar bu şekilde başarılı çalışıp işlerini dört dörtlük yapsalar ama malesef bir elin parmağı aynı değil.

Yorumu oyla      14      7  
selımcan 1 Ağustos 2014 Cuma 08:40

slm. Sadece yollardaki denetimlerle olmuyor bu işler, birazda Konağa Alsancağa bakın. Başıboşluk hat safhada..

Yorumu oyla      19      5  
31 Temmuz 2014 Perşembe 17:28

pazarlarımızda kayıt dışı mal satanları kim denetliyor? kemeraltında her yerde işporta var! eşrefpaşa otobüs duraklarında pazar kuruluyor resmen ama bir tane zabıta memuru görünmüyor ortalıkta!! konak meydanında midyeciler cabası sayii onlar kayıt dışı ve halkın sağlığını tehdit eden gıda maddesi satmıyor.

Yorumu oyla      17      5  
Ferdi. 31 Temmuz 2014 Perşembe 17:01

Mrb. İzmir Büyükşehir Belediyesinde güzel işlerde oluyor ve işini iş gibi yapan birimlerin olması da sevindirici. Müsama ve tolerans göstermeden yapılan çalışma başarılı...

Yorumu oyla      16      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antik Tiyatro'ya ilk kazma vuruluyor!
Kadifekale’deki gecekondular arasına sıkışıp kalan, bazı sütunları evlere ...
İzmirgaz’dan Bakan Yıldız imzalı Torbalı hamlesi
İzmir’in Torbalı İlçesi Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, doğalgaz ...
Karşıyaka’nın çocuklarına park bayramı!
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte çocuklara yönelik hizmetlerini artıran ...
 
Başkan Pekdaş’tan taksicilere bayram sürprizi
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, bayramda çalışan taksici esnafını ...
Büyükşehir o anketi açıkladı: İzmirli metrodan memnun mu?
İzmir Metro A.Ş.'nin memnuniyet anketine katılan 15 bin 100 İzmirlinin ...
İZSU’dan İzmir’in köylerine can suyu
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kırsaldaki yatırım seferberliğinde sıra ...
 
Başkan Atila Homeros’ta: Turizm merkezi olacak
Bornova’daki Homeros Vadisi’nin uluslararası anlamda bir turizm merkezi ...
Uzundere’de yeni hayat için geri sayım
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Uzundere Rekreasyon Alanı ...
Demirağ’dan bayram ziyaretleri
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Ramazan Bayramı'nın birinci gününde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva