HABERLER>GÜNCEL
28 Temmuz 2023 Cuma - 06:51

Büyükşehir’de ‘geriye dönük’ krizi... İşçiler iş bıraktı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ikramiye krizinin ardından bu sefer de ‘geriye dönük’ alacaklar krizi yaşanıyor. Genel İş İzmir Şube üyesi binlerce işçi, 20 bin TL ile 40 bin TL arasında değişen 4 aylık alacağının ödenmemesi üzerine bugün yarım günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Büyükşehir’de ‘geriye dönük’ krizi... İşçiler iş bıraktı!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ve İZENERJİ’de geçtiğimiz nisan ayında toplu iş sözleşmeleri imzalandı. 1 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2024 tarihini kapsayan sözleşmede yaklaşık 18 bin işçinin geriye dönük alacaklarının da 90 gün içinde ödenmesi kararlaştırıldı. İşçilerin 20 bin ile 40 bin TL arasında değişen geriye dönük alacağı bulunuyor. 

Ancak toplu iş sözleşmesinde yer alan geriye dönük 4 aylık işçi alacakları ile ilgili işçilere ödeme yapılmaması üzerine işçilerin üyesi olduğu Genel İş İzmir 1, 2, 3 ve 9 Nolu Şubeler iş bırakma kararı aldı. İşçiler bugün yarım gün iş bırakma eylemi yapacak. İş bırakma eylemi Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs (ESHOT) şoförleri, itfaiye, anaokulu, Eşrefpaşa Hastanesi acil birimi, aşevleri ve otopark çalışanlarını kapsamayacak. 

SALI TAM GÜN: OTOBÜSLER DE DURABİLİR
Yine ödeme gerçekleşmezse işçiler 1 Ağustos salı günü de tam gün iş bırakacak. İkinci iş bırakma eyleminde de otobüslerin de durdurulması kararı masaya yatırılacak. 

EGEMENLİK EVİ ÖNÜNDE İŞ BAŞI
Sabah saatlerinde iş başı yapmayacak işçiler Tunç Soyer’in de makamının bulunduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Egemenlik Binası’nın önünde bir araya geldi.

Genel İş üyesi işçiler daha önce de ikramiye alacakları için iş bırakmıştı.

"ENFLASYON ALTINDA EZİLİYORUZ"
Geriye dönük alacaklarının enflasyon karşısında eridiğine dikkat çeken Genel İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral, "Disk Genel İş Sendikaları olarak İZELMAN, İZENERJi şirketleri içinde örgütlü olduğumuz 18 bin üyemizin Toplu İş Sözleşmesinde doğan farklarımızı son ödeme tarihinde alamadığımız için bugün buradayız. Ülkede yönetilememezlikten kaynaklı ağır şartlar altında, enflasyon altında eziliyoruz. TÜİK'in açıkladığı sahte enflasyonlarla değil gerçek yaşam koşullarında ayakta durmaya çalışıyoruz, ücretlerimizi TL bazında alan bizler toplu İş sözleşmemizin başladığı ve bittiği 4 aylık dönem ve Tis geriye dönük farkları için beklediğimiz 3 aylık süreyi de hesaplarsak 7 ay sonra alacaklarımızı alacağız. Toplu iş sözleşmesinde yazan bu yasal sürelerin arasında gecen zaman diliminde alacaklarımız Türkiye şartlarında erimedi aslında kayboldu. Ocak ayında dolar kuru 18 TL iken şu an itibari ile 26 TL dir. Yaklaşık yüzde 50 enflasyonun altında tüm alacaklarımız ezilmiştir. Bu şartlar altında işçiler olarak zamanında alacaklarımızı alarak, zamanında borçlarımızı ödemek istiyoruz" dedi. 

Büyükşehir işçilerinin ay sonunu zor getirdiğini ifade eden Saral, “Ve Biz İzmir büyükşehir belediye işçileri gece gündüz demeden 7 gün 24 saat esasına göre doğumdan ölüme soğuk, sıcak demeden büyük bir özveriyle belediyenin gülen yüzü ve hizmet edenleriyiz. İşte bu yüzden hizmeti üreten biz emekçiler isek ödemeler noktasında ve öncelik alın teri döken bu gülen yüzlerin olmalıdır. Biz emekçiler olarak Toplu iş sözleşmemizde yazan sürenin yanı Tis farkları son ödeme tarihine kadar sabırla bekledik. Ve gün geldi, iş de o günün sabahında hep birlikte üretimimden gelen gücümüzü kullanarak buradayız, alacaklarımızı istiyoruz. Fazlasını değil hakkımız olanı istiyoruz” diye konuştu.

Saral, “Teşekkürlerle, alkışlarla bu kapıda imzaladığımız toplu iş sözleşmemizden sonra üyelerimizle birlikte 18 bin emekçi adına alkışlarla zılgıtlarla hakkımız olanı geriye dönük alacaklarımızı istiyoruz. 1,2,3, ve 9 Nolu şube yönetim kurulları olarak ve 18 bin emekçi adına taleplerimizi basına ,kamuoyuna ve İzmir büyükşehir belediyesine bildiririz” dedi.

İş bırakmak isteyen işçilere idarecilerin baskı yaptığını da ileri süren Saral, “İşçi arkadaşlara sesleniyorum; biz buradayız, korkmasınlar. 1 Ağustos Salı günü tam gün iş bırakarak sabah saat 08:00’da Kültürpark 1 No’lu hol önünde olacağız” diye ekledi.

 
Sokak ortasında silahlı saldırı... Motosikletli ölüm-kalım savaşında!
 
Mehmet KARABEL yazdı... Koca Başkan TV'de az daha ağlıyordu!
YORUMLAR
Toplam 20 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şakir 29 Temmuz 2023 Cumartesi 17:36

Hakkını arayan işçileri işten kovun diyen insan artıkları var.

Yorumu oyla      2      3  
yazık.. 28 Temmuz 2023 Cuma 20:16

hepsini kovsan başkan? asgari maaşla çalışacak insanı bir saatte bulursun..

Yorumu oyla      3      7  
kale 28 Temmuz 2023 Cuma 17:27

işçinin ücretini teri kurumadan önce verin diyen peygamberden alamadığı hakkını savunan işçiyi eleştiren insanlığa hayat çok garip gerçekten.

Yorumu oyla      8      5  
İşçi 28 Temmuz 2023 Cuma 17:14

Troller iş başında insanlar ekmegi için çalışıyor bunun karşılığında da ücret kazanıyor kazandığı ücreti zamanında almadığı için hakkını arıyor bu ülkede bu trollerin anlamadığı şey hak aramak suçmuş gibi lanse ediliyor anlayın beyin özürlüler haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır ve emekçinin hakkı teri soğumadan ödenmedi biz emekçiler sadaka istemiyoruz dilenci de değiliz hakkımız olanı talep ve istiyoruz..

Yorumu oyla      9      3  
İzenerji İşçi 28 Temmuz 2023 Cuma 16:51

egedesonsöz gelsin bordro gösterelim yayınlasın. 4 senelik mezun olup en yüksek gruptan aldığım Haziran maaşım 15.000 TL. Dikkat! mesaisiz tam çalışmayla 15.000 TL

Yorumu oyla      8      4  
yazık 28 Temmuz 2023 Cuma 16:47

Evet her birinizin Belediyede maliyeti en az 40 hatta 50bin lira. Sizler kök ücret dışında aldıklarını paradan saymayan bir güruhsunuz. İnsafınız yok, ayıbınız, izanınız yok. iş kapmak için bin dereden su getirip sonra bunları yapan ve işini hak etmeyen kışkırtıcı bir azınlıksınız aslında.

Yorumu oyla      5      9  
brate 28 Temmuz 2023 Cuma 16:25

kara kılçık ekmeği ile ödeme yapmasın işçi kardeşlerim size

Yorumu oyla      6      4  
..!? 28 Temmuz 2023 Cuma 16:16

sana baya giren çıkan olmuş :) gel bodroya bak :)

Yorumu oyla      8      5  
Acil lokavt 28 Temmuz 2023 Cuma 15:42

Bende belediye de çalışıyorum 17 bin aldığını ispat et, tüm işçilerden özür dileyeceğim ama siz doymazsınız gerçi bana ne bana giren çıkan yok tunç başkan düşünsün

Yorumu oyla      24      9  
28 Temmuz 2023 Cuma 15:40

Burada bilip bilmeden yorum yapan ve bu hayatta hiç bir işe yaramayan arkadaşlar. Siz de orada çalışıp sendikalı olsaydınız ve o haklarınızı alamasaydınız siz de onlar gibi mutlaka eylem yapardınız. Tabi tuzunuz kuru değilse... Ama belli ki maddi olarak iyi durumdasınız ki, maddi durumu olmayan emekçilerin hallerinden anlamıyorsunuz. Siz bilirsiniz.

Yorumu oyla      9      24  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sokak ortasında silahlı saldırı... Motosikletli ölüm-kalım savaşında!
İzmir'in Konak ilçesinde, motosikletiyle seyir halinde olan yabancı uyruklu ...
Başından vurulmuştu... Hayata tutunamadı!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde iki hafta önce tabancayla başından vurulan ...
14 kez bıçaklandı... Kavgayı ayırmak isterken canından oldu!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, kiracısının komşusuyla olan tartışmasına ...
 
Otomobil çarpmıştı... Hamile kadın hayata tutunamadı!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, otomobilin elektrikli motosiklete çarptığı ...
Greve 3 kala metroda uzlaşı yok!
İzmir’de ulaşımın ana damarlarından olan metro ve tramvay hatlarında pazartesi ...
Kocaeli'de denize girmek yasaklandı
Kocaeli'nin Karadeniz'e kıyısı bulunan Kandıra ilçesinde, olumsuz hava ...
 
Bakan Yerlikaya: 50 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
İstanbul merkezli 3 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda 50 ...
Evlere maymun dadandı... 'Şakir' yakalandı!
Bursa'da, 5 gündür evlere giren makak maymunu, Doğa Koruma ve Milli Parklar ...
Anızdan sıçradı... Fabrika deposunda korkutan yangın!
Kütahya'da anızdan fabrikaya sıçrayan yangın, ekiplerin müdahalesiyle söndürüldü.
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva