HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Eylül 2014 Salı - 12:17

Büyükşehir davasında son durum: Savcıdan flaş değerlendirme

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da yargılandığı tarihi dava yeni duruşmayla devam edildi. Mahkeme savcısı davanın genelinde ihaleye fesat karıştırmadan çok görevi kötüye kullanma olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, duruşmayı 2 Aralık’a erteledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Savcının değerlendirmesine karşı çıkacak değiliz. Suçumuzun olduğuna inanmıyoruz”

Büyükşehir davasında son durum: Savcıdan flaş değerlendirme

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile 129 kişinin yargılandığı belediye davasının son duruşması gerçekleştirildi.  İzmir Adliyesi 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen duruşmaya 397 yıl hapis cezası talebi ile yargılanan Kocaoğlu olmak üzere yargılanan belediye bürokratları, organizatörler ve sendikacılar katıldı. Duruşmayı, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ve çok sayıda avukat izledi.

Duruşmanın başında Mahkeme Savcısı Berkant Karakaya mütalaayı okudu. Karakaya,  yaptıkları değerlendirmede ihaleye fesat karıştırmaktan çok davanın genelinde göreve kötüye kullanma olduğunu söyledi. Karakaya, “Soruşturma aşamasında gerçekleştirilen bilirkişi raporlarının yeniden düzenlenmesi talep ediliyor. Bütün ihalelerin yeniden incelenmesi istendi. Bizim yaptığımız değerlendirme sonucunda altı sayfalık bir rapor var. Burada ihaleye fesat karıştırmaktan çok görevi kötüye kullanma var. Katlı otopark konusunda görevi kötüye kullanma suçu ağırlıkta görünüyor. Ayrıca görevi kötüye kullanma suçlarının müştekisi devlet olduğu için takdir mahkemenindir” dedi. Savcı Karakaya, özel yetkili mahkemelerin ve savcıların operasyon yapmasına neden olan CMK 250 maddesinin yasal düzenleme ile kaldırılsa bile sürecin başladığı gibi devam edeceğini vurguladı. Karakaya, görevsizlik kararı istemediklerinin de altını çizdi.

BİLİRKİŞİ RAPORLARINI DELİLLERDEN ÇIKARTIN
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz da duruşmada, alınan bilirkişi raporlarına itiraz olup olmadığını sordu. Bunun üzerine avukatlar değerlendirme yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun avukatlığını yapan Baro Başkanı Ercan Demir, soruşturma aşamasında elde edilen dinleme tutanakları ve bilirkişi raporları hakkında konuştu. Demir, “Savcının yaptığı mütalaası yargı düzenlemeleri ile ilgilidir. Biz soruşturma sürecinde yapılanları anlattık. Birçok şey hukuka aykırı yürüdü. Deliller öyle elde edildi.  Bütün bunları anlattığımız mahkeme heyeti şu anki mahkeme heyeti değil. Bu bizim için bir problemdir. Biz bu davanın başından itibaren teknik takip ve izleme aşamasında hukuka ayrını yöntemlerle deliller elde edildiğini söyledik. Elimizdeki gerekçeleri mahkemeye sunduk. İletişim tespit ve teknik takip konusundaki değerlendirmelerimiz yeni kanun ile kanunlaşmış oldu. TBMM’de alınan karar ile ‘bundan önceki toplanan deliller ve kayıtlar hukuka aykırıdır’ dedi. İstanbul Mahkemesi’nin Fenerbahçe Davası ile ilgili aldığı karar var. Burada da usül ve izlemelere yönelik eleştiriler var. Biz elde edilen bilgi ve tutanakların hukuka aykırı olduğunu söylüyoruz. Bu dosyada mevcut olan tüm delillerin dosyadan çıkartılmasını talep ediyoruz” dedi.

YENİDEN RAPOR ALINSIN
Avukat Demir, dava hazırlık aşamasında savcının aldığı bilirkişi raporlarını da eleştirdi. Demir, “Bu bilirkişi raporlarının tamamı telefon dinleme ve tape kayıtları ile yapılan bilirkişi raporlarıdır. Mahkeme bundan önce özel yetkili sıfatı ile aldığı kararlar vardı. ESHOT durak ihalesi, Buca Toplu Konutları gibi maddeler için yeni bilirkişi raporları istemişti. Dosyaya ve suçlamaya konu tüm eylemlerin yeniden bilirkişi raporu alınmasını istiyoruz” diye konuştu

SAVUNMA İLE İDDİA MAKAMI AYNI BAKIYOR
Karşıyaka eski Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan’ın avukatı Özer Kırca da mahkeme heyetinden sürecin uzatılmamasını istedi. Kırca, “İddia makamı ile savunma makamı bir konuda uzlaştığında mahkemenin eğer usulsüz bir talep yoksa savunmanın dediklerini yerine getirmek gibi bir görevi var. Biz yeniden bilirkişi raporları alınmasını istiyoruz. Dava, takipsizlik aşamasına gelmişken yeniden süreç başlamasın” dedi

SÜREÇ NORMALLEŞTİ
Genel Sekreter Pervin Şenel Genç’in avukatı Atilla Ertekin de yaptığı konuşmada yapılan operasyonlarda dinlemelerin kanuna aykırı olduğunu söyledi.  Avutkat Enis Dinçeroğlu da yargılanan isimlerin büyük bölümünün devlet memuru olduğunu söyledi. Dinçeroğlu, “Artık süreç normalleşmeye başladı. Durum eskisi gibi olmamalıdır” diye konuştu.  Avukat Emin Azeri de, yasa dışı dinleme yapanların cezalandırılmasını istedi.

GÖREVLİ DEĞİLSİNİZ
ESHOT Yapı Tesisleri Daire Başkanı Vahyettin Akyol’un avukatı Mahmut Yılmaz da mahkeme heyetinin yetkili olmadığını söyledi. Yılmaz, “Davanın mahkemenizde görülmesi için en az 10 yıllık bir süreç olması lazım. Aldığımız kararlar Yargıtay’dan dönebilir. Çok net bir şekilde siz yetkili mahkeme değilsiniz. Mahkemenin asliye ceza mahkemesinde devam etmesini talep ediyorum” diye konuştu.
Avukat Nilay Kökkılınç da, daha önce bilirkişi raporu alınan ESHOT durak ihalesi ile ilgili rapor alındığı için yeniden değerlendirme yapılmamasını istedi. Kökkılınç, “Bu konu ile ilgili bir bilirkişi raporu bulunmamaktadır. O yüzden toplu olarak yapılacak değerlendirmeden bu konu çıkartılmalıdır” dedi.
ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Avukat Figen Seyis de, durak ihalesi ile ilgili alınan son bilirkişi raporunda kamu zararı değil yararı olduğunun ifade edildiğini söyledi. Seyis, “Rapora göre değerlendirme yapılmalıdır” diye konuştu.

TALEPLER RET EDİLDİ
Açıklamaların ardından Mahkeme Başkanı Yılmaz, kararı açıkladı. Yılmaz, “Mevcut tapelerin yok sayılması talebi ret edildi. Ayrıca görevsizlik talebi de ret edilmiştir. Diğer istekler de gelecek duruşma değerlendirilecektir” dedi. Yılmaz, davayı 2 Aralık tarihine erteledi. 

KOCAOĞLU: SUÇUMUZ YOK
Duruşma sonrası çıkışta soruları yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Savcının yaptığı değerlendirmenin mahkeme heyeti tarafından karara bağlanmasını bekleyeceğiz. Mahkemeden çıkacak kesin sonucu bekliyoruz. Savcının ‘İhalelerde fesat yok, görevi kötüye kullanmak var’ değerlendirmesi oldu. Biz hem de ihaleye fesat, hem de görevi kötüye kullanmak suçunun olduğuna inanmıyoruz. Kesin kararı bekleyeceği’ diye konuştu.

 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
private35 3 Eylül 2014 Çarşamba 10:25

hakkı kardeşim 17 aralık tapelerine de öyle bakıyormusun sıfırlama konuşmalarına :) insanlar ateş olmayan yerden duman çıkmaz hukukiliği ile hapiste 6 yıl yattı kimilerinin cesedi çıktı, sizde vicdan yokmu? yolsuzluk var dediler şimdi yok diyorlar, bu nasıl hukuk, ne hale getirdiniz hukuk sistemini, adalet sistemini, utanmak yokmu? Allahtan damı korkmuyorsunuz siz.

Yorumu oyla      12      5  
Ali Şener 3 Eylül 2014 Çarşamba 10:22

Aziz Kocaoğlu, oyumuzu aldıktan sonra yaptığın tek iş otobüsleri toplu taşımayı aktarma yaptırarak katlettin bizi rezil ettin. İzmir'de bir yerden bir yere gitmek işkence haline geldi. Halk halinden memnundu. Neden bu değişikliğe gidildi? Sebep neydi? Belediyenin bütçesinde açık var diye halkın toplu taşımasını neden engellersiniz? Toplu taşıma sistemi esk ihaline dönmelidir. Aksi halde İstifa ediniz görevinizden. Bu görevi layıkıyla yapacak biri gelir. Belediyenin öncelikli görevi toplu taşıma idi. Onu bile beceremiyor.

Yorumu oyla      12      7  
bucali 2 Eylül 2014 Salı 20:52

O zaman hapiste yapanların vebalini kim ödeyecek.

Yorumu oyla      20      8  
hakkı 2 Eylül 2014 Salı 20:34

Arkadaşlar basında cıkan haberlere bakılırsa şarap ve viski faturalarını secim kumanya ödeneği olarak göstermişler. Ateş olmayan yerden duman cıkmaz...

Yorumu oyla      14      17  
Aydınlanma neferi 2 Eylül 2014 Salı 20:25

Büyük başkanımız siz dik durmaya devam ediniz çünkü arkanızda sizi vede izmir,i sevenler var yola devam.

Yorumu oyla      21      11  
Belediyeci 2 Eylül 2014 Salı 16:59

Belediyemiz tertemizdir, hiç bir usulsüzlük yoktur, kaldırımlar her sene yenilenmemektedir, ödenek gelmediği için sorumlu hükümettir.

Yorumu oyla      24      12  
b.a. 2 Eylül 2014 Salı 15:36

'ihaleye fesat' suçlamaları çöktü bu sefer de 'görevi kötüye kullanma' yı deneyelim dedi yeni mahkeme o da olmazsa ne derler bilinmez....olmadı öym' ler geri gelir belki:)

Yorumu oyla      32      12  
KA 2 Eylül 2014 Salı 14:57

zmir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Aziz Kocaoğlu, İZMİR halkı ihaleye fesat, hem de görevi kötüye kullanmak suçunun olduğuna inanmıyoruz. (KESİNLİKLE). Bunlar siyasi darbe peşindeler.Gün Gelecek Devran dönecek bunların kaçacak yerleri olmıyacak.İŞİMİZ İZMİR GÜCÜMÜZ İZMİR......

Yorumu oyla      34      19  
2 Eylül 2014 Salı 14:31

Osmanlı da ki ayak oyunları ile seçilmiş belediye başkanını devirmeye çalışıyorlar çok merak ediyorum Diyarbakır belediye başkanını yargılayabilecek mahkeme var mı

Yorumu oyla      30      18  
Cenk 2 Eylül 2014 Salı 14:05

İzmirin tüm chp belediye başkanları dürüst lerdir....hiç bir zaman görevi kötüye kullanma dilar....hele iki dürüst başkan bilirim biri aziz koca oğlu diğeri ise gaziemir belediye başkanı halil ibrahim şenol dur..

Yorumu oyla      32      21  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çizginin ustaları 1 Eylül'de 'barış ve çocuk'u anlattı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dünya barışına katkı sağlamak amacıyla ...
Bülent Soylu'dan '5 işçi' iddialarına yanıt
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu basında yer alan 5 belediye işçinin ...
Karşıyaka dünya şampiyonu oldu
Bulgaristan’da düzenlenen 2014 Dünya Folklor Şampiyonası’na katılarak ...
 
Düğün Dernek Üniversiteye gittiler
Balçova Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte, 2014 Lisans Yerleştirme ...
Ezginin Günlüğü Fuar'da barış için söyledi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle 83. ...
Selvitopu Bonzai'ye karşı sporu teşvik etti
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “bonzai” adlı uyuşturucu ...
 
Kayısı diyarından Büyükşehir'e sevgiler
83. İzmir Enternasyonal Fuarı’na Diyarbakır’la birlikte onur konuğu il ...
Urla'da halk günü: Vatandaş anlattı başkan dinledi
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, düzenlediği halk günlerinde vatandaşları ...
Kocaoğlu'ndan İzmir'e bakış: Stat krizinden hodri meydan!
Katıldığı bir televizyon programında kent gündemindeki başlıca konulara ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva