HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Aralık 2016 Cuma - 21:26

Büyükşehir Meclisi yılı zam tartışmasıyla kapattı: Başkan’dan Ankara-İstanbul çıkışı!

Büyükşehir Meclisi’nde ulaşıma gelen yüzde 8’lik zam oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Kocaoğlu AK Parti’nin eleştirilerine cevap verirken, “Daha Ankara ve İstanbul zam yapmadı. Biz öncü olduk” dedi.

Büyükşehir Meclisi yılı zam tartışmasıyla kapattı: Başkan’dan Ankara-İstanbul çıkışı!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi olağan meclis toplantısının üçüncü oturumun Başkan Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti.

Yılın son meclis toplantısında toplu ulaşıma zam yapılmasına yönelik karar meclis onayına sunuldu. AK Parti’den gelen sert eleştirilere ve ret oyuna karşın, yüzde 8 fiyat artışına gidilen yeni toplu ulaşım tarifesi CHP’li üyelerin oyçokluğu ile kabul edildi.

Oturumda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni toplu ulaşım alanında başarısız gördüğünü söyledi ve zararın zamla kapatılmaya çalışıldığını vurguladı.

Kocaoğlu’na sert eleştirilerde bulunan Doğan, içme suyuna gelen zammın ardından toplu ulaşımdaki tarife değişikliği ile dar gelirli vatandaşların bir kez daha mağdur edildiğini söyledi.

BU ZAM NEYİN ZAMMI?
AK Partili Doğan, “Zam İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde alışkanlık haline geldi. Fatura yine dar gelirli vatandaşa kesiliyor. Vatandaşlarımız suya gelen zammın ardından yine şoka uğramıştır” dedi.

Doğan, “Bu zam neyin zammı? Vatandaşların talepleri yerine getirilmiyor. Hangi hizmeti düzgün verdiniz ki ulaşıma zam yapıyorsunuz? Vatandaş size kırgın... Vatandaşların talepleri ve şikayetleri dikkate alınmıyor. Ulaşımdaki kötü tablo yüzünden İzmir halkı sokağa çıkmaya korkar hale geldi. Makam aracınız hayat güzel... Bir gün sokağa çıkıp vatandaşın çektiği eziyeti görün… Zamma gerek var mıydı? Belediye bu yıl merkezi idare gelirlerinden toplam 3 milyon 482 bin liralık pay alacak. Kaynak var, zam yapmaya gerek yok. Bu kaynağı düzgün kullanın. Ulaşımı bu parayla sübvanse edin, gelen parayı doğru kullanın, zam yapmayın. İsrafa dayalı bütçede artan tüketim giderlerini düşürün. Böyle sosyal belediyecilik olmaz... Ulaşımda üç yıldır üst üste zam yapıyorsunuz. Yüksek kredi notlarınız var ama halkın çıkarına bir iş yaptığınız yok... Yüksek kredi notlarıyla Türkiye'ye hava atarken vatandaşın bindiği otobüse zam yapmak nasıl bir anlayıştır?” diye konuştu.

KOCAOĞLU’NUN SÖZLERİNİ HATIRLATTI
Ulaşımda kullanılan 60 yaş kartlarının iptal edilmesine tepki gösteren Bilal Doğan,  Başkan Kocaoğlu’nun, “Adamın 150 tane evi var, otobüse bedava biniyor", "Sosyal adaletin suyu çıktı. Adam manzara seyretmek için trene biniyor, bütün gün gidip geliyor" sözlerini hatırlattı ve “Yoksa tüm bunlar seçim yatırımı mıydı? Bu gidişle 60 yaş üstü hemşerilerimizin ve yaşlılarımızın otobüse, metroya ve vapura binmesini yasaklayacaksınız... Bu nasıl bir adalet, yöneticilik anlayışıdır? Yaşlılarımızı adeta ötekileştirip, toplumdan dışlıyorsunuz. Yaşlı vatandaşlarımız sabah otobüse binip hastaneye gidemez mi? Yaşlılarımız çarşıya, pazara, alışverişe gidemez mi? Yaşlılarımızın evden çıkmaya hakkı yok mu? Anlaşılan o ki, siz yaşlılarımızı sadece huzurevi açılışında oradan oraya taşınacak konu mankenlerinden ibaret sayıyorsunuz...” dedi.

KENDİ RAKI İÇMİYOR AMA BİZ İÇİYORUZ
AK Partili Doğan’ın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan da, “Türkiye’deki tüm belediyelerin gelirleri yasalarla belirlenmiştir. Söyledikleriniz çok ayıp. Bu konuşmanın mecliste yeri yoktur… Yılladır hizmetlere zam yapılır. Biz belediye olarak bir şey veriyoruz, karşılığını alıyoruz. O zaman devlet bu sene trafik cezası almasın… Böyle bir şey olabilir mi? O zaman devlet nüfus kağıtlarını değiştirsin, para almasın... Bu devlet nasıl yürüyecek? Bizim en büyük gider kaynaklarımız, araç alımları, akaryakıt, araç gereç temini, elektrik gibi tüketimlerdir. Biz İzmir halkına büyük bir sübvansiyon yapıyoruz. Kendi rakı içmiyor ama biz içiyoruz... Devlet hepimizden vergi alıyor” açıklamasını yaptı.

KOCAOĞLU’NDAN ELEŞTİRİLERE TOPLU YANIT
AK Parti’den gelen zam ve ulaşım eleştirilerine toplu yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şunları söyledi: Dolar bugün 3,51 TL’den kapandı. 40 günde yaklaşık 41 kuruş zam gelmiş… Benzine gelen zamlar malum… Piyasa belli… Büyükşehir Belediyesi bunun dışında kalsın diye talepte bulunabilirsiniz. Biz tam bileti 2,60 yaptık. Daha Ankara ve İstanbul zam yapmadı. Biz öncü olduk.  60 yaş kartında devam edebilirdik. Bir ay içinde aynı kartla 364 kez otobüse binen var. Kimsenin hakkını yemedik… İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm otobüslerini A’dan Z’ye yenilemiş, engelli kullanımına uygun hale getirmiştir. Oturduğum yerden belediye başkanlığı yapmıyorum. Otobüse de, metroya da, İZBAN’a da, vapura da biniyorum. İnşallah hep birlikte tramvaya da bineceğiz… Lafı dönüp dolaşıp merkezi hükümetin bütçeden verdiği paya getiriyorsunuz. Bunun söylenmesi abesle iştigaldir… Yıllar önce bizi Maliye’ye şikayet ettiler. Merkezi hükümet İzmir’e fazla para gönderiyor diye. Bunu yapacağınıza sanayicileri, ticaret camiasını toplayacaktınız, bize az pay geliyor deseydiniz daha doğru olurdu. İzmir’de Türkiye nüfusunun 5,3’ü var. Ülke ekonomisinin yüzde 7’sini İzmir üretiyor, verginin de yüzde 11’ini İzmir veriyor. Türkiye ortalamasından yüzde 60 fazla… İzmir ulaşımda yaptığı çalışmalar ile Türkiye’ye örnektir. Halk otobüsünün yollarda müşteri toplamak için birbiriyle yarışmadığı, çığırtkanlığın olmadığı bir kenttir. Halk otobüslerini bu kente getirmemekle ulaşımda vatandaşlarımıza büyük bir iyilik yaptık. Bunu sadece biz değil, başka illerin belediye başkanları da söylüyor.

 
Erdoğan'dan dünyaya 3 dilde 'Halep' çağrısı
 
Başbakan Yıldırım: 7 bin 500 sivil kurtarıldı
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tarık 17 Aralık 2016 Cumartesi 12:22

Artan dolar kurundan dolayı ulaşıma zam yapılınca hemen tepki gösterenlere sormak istiyorum? 5 gün önce aldığım yumurta fiyatı 10 tl den 15 tl ye çıkmış.Bu konuda bir eleştiriniz olacak mı?

Yorumu oyla      11      5  
17 Aralık 2016 Cumartesi 08:37

60,65lik kartlar komple kalksın bütün gün yaşlılar arabalarda geziyor ekmek almaya bile otobüs le gidiyorlar yazık

Yorumu oyla      11      5  
Adem BALCI 17 Aralık 2016 Cumartesi 02:35

Sayın yetkililer mecliste elinize 3.5 tane gazete küpürü alıp çıkıyorsunuz Sözde halkın hakkını arıyorsunuz peki işçi sınıfı yüzde 27 ile 35 arası vergi veriyor Bunu neden hiç dile getirmiyorsunuz Sayın Başkan iki kuruş üç kuruş zam yaptı halka yüklendi diye film yapmaya çabalıyorsunuz nasıl olacak bu iş işçi sınıfı ne yapacak soruyorum size Ben şahsım adına İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu zaman Onaylıyorum katılıyorum Çünkü Büyükşehir Belediyesi izmir ve izmirlilere hizmet veren otobüsler vapurlar metro gibi ulaşımı yeniliklerle dolduran bir kurum haline geldi şahsına gemi ve gemicikler almadı Sayın başkanım her daim sizi kutluyorum başarılarının hizmetlerinin en iyi şekilde devam etmesini diliyorum sen çok yaşa Aziz Kocaoğlu saygılar

Yorumu oyla      11      5  
16 Aralık 2016 Cuma 23:22

metro 3 lira olsun ama her yıl 5 km hattın temeli atılsın razıyım.

Yorumu oyla      11      5  
16 Aralık 2016 Cuma 23:00

belediyelere şunları şunları bedava ya da indirimli taşıyacaksın diyorlar sonra da niye zarar ediyorsunuz da zam yapıyorsunuz diyorlar :) mesleğe yaşa göre niye bedava ya da indirimli bilet basılıyor? gelire göre bir düzenleme olsa, bedava taşınacak kişilerin maliyetini bakanlık karşılasa daha doğru olmaz mı? Asgari ücretli 2,60 basacak, öğretmen 2 lira. emekli olmuş belki evi olan adam bedava gidecek. bunun neresi adaletli ?

Yorumu oyla      11      5  
VATNDAŞ 16 Aralık 2016 Cuma 23:00

Aziz Kocaoğlu belediyecik anlayışını Ankara ve İstanbulla kıyaslıyorsa bu işleri bıraksın. Biz izmiri Eskişehir Büyükerşenle kıyaslarız, Ankara Vedat Dolakayla Kıyaslarız. İstanbul Ahmet Şisvanla kıyaslarız.

Yorumu oyla      11      5  
TC misafir 16 Aralık 2016 Cuma 22:15

Zam olduğunu gördüğümde üzüldüm ama gerçek şu ki giderler de en azından dolar bazlı artmış vaziyette. Sayın Doğan dar gelirlileri bu kadar düşünüyorsa partisinin yönettiği hükümete dar gelirlinin durumunu anlatsın, 60 yaş grubunu bu kadar çok düşünüyorsa öncelikle o yaş grubundaki emeklilere aylık 50TL zam ne kadar yeter onu sorsun. Başkan 60 yaş kartı kullanıcılarından bir ayda şu kadar kullanan olmuş deyip de hepsini aynı şekilde cezalandıracağına günde 4 kullanımla sınırlandırma yaparsınız olur biter 60 yaş üstü insanlara resmen fazlalık muamelesi yapılıyor ayıp.

Yorumu oyla      11      5  
16 Aralık 2016 Cuma 21:46

Sayın Doğan Ankara'ya gitsin toplu taşıma görsün. Havalimanı hattını özelleştirmişler 10 TL. Ulaşım kartı var ama bazı otobüslerde geçmiyor muavin var 2016 yılında!! İzmir'in ulaşımına kimse laf söyleyemez.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kınık Belediyesi şehitler için lokma döktürdü
Kınık Belediyesi’nin AK Partili Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, Beşiktaş’ta ...
Bornova'da 'internet' paneli: Bağlıyım ama bağımlı değilim!
Bornova Belediyesi, ortaokul ve lise öğrencileri için “İnternete bağlıyım, ...
Torbalı’nın organik pazaryeri yola çıktı!
Üreticiden doğrudan tüketiciye ulaştırılacak ürünlerin tamamının organik ...
 
Başkan Pekdaş ev ev geziyor, vatandaşı dinliyor
Yoğun çalışma programından arta kalan vakitlerde mahalleleri gezerek, ...
Bornova’da gençlerden alkışlanacak hareketler
‘Kimse Kimsesiz Kalmasın’ projesi ile mezarlıklar öğrenciler tarafından ...
TOKİ’den iki ilçeye konut müjdesi
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Selçuk ve Torbalı’da yaklaşık bin ...
 
Akdeniz Akademisi’nde gündem Körfez’de ulaşım
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Akdeniz Akademisi tarafından “Akdeniz'in ...
Karşıyaka’da can dostlara soğuk havada sıcak yuva
Kedilerin yoğun olduğu sokak ve parklara yerleştirilen yuvaların sayısı ...
Büyükşehir'in Buca konutları kapış kapış: 4 saatte satıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca’da kentsel dönüşüm projelerinde kullanmak ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva