HABERLER>GÜNCEL
22 Eylül 2014 Pazartesi - 08:59

Bozcaada’da imar şoku: ‘Betonada’ oluyor!

Geçtiğimiz yıl hazırlanan ve Bozcaada’nın neredeyse yüzde 90’ınında yapılaşmayı öngördüğü için ada halkı tarafından iptali için dava açılan imar planı yenilendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1/100 bin ölçekli imar planı hazırladı. Akvaryum koyu otellere, bağlar da villalara dönüşecek.

Bozcaada’da imar şoku: ‘Betonada’ oluyor!

Bozcaada’yı imara açma çalışmaları hız kesmiyor. İlk olarak 2013’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı 1/25 bin ölçekli nazım imar planı adanın yüzde 90’ının kapsayan tarımsal alanların ‘bağ evi ve tarımsal fabrika’ adı altında yapılaşmaya açmayı öngörüyordu. Planın Bozcaada’yı şantiye alanına çevireceğini savunan Bozcaada halkı iptal için yargıya başvurmuştu. Bu dava sürerken Çevre Bakanlığı yeni bir hamle yaptı. 20 Ağustos’ta Çanakkale ve Balıkesir’in tamamını kapsayan yeni bir 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı hazırladı. Bu plan da dava konusu olan 1/25 bin ölçekli plan gibi adanın neredeyse yüzde 90’ının imara açmayı hedefliyor. Yeni 1/100 bin plan hazırlanınca da daha düşük ölçekli olan ve yargıda bulunan 1/25 bin ölçekli nazım planı otomatikman iptal oldu.
 
VİLLALARA YOL AÇILDI
8 Eylül 2014’te askıya çıkan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı, Türkiye’nin en önemli doğal sit alanlarından biri olan Bozcada’nın tarım alanlarını ‘bağ evi’ adı altında, ekolojik yapısı ile dikkat çeken Akvaryum Koyu’nu ‘kentsel gelişim alanı’ ile ‘turizm tesis bölgesi’ adı altında imara açıyor. Plana göre tarım alanlarında tarımsal alanların işlenebilmesi için tarımsal tesisler de yapılabilecek. Tarımsal tesis adı altında aslında imara açıldığını savunan şehir plancıları, 75 – 100 - 150 metrekarelik villaların yapılmasının önü açıldığını savunuyorlar.
 
AKVARYUM KOYU TEHLİKEDE
Adanın en çok beğenilen, yurtdışında da tanınan doğal güzelliği ile dikkat çekici olan ve aynı zamanda 3. Derece Doğal sit alanı olan Akvaryum Koyu ve çevresi de ‘kentsel gelişim alanı’ ilan edildi. Adanın doğu bölgesi ise ‘turizm tesis bölgesi’ olarak belirlenmiş durumda.  Kentsel gelişim alanı ve turizm tesis bölgesi olarak ilan edilen bu bölgelerde yeni turistik tesisler yapılabilecek. Alt ölçekli 1/25 bin ve 1/5000 ölçekli imar planlarında bu alanlardaki yapı yoğunluğunun ise ne olacağı şimdilik bilinmiyor. Plan, adada yapılacak olan yeni yapıların adanın kimliğine uygun olması için ‘kentsel tasarım rehberi’ hazırlanmasını şart koşuyor. 1/100 bin ölçekli plan, adayı birbirine bağlayan 20 metre genişliğinde birinci derece yol yapılmasını da öngörüyor. Planın açıklama raporu ise 2040 yılında Bozcaada’nın toplam nüfusunun 11 bin olmasını öngörüyor. Bu rakam nüfusu 2 bin 465 olan Bozcaada nüfusunun neredeyse 5 katı büyüklüğüne tekabül ediyor.
 
150 METREKARELİK BAĞ EVLERİ
Yeni hazırlanan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planına göre tarım alanlarında bağ evi ve tarımsal tesis yapılaşma koşulları şöyle:
 
* Mutlak tarım arazisi: 1500 metrekarelik mutlak tarım arazisine maksimum 75 metrekarelik bir bağ evi yapılabilecek.
* Dikili tarım arazileri: 2 bin metrekarelik dikili tarım arazisine maksimum 100 metrekarelik bir bağ evi yapılabilecek.
* Özel ürün arazisi: 1500 metrekarelik özel ürün arazisine maksimum 75 metrekarelik bir bağ evi yapılabilecek.
* Marjinal tarım arazileri: Maksimum 150 metrekarelik bir bağ evi yapılabilecek.
* Tarımsal tesisler: Tarım alanlarında zeytinyağı, pekmez ve reçel gibi ürünlerin işlenmesi için tarımsal amaçlı tesisler inşa edilebilecek. Alan ise maksimum 2 bin metrekare olacak.

http://img.hurriyet.com.tr/_np/4760/26044760.jpg

VALİ'DEN AÇIKLAMA: HERKESİN MUTLU VE MEMNUN OLMASI...
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Bozcaada için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planıyla ilgili, "Bu aşamada herkesin tabii mutlu ve memnun olması mümkün değil. Birilerinin itirazları, birilerinin de ne kadar iyi olduğu fikirleri olacaktır. Ama önemli bir şey" dedi.
Vali Çınar, bugün Hürriyet'te yer alan ve adanın yeni çevre planıyla ilgili habere ilişkin açıklamasında, her şehrin çevre düzeni planının yapılması gerektiğini bildirdi.
Bunu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının özel firmalara ihaleye vermek suretiyle yaptırdığını anlatan Çınar, "Bize de Çanakkale ve Balıkesir bölgesi için çevre düzeni planı hazırlandı ve askıya çıktı. Sanıyorum bir haftadır askıda. Bir aylık süresi var. Bütün kesimler, taraflar herkes bir itirazları varsa bunu resmi olarak bildirecek, Bakanlığımız bu itirazları yeniden değerlendirip nihai kararını verecek" diye konuştu.

Çınar, kendilerinin de bütün kesimlerle şehirle alakalı son askıya çıkan planla ilgili bir toplantı yapacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Orada son değerlendirmeyi yapacağız. Bu 1/100 binlik diye geçen çevre düzeni planı biliyorsunuz, üst plan. Buna uygun olarak alt planlar, uygulama planları hazırlanır. Bu aşamada herkesin tabii mutlu ve memnun olması mümkün değil. Birilerinin itirazları, birilerinin de ne kadar iyi olduğu fikirleri olacaktır. Ama önemli bir şey. Teknik bir konu. Her şeye bizim Vali olarak fikir beyan etmemiz uygun değil. Biz tarafların görüşlerini toplamak, derlemek, ilan süresi içinde herkesi haberdar etmek ve var olan itirazları, görüşleri Bakanlığa bildirmekle hükümlüyüz. Bunu da yapacağız."(Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ercan 22 Eylül 2014 Pazartesi 15:36

ülkenin kalkınması için ürettgin tek çare inşaat olursa sonucu da bu oluyor. Yapacak bir şey yok her şeyi kendi kitaplarına göre uyduruyorlar ne mahkeme ne de başka bir şey bunları durduramıyor İstanbulu bile ne hale getirdiler sıra şimdi başka yerlerde ne yazık ki

Yorumu oyla      13      5  
Ufuk Mertcan 22 Eylül 2014 Pazartesi 09:36

Doğa düşmanlığı , yeşile saldırı ancak bu kadar olabilir. Yunan adalarına başta bizim Türk turistler hayran.Bir de bizimkilerin planlarına bak. Bunu ne Rus ne Yunan ne Bulgar ülkeyi işgal etseydi yapmazdı. Büyük Allah bu zulmü yapanlara müstehaklarını versin.

Yorumu oyla      21      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selvi anlattı: Rehine operasyonunda çok önemli detaylar
Yeni Şafak gazetesi yazarı ve Ankara temsilcisi Abdülkadir Selvi: IŞİD ...
'Tezek' kavgasında silahlar çekildi!
Batman'da komşu iki aile arasında "ev önüne tezek bırakma" nedeniyle çıktığı ...
Vahşet: Kafası ve kolları yok!
Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde, deniz kenarında kafası ve kolları olmayan ceset bulundu.
 
İstanbul’da büyük panik: Apartman yerinden oynadı
İstanbul Esenyurt'ta bir binanın temel atma çalışmaları sırasında yanında ...
Flaş! Suriye'den Türk jetine taciz
Devriye görevi yapan Türk F-16 uçağı Suriye hava savunma sistemi tarafından ...
İzmirli kadınlar bisiklet turunda
İzmir'de sanal alem üzerinden örgütlenen kadınlar, 'Yollar egzoz değil, ...
 
Kaçak kömür ocağında göçük
Şırnak'ta kaçak olarak işletilen kömür ocağında meydana gelen göçük sırasında, ...
Suriye sınırı savaş alanına döndü!
Bu sabah 06:30 sularında, Kobani’nin tam karşısında bulunan Şanlıurfa ...
İzmir'de filmlere konu olacak aşkta mutlu son!
İzmir'de, ailelerinin baskısıyla 18 yaşında ayrıldıktan sonra birbirlerini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva