HABERLER>EKONOMİ
5 Nisan 2023 Çarşamba - 09:42

Bilim dünyası bunu tartışıyor… Depremden sonra toprağın verimi artar mı?

Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın, Kahramanmaraş merkezli büyük depremden sonra söylediği “Deprem, toprağı belledi. Bu yıl o bölgedeki toprakbu yıl daha çok ürün verecek” sözlerine, Ziraat Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı’dan yanıt geldi: “Bunlar boş şeyler. 35 yıllık akademisyenim, bu iddiayı kanıtlayan bilimsel tek çalışma dahi görmedim. Depremden faydalı bir şeyler çıkarmaya çalışmak, nafile işler.”

Bilim dünyası bunu tartışıyor… Depremden sonra toprağın verimi artar mı?

 Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş ile birlikte çevresindeki 10 ilde etkili olan büyük depremi kast ederek söylediği “Deprem, toprağı belledi. Tanecikler arasını açarak gözeneklik, geçirgenliği artırdı. Dolayısıyla deprem bölgesinde bu yıl daha çok ürün alınacak” sözleri, bilim dünyasında tartışma konusu oldu. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Çakıcı, Prof. Ercan’ın bu iddiasının bilime dayanmadığını söyledi.

DOĞRU OLSA BİLE BÖYLE BİR ŞEY SÖYLENMEZ
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, depremde o bölgenin toprağının adeta bellendiğini, yağış sularının çok daha kolay bir şekilde aşağıya ineceğini, derinliklere kadar toprağın havalandığını, bu nedenle tarımsal ürünlerin çok iri olacağını ve verimin artacağını belirten Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın açıklamalarını eleştirdi. Çakıcı, “Tamam; Ahmet hoca jeolog hoca ama biz de toprakçıyız. Dediği gibi gerçekten depremden sonra o topraklar verimli olsa bile, böyle bir şey söylenmez. Tarım Bakanının, sel felaketinden sonra söylediği, sel 15 canımızı aldı ama toprak da suya doydu, lafına benzemiş” dedi.

Başkan Dr. Çakıcı, şu görüşlere yer verdi:

TİTREŞİMLE ZERRECİKLERİN YER DEĞİŞTİRMESİ OLABİLİR, ANCAK…
“Depremle verimlilik arasında bir bağlantı yok. Depremin bir iyi yönü diye konuşulacak bir şey değil bu konu. Gereksiz muhabbetler. Cevap vermeye bile gerek yok ancak kendimi tutamadım. Kıymetli hocalar hepsi, bundan kuşkumuz yok ama illa ki bir şeyler söylemek zorunda değilsiniz. Buradan bir şey çıkarmaya çalışmanın anlamı yok. Depremin, verimliliği artıracağını ispatlayan bilimsel bir çalışma yok. Kabaca söylenmiş sözler. Titreşimle zerreciklerin yer değiştirmesi olabilir ama bu olumsuz şeyler de yaratıyor. Araziler yarılıyor, koca koca oyuklar oluşuyor. İspatı olan şeyler değil. Bilimsel dayanağı olmayan şeyleri konuşmanın anlamı yok.”

ÇAKICI: 35 YILLIK AKADEMİSYENİM, BÖYLE BİR ŞEY DUYMADIM
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde 35 yıldır akademisyen olarak ders verdiğini, araştırmalar yaptığını belirten Dr. Hakan Çakıcı, “Bunca senedir derslerimizde böyle bir konu gündeme gelmedi” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ahmet hocanın iddiasını doğrulayacak bilimsel bir çalışma yok. Depremden sonra toprağın verimliliğini artıracak herhangi bir veri yok ortada. Uluslar arası makalelerde de böyle bir şey okumadım. Toprakta titreşimle oturma olur, çökme olur, bunlar tartışılabilir ama verimlilik artacak demek, doğru değil.”

NE OLMUŞTU?
Ünlü deprem uzmanı, Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Adana’da bir konferansta, Kahramanmaraş depreminde toprağın sarsıntıda oynadığını, havalandığını, dolayısıyla tarım topraklarının bellendiğini söylemişti. Bu iddiasını kanıtlamak için çeşitli deprem dalgalarından oluşan grafikler paylaşan, bilgiler aktaran Prof. Ercan, daha sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda görüşlerini tekrarlamıştı. Gazeteci Mustafa Sarıipek’in haberleştirdiği bu iddia, eleştiri oklarını Prof. Ercan’a çevirmişti.

 
Aile dizisi izleyicilerini üzecek gelişme
 
GİFED’den Ankara çıkarması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğ sütte fiyat oyunu… Tek direnen kooperatifler!
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk çiğ süt fiyatlarında firmaların ...
Yüzde 75’ten geri adım yok… İZELMAN iş bırakıyor!
7 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZELMAN’da devam eden toplu iş sözleşmesi ...
'İhracat rekorları kırmaya devam ediyoruz'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, mart ayında yüzde 4,4 artış ile ...
 
Tesla'nın Türkiye fiyatları belli oldu
Tesla’nın satışa çıkan tek modeli Model Y’nin 3 farklı versiyonunun lansman ...
Tekstil sektörü yüzünü ithale döndü… Pamukta endişe!
Nisan ayının ardından başlayacak pamuk ekimi için çiftçinin gözü yağışlarda. ...
'Kiracıların da krediden faydalanabilmesine imkan sağlıyoruz'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kentsel dönüşüm kredileri hakkında ...
 
Bakan Nebati: Enflasyonu kalıcı şekilde indireceğiz
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yüksek enflasyonun negatif etkilerinin ...
TÜİK Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı!
Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 50.51 oldu
Yeni iddia: Sigaraya dev zam geliyor!
Son olarak yıl başında zamlanan sigara fiyatlarında bir kez daha artışa ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva