HABERLER>GÜNCEL
30 Ağustos 2017 Çarşamba - 12:03

Bayram öncesi 'acemi kasaplara' uyarı!

Medical Park İzmir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Cem Ertan, Kurban Bayramı'nda meydana gelebilecek olası yaralanmalara karşı ilk yardımın önemine vurgu yaptı.

Bayram öncesi  acemi kasaplara  uyarı!

Medical Park İzmir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Cem Ertan, Kurban Bayramı'nda meydana gelebilecek olası yaralanmalara karşı ilk yardımın önemine vurgu yaptı.

Kurban Bayramında karşılaşılabilecek yaralanmalar dikkat edilmediği takdirde damar zedelenmelerine ve hatta kalıcı sakatlanmalara neden olabiliyor. Uzmanlar en basit durumlarda ilk yardım kurallarının uygulanarak hemen hastaneye başvurulması gerektiğine dikkat çekiyor. Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Cem Ertan, "İlk yardım, sağlık çalışanı olmayan kişilerin, sağlık çalışanları gelene kadar ya da yaralı hastaneye ulaşana kadar yapılan iyileştirme çalışmasıdır. Sakatlıkların ve uzuv kayıplarının önlenmesine, yaralının hayatta kalmasına imkan verir. İlk yardım herkesin sorumluluğudur. Kendisi, eşi, çocuğu, komşusu veya sokakta hiç tanımadığı kişiler için gerekebilir. Doğru ilkyardım bilgisinin önemi Kurban Bayramında daha çok önem kazanıyor. Yapılan küçük bir müdahale kişinin hayatında önemli bir etki yaratıyor" dedi.

"KANAMAYI DURDURUN"

Kanamayı temiz bir malzeme ile durdurmanın çok önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Ertan, "Kanamanın durdurulması filmlerde olduğu gibi kola veya bacağa ip bağlamakla, turnike yapmakla olmuyor. Durdurulması zor kanamalarda turnike yapılması uygundur. Yaşanabilecek bir kesi veya kopma durumunda en uygun hareket kanayan yere temiz bir bezle baskı yapmak ve kanayan bölgeyi kalp seviyesinin üstüne kaldırmaktır. Yaralanma eldeyse el yukarı kaldırılmalı, ayaktaysa kişi yere yatırılmalıdır. Kan kaybı yaşayan kişinin yere yatırılması bayılma ve ikinci yaralanmaların ortadan kaldırılması açısından çok önemlidir" diye konuştu.

TURNİKE DURDURULAMAYAN KANAMALARDA

Acemi kasapları da oluşan kesi ve yaraları temiz tutması konusunda uyaran Doç. Dr.Cem Ertan, "Yapılan tüm müdahalelere rağmen kan akışı durmazsa nabız olan büyük damarlara baskı uygulamak en doğru harekettir. Yaralanma ellerdeyse, kolun omuzla dirsek ile orasında kalan bölgenin iç kısmına elle baskı yaparak kan akışı azaltılmalıdır. Turnikeyi durdurulamayan kanamalarda öneriyoruz. Basit kesilerde turnikeyi önermiyoruz. Sık yapılan büyük hatalardan bir tanesi; baskı yapılan bez kan ile dolunca kirlenmiş kabul ediliyor ve atılıp, yenisi kullanılıyor. Böyle yapılmamalı, beze biriken bizim için çok kıymetli. Pıhtı oluşmasını sağlıyor. Bez kaldırılınca pıhtı kalkıyor ya da yeniden başa dönülüyor. Kanla mı doldu, hemen o bezin üstüne başka bir temiz bez ile baskı yapılmalı. Bu arada dalgınlığa düşüp kol kalp altına inerse kan akışı artar" " diye konuştu.

"İYİ MUHAFAZA EDİN"

Kesici alet yaralanmalarının ardından uzuv kopması yaşanması halinde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Doç. Dr. Cem Ertan, "Kurban bayramında çoğu zaman uzuv kopmaları meydana gelebiliyor. Bu konuda birçok yanlış uygulama ile karşılaşıyoruz. Ancak doğru olan uygulama kopan uzvu veya parçayı ilk olarak temiz bir beze sarmak ve su geçirmez torbaya koymaktır. Başka bir torbaya da buz koymalı ve uzvun direkt buz veya su ile temasını önlemeliyiz. Uzvun bozulmasını önlemek için torbaların etrafının kuru bezle sarılması çok önemli. kuru kalması sağlanmalı. Bozulmasını engellemek için bu önemli. Uygun şartlar altında 6 saate kadar çok iyi fonksiyonla yaşatılan uzuvlar var" dedi.

"İŞİ BİLENLERE BIRAKIN"

Doç. Dr. Cem Ertan, "Kurban bayramında vatandaşlarımız ellerindeki keskin aletleri kullanırken amatörce davranmamalı ve dikkatli olmalılar. En küçük bir ihmal ağır yaralanmalara veya uzuv kaybetmeye varan sonuçlar doğuruyor. Yaralanan kişiler hastaneye gelmekten çekinmesinler, yaraya bilinçsiz şekilde müdahalede bulunmasınlar. Çünkü bu durumun bir de enfeksiyon boyutu var. Yaralarını basitse yıkayıp temizleyip baskı uygulayıp hastaneye gelsinler. Ama mümkünse bu işi profesyonellere bıraksınlar" diye konuştu.

 
Ödemiş'te Zafer Bayramı törenle kutlandı
 
İzmir'de 30 Ağustos Zafer Bayramı'na yakışan kutlama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İEF'te 'caz' rüzgarı esti: İzmir bizim için 'mabet'
86. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenen Mogambo Caz Geceleri’nde ...
Devlet erkanı Anıtkabir'i ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı, 30 Ağustos Zafer ...
Tam 7 yıl önce merhaba dedi: İZBAN çifte bayram kutluyor!
30 Ağustos 2010’da ilk yolcusunu taşıyan İZBAN, 7. yılını geride bırakmanın ...
 
Diyanet İşleri'nden Murat Başoğlu açıklaması!
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in görevden ayrılmasından sonra Diyanet ...
'Vatan Şaşmaz'ı 21 Ağustos’ta öldürecekti'
Vatan Şaşmaz'ın katil zanlısı Filiz Aker’in ağabeyi Sümer Bayer, Filiz ...
Tartışma kavgaya döndü: İzmir'de silahlar konuştu!
İzmir'in Bornova ilçesinde iki grup arasında çıkan silahlı kavgada 1'i ağır 2 kişi yaralandı.
 
Ulaştırma Bakanından müjdeli haber! Otoyollar ve köprüler ücretsiz olacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan: 30 Ağustos Zafer ...
Rüzgar İzmir'i fena vurdu!
İzmir'in Foça ilçesinde, şiddetli rüzgar nedeniyle kırılan ağaç dallarının ...
MİT'te ilk değişiklik: Başbakanlık ifadesi yerine...
OHAL kapsamında bazı kanunlara ilişkin yeni düzenlemelerin yer aldığı ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva