HABERLER>GÜNCEL
5 Kasım 2011 Cumartesi - 10:18

Bayraktar: Kentsel dönüşümde öncelik İzmir'de

Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüm çalışmalarında hiçbir vatandaşın hak kaybına uğramayacağını ancak kimsenin de gözünün yaşına bakılmayacağını vurguladı.

Bayraktar: Kentsel dönüşümde öncelik İzmir de

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, hükümetin Van depreminden sonra hız verdiği tarihi kentsel dönüşüm hamlesinde İzmir'in liste başında olduğunu açıkladı. Yeniasır’dan Zafer Şahin’in haberine göreUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın "İzmir'de en az 150 bin konut yenilenmeli" açıklamasından sonra İzmir'de yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarını Yeni Asır'a anlatan Bayraktar, "İzmir'de modern şehircilik anlamında yapılması gereken çok acil işler var. Kentteki binaların büyük bölümü kaçak ve depreme dayanıksız. O nedenle bakanlık olarak İzmir'i öncelikli iller arasına aldık. Hatta listenin en başına yazdık" dedi.

Kentsel dönüşüm çalışmalarında hiçbir vatandaşın hak kaybına uğramayacağını ancak kimsenin de gözünün yaşına bakılmayacağını vurgulayan Bayraktar, belediyelerle işbirliğine giderek İzmir'i modern, depreme dayanıklı ve güvenli şehircilik anlayışıyla marka kent haline getirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Bakan Bayraktar, İzmir'in merakla beklediği kentsel dönüşümle ilgili yol haritasını şöyle anlattı:
 
BİRLİKTE YAPACAĞIZ
Van depremi bize nasıl bir tehlike ile beraber yaşadığımızı bir kez daha hatırlattı. Artık, insanlarımızın ölmemesi, şehirlerimizin böyle büyük felaketler yaşamaması için depreme dayanıksız salaş yapıları ve kaçak binaları rehabilite etmekten başka şansımız kalmadı. İzmir bugüne kadar şehircilik anlamında hiç ilerleme sağlayamamış. Kentsel dönüşümlerle İzmir'i hak ettiği modern şehir statüsüne taşıyacağız. Bu işi de yasalara ve bilimselliğe dayalı olarak belediyelerle birlikte yürüteceğiz. Yani belediyelerimizin yaptığı işleri yine onlara bırakacağız. Kendilerine sonuna kadar yardımcı olacağız. Hiç kimsenin yetkisi azalmayacak, hiç kimsenin de yetkisini almayacağız. Valilik, belediye kentsel dönüşümde öncelikli görev alacak. Bunu yapamazlarsa biz bakanlık olarak devreye girmek durumundayız. Böyle bir takım düzenlemeler gelecek. Henüz bunlar üzerinde çalışıyoruz.
 
KAZAN' METODU
Bu işin bir diğer ayağı da vatandaş. Amacımız 'kazan kazan' metoduyla onları memnun etmek. Bu çalışmaları yaparken vatandaşımızı kesinlikle incitmeyeceğiz. Ancak kimsenin de gözünün yaşına bakamayız. Vatandaşımıza 'Bak senin evinin yerine yeni bir ev yapacağız. Oradan sana şu anda oturduğun evin değeri kadar hisse vereceğiz. Eğer buradaki hakkın 1 evse 1 ev, 2 evse 2 ev alacaksın. Gel seninle anlaşalım' diyeceğiz. Devlet şefkati içerisinde onlarla anlaşma yoluna gideceğiz.
Peki bu işi nasıl yapacağız? Kendi dairesi kat mülkiyeti iskanlı ve irtifaklı tapuysa onun bedelini düşeceğiz. Veya kaçak, salaş yapı, gecekonduysa yine onun şartlarına göre bedeli neyse onu düşeceğiz. Bu arada yeni evi yapılana kadar kendisine kira yardımı yapacağız. Eğer kendi yerinden ona ev veremiyorsak başka yerden konut önereceğiz. Onu da beğenmezse ve anlaşma yoluna gitmezse kamulaştırma yoluna gideceğiz. Bu şekilde zaten kat mülkiyeti, kat irtifası da bina yıkıldığı için bozulmuş olacak. Hisseli mülkiyete dönüşecek. Orada hem İmar Kanunu hem de Borçlar ve Medeni Kanun hükümleri uygulanacak.
 
BAŞKA YOLU YOK
Bütün bu işleri yaparken ana eksenimiz vatandaşlarımızla anlaşmak olacak. Zaten bundan vatandaşımız çok karlı çıkacak. Yani Allah göstermesin bir deprem durumunda yıkılma riski olan binadan kurtulacak. Daha sakin, daha modern, daha çağdaş bir ortamda yaşama imkanı olacak. Devlet de bu işten karlı çıkacak. Olası bir depremde çok büyük can, mal kayıpları yaşanmayacak. Bütçeye ekstra bir yük gelmeyecek. Önceden tedbir alarak gelişmiş bir devlete yakışan bir pozisyon ortaya koyacak.
 
İŞSİZLİK AZALACAK
Kentsel dönüşümün bunlara artı olarak bir de istihdam boyutu var. Ciddi bir istihdam artışı yaşanacak. Türkiye'de mühendis müşavir sistemi gelişecek. Müteahhitlik sistemi gelişecek. Ara teknik elmanlar yetişecek. İnşaat malzemesi üretiminde kalite artacak. Vatandaşın aidiyet duygusu daha da pekişecek.
Tabi ki vatandaş için mahkeme yolu hep açık olacak. Fakat, şu anda zaten imar kanununda olan mahalli indam kararı diye bir uygulama var. Sadece İstanbul da bugün itibariyle yıkılması gereken, oturulamayacak durumda 14 bin bina var. Bunların zaten mevcut yasalara göre de yıkılması gerekiyor. Onun dışında zabıt tutularak kaçak olduğu tespit edilmiş binalar var. Bu tip binalarda oturan vatandaşı incitmeyeceğiz. Çünkü bunları vatandaş yaparken haksız bir iş yapmıştır ama devlet de bunların yapılmasına mani olmamıştır. Yani bu dengeyi gözeterek, devletin şefkatli olma mecburiyeti doğrultusunda hareket edeceğiz.
 
DESTEK OLSUNLAR
Sivil toplum kuruluşları, tüm siyasi partiler, meslek odalarına varıncaya kadar herkesin desteğine ihtiyacımız var. Kentsel dönüşüm dünyanın en zor işidir. Almanya başardı bu işi. Ancak çok ciddi paralar harcadı ve zorlandı. Brezilya kentsel dönüşüme 400 milyar dolar para ayırdı. Bunları iyi incelememiz ve bilmemiz lazım. Biz bu işi devlet terbiyesi içerisinde vatan, millet ve üretim eksenli, ibadet anlayışıyla yapmak istiyoruz. Onun için herkesten yardım istiyoruz.
 
Gecekondulardan başlanacak
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentte gerçekleştirilecek çalışmalarda en az 150 bin bina depreme karşı güçlendirilecek.
- Bu binaların en az yarısı yıkılarak yerlerine yenileri yapılacak
- Kentsel dönüşüm öncelikli olarak İzmir'in gecekondu bölgelerinde başlatılacak.
- Gecekondu ve salaş yapıların yerine altyapı sorunu olmayan, ticaret, sağlık, eğlence ve benzeri sosyal alanları içinde barındıran modern konutlar inşa edilecek.
- Gecekondusu ve eski binaları yıkılan vatandaşlar, yeni konutları yapılana kadar kira yardımı alacak.
- Dar gelirli vatandaşla düşük taksitli ve uzun vadeli konut edinme imkanı sağlanacak.
- Şehir yenileme çalışmaları ile İzmir'e yeni parklar, yeşil alanlar, sağlık tesisleri, spor sahaları ve sosyal alanlar kazandırılacak.
- İzmir'in çehresini değiştirecek şehircilik hamlesi, 10 yıl içinde tamamlanacak. (Zafer Şahin/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
5 Kasım 2011 Cumartesi 21:19

10 SENEDE 150.000 DEĞİL 10.000 KONUT YAPACAKLARINI BİLE DÜSÜNMÜYORUM ACIKCASI

Yorumu oyla      12      6  
Mustafa ÖZDEMİR 5 Kasım 2011 Cumartesi 16:49

İzmir'de büyük bir deprem riski olmasına rağmen,özellikle merkezin kenar semtlerinde 2 katlı imar varken 5-6 katlı kaçak binalar halen yapılıyor.Çok kısa zamanda çıkılan bu katlar,genellikle zabıtaların belli bir menfaat karşlığı bu kaçak yapılara göz yummalarıyla rahatlıkla yapılabiliniyor.Yetkililerin uydudan takip ediyoruz beyanatları da maalesef lafta kalıyor.

Yorumu oyla      14      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
N.Ç. kararını veren hakim: Ben de N.Ö.’yüm
13 yaşındaki N.Ç’ye tecavüz edilmesiyle ilgili davada “Rızasıyla birlikte ...
Bornova'da motorsiklet kazası: 1 ölü
Bornova’da otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü Mehmet Fahri Uysal (39) yaşamını kaybetti.
Barzani: PKK Kandil’den çıkarılamaz
K.Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani, askeri operasyonlara ...
 
Feyzioğlu: Çukurca saldırısı sıradan değil
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Denizli Şubesi'nin davetlisi olarak kente ...
İzmir'den 103 kişi bayramı Van'da geçirecek
Kimse Yok Mu Derneği Sahil Şubesi öncülüğünde düzenlenen organizasyonla ...
Van'dan üç kötü haber: Ölü sayısı 605 oldu
Van'ın Erçiş İlçesi'nde, görme engelli 39 yaşındaki İsmail Akçil ile kızları ...
 
2015’te G-20’nin lideri Türkiye
İki gün süren G-20 zirvesinin sonuç bildirgesinde, 2015 yılında dönem ...
İrlandalı cinayetinde çifte müebbet istemi
Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nden İzmir'e getirdiği, İrlandalı kız arkadaşının ...
Kadınlardan adliye önünde 'N.Ç.' eylemi
İzmir Kadın Platformu üyesi yaklaşık 50 kadın, Mardin'in Derik İlçesi'nde ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva