HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Ekim 2023 Perşembe - 20:57

Bayraklı’da milyarlık bütçeye meclisten onay!

Bayraklı Belediyesi’nin 1 milyar 729 milyon TL’lik 2024 bütçesinin kabul edildiği meclis oturumunda AK Parti ve CHP’li isimler Rezerv alanda Gençlik ve Spor Bakanlığı’na satılan 250 daire üzerinden karşı karşıya geldi.

Bayraklı’da milyarlık bütçeye meclisten onay!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Bayraklı Belediyesi Ekim ayı olağan meclisinin 2’nci oturumu gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirilen oturumun  gündeminde bütçe görüşmeleri ve yer tahsisi tartışmaları yer aldı.

Tunceli’nin Ovacık ve Hozat ilçelerine Bayraklı Belediyesi tarafından malzeme yardımının yapılması önerisi  mecliste oy çokluğu ile kabul edilirken, AK Parti ve CHP arasında tartışmalara neden oldu. Mecliste ayrıca muhalefetin 5'li çete olarak tarif ettiği şirketlerden olan Rönesans Holding ile Bayraklı Belediyesi arasında protokol imzalanması konusu da gündem olduç

HIZAL: RÖNESANS HOLDİNG’LE PROTOKOL YAPTINIZ, ENDİŞE DUYARIZ Kİ…
Gündem maddeleri ile ilgili söz alan AK Parti Meclis Üyesi Özgür Hızal, belediyenin darboğaz yaşadığını söyledi. Hızal ayrıca Rönesans Holding ile Bayraklı Belediyesi arasında yapılan protokole dikkat çekti. Hızal, “Belediye başka bir belediyeye yardım edebilir. Bunda bir sorun yoktur. Elbette ki dayanışma refleksiyle yardım edilir. Ama buradaki çelişki şu; Bayraklı Belediyesi yardıma muhtaç iken başka bir belediyeye neden yardım eder? Bütçemiz bir milyar 700 milyonluk bütçe değerlendirmesi yapacağız. 4,5 yıllık performansınızı da biz neyi gördük. Yaptığınız iki kreşi bağışla yaptınız. Temelini attığınız kültür merkezi bağışla yapıldı. Biz görüyoruz ki Bayraklı Belediyesi yardıma muhtaç. Yardıma muhtaç belediyenin başka belediyeye yardım ediyor olması ciddi çelişki. Biz rahatsızlık duymuyoruz bu bağışlarla yapmanızdan ama… Genel merkezin sıklıkla 5’li çete içerisindeki çete Rönesans başta geliyor. Sizde bununla bir protokol yaptınız. Endişe duyarız ki genel merkez ve genel başkanla sıkıntı yaşamanız... Bizler için en kolay rakip seçimde sizler olacaksınız. Ciddi çelişkilerle dolu bir belediye yönetim anlayışı bize ciddi rahatsızlıklar veriyor. Rönesans’la protokol yapıyorsunuz, kreşlerin teftişatı dahil olmak üzere yaptırıyorsunuz ama sonra belediyeye bir buçuk milyonluk bağış yapıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

SANDAL: RÖNESANS BENİM DÖNEMİMDEN ÖNCE RUHSATLARINI ALMIŞTIR, BENİM DÖNEMİMDE DE ALABİLİR
Hızal’ın ardından söze giren Başkan Serdar Sandal, “Kuşkusuz yaptığımız bütün işlemler mevzuata bağlıdır. Belediyelerin kardeş olması yasayla düzenlenmiştir. Bütün belediyelerin kardeşlik teklifine ‘evet’ diyeceğimizi beyan ettik. Sizler de bizden de bir belediye olsun dediniz. Rize’deki bir belediyeye biz gönderdik. Kardeş olalım dedik ama reddedildi. Öyle bir garabet sistemi içerisindeyiz ki bize oy vermeyenleri yok etmeyi, bitirmeyi asli görev kabul etmişsiniz. Buna belediyeler de dahil. Depremde Elazığ Belediyesi ile Bayraklı’ya yapılan yardım buna örnektir. 5 bin konut burada yapılırken Elazığ’da 28 bin konut yapıldı. Belediyeler Birliği’nde bile CHP’li belediye olmasını içinize sindiremezken bir tabi ki kendi belediyelerimize yardım ederiz. CHP’nin kendi arasındaki dayanışmayla ilgili işler. Rönesans meselesi… Biz çiğ yemedik, bizim karnımız ağrımaz. Siz buraya doğru aday bulun da bizde yarıştığımız hissedelim. Bakın yerel de neler olacak… Rönesans benim dönemimden önce ruhsatlarını almıştır, benim dönemimde de alabilir. Aldığım her yardımın işi kendi bürokratlarımla yalnız görüşmeden alırım ve yaptığım her işi meclise getiririm” dedi.

BARO BAHÇE GERGİNLİK YARATTI
Bayraklı ilçesi sınırlarında yer alan ve İzmir Barosu’nun kullanımda olan Baro Bahçe’nin bulunduğu alanın yeniden İzmir Barosu’na tahsis edilmesi önerisi meclis gündemine geldi. AK Partili isimlerin eleştirilerde bulunduğu gündem maddesi tekrar görüşülmek üzere komisyonlara geri gönderildi.

HIZAL: SUÇ İŞLENİYOR
Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Partili Meclsi Üyesi Özgür Hızal, “Kanunlara tabiyiz dediniz. Bize hep cevap niteliğinde bunu diyorsunuz. Belediyenin mülkiyetinde olan bir yeşil alan park alanı var. Üstünde geçmiş tarihli evrakları gördüğümüzde çay ocağı ruhsatı alındı. Bayraklı belediyesinde bazı işler ters gidiyor. Belediye meclis heyetine ciddi saygısızlık yapılıyor. Mecliste oyladığımız değerlendirdiğimiz protokollerin bazıları sizin bürokratlarınız tarafından değiştiriliyor. Bu hem suçtur hem de bu yüce meclise yapılmış hakarettir. Bizim Salı günü oyladığımız protokolde de değişiklik yapıldığını düşünüyorum. Kurumun amiri olarak gereğini yapacağınızı düşünüyorum. Yasal işlemleri yapacağınızı düşünüyorum. Protokol bizim komisyondaki incelememizden kabul ettikten sonra ekli gündemde yer almadı. Bayraklı Belediyesi bir kuruma veya kuruluşa nasıl tahsis yapılır?  Kafasına göre yapamaz. İstediğiniz kişilere belediyenin mülkiyetinde bir şeyi veremezsiniz. 5393 saylı kanunla yapıyorsunuz. Bir tahsisten bahsediliyor… Kamu kuruluşlarından bahsediyor yasa. Peki, İzmir Barosu hangi kimlikte? Kamu kurumu niteliğinde bir meslek odası kabul ediliyor. Yasa sen bu bahsedilen yerler dışında tahsis yapabilirsin bunun dışında ortak hizmet protokolü yapabilirsin diyor. Ama siz bu yasaya dayanarak kamu kurumu niteliği taşıyan bir yere yer tahsis edemezsiniz. Baro burayı sosyal tesis olarak kullanıyor. Zimmet yönünden, hem yasaya aykırılık yönünden ciddi bir suç işleniyor. Bu suçta geri dönmeliyiz. Orası park, Bayraklılı vatandaşların kullanımına açmak gerekiyor. Orada bir imar problemi var. Yeşil alan ve park. Üzerindeki yapı imar barışı ile alınmış. Bir takım eklentilerde var Baro tarafından yapılmış. Belediye kanununa aykırı bir karar alınıyor. Bu meclise yakışmaz” ifadelerini kullandı.

ÇAMUR: ORTAK HİZMET PROJESİ DÜZENLİYORUZ
CHP sıralarından söz alan Gamze Gül Çamur ise hiçbir hukuksuzluk olmadığını belirtirken, “Biz hukukçular bilir ki idare hukuk yoruma dayalıdır. Özgür Bey'in yorumlaması ile başka bir meslektaşımın yorumlaması çok farklıdır. Danıştay Daireleri’nde bile farklı kararlar çıkabiliyor. Bu nedenle Özgür Bey ile farklı düşünüyor olabiliriz. Daha önce Baroya 3 yıllığına verdiğimiz bir karar var. Baro ile alanın etkin kullanılması sonrası talep geldi ve komisyonumuza konu iletildi. Komisyona gelen protokolü değiştirerek belediye başkanımıza yetki verdik. Tamamen hukuki sakatlıktan yoksun bir protokol hazırlandı. Biz Baro ile ortak hizmet projesi düzenliyoruz. Karşılıklı bir hizmet alışverişi var. Sayıştay denetiminde geçerek zimmet çıkar denilen yerde bedelsiz bir tahsis yapmamız lazım. Biz burada tahsis yapmadık. Baro'ya belli bir bedel karşılığında kullanması için veriyoruz. İlgili yerin numaratajı var. Belediyemizin kullanma yetkisini olduğu yerde baronun kullanmasını nasıl bir rahatsızlık yarattığını bilmiyorum. Sosyal tesis olarak söyledi burayı ancak baronun bir çok komisyonunun toplantısı burada yapılıyor. Baronun mesleki örgüt görevlerini yerine getirmek için kullandığını da görüyoruz. Biz bu nedenle CHP grubu olarak buranın Baro ile işbirliği içinde kullanılmasında sakınca görmüyoruz” dedi.

HIZAL: GEÇERSE YARGIYA TAŞIRIZ
Yeniden söz alan AK Partili  Özgür Hızal, “Gamze Hanım ortak hizmet protokolünden bahsediyor ancak önergede öyle bir şey yok. Bu önerge bizim önümüze tahsis olarak geldi.Komisyonlar önüne gelen konuyu değerlendirecek. Protokolün bütününü değiştirerek yapılması ayrı bir önerge haline gelir. Bu konuda bugün böyle bir karar çıkarsa bizde grup olarak bunu yargıya taşıyacağımızı belirtmek isteriz” diye konuştu.

AKTAŞ: KOMİSYONLARA GERİ GÖNDERİLSİN
AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş ise “Bunu tekrar komisyona gönderelim ve yeniden incelensin. Gamze Hanım bizim buranın Baro kullandığı için ret kullandığımızı ima etti. Çınar Kafe’yi  Astsubaylar Derneği istemişti. Biz ona da itiraz etmiştik. Etmemizin tek sebebi halkımızın kullandığı yerlerin halkımıza tahsisli kalmasıdır. TÜBRAK ve Rönesans firması ile  ilgili kreşlerle ilgili sözleşme imzaladınız. Bizim neden firmalar  ile imzaladığınız konusunda eleştirimiz yok. 5’li çete diye bu firmaları suçlarken siz kalkıp bu firmalar ile iş birliği yaptınız. Ya eleştirin ya da eleştirmeyip iş yapın. Bayraklı Şehir Hastanesi’ni defalarca eleştirdiniz. O da kanuna uygun yapılıyor. En fazla CV veren de sizsiniz. Hem eleştirip hem niye CV veriyorsunuz” dedi.

SANDAL: 250 DAİREYİ SATINIZ
Son olarak söz alan Başkan Sandal, “Biz Şehir Hastanesi işine sıcak bakma yönümüz yok. Hasta garantisi verilen hastanelere sistematik olarak karşıyız. Bugün hastane bitme noktasına gelmiş, kamu kurumu olarak bu işi engellemek ile ilgi kafamızda bir düşünce yok. Orası personel arıyor ve bize gelen CV’leri oraya göndermekten daha doğal ne olabilir. Bize kim gelir CV’sini verirse partisine bakmadan gönderiyoruz. Depremzedelerin konutları vardı… TOKİ eliyle sattığınızı söylemiştik, siz de itiraz etmiştiniz. 250 konutu Spor Bakanlığı’na satmış durumdasınız. Depremzedenin malına el koymayacaksınız. Bugün götürüp 250 daireyi başka kuruma satıyorsunuz. Sattığınızın en önemli ispatı” dedi.

BÜTÇE 1 MİLYAR 729 MİLYON TL
Komisyon gündemlerinin ardından ise mecliste Bütçe görüşmelerine geçildi. 1 milyar 729 milyon 146 TL denk bütçe olarak gelir gider belirlendiği açıklandı.

APAYDIN: VERGİLER HİZMET OLARAK FAZLASIYLA HALKIMA DÖNEMKTEDİR
Bütçe ile ilgili ilk olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Şentürk Apaydın, “Ücretlerde ve mal/hizmet ürünlerindeki fiyat artışları nedeniyle bütçe ödenekleri de buna paralel olarak artmak durumunda. Bu nedenle belediyemizin 2024 yılı bütçesi geçen yıla göre yüzde 100 artışla 1 milyar 729 milyon 146 bin lira olarak hazırlandı. Vatandaşlarımız hükümetten umudunu kestiklerinden belediyelerden çare aramaktadırlar. Belediyeler bir taraftan asli hizmetlerini yaparken diğer yandan da vatandaşlardan gelen her türlü talebi karşılama gayretindedir. Bayraklı’da kimse yatağı aç girmesin diye yiyecek, içecek, kırtasiye yakacak ve diğer beşeri ihtiyaçlarını giderdik vatandaşlarımızın. İlköğretim öğrencisine öğle yemeği, kız öğrencilere yurt hizmeti, engelli bireylere tekerlekli sandalye, korunmaya muhtaç kadınlar için sığınma evi hizmeti veriyoruz. 26 dalga spor branşı eğitim veriyoruz. 19 amatör spor kulübüne yardım yapıyoruz. Bayraklı sanat ve müzik akademisi aracılığı ile 5 bin kursiyere eğitim veriyoruz.Belediyemizin hizmetlerini aymakla bitiremiyoruz. Çalışanlarımız enflasyon altında ezdirmeyerek yaşanabilir bir ücret verdik. Bankalara olan borçlarımızı ödedik, resmi kurumlara borçlarımız yapılandırdık. Mal ve hizmet aldığımız firmalara ödemeleriniz düzenli yapıyoruz. Belediyemizi eleştiren her kesimdeki insanlar şunu söylemek isterim; Elinizi vicdanınıza koyarak eleştirin. Enflasyonu biz mi yükselttik? Döviz kurlarını biz mi yükselttik, işsizliği biz mi yarattık? 300 binlik bir kentin hizmetlerini layıkı ile yerine getirdiğimiz gibi vatandaşların ihtiyaçlarını da titizlikle yerine getiriyoruz. Halkımız bilsin ki ilçemizde ödenen vergiler fazlasıyla hizmet olarak kendilerine geri dönmektedir” dedi.

AKTAŞ: ALLAH RAZI OLSUN İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VAR, YOKSA SİZİN DÖNEMİNİZDE İLÇEMİZ YATIRIM GÖREMEYECEKTİ
Gündem maddeleri ile ilgili eleştirilerini yönelten AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, “Geçen yıla göre yaklaşık 2 kat bütçe yapılmış. Ret verdik önerilere. Hangi projeler hayata geçti? Şu ana kadar gördüğümüz 2 kreş açıldı. 24 vaatten hiçbiri gün yüzüne çıkmadı. Bizim maydonazlar yeşerdi, yeşerdi, yeşerdi, kurudu ama sizinki hala yeşermedi. Belediyemizde bilim ve teknoloji ile ilgili hangi çalışma yapıldı biri çıkıp anlatsın bize. Bayraklı sizle birlikte uyuyan sanattan, bilimden, eğitimden, spordan uzak bir hale geldi. Yapılanlar sizden önce yapılanlar. Siz yapılanların üstüne 1 taş koymadınız. Bina değil de, binanın boya badanasını yapıyorsunuz. 5’nci yılı dolduruyorsunuz. 6 ayınız kaldı. Bu süreçte  şimdiye kadar yapamadığınız projeleri nasıl yapacaksınız. Buraya 4-5 proje koymuşsunuz, geçen sene proje değeri 200 bin TL olanları çıkarmışsınız 800 bin TL’ye... Sadece kitapçığa koymuş olmak için koymuşsunuz. Deprem konutlarının tamamı tahsis edildi ancak neden insanlar oturmuyor? Bayraklı yaşanılmaz bir hale geldi çünkü. Rezerv alanda yapılan 3 bin 840 kişilik KYK yurdunun deprem evleriyle ilgili alakası yok. Oranın deprem konutları ile alakası yok. Engelliler için 2024 yılında 1 tane kurs ayırmış. Hiç yapmayın o zaman. İşçi çıkarmaya, kadınları çıkarmaya devam ediyorsunuz, sonra 1 tane kurs veriyorsunuz engellilere. 2024’de 1,5 kilometre yol yapılacakmış… Kocaman belediyenin koyduğu rakamları tebrik ederim. Sadece koymak için koymuşsunuz. Kentimize yeni kültür merkezleri kazandırmak demişsiniz, ayrılan rakam 1 milyon TL. Bununla nasıl bir tesis yapmayı planlıyorsunuz?  Allah razı olsun İzmir Büyükşehir Belediyesi var, yoksa sizin döneminizde ilçemiz yatırım göremeyecekti. Onların hakkını da teslim etmemiz lazım.İlçemizde tramvay planları 5’nci yılda da bütçe kitapçığına girmiş. Bir şey yapıldı mı şimdiye kadar? 825 bin TL ayrılmış sadece. Bu parayla ne yapacaksınız? Özel kaleme kaç para ayırmışsınız? 15 milyon TL. Bütçedeki en büyük payı alıyor. Özel kalem ne yapıyor? Konserleri, kültür sanat etkinliklerini ayarlıyormuş. Onun görevi mi bu. Reklam giderleri için ayrılan para 18 milyon TL. En büyük 10’ncü pay tanıtıma verilmiş. Bütçe vatandaşa dokunmadığı için, adı olsun diye ayırdığınız rakamları gördüğümüz için performans ve bütçeye hayır diyoruz” dedi.

DEMİR: YEREL SEÇİM SONRASI ÇOK ŞEY KONUŞACAĞIZ
Performans programının 2009 yılından beridir aynı olduğunu ifade eden AK Partili Meclis Üyesi Emre Demir, “KYK yurdu… Siz bir eğitimcisiniz. 50 tane odalı yurdunuz var ve her yerde reklamını yapıyorsunuz. Buraya toplamda 3 bin 840 tane kız evladımız yerleşsin diye devir olmuş ve orada ikamet ediyor öğrenciler. Burada barınma sorunu yaşamayacaklar. Bu konuyla ilgili teşekkür bekliyoruz. Depremzedenin evinin alınıp başkasına vermek gibi bir durum yok. Hangi depremzedenin elinden tapusu alındı. Performans ise... Bence Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın ne bir performansı ne de bütçesi var. Yerel seçim sonrası Bayraklı’ya dair çok şey konuşacağız inşallah!” diye konuştu.

Yaşanan tartışmalar sonrası belediye bütçesi AK Parti ve MHP’nin ret oylarına karşın CHP’li üyelerin ’kabul’ oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

 
Menemen’e tarihi bütçe!
 
Aliağa Belediyesi’nin 2024 yılı bütçesi onaylandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menemen’e tarihi bütçe!
Menemen Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumu Menemen ...
Buca'da dev bütçeye onay!
Buca Belediyesi 2024 mali yılı bütçesini 2 milyar 700 milyon lira olarak ...
Başkan Çerçioğlu Germencik’te vatandaşlarla bir araya geldi
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu; CHP Aydın Milletvekili ...
 
Başkan Eriş'ten Lider'e ziyaret
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ...
Alaçatı Wind Fest heyecanı başladı!
Bu yıl 4-8 Ekim tarihleri arasında Çeşme Belediyesi destekleriyle gerçekleşen ...
Başkan Soyer'den çocuk çalışmaları raporu: Kapı kapı beslenme çantası!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 4. Uluslararası Çocuk Koruma ...
 
İZSU Bakanlığı uyardı… Sanayi tesislerini denetle!
Çok sayıda sanayi kuruluşunun yer aldığı Çiğli Atatürk Organize Sanayi ...
Sandal’dan Sosyal Etkinlik Merkezi’nde çifte müjde
Bayraklı Belediyesi, Sosyal Etkinlik Merkezinde eğitim alarak, çeşitli ...
İZSU'dan Yarımada mesaisi... İçme suyu sorununa neşter!
İzmir’in her hanesine sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ulaştırma hedefine ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva