HABERLER>İŞ DÜNYASI
28 Kasım 2023 Salı - 11:27

Başkan, yeni sanayi sitesi istedi: Kısıkköy artık dar geliyor!

İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Esnaf Odası Başkanı Hasan Özkoparan, Kısıkköy'de 390 mobilya dükkanı olduğunu, mobilya sektörünün artık kabuğuna sığmadığını belirterek, çok daha geniş bir alana sahip sanayi sitesi kurulması gerektiğini söyledi. Ailelere de seslenen Özkoparan, "Çocuklarınızı mesleğe yöneltin. Bir mobilya ustası bugün, bir mühendisten daha çok para kazanıyor" dedi.

Başkan, yeni sanayi sitesi istedi: Kısıkköy artık dar geliyor!

EGEDESONSÖZ- İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Esnaf Odası Başkanı Hasan Özkoparan mobilyacıların son dönemde yaşadıkları sorunları ve beklentilerini Sonsöz TV’de Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in programında dile getirdi. Başkan Özkoparan, sektörün Kısıkköy'de sıkışıp kaldığını, Tahtalı Barajı nedeniyle genişlemenin mümkün olmadığını, bu nedenle çok geniş bir alana kurulu yeni bir sanayi sitesine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

MEZUN ETTİĞİMİZ KURSİYERLERDEN 3'Ü KENDİ İŞİNİ KURDU
Mobilya sektörünün eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan "Mobilya Akademi" projesi hakkında bilgi veren Başkan Özkoparan, bu projeden elde edilen sonuç ve ulaşılmak istenen hedeflerle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar Belediyesi ve Kaymakamlığa, sektörümüze vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Bu destekler bizim için çok kıymetli. Döşeme atölyelerimiz var. Sektörün döşeme elemanları kazandırmayı hedefliyoruz. Atölyelerde 18-45 arasındaki vatandaşlarımız eğitim alıyor.Çalışma salonlarında eksikleri gidermek amacıyla eğitimler veriyoruz. Eğitim seviyesi tatmin edici düzeyde. Eğitimlerde şu ana kadar 100 kişi mezun oldu. 28 kursiyerimiz bu alanda kendilerine iş buldu. Onların haricinde 3 öğrencimiz kendi işini kurdu. Kursiyer olarak gelenler şimdi kendi işlerinin patronu oldular. Sektöre böyle insanları kazandırdığımız için çok mutluyuz. Mesleki eğitim merkezlerinde çalışmalar yaparak toplumun dikkatini bu yöne çekmeyi düşünüyoruz. 2016 yılında çıkan yasayla 4+4+4 ile beraber 4+4'ten sonra 4 gün iş, 1 gün okulda eğitimin verildiği meslek liseleri avantaj sağlandı. Gençler, bu eğitimlerin sonunda hem lise diploması alacak hem de ustalık belgesi almış olacak. Devlet, öğrencilerimizin sigortasını yapıyor. Çocuk hem istihdam ediliyor hem de evine ekonomik destek sağlıyor. Liseyi bitirdikten sonra ustalık belgesi almış oluyor. İsterse üniversite bile okuyabilir. Fakat ustalık belgesi alan bir kişinin gözü başka yerde olmuyor. Kendi işini kurmuş oluyor. Sektörümüzde çalışan ustalar, bugün mühendisten daha çok para kazanabiliyor. Aileler bunları iyi bilmiyor. Biz onları bu alanda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Mesleki okullarına ciddi ilgi var. Mesela önceden 300 öğrencimiz vardı, şimdi 3000 öğrencimiz var."

175 BİN SURİYELİ VATANDAŞIN 3500'Ü SİGORTALI ÇALIŞIYOR
Meslek kazandırmaya yönelik eğitim çalışmalarına kursiyer bulmakta kısmen de olsa zorlandıklarını belirten Başkan Özkoparan, Suriyeli işçi ve işveren sayıları hakkında şu bilgiyi aktardı:

"Kabiliyeti bu yönde olan çocukları yarınlara hazırlıyoruz. Okullarımızdan çocuklar meslek sahibi olarak ayrılıyor. Yaptıkları işte de büyük keyif alıyorlar. Çocuklarımız bu meslekle artık kendi ayakları üzerinde durabileceklerini fark ediyorlar. Ailelerine ihtiyaç duymadan kendi giderlerini karşılayabiliyorlar. İzmir’de 175 bin Suriyeli var. Bunların sadece 3500'ü sigortalı çalışıyor. Fakat bizim tahminlerimize göre en az 100 bin çalışan Suriyeli var. Ama resmi kayıtlarda bu rakamlara yer yok. Bizim Mobilyacılar odamıza kayıtlı Suriyeli 33 işveren var. Suriyeli işverenlerin bazılarının ihracat da yaptığını biliyoruz. Eğitim çalışmalarımıza, prosedür gereği Suriyelileri de almamız gerekiyor. Fakat Suriyeliler eğitime katılmayı nedense pek istemiyorlar."

İZMİRLİ VATANDAŞLARA UCUZ MOBİLYA SATMAYI HEDEFLİYORUZ
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nun mobilya sektörüne çok büyük katkılar sağladığını, kendilerine çok teşekkür ettiklerini belirten Başkan Hasan Özkoparan, markalaşma yönünde çalışmalar yürüttüklerini anlattı:

"Markalaşmaya önem veriyoruz. Mobilya sektörü, ihracata yönelik önemli işlere imza atıyor. Karabağlar Belediye Başkanımız Muhittin Selvitopu'na çok teşekkür ediyoruz. Bize katkısı çok fazla. Eğitim çalışmalarımız, seminerlerimiz, onların desteğiyle artarak devam ediyor. Markalaşma yönünde bize müthiş güç veriyor. Sektörü daha ileriye götürme derdindeyiz. Karabağlar Belediyesinin mobilyacılara sahip çıkması bizim için çok önemli. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e de teşekkürlerimizi ediyoruz. Kendisi de çok fazla destek oldu biz mobilyacılara. Tüm belediyelere teşekkür borçluyuz. Cumhuriyet'in 100. yıl şerefine, Perakende Günleri düzenliyoruz. 9-17 Aralık tarihleri arasında olacak Perakende Günleri'nde Cumhuriyet'in 100. yılı nedeniyle müşterilerimize yüzde 15 indirim yapılacak. Ayrıca mobilyacı arkadaşların özel indirimleriyle cazip fiyatlar ortaya çıkacak. Perakende günlerine tüm belediyelerimiz katkı sağlıyor. Türkiye'de artık bütün illerde mobilya üretimi var. İhracatta 4,5 milyar dolar mobilya ihracatımız var. 200 milyon dolar İzmir’de sağlanan rakamlar. İzmir şehrinin ihracattan aldığı pay yüzde 6’dır. İzmir’in mobilyacıları katma değeri daha yüksek ve değerli ürünler yapıyor."

ESNAFIMIZ DA MARKA ŞİRKETLERİMİZ DE FUARDA YER ALMALI
Mobilya fuarlarının sektöre büyük katkı sağladığını, İzmir'de düzenlenen Uluslararası Mobilya Fuarı'nın (MODEKA) da her geçen yıl biraz daha büyüdüğünü belirten İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, "Fuarı beraber daha çok büyütmemiz lazım" dedi ve meslektaşlarına çağrıda bulundu:

"İzmir Uluslararası Mobilya Fuarı, çok büyük avantajlara sahip. Eşsiz bir fuar. Havaalanına çok yakın. Muhteşem bir şehirde yaşıyoruz. 3-8 Mart tarihleri arasında fuarımız yine kapılarını açacak. Bütün esnaf arkadaşlarımızı bekliyoruz. Markaların fuarlara katılımlarını özellikle bekliyoruz, onlar katılırsa fuarın ışıkları yükseliyor. O zaman herkesin gözü fuara dönmüş oluyor. Büyük kurumların fuarlara katılımı küçük esnafların için çok önemli. Türkiye'de en büyük mobilya fuarı, İstanbul'daki fuardır. Bizim de tüm firmalarımızın katkısıyla kendi fuarımızı daha da çok büyütmemiz lazım."

MOBİLYA İÇİN YENİ SANAYİ SİTESİ İSTİYORUZ
Mobilya sektörünün daha çok büyümesi adına yeni bir sanayi sitesine ihtiyaç olduğunun altını çizen Başkan Hasan Özkoparan, Kısıkköy'ün artık kendilerine yetmediğini söyledi:

"Kısıkköy bize dar geliyor. Kesinlikle yeni araziler üzerinde kurulacak sanayi sitesine ihtiyaç var. Kısıkköy sanayisi 1960- 1970 arasında kurulmuş bir yer. İlk ağaç mobilyacılığı yapılmış. Kısık'ta 390 mobilya dükkânı var. İzmir genelinde mobilyacı sayısı Kısık’takinin 20 katı. Sanayi sitemiz olursa eğitim de yapabiliriz. Çöp sorununu ortadan kaldırmış oluruz. Bizim çöplerimiz, aslında bir yakacak. Sigorta sorunumuz var. Riskli meslek grubunda olduğumuz için işyerimizi olası bir yangına karşı sigorta yaptıramıyoruz. Sigorta şirketlerinin bizden istedikleri bazı kriterler var. O kriterleri karşılamak çok maliyetli. Bundan dolayı sigorta şirketleri sigortamızı yapmıyor. Buradan devlet yetkililerimize sesleniyorum; bu soruna bir çözüm bulun. 30 yaşında bir otomobile zorunlu sigorta yapılıyor ama bizim işyerlerimizin sigortası yapılmıyor. Bu sorunun ortadan kaldırmak lazım. Devletin bu konuda bize bir yol göstermesin talep ediyoruz. Ayrıca İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası olarak, sanayi sitesi kurmak istiyoruz. Sanayi sitelerimizi kurduktan sonra 'Mobilya AVM' kurmayı hedefliyoruz. Bunu da yapacağız mutlaka. Bunu İzmir’e kazandırmak istiyoruz. O zaman yılın 365 günü aktif fuar olmuş olacak. Turistler istedikleri ürünü alıp ihtiyaçlarını karşılayıp dönecekler. Eğitimlerimizi daha fazla verebileceğimiz bir yer olacak, yeni sanayi sitesinde. Kısıkköy, Tahtalı Barajı nedeniyle genişletilemiyor. Yeni yerler üzerinde duruyoruz."

ÜZÜLEREK BELİRTMEM GEREKİR Kİ, MOBİLYA SEKTÖRÜ KÜÇÜLÜYOR
Başkan Özkoparan, son zamanlarda kapanan işyeri sayısının, açılandan çok fazla olmaya başladığını bildirdi:

"Bütün sektörler gibi biz de yaşadığımız ekonomik krizden etkilendik. 1200 esnafımız var.  Ayda ortalama 20-30 dükkân kapanıp açılıyordu. Son dönemde eksiye doğruya gidiyoruz. Dükkânlarını kapatan esnafımız maalesef artmaya başladı. Her ay ortalama 40 esnafımız artan maliyetler sebebiyle dükkânını kapatıyor.  Açılan işyeri sayısı da 15 civarında. Mobilya sektöründe üzülerek belirtmem gerekiyor ki bir küçülme söz konusu."

SEKTÖRÜN ÇÖPÜ OLAN TALAŞI YAKARAK ELEKTRİK ÜRETELİM
Mobilya üretiminde ortaya çıkan talaş, yonga gibi atıkların eskiden vatandaşa ücretsiz verildiğini, doğalgaza olan talep nedeniyle ellerinde tonlarca atık kaldığını dile getiren Başkan Özkoparan, "Belediyelerimiz, marangozhanelerden çıkan atıklarımızı çöp olarak kabul etmiyor ve almıyor. Dolayısıyla elimizde kalıyor o atıklar. Bazı meslektaşlarım, bazı yerlere döküyorlar. Lütfen böyle kötü bir davranış içinde olmayın. Benim yetkililere bir önerim var. Bizim çöpümüz, yani talaşımız, yongamız, odun parçalarımızı değerlendirerek pekala elektrik enerjisi üretebiliriz. Yeni sanayi sitemizde böyle bir tesis olacak. Atıklarımızı yakarak elde edeceğimiz elektrik enerjisiyle sanayi sitesinin elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılayabiliriz" dedi.

MOBİLYA SATIŞLARI ÇOK DÜŞTÜ, ÇÜNKÜ...
Mobilya üretiminde kullanılan hammaddenin yüzde 60'ının ithal olduğunu hatırlatan Başkan Özkoparan, bunun da hem maliyeti yükselttiğini, hem de mobilya fiyatlarının artışına sebep olduğunu ifade etti:

"Maliyetlerin artması bizi olumsuz anlamda çok etkiliyor. Bir mobilyanın yüzde 60'ı, ithal edilen hammaddelerden oluşur. Kur yükseldikçe, maliyetlerimiz de artıyor. Her şeyin fiyatı 4-5 kat arttı. Bu sebeple maliyetlerimiz çok arttı. Asgari ücret arttıkça işletmelerin de gideri artıyor. Çalışan işçilerin maliyeti artıyor. Ham maddelerin fiyatı artıyor. İhracat arttıkça işlerimiz yoluna girecek. Devlet, gençlere evlilik kredisi veriyor. Bu kampanya şu an sadece deprem bölgesine yönelik başlatılan bir seferberlik. Bu kampanya, sadece deprem bölgesindeki gençleri değil, tüm ülke genelindeki gençleri de kapsama alanına almalı. Herkes faydalansın bunlardan. Bu gibi teşviklerin artması lazım. Ülke genelinde tüm gençlerimiz gerçekten yuva kurmakta zorlanıyor."

 
Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerine ihracat 5,6 milyar dolar!
 
'KKTC'deki tüm üniversiteler TÜBİTAK programlarına ulaşabilecek'
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Makaron 28 Kasım 2023 Salı 15:17

Şu karabağlar sanayisi de Torbalı ya taşınmalı

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsa güne yükselişle başladı!
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,11 yükselişle 8.115,99 puandan başladı.
OYAK'ın yüzde 60'ı yabancılara satılıyor!
OYAK ve Uzak Doğu’nun en büyük çimento üreticilerinden Taiwan Cement Corporation ...
İzmir'deki özelleştirmeye 101 milyonluk teklif!
Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan İzmir’in Çiğli ilçesindeki ...
 
Asgari ücret görüşmeleri için geri sayım!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ...
Yorgancılar'dan 'destek' çağrısı: Kamu ödemeleri ertelenmeli!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’de yaşanan su taşkınlarıyla ...
Başkan Özgener'den Kordon esnafı için acil çağrı!
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Kordon ve Alsancak’ta su ...
 
Esnaf Dijital Pazarlarda söz sahibi oluyor
İESOB- Esnafacanver A.Ş. projesi ile tüm Türkiye’deki esnaf sanatkarlar, ...
Yorgancılar'dan Erdoğan'a taşkın için destek çağrısı!
Sosyal medya hesaplarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı etiketleyerek açıklamada ...
Yeni şirketlerin asgari sermaye tutarları artacak!
Ticaret Bakanlığı, yeni kurulacak anonim ve limited şirketlerin Türk Ticaret ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva