HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Aralık 2014 Perşembe - 11:39

Başkan’dan 'çöp' patlaması: İzmir onları affetmeyecek!

Kentin güneyindeki çöp sorununun çözümü için Menderes’te yapılması düşünülen katı atık bertaraf tesisine gösterilen tepkilere yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Engellemelerle İzmir’in evsel atık problemine yönelik projeyi bizim şu dönemimizde de yaptırmazlarsa İzmir onları affetmeyecektir” dedi. Kocaoğlu Konak Tramvayı’nın güzergahının görüşler alındıktan sonra değiştirildiğini ifade ederken meslek odalarının gösterdiği tepkiye anlam veremediğini söyledi. Kocaoğlu, Karşıyaka Tramvayı’nın geçtiği güzergahtaki ağaçların sökülerek taşınacağını belirtti.

Başkan’dan  çöp  patlaması: İzmir onları affetmeyecek!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kentte tartışmalara neden olan katı atık bertaraf tesisinin Menderes’te yapılmasına karar verilmesinin ardından yaşanan süreci değerlendirdi. 
 
Başkan Kocaoğlu, Menderes Belediyesi’nin AK Partili Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun “halk ne isterse o olur” sözleriyle değerlendirdiği Palamutarası Köyü’ne yakın bölgede yapılması düşünülen tesis için engel çıkartılmamasını istedi.
 
Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi başından beri farklı bir şey söylemiyor. Kentin günlük 4 bin ton evsel atığı var. Bunlar artık çöp değil. Sanayi ürünü gibi hammadde... Bizim yapmak istediğimiz şey de evsel atıktan yararlanmak, ayrıştırmak, enerji elde etmektir. Zararlı hiçbir şey bırakmamak üzere projemiz var. Yıllardır çalışıyoruz yer problem oluyor. Şu anda Harmandalı’nın üzerinde (Yamanlar) bir yerimiz var. Orasının üzerinde çalışıyoruz. Menderes’te arama, inceleme çalışmalarımız devam ediyor. Biz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’yiz. Çevre konusunda Türkiye’nin bir numarasıyız. Çevre yatırımlarımızı bitirmek üzereyiz. Körfez gibi Dünya’nın en büyük çevre yatırımına imza atmak üzere 9 senedir çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne bu konuda bir şey söylemek pek hakkaniyetli olmuyor. Biz başından beri söylüyoruz. Bergama’da 300-500 ton civarında günlük ayrıştırma yapacak modern bir tesis planlıyoruz. Ayrıca yine Kuzey’inde Karşıyaka, Menemen ve Çiğli’yi içine alacak bölgede de çalışmamız var. Kentin güneyinde bir yer bulup, izinlerimizi alıp, koşullar uygun olduğunda da bir an önce yapmak istiyoruz. Şu dört senelik dönemim sürecinde kentin evsel atık problemini de nasıl diğer problemleri çözdüysem çözmek istiyorum. Bize bu fırsatı, yeri verin. Ondan sonra kirleniyor mu, kirlenmiyor mu bakarız. Biz nereyi kirletmişiz ki çöp tesisinde kirleteceğiz. Bunu da oturur konuşuruz” dedi.


 
BU ENGEL OLMAKTIR
Başkan Kocaoğlu proje için “Önce yeri engellenmesin” çağrısında bulunurken, “Benim bütün siyasilerden, herkesten, Cumhurbaşkanımızdan bütün yetkililerimize varıncaya kadar isteğim şudur. Bizim evsel atıklar için yapacağımız tesis nedeniyle yaptığımız yer talebini değerlendirin. Yeri parayla alacağız. Son teknoloji kullanacağız.  Zaten gücümüzü de herkes biliyor. Yer problemini halledelim. Eğer yer sorunu bana bağlı olsaydı, Büyükşehir’in uhdesinde olsaydı zaten şimdiye kadar halletmiştik. Şimdi bu sorun olmayacaktı. Bize izin verilsin. Orası, burası uygun değilse uygun olan yer söylensin. Tam 7-8 senedir yer aramak için çırpınıyorum. Çıkıp ‘orası uygun değil’ diyen milletvekili, yönetici, belediye başkanı ya da kimse uygun olan yeri söyleyecek. Biz de bunu yapacağız. Yeter ki engel olmasınlar. Evsel atık tesisleri ÇED kapsamı dışında sayılabiliyordu. Şimdi bir yönetmelik değişikliği ile bunu ÇED kapsamına aldılar. Bu da mesela bizim Karşıyaka Yamanlar’da yapacağımız tesisi bir buçuk yıl kadar süre olarak uzamasına neden oldu.  Bizim yapacağımız proje bellidir. Bunu konuşalım. Geriye ne kalıyor ona bakalım. Öyle ‘oraya yaptırmam, buraya sattırmam’ denilmez.  Bu ülkeyi yönetmek, kenti yönetmek, siyaset yapmak değildir. Bu farklı bir şeydir. Bu engel olmak, engel çıkartmaktır” diye konuştu.

BÖYLE ŞEY OLMAZ
Başkan Kocaoğlu, çöp tesisinin Menderes’te gündeme gelmesinden sonra kendisini eleştiren AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül’e de tepki gösterdi. Kocaoğlu, “Burayı beğenmedin göster yeri... Karşı çıkan arkadaşımız İzmir’i en iyi bilen şehir plancısı olarak geçiniyor. Ne bilip ne bilmediğini biz biliyoruz da o ayrı bir konu… O zaman buyursun.  Çıkıp ‘şurada yapılabilir’ desin. Biz de inceleyelim ve bakanlıklardan görüşleri alalım ve yapalım.  Önerisiz eleştiri, pozitif olmayan söylemlerin, çözüm üretmeyen eleştirilerin kimseye faydası yok. Bu bir seçim sürecidir ve bu da geçecektir.  Ama bu engellemelerle İzmir’in evsel atık problemine yönelik projeyi bizim şu dönemimizde de yaptırmazlarsa İzmir onları affetmeyecektir. İzmirliler onları affetmeyecektir. Yer göstersinler yok. Gel, git yok. Böyle şey olur mu? Kent, ülke yönetilir mi? Hiçbir şey istemiyoruz. Gelin birlikte çözelim. Biz yeri de kamulaştıracağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi fuar ihtiyacını karşılamak için önemli çalışma yaptı. Kendi öz kaynakları ile Türkiye’nin en büyük fuarını yaptı. Çünkü orada yukarıdan izin almak yoktu. Orada da yukarıdan izin almak gibi bir durum olsaydı biz evsel atıkta olduğu gibi bunu da yapamazdık” dedi.
 
KİMSEYE MENFAAT SAĞLAMIYORUZ
Başkan Kocaoğlu, bir basın mensubunun “Bu süreçte katı atık tesisi için gerekli yerlerden izin alabileceğinizi düşünüyor musunuz” sorusuna ise, “Almamız gerekiyor. Kötü bir şey yapmıyoruz. Kimseye menfaat sağlamıyoruz.  Belediyeye de menfaat sağlamıyoruz. Tam tersine kentin çevre problemi olan evsel atığı kökten çözmek itiyoruz. Bunları da ham madde, sanayi girdisi olarak kullanmak istiyoruz. Bunun kötü bir tarafı varsa çıkılır kötü tarafı söylenir” ifadelerini kullandı.



AĞAÇLAR TAŞINACAK
Başkan Kocaoğlu geçtiğimiz günlerde güzergah değişikliği kararı verilen Konak Tramvayı ve yaklaşık bin 300 ağacı yerinden eden Karşıyaka Tramvay projesi hakkında da konuştu. Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB)  projeler izin “bizimle paylaşılmadan, sorulmadan yapıldı” eleştirilerine yanıt veren Kocaoğlu, “Biz hata yapmamaya özen gösteriyoruz. 11 senedir hata yapmamak genel koşulumuz. Bu kadar yoğun proje içinde, büyüyen kentte hata yaptıysak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve başkanı ondan dönecek erdeme sahiptir. Yaptığımız değerlendirme sonucunda Konak Tramvayı’nın Mithatpaşa Caddesi’nden geçmesine karar verdik. Zaten biz onlarla görüşüyorduk. Görüşme sonrasında ortaya çıkmış bir durumdur.  İzmir Büyükşehir Belediyesi katılımcı süreçlerinin sonucunda böyle bir karar alınmıştır. Zaten biz de bıçak sırtında projeyi yürütüyorduk. Sahilden mi yoksa Mithatpaşa’dan mı gideceğine karar vermemiştik. Herkese soruyoruz. Eleştirileri bir potada eritmek zorundayız. Onların fikirlerini alarak biz bunu yaptık. Büyükşehir Belediyesi’nin erdemli davranışla yaptığı değişikliği belediyeye suç gibi yüklemek ve gazetelerde boy göstermek doğru değildir” dedi.


 
Başkan Kocaoğlu, Karşıyaka Tramvayı’nın geçeceği güzergahta ortadan kaldırılmasına karar verilen tam bin 300 ağacın taşınacağını söyledi. Kocaoğlu, “Orada ağaçlar taşınacak. Belediyenin çevre konusunda yaptığı yatırımlar bellidir. Belediyenin tramvay için ağaçları taşıyacağı da herkesin malumudur. Bu memlekette ağaç konuşulacaksa ağacı ayrı ortamda Türkiye olarak konuşmamız gerekiyor. Kesilecek değil taşınacak ağaçlar var. Kıbrıs akasyası ve karabiber ağaçları da taşınacak. Kıyı tasarımı konusunda zaten ağaç dikiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ni  “ağaca sahip çıkmıyor” diye suçlamak için farklı bir mantık sahibi olmak gerekiyor” diye konuştu.
 
Kocaoğlu, kendilerine yönelik eleştirilerin de arttığını ifade ederken, “Genel seçim öncesinde milletvekili olmak isteyen, milletvekilliğine öykünen arkadaşların Büyükşehir Belediyesi’ne eleştiri bombardımanı yaparak yukarılarda bir yerlere mesaj verme dilekleri, istekleri yoğunlaşmıştır. Büyükşehir olarak bizler projeye odaklanarak çalışıyoruz. Bu dönem de geçecektir. . Biz kent için çalışıyoruz. Buna özen gösteriyoruz. 30 belediye başkanımız ile birlikte kenti kalkındırmak için çabalıyoruz” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 25 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 26 Aralık 2014 Cuma 12:03

Sökülecek palmiye ve diğer ağaçları Çiğli Egekent gibi merkezlere dikilmesini istiyoruz.

Yorumu oyla      16      5  
ferdi 25 Aralık 2014 Perşembe 18:40

atık biriminiz nasıl çalışıyor sizin? böyle yerlere tesis yapılmaz

Yorumu oyla      13      11  
bornova olmalı 25 Aralık 2014 Perşembe 17:59

TERTEMİZ DOĞASI OLAN BİR YERİ KATLETMEK DOĞRU OLMAZ.ÇÖP TESİSİNİ BORNOVAYA YAPILMASI DAHA UYGUN OLUR, ORADA BULUNAN ÇİMENTO FABRİKALARI VAR, YANINA ÇÖP TESİSLERİDE EKLENEBİLİR,

Yorumu oyla      17      11  
İzmirli vatandaş 25 Aralık 2014 Perşembe 17:27

Sayın Kocaoğlu,Basına demek vererek mağduriyet edebiyatı yaparak sorunlar çözülmez.Önce çöp tesisine ait projeyi lütfen İzmir halkı ile paylaşın.Fizibilite çalışması yaparak tesis için en uygun yeri belirleyiniz.Sonrada yetkili devlet kurumları ile yer tahsisi konusunda çözüm bulunuz.

Yorumu oyla      17      6  
25 Aralık 2014 Perşembe 17:00

sen önce şehrin göbeğinde ikiçeşmelikteki kaldırımları babalarının malı gibi kullanan spotçuları temizle..kaldırımlarda bir allahın kulu yürüyemez o bölgede ve siz kaldırım çalışması yapıyorsunuz..iyi hoş çok güzel fakat ordaki esnaf yolun ortasına varınca çekyat buzdolabı çamaşır makinaları ne varsa kaldırım işgalini geçtim yola kadar eşyalar atılı vaziyette müşteri bekliyor ve kimse bunlara dur demiyor hemşehrim sen ne yapıyon demiyor..izmir başı boş resmen sahipsiz bir kent haline geldi.

Yorumu oyla      22      6  
35 25 Aralık 2014 Perşembe 16:05

diğer toplu ulaşım araçlarıyla aynı güzergahı kullanan bir tramvayın gerçekten ne faydası var?

Yorumu oyla      22      10  
ercan 25 Aralık 2014 Perşembe 15:44

yani şu çevere yatırımını çöplük yapanlara ne demeli bilmiyorum Konu aziz kocaoglu olunca akp severler hemen ortaya çıkıyor.Nedense başka haberlerde hiç bir yorumlarını göremiyoruz.Bu yatırımı kötüleyenlerin çogu izmirde neden böyle bir tesis bugüne kadar yapılmadı diye topa tutanlarla aynı kişiler.Onun içindir ki hiç bir inanırlıkları yok.Kusura bakmasınlar.

Yorumu oyla      17      47  
en iyisi 25 Aralık 2014 Perşembe 15:43

en iyisi Homeros bence

Yorumu oyla      18      8  
izmirli 25 Aralık 2014 Perşembe 15:32

İzmir asıl seni ve ekibini asla afftmeyecek bunu ilk seçimde göreceksiniz

Yorumu oyla      20      10  
izmirli 25 Aralık 2014 Perşembe 15:31

Yamanlardaki tesis yapılsa bile İzmirin güneyine de bir çöp tesisi lazım.Bunun için de en uygun yer menderes o tesisin uçarı kaçarı yok ak partili bir belediye başkanı da gelse o tesisi yapar.

Yorumu oyla      20      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Pekdaş Kemeraltı için 'özel kanun' çıkışı
Kemeraltı Günleri kapsamında gerçekleştirilen ‘‘Kemeraltı’nda Ticaret ...
Karşıyaka parklarına 300 bin çiçek
Kış aylarının gelmesiyle birlikte kenti mevsime uygun bitkilerle donatmaya ...
İzmir’de ülkeye örnek proje: Kent Koleji!
Kentte nitelikli işgücü sorununa çözüm bulmak üzere yola çıkan İzmir Kent ...
 
Bornova’da katılımcı demokrasi harekatı: Fikrini al parka gel!
Bornova Belediyesi, İzmir'in en hareketli bölgelerinden biri olan Küçükpark'ta ...
Balçova'dan engelliler için şarj istasyonu
Balçova Belediyesi engelli vatandaşlar için hayata geçirdiği hizmetlere ...
Büyükşehir'den Aliağa'ya 'süper' itfaiye
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Aliağa’da yapımını tamamladığı itfaiye ...
 
Türk Kızılayı'nın 146. yılında Foça'da özel tören
Kızılay Haftası nedeniyle düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim dalında ...
Gaziemir'de kültürel mirasa yolculuk
Gaziemir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen ‘Minik adımlarla kültürel ...
Foçalı miniklere erken yeni yıl kutlaması
Foça Belediye Başkanlığının Bağarası Mahallesinde düzenlediği yılbaşı ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva