HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Ekim 2024 Perşembe - 19:07

Başkan Yıldız, reçeteyi anlattı ve ekledi: 1992'den bu yana gelen borçlar var!

Çiğli Belediye Meclisi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumunu Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız yönetti. 1992 yılından bu yana SGK ve vergi borçları konusunda belediyenin sorunları olduğunu söyleyen Yıldız, " SGK’ya olan borcun yüzde 50’si faiz. Vergi Dairesi’ne olan borcun yarısı faiz. Arsa satış ve takaslar uygun derse faizler silinirse yeniden yapılandırmaya gidebileceğiz. 32 yıllık eksikliği hep beraber ödemiş olacağız" dedi.

Başkan Yıldız, reçeteyi anlattı ve ekledi: 1992 den bu yana gelen borçlar var!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Çiğli Belediye Meclisi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumu gerçekleştirildi. Meclisi, Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız yönetti. Meclis’te 26 yıl önce sözleşmesi yapılan kooperatif arsası ve yapılan kooperatif binaları gündeme geldi.

Mecliste komisyonlardan gelen raporlar görüşüldü.

AK PARTİLİ AVCI: NEDEN NETA FİRMASI?
Mecliste, komisyondan gelen Fen İşleri Müdürlüğünün, 2024 yılı asansör periyodik kontrol ücretlerinin belirlenmesi ile ilgili Plan ve Bütçe ile İmar Komisyonlarına havale edilen konu görüşüldü. AK Partili Meclis Üyesi Murşit Avcı, maddeyle ilgili olarak, “2024 yılında NETA şirketine verilmiş. Bu tarz 8-10 tane firma var. Bu firmalar içerisinde neden NETA’ya verildi? İhale ile mi verildi? Belediyemize yüzde 10 pay verildi bu değerli ama neden?” sorusunu sordu.

BAŞKAN YILDIZ: YETKİNLİĞİ İÇİN BU FİRMAYI TERCİH ETTİK
Başkan Yıldız Avcı’nın sorusuna, “Yetkinliği anlamında bugüne kadar yaptıklarından dolayı bu firmayı tercih ettik. Yetki bendeydi. Evrakların incelenmesi, yetkinliği ve servis ağlarının yeterli olmasından dolayı bu firmayı tercih etti” diyerek yanıt verdi.

İlgili madde oy çokluğu ile kabul edildi.

OVA KESİMİ REVİZYONUNA OY BİRLİĞİ İLE RET
Komisyondan oy birliği ile reddedilen “Plan ve Proje Müdürlüğünün, Yenimahalle ve Ataşehir Mahallesi sınırları içerisinde yaklaşık 330 hektarlık alanda mahkeme kararlan doğrultusunda hazırlanan 1/l000 ölçekli Ova Kesimi Uygulama İmar Planı Revizyonu ile ilgili İmar” rapor meclise geldi. Komisyonun reddi mecliste oy birliği ile kabul edildi.

26 YILLIK KOOPERATİF ARAZİSİ MECLİS GÜNDEMİNDE
İlgili komisyonlarda görüşülen, “Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün, mülkiyeti ilçeye ait 22169 ada 1 parselde, kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereği belediyenin hissesine düşen bağımsız bölümlerin satışı” madde meclis gündemine geldi.

AK PARTİLİ KANER: RAPORLARI İNCELEYEMEDİK
Konuyla ilgili konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Kaner, bilgi eksikliği çektiklerine dair serzenişte bulunarak, “26 yıldır devam eden bir konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterdim. 30 yıldır avukatlık yapıyorum. Biz mahkeme kararlarını göremedik. Alev Hanım gayret gösterdi bir rapor ortaya çıktı. En başından beri incelemek isterdik. ‘98 yılından beri bugüne gelen kısmına dair bilgi sahibi değiliz. Arkadaşlarımıza bilgi aktarmak konusunda zorlanıyoruz” dedi.

‘SÖZLEŞME SÜRESİ 4 YIL, 27 YILDIR BEKLİYORUZ… GERİYE DÖNÜK TAZMİNAT HAKKIMIZ VAR’
Kaner, kooperatif ile belediyenin yaptığı sözleşmenin detaylarını vererek, “Belediyeye ait arazi, kat karşılığı anlaşma yapıyoruz yüzde 23. Çiğli Belediyesi tarafından mutlu sona bir türlü ulaşamadı. Kooperatif devir işlemi başlatmış. Belediye Başkanımız kabul etmiş ama o da olmamış. Belediyemiz hak ettiği daireleri isterken kooperatif daireleri istemiş, biz kooperatife daire devretmişiz. Bizim buradaki derdimiz Çiğli Belediyesi’nin menfaatine nasıl sahip çıkarız? Çiğli’nin hiçbir yerinde yüzde 23 gibi bir oran yok. Süre uzatımı başkanlık olurunda verilmişse de hukuki bir tarafı var. Sözleşme süresi 4 yıl, 27 yıl olmuş. Belediye olarak hiç hesap sormamışız, dava açmamışız. Sözleşmeye göre daire başına 100 dolar… 160 tane bağımsız bölüm, geciken her ay için 100 dolar tazminat hakkımız var. Önceki dönemde süre uzatıp tazminat hakkımızı istememişler. 26 sene babası oğlunu beklemez. Halen bir davamız var mı? Bu kadar önemli bir konu” ifadelerini kullandı.

‘BAŞKAN YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR, TAZMİNAT PARASIYLA BELEDİYENİN BORCU BİTER’
Başkan Yıldız’ın yanlış yönlendirildiği belirten Kaner, “2 dönemdir meclis üyeliği yapıyorum bu konuyla ilgili bir tane belge göremiyorum. Bu kapsamda sizin yanlış yönlendirildiğinizi düşünüyorum. Kangren haline gelen konu kucağınızda kaldı. 92’den beri var olan davalar açması gerekir, mahkeme farklı bir karar verebilirdi ama dava açılması gerekiyordu. Meclise gelmeden önce dava açma şartınız var. Raporlara baktım, 2028 yılına kadar süre verilmiş. Hukuken geçersiz, meclisten yetki alamadan süre veremezsiniz. 4 yıllık sözleşme 20 yıl uzatılamaz. Dava açmalısınız. Daire başına 100 dolar, aylık zaten 16 bin dolar. 20 yıl ile çarpınca belediyenin borcu biter, satmanıza gerek yok. Başkandan şunu beklerdim, ‘ben dava açtım’ demenizi beklerdim. Samimiyeti görmediğim için bu konuşmayı yapmak durumunda kalıyorum” diye konuştu.

‘SGK’YA BORÇLARDA BİRİNCİYİZ’
AK Partili Kaner, belediyenin borçlarını gündeme getirerek, “SGK’ya devretmek zorunda kaldığımız yerler var, borçta birinciyiz. Çiğli deyince akla atık ve çöp geliyor. Borcu tasfiye anlamında elinizi taşın altına koydunuz. SGK’ya teklif ettiğimiz 20 alan içerisinde bir sürü alan var. Bunları da SGK’ya da teklif etseydik? SGK kabul eder veya etmez. Bunları satışa çıkartıp olaydan kurtulacakmış gibi yapıyoruz. Hakkımızı ileri sürmüyoruz. Önümüze gelen önergede bitmiş olan daireler var. Araziye gidip bakalım, salonda steril ortamda konuşuyoruz. Bitmiş olan daireyi satmak ile tapuda görünen daireyi satmak arasında çok büyük fark olacak. Bugün Çiğli halkına zarar verecek. Çiğli halkı sizden Çiğli’nin hakkına sahip çıkmanızı bekliyor. Tamamen Çiğli’nin zararına olacak bir konu” dedi.

BAŞKAN YILDIZ: 1992’DEN BERİ ÖDENMEYEN BİR BORÇ VAR
Başkan Yıldız, Kaner’in ifadelerine cevap olarak, “Özgür Bey’in az önce ifade ettiği cümlelerin birçoğunun altına imzamı atarım. 2024 seçimlerinden sonra tüm belediyelere SGK borcu tahsil etme kararı geldi. 1992’den beri ödenmeyen bir borç var. SGK borçlarına karşılık arsalarımızı takas ediyoruz. 6 adet cami arsasını kabul eden SGK, bizden de kamu kurum arsalarına alacağına inanıyorum. İstanbul’daki belediyemizin verdiği arsalara güvenerek SGK’nın alacağına inanıyorum. 92’den bugüne yapılan yanlışları kabul ediyoruz. Tüm bilgi ve belgeler açıktır” dedi.

CHP’Lİ KOÇ: NOSTALJİK HALE GELEN RAPOR
Konuyla ilgili teknik açıklamayı komisyon üyesi olan CHP Meclis Üyesi Alev Koç yaptı. Koç, “Bir ekol var. Konu Çiğli halkının menfaati ise Özgür Bey elini taşın altına koyuyor. Kendisine bu anlamda teşekkür ediyorum. 98’den beri nostaljik bir hale gelmiş raporu hazırlamak kolay olmadı. Raporumuzun arkasındayız. Biz avukatlar görüş ayrılığı yaşarken bazen sübjektif değerlendirmeler yapıyoruz. Biz burada siyaset üstü konuşacağız. Görüş ayrılıkları zaman zaman olabilir” dedi.

‘RANT DÜŞÜNÜLMEMİŞ, MAHKEMEYİ YOLUN SONU OLARAK GÖRÜYORUZ’
Kooperatif ile yapılan sözleşmenin detaylarına değinen Koç, “98 yılında bir sözleşme yapılmış. Kooperatif’in yerinde bir Folkart yok. Mütevazi insan birlikleri var. Dişinden tırnağından para arttırmış bir toplam. Tüm günlerin içinden bugünlere kadar gelmiş bir sözleşme. Bizim de beklediğimiz raporlar vardı. Rahmetli Galip Başkan 5-6 kooperatif ile bu çalışmaya başlıyor. İnsanlara konut kazandırma niyetiyle yola çıkılmış, rant düşünülmemiş. Sözleşmede üç aşama var, yer teslimi temel atma, yer teslim etme. Hukuka bir aykırılık görmüyorum. Mecliste yetki almak zorunda değil. Sözleşmede başkanlığa devredilmiş. Mali tablomuza yanıt vermediği için bu yola girildi. Kooperatife tebligatlar zaman zaman çekildi. Kooperatif üyeleri de bizim hemşehrilerimiz. Mahkemeyi yolun sonu olarak görmüşüz” dedi.

İlgili rapor oy çokluğu ile kabul edildi.

Meclise, “Belediyemize ait taşınmazların takas, trampa, kat karşılığı verilmesi, mahsup veya devir yoluyla, Çiğli Gıda İnşaat Turizm TİC.LTD. Şirketinin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim borçlarının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Kanunu’nun geçici 41. maddesine göre ödenmek üzere ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesine göre sosyal Güvenlik kurumuna taşınmazların satışın yapılması ile ilgili konunun görüşülmesi” maddesi geldi.

AK PARTİLİ KANER: SİZ İDEALİSTSİNİZ, UMARIM BU TÖRPÜLENMEZ
Konuyla ilgili konuşan AK Partili Kaner, ilçenin SGK borçlarına değinerek, “Bir düzeltme düşünüyor musunuz? Personeli daha verimli kullanmak? Borçların nereden doğduğuna bakarsak göreceğimiz şeyler var. Belediye şirketleri sizi yoruyor. Komşu ilçelerimizde Buca’da borçla yakından uzaktan alakası yok. Bu borç nereye kadar? Başka belediye başkanımız vardı ona da söyledik. Siz idealistsiniz, umarım bu törpülenmez. Bu borç altında sizin ezilmemiz bizim de ezilmemiz demek. Çiğli Gıda’nın ilerleyen dönemlerde borcu duracak mı? Hükümet kaç defa yapılandırma çıkardı, hangi yapılanma ile düzenli ödemiş? Belediye hiçbirinden faydalanmamış. Stratejik planda hayal kırıklığına uğradık” dedi.

MECLİSTE ‘MENEMEN’ DÜELLOSU… KANER: GÖLPARK’A GİDELİM - BAŞKAN YILDIZ: EVET TAHİR BAŞKANIMIZ ZAMANINDA YAPILDI
Çevre ilçeler üzerinden örnekler veren Kaner, “Çevre ilçeleri dolaşalım, Menemen’e gidelim. Gölpark’ı ziyaret edelim. Hangi partide olduğu önemli değil” dedi. Kaner’in sözleri üzerine Başkan Yıldız, “Doğru diyorsunuz, Tahir Başkanımız zamanında yapılan Gölpark’ı ziyaret edelim” dedi.

KANER: BÜYÜKŞEHİR’DE HEP ÇİĞLİ GÜNDEM – BAŞKAN YILDIZ: BİZ POPÜLERİZ ONDAN GÜNDEMDEYİZ
Büyükşehir Meclisi’nde Çiğli’nin sürekli gündemde olduğunu belirten Kaner, “Çiğli neden aşağıda kalsın? Büyükşehir’e gidiyorum hep Çiğli konuşuluyor. Körfez denilince masanın altına girmek istedim” dedi. Başkan Yıldız ise, “Biz popüleriz ondan gündemdeyiz ama bu dönem açılışta birinci olacağız ama geleceksiniz söz verin” dedi. Başkan Yıldız’ın sözlerine karşılık olarak Kaner, “Açılış yapın yanınızdayız. Borçları kapatın yanınızdayız. Şirketlerin gidişine dur diyeceksiniz” dedi.

İlgili önerge oy birliği ile kabul edildi.

BAŞKAN YILDIZ BORÇLARIN NASIL BİTECEĞİNİ ANLATTI
Mecliste son olarak, konuşma yapan Başkan Yıldız, ilçenin borçlarına değinerek, şu ifadeleri kullandı:

Bizimle aynı yerde duracağınıza şüphem yok. Siyasette bu dönem CHP’nin adayı olarak lanse edildikten sonra sokaklarda yanlış ve eksik bilgilendirmede bulunmadım. Benden iş isteyene hayır dedim. Makas bu yüzden azaldı, yanlış vaatlerde bulunmadım. Çözüm neyse onun arkasında duracağız. Benden önce 25 yıl boyunca CHP tarafından yönetilen bu ilçede eksikler olduğunu biliyorum, ellerinden geleni yaptıklarını biliyorum. Yapılandırma ile ilgili sonuç alamadığımız için üzüldüm. SGK’ya olan borcun yüzde 50’si faiz. Vergi Dairesi’ne olan borcun yarısı faiz. Arsa satış ve takaslar uygun derse faizler silinirse yeniden yapılandırmaya gidebileceğiz. 32 yıllık eksikliği hep beraber ödemiş olacağız. SGK bize bu konuda yardımcı olacak. Tüm meclis üyelerimizle beraber altından kalktığımızı hep beraber anlatacağız.

200 arkadaşımız emekli olursa yeni personel almazsak, yaptığı işin pozisyonuna göre, her ay çok ciddi bir para kalacak. İller Bankası’ndan gelen para yüzde 40 kesintiyle geliyor. İller Bankası’ndan gelen para borçlarımızın faizini kapatınca daha yüksek para gelecek. Ruhsat ve katı atık bedelinden gelen parayla maaşlar ödeniyor ve üste para kalıyor. Eksiğimiz olursa kamuoyuna bunu açıklayacağız.

BAŞKAN YILDIZ ÖZÜR DİLEDİ
Başkan Yıldız bir önceki meclis toplantısında Menemen Belediyesi'nde çalışan ve maaşlarını alamadığını iddia eden bir işçi ile ilgili konuşmasını anlatmıştı. AK Partili Sezgin Özgen, bu konunun yanlış olduğunu ifade ederek, özür beklediğini söyledi ve, “Geçen mecliste söylediğiniz Menemen Belediyesi'nde bir işçinin maaşını alamadığıyla ilgili anlattığınız hikâye doğru değil. Sayın başkanım Aydın Pehlivan'ı aradım ve sordum. Göreve geldiğinden beri hiçbir işçinin böyle bir şey yaşamadığını söyledi. Bu konuda sizden bir özür bekliyoruz. Sokaktan geçen her insanın sözüne güvenerek mecliste gelip bunları anlatmanız doğru değil” dedi. Özgen'in ifadelerinin ardından Başkan Yıldız, "Evet doğru söylüyorsunuz ben de daha sonradan bu konuda bilgi aldım. Yanlış bir bilgi verdiğim için özür dilerim" dedi

 
Buca'nın stratejik planına onay!
 
Makilik alanda çıkan yangın kontrol altında
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hayal Kırıklığısın 3 Ekim 2024 Perşembe 21:06

Başkan bu gömlek size cidden çok büyük geldi. 20 yıldır Çiğli'yi kim yönetiyor? Hakikaten büyük hayal kırıklığısın !

Yorumu oyla      1      0  
dicle 3 Ekim 2024 Perşembe 20:09

Başarısızsınız Başkan. Medya'ya oynamak dışında hiçbirşeyiniz yok. Çok umutluyduk sizden ama çok kısa sürede söndürdünüz umutları

Yorumu oyla      1      0  
halk 3 Ekim 2024 Perşembe 20:07

Vah Çiğlimin haline çoluk,çocugun eline kaldık.

Yorumu oyla      1      0  
Lara 3 Ekim 2024 Perşembe 20:06

Bu beyfendi 5 yıl özür dileyecek ve neden yapmadın sorusuna hep Cemil başkana soralım diyecek belli oldu. Geldiğinden beri fasa fiso.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca'nın stratejik planına onay!
Buca Belediyesi'nin 2025-2029 dönemine ait stratejik planı onaylandı.
Karabağlar’dan SGK formülü… Al camiyi, sil borcu
Karabağlar Belediye Meclisi, belediye şirketlerinin SGK’ya olan borçlarına ...
Manisa Şehir Tiyatrosu perdelerini açıyor
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek öncülüğünde, şehirde ...
 
Adabahçe sofralara lezzet ve bereket katacak
Kuşadası Belediyesi tarafından kentin tarımsal üretim potansiyelini geliştirmek ...
Karabağlar’da 4,5 milyarlık bütçeye onay!
Karabağlar Belediyesi 2025 yılı bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi. Hazırlanan ...
Manisa Büyükşehir ve Alaşehir Belediyesi bir arada
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Murat Pınar, ...
 
Büyükşehir’den vatandaşlara E-Belediye kolaylığı
Manisa Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların hayatını kolaylaştırmak amacıyla ...
'Yuvamız Çeşme' projesi açılışa hazırlanıyor
Çeşme Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. birleşiminde, Yuvamız ...
Büyükşehir’de bir isim daha gitti!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay, Destek Hizmetleri Daire Başkanı ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva