HABERLER>İŞ DÜNYASI
22 Haziran 2023 Perşembe - 19:02

Başkan Kestelli'den 'tarım' çağrısı: İyi tasarlanmış bir programa ihtiyaç var!

Haziran ayı Meclis Toplantısında konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, yeni kabinenin ekonomi politikalarından beklediklerini sıraladı. Kestelli, İyi tasarlanmış bir tarımsal üretim ve ticaret programı, Daha ileri teknolojili ürün ve hizmetlere geçmek, Daha etkin ve kurumsal sosyal yardım sistemi, İyileştirilmiş bir finansmana erişim iklimi, ve iyi yönetilen bir yeşil dönüşüm, yeni dönemden beklentilerimiz” dedi

Başkan Kestelli den  tarım  çağrısı: İyi tasarlanmış bir programa ihtiyaç var!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Haziran Ayı İzmir Ticaret Borsası Meclis Toplantısı Gastronomi/ Alaçatı Deneyim Noktası'nda gerçekleştirildi.

SON YILLARIN EN ZOR DÖNEMİ
Başkan Kestelli zor bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, “2008 küresel krizinin ardından son yılların en zor döneminden geçiyoruz. İhracatın gerilediği, Cari açığın arttığı,  Merkez Bankası rezervlerinin eksiye düştüğü, Yüksek enflasyonun bilançoları bozduğu, Finansmana erişimin daha da zorlaştığı ve yabancı yatırımın mesafe koyduğu bir dönem bu. Bu sorunları moral bozmak için ya da umutsuz olduğum için sıralıyor değilim” ifadelerini kullandı.

İYİ TASARLANMIŞ TARIMSAL PROGRAMA İHTİYACI VAR
Yeni Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in altını çizdiği gibi, “rasyonel zemine dönmek dışında bir seçeneğimiz olmadığını” teyit etmek için söylüyorum.Bugün ihtiyacımız olan şey, itibarı yüksek bir ekonomi programının açıklanması ve kararlılıkla uygulanmasıdır.Bu zor yükü birlikte omuzlayacak başta Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ı, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’i ve Merkez Bankası Başkanı Sayın Hafize Gaye Erkan’ı bir kez daha kutluyor ve görevlerinde başarılar diliyorum. İyi tasarlanmış bir tarımsal üretim ve ticaret programı, daha ileri teknolojili ürün ve hizmetlere geçmek, daha etkin ve kurumsal sosyal yardım sistemi, İyileştirilmiş bir finansmana erişim iklimi, ve iyi yönetilen bir yeşil dönüşüm, yeni dönemden beklentilerimiz” dedi.

SÜRDÜREBİLİR EKOSİSTEME İHTİYAÇ VAR
Sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık ekosistemine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kestelli,”Biz yüzde 50’leri aşan gıda enflasyonuyla boğuşurken küresel gıda fiyatlarındaki gelişmeyi gösteren FAO Gıda Endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğü 2022 yılı Mart ayından bu yana sürekli geriliyor. Yıllık ürün fiyatları incelendiğinde özelikle tahıllarda ve bitkisel yağlarda önemli düşüşler yaşandı.

Ayçiçek Yağı fiyatları önceki yılın mayıs ayına göre yüzde 54, soya yağı yüzde 50 ve palm yağı fiyatları ise yüzde 47 oranında gerilemiş durumda. Aynı dönemde buğday fiyatlarında çeşitlerine göre yüzde 25-40 arasında, arpa fiyatlarında ise yüzde 30 seviyelerinde düşüş oldu.Burada bir konuya dikkat çekmekte fayda var. Küresel piyasalarda tahıl fiyatlarında düşüş yaşanırken TMO yeni sezon ekmeklik buğdayın ton fiyatlarını 8 bin 250, arpa fiyatını ise 7 bin lira olarak açıkladı. Ürünlerini TMO’ya teslim eden üreticilere ayrıca ton başına bin lira fiyat farkı ödenecek. Bütün bu gelişmeler, tarımsal dış ticaretimizdeki dengeyi de kötüleştiriyor. Bu dengeyi sağlamanın yolu, tarımda üretimi güçlendirecek, ticarette rekabet üstünlüğü sağlayacak, ihtiyaca göre yeniden planlanmış bir sistemi oturtmaktan geçiyor. Bu vesileyle yeni Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’yı da görevi nedeniyle tebrik ediyor ve her türlü işbirliğine açık olduğumuzu da belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE KATKI İÇİN ÇALIŞACAĞIM
TOBB Yönetim Kurulu’na seçilen Başkan Kestelli İzmir’i en iyi şekilde temsil edeceğini aktararak, “Bildiğiniz üzere TOBB’un en son Genel Kurulunda Borsamızı temsilen TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun teveccühleriyle Yönetim Kuruluna seçildim.Bu yeni görevde ekonomik istikrarımızın geliştirilmesine ilişkin önerilerimizi TOBB nezdinde de dile getiriyor ve sorunların çözümüne katkı vermek için çalışıyor olacağım.Sizleri, Borsamızı, İzmir’i, Ege’yi ve tüm kadınları en iyi şekilde temsil etmek için elimden geleni yapacağım.Bana duyduğunuz güven için bir kez daha Meclisimize teşekkür ediyorum” dedi

VAKFIN BURS FONUNA AKTARILACAK
Gastronomi Alaçatı Deneyim Noktası hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Kestelli, “İçinde bulunduğumuz bu binayı, 2 Haziran’da Çeşme Kaymakamlığı ve Çeşme Belediyesi ile bir araya geldiğimiz bir toplantı ile açtık. Mekan kapasitesi çok kısıtlı olduğu için büyük bir açılış yapamadık.Meclis toplantımızı burada yapmak isteme sebebimiz, hem bu güzel projeyi sizlere yerinde anlatmak, hem de projenin asıl sahibi olan sizlerle “açılışı” tamamlamak. Ayrıca, covid döneminde 130. Yılımızı içimizden geldiği gibi kutlayamadık. Ama bunun yerine torunlarımıza ve İzmir’e miras bırakacağımız, gurur kaynağı bir yayın hazırladık.130 Yılın Belge’seli prestij kitabımızla İzmir’imizin 130 yılını efemeralarla anlatıyoruz.Kitap ıvır zıvır şeyler demek olan efemeralar; yani çeşitli kartpostallar, posterler, afişler ve koleksiyonerlerin topladığı parçalardan oluşuyor.Efemeraların hikayeleriyle İzmir’in 130 yıllık zengin geçmişinde yolculuğa çıktığınız bu kitabın lansmanını yine burada birlikte yapmayı umut ediyorum.Kitabımızdan kazanacağımız gelir vakfımızın burs fonuna aktarılacak” ifadelerine yer verdi.

PİLOT UYGULAMA
Borsa Sarayı’nın röleve ve restitüsyon onayından sonra, restorasyon onayını da anıtlar kurulundan alındığını ifade eden Kestelli, “Bildiğiniz gibi tarihi binalara anıtlar kurulu onayı olmadan çivi bile çakamıyorsunuz.Önemli bir dönemeci atlatmış olduk.Ancak inşaatla ilgili birçok izin ve ruhsat süreci devam ediyor olacak.Bu süreci bizzat, çok yakından takip ediyor olacağım.Borsa Sarayı restorasyonu bittikten sonra Borsa Sarayının eski tüccarlar lokali olarak tarihe imza atmış mekanını İzmir’e yaraşır rafine bir restoran ve gastronomi deneyim merkezi olarak konumlandırmayı planlıyoruz. Bu hedeflere ulaşmanın yol haritası niteliğindeki Ege Gastronomi projemize Alaçatı’daki pilot uygulama ile başlıyoruz.Tarım ürünlerinin değerini artırmak için gastronomiyi bir kaldıraç olarak kurgulayan Borsamız, Çeşme’nin ve İzmir’in gastronomisine konu ürünlerini; eğitim, tadım faaliyetleri ve çeşitli etkinliklerle markalaştıracak. Bu yolculukta “gastronomi / Alaçatı Deneyim Noktası” ile şehrimize ve bölgemize değer katacağız. Projenin detaylarını ekibimiz size aktaracak.Siz değerli meclis üyelerimizin de kendi sektörünüzle ilgili her türlü etkinliği burada yapabileceğinizin altını çizmek istiyorum.Proje ve önerilere açığız. Tüm çalışmaları ortak bir çerçevede bu merkezi noktadan yürütebiliriz. Üyelerimizden Erol Avni Bozkurt, Deniz Celep ve Seyit Güngör Şarman projemize duydukları güvenle online satış platformumuzda ve bu noktada ürünleriyle yer aldılar. Sevgili Tolga Uğurel’in yaban mersini ürününü de yine online satış sistemimize ekledik.  Birlikte kazanacağımız bu süreçte sizleri de projemizin her aşamasında yer almaya davet ediyorum.İzmirli Kadın Girişimciler Derneği tarafından düzenlenen “Altın Ege Güçlü Kadın Ödülleri” kapsamında, Sanayide Kadın Eli Projesi ve coğrafi işaretler alanındaki çalışmaları nedeniyle, Genel Sekreter Yardımcımız Pınar Nacak “Farkındalık Yaratan” kategorisinde ödüle layık görüldü” diyerek sözlerini tamamladı.

PROTOKOL İMZALANDI
Toplantının ardından, Akdeniz Koruma Derneği ve İzmir Ticaret Borsası Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfı (BORSAV) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

 
Bakan Güler Ukraynalı mevkidaşı ile görüştü
 
İTB Meclis Başkanı Tuncer'den Bakan Şimşek'e destek... Üç acil hedef, hemen şimdi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kestelli'den faiz kararı değerlendirmesi!
İzmir ticaret Borsası(İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli Merkez ...
İzmirli turizmciden müzik yasağı yorumu: Suistimal edilmemeli!
İzmir' Valiliği Mahalli Çevre Kurulu, yaz sezonunun başlamasıyla kapalı ...
Erbil’de 'Ege' rüzgarı…
Egeplast, inşaat sektörünün büyük firmalarını buluşturan Uluslararası ...
 
Ekmeğe zam kapıda!
İzmir Fırıncılar Odası Yönetim Kurulu, pazartesi günü yapacağı toplantıda ...
Başkan Ata’dan 'dışarıdan siyasi müdahale' iddialarına yanıt: Destek verene hayır mı demeliydik?
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın, yıllardır tanıdığı ...
Eskinazi'den 'asgari ücret' yorumu: Maliyetler artacak!
İZTO Meclisinde konuşan Meclis Üyesi Jak Eskinazi asgari ücret konusunda ...
 
Özgener’den 'İnciraltı' yorumu: Bir an önce yürürlüğe girmeli
Ticaret Odası Meclis oturumunda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut ...
İzmir iş dünyasından 'vize' isyanı!
İzmir Ticaret Odası Meclisi'nde konuşan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, yaşanan ...
Giyimcilerin Başkanı'ndan enflasyon çağrısı: Patronun sırtına yüklenmemeli!
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva