HABERLER>İŞ DÜNYASI
30 Ekim 2023 Pazartesi - 14:51

Başkan Kestelli’den ‘tarama’ çağrısı: Kadınların elinden tutun, getirin!

Meme Kanseri Farkındalık ayı etkinliğinde konuşmalarını gerçekleştiren İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Bu sene etkinliğimiz kapsamında 4 kurum iş birliğiyle hizmete sunulan Meme Kanseri Tarama Tırı’nı Cumhuriyet Meydanı’na yerleştirdik.30-31 Ekim 2023 tarihleri boyunca, yani bugün ve yarın halka açık olarak hizmet verilecek. Lütfen tanıdığınız bütün kadınların elinden tutup bu imkânı kullanmalarını sağlayın” dedi.

Başkan Kestelli’den ‘tarama’ çağrısı: Kadınların elinden tutun, getirin!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Meme Kanseri Farkındalık Ayı çalışmaları kapsamında geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün destekleriyle meme kanserine ilişkin tanı, teşhis, koruma ve tedavi yöntemleri konularında farkındalık yaratmak amacıyla bir bilinçlendirme etkinliği İZQ İnovasyon Merkezi’nde  düzenlendi. Programda meme kanserinde erken teşhisin önemine vurgu yapıldı.

 İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli programın açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.  Etkinliğin devamında, Halk Sağlığı Uzmanı Uz. Dr. Gökben Yaslı ve La-Med Görüntüleme Merkezi’nden Uz. Dr. Feray Saraçoğlu hastalığın evreleri ve erken teşhis ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

20 YAŞINDAN SONRA KADINLAR MUAYENE ETMELİ
Kendisinin de erken teşhis ile meme kanserini atlattığını kaydeden Kestelli, “Kadınların, meme kanserinin erken tanısı için düzenli olarak kendi kendilerine meme muayenesini yapmaları gerekiyor. 20 yaş üzerindeki her kadın bu yöntemi uygulamalı. Riski azaltmak için kontrollerin aksatılmaması da büyük önem taşıyor.20 yaşından sonra kadınların her ay kendi kendine meme muayene yapması ve 40 yaşından itibaren de mutlaka doktora muayene olmaları ve iki yılda bir mamografi yaptırmaları hayati önem arz ediyor. Yani her şey ilk önce bizim elimizde. Açıkçası benim de hayatımı kurtaran bu oldu. 2011 yılında meme kanseri olduğumu öğrendim. Bendeki sarsıntı ailem ve dostlarımın desteğiyle çok kısa sürdü. Onlar sayesinde hiç yorulmadım, hiç umutsuzluğa kapılmadım. Çok sevdiğim saçlarım döküldü, moralimi bozmadım. Ve sonunda ben kazandım” şeklinde konuştu.

260 ERKEN VAKA TESPİT EDİLDİ
Kestelli konuşmalarının devamında şunları aktardı: “O günden sonra başıma gelen bu zor olayı başkalarına iyilik yapabilmek adına bir ışık, bir fırsat olarak gördüm. Tedavi sürecim sırasında, her 8 kadından biri risk altındayken özellikle yoksul bölgelerde meme kanseri taramasının yok denecek kadar az yapıldığını fark ettim.Bu hizmeti kadınlarımızın ayağına götürecek gezici mamografi araçlarının sayısının da sınırlı olduğunu öğrendim.Bu hassasiyetle 2012 yılında “Annem Kanseri Yendi Projesini” başlattık.Sağlığıma kavuştuktan sonra, TOBB’un da destekleriyle aldığımız bir seyyar tarama TIR’ını 2012 yılının ağustos ayında Sağlık Bakanlığımızın hizmetine verdik.Gezici mamografi aracımız şimdiye kadar Ankara, Bingöl, Bolu, Elâzığ, Erzincan, Eskişehir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Muğla ve Nevşehir’de binlerce kanser taraması gerçekleştirdi.Yapılan taramalar neticesinde hastalığın erken teşhis edilmesiyle bazı kadınlarımızın hayatı kurtuldu. Bu konuda küçük bir örnek vermem gerekirse; Gezici mamografi aracımız yaklaşık bir buçuk yıldır Konya ve çevresinde hizmet veriyor. Bu süre zarfında 7 bin 542 meme kanseri taraması gerçekleştirildi.260 vakanın erken tespit edilmesi sağlandı. Belki de 260 can kurtuldu”

8 KADINDAN BİRİ RİSK TAŞIYOR
Kanser tedavisinde erken teşhisin ne kadar önemli olduğunun altını çizen Kestelli, “Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir toplum sağlığı sorunu. Kadınlarda görülen diğer tüm kanser tipleri arasında birinci sırada olan meme kanseri ise en çok üzerinde durmamız gereken sağlık sorunlarının zirvesinde yer alıyor.Hayatları boyunca her 8 kadından biri meme kanserine yakalanma riski taşıyor.11 dakikada bir, bir kadın meme kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Her yıl tanı sayıları yüzde 1 ila 2 oranında artış gösteriyor.Yine her yıl var olan vakalara 1 milyon yeni meme kanseri olgusu ekleniyor.Türkiye'de de oranlar benzer. Sağlık Bakanlığı verilerine göre her yıl 17 binle 25 bin yeni meme kanseri tanısı alan hasta mevcut.Örneğin, 2020 yılında 18 bin kadına meme kanseri tanısı kondu.Ülkemizde her 3 kadından birinin ailesinde meme kanserine yakalanmış bir kişi bulunuyor.İstatistikler can sıkıcı görünse de meme kanseri tedavi edilebilirlik açısından da en yüksek orana sahip kanser türü.Bu hastalığın farkında olmak hayati öneme sahip. Erken teşhis ve tedavi ile tamamen hastalıktan kurtulma oranı yüzde 90’ların üzerinde” ifadelerine yer verdi.

 BÜTÜN KADINLARIN ELİNDEN TUTUN
“Annem Kanseri Yendi Projesi”nin bir başlangıç olduğunu belirten Kestelli, “İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçılar Birliği ve Borsamızın bir araya gelerek aldığı ikinci mamografi TIR’ını da İl Sağlık Müdürlüğü’nün hizmetine verdik.Ben yola çıkarken Bir Kadını Bir Anneyi bile kurtarsak ne mutlu dedim.Kadınlara meme ve rahim kanseri taraması yapmak üzere bu mobil klinik üç yıl önce yola çıktı, çok sayıda şüpheli vaka tespit etti. Pek çok kadına erken tanı konmuş oldu. Bu sene de etkinliğimiz kapsamında 4 kurum iş birliğiyle hizmete sunulan Meme Kanseri Tarama Tırı’nı Cumhuriyet Meydanı’na yerleştirdik.30-31 Ekim 2023 tarihleri boyunca, yani bugün ve yarın halka açık olarak hizmet verilecek. Lütfen tanıdığınız bütün kadınların elinden tutup bu imkânı kullanmalarını sağlayın” dedi.

SORUMLULUK ÜSTLENMEK ASLİ GÖREVİMİZ
İTB’nin farkındalık çalışmaları ile konuya dikkat çeknmek için çabaladıklarını belirten Kestelli, “Biz de İzmir Ticaret Borsası olarak gerçekleştirdiğimiz farkındalık çalışmalarıyla ne kadar çok kadının hayatına dokunabilir ve fayda sağlayabilirsek o kadar mutlu oluyoruz.Ve ne kadar çok kadının bu konuda bilinçlenmesini sağlarsak o kadar çok hayatı kurtarabileceğimizin de farkındayız.132 yıllık İzmir Ticaret Borsası olarak kurulduğumuz günden bugüne toplum nezdinde önem arz eden her konuda üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz.Çünkü biliyoruz ki ana işlerimizde arzuladığımız başarıya ancak toplumun tüm kesimlerini kucaklayarak ulaşabiliriz.Bu nedenle insanımızın refahı ve mutluluğu için sorumluluk üstlenmeyi asli görevimiz kabul ediyoruz.Daha müreffeh bir gelecek için özellikle kadınların hak ettikleri yerde olabilmelerine katkı sağlamaya yönelik çaba sarf ediyoruz.Yaşanan pandemi nedeniyle son üç yılda geçirdiğimiz sıkıntılı süreç, her şeyin başında bize, korumamız gereken yegâne unsurun yine sağlığımız olduğunu gösterdi” dedi.

 
Başkan Soyer'den depremin yıl dönümünde iktidara salvo: Bizi cezalandırmak için halkı cezalandırmayın!
 
Ödemiş'ten üreticiye destek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünyanın turşusunu Türkiye kurdu
Sonbahar ve kış mevsimlerinde sofraların vazgeçilmezi doğal antibiyotik ...
Kervan yoluna dinamit ısrarı!
Aliağa’da birinci derecede arkeolojik SİT statüsündeki tarihi kervan yoluna ...
Özgener’den İEÜ’ye çift yönlü otoyol talebi
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. ...
 
Başkan Eskinazi'den 100. yıl mesajı
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, cumhuriyetin ...
Özgener'den 100. yıldönümü mesajı
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, cumhuriyetin ...
Yorgancılar'dan 100. Yıl mesajı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Cumhuriyet’in ...
 
Otellerden indirim kampanyasına destek!
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, birlik olarak ...
Başkan Yorgancılar’dan üç ülkeye davet: Siz isteyin, biz üretelim!
Litvanya, Polonya ve Ukrayna Büyükelçilerini bir arada ağırlayan EBSO ...
İzmir iş dünyasından 100'üncü yıl mesajları
İzmir iş dünyasını temsil eden kurumlar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva