HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Ağustos 2023 Perşembe - 10:30

Başkan Gümrükçü’den ‘ekonomi’ yorumu: Dalgalı denizde ayakta kalmaya çalışıyoruz!

Yaşanan zamlar sonrası zorluk çektiklerini dile getiren Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Bütün olumsuz şartlara rağmen biz hem yerel yönetimlerde hizmet verip hem personelin maaşını zamanında ödeyip hem söz verdiğimiz yatırımları yapma gayreti içerisindeyiz. Aksamalar yaşanabilir ama gemiyi iyi bir şekilde yüzdürmekte de mükellefiz. Ama zor şartlarda, dalgalı denizde ayakta kalmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullanırken, “Yerel seçime giderken yerel yönetimleri hizmetsiz bırakma gibi bir noktaya doğru ilerliyor” dedi.

Başkan Gümrükçü’den ‘ekonomi’ yorumu: Dalgalı denizde ayakta kalmaya çalışıyoruz!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye’de son aylarda üst üste gelen zamlar sonrası başta vatandaşlar olmak üzere bir çok kesimden tepki gelmeye devam ediyor.

İğneden ipliğe her şeye zam gelirken, özellikle akaryakıta gelen zamlar sonrası vatandaşlar kadar kamu kurumu olan belediyeler de isyan etmişti. Özellikle muhalefet kanadında bulunan belediyelerin tepki gösterdiği süreç hakkında Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü açıklamalarda bulundu.

DALGALI DENİZDE AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ
Belediyelerin bütçesinin zor durumda olduğunu belirten Gümrükçü, “Özellikle elektriğe ve akaryakıta yapılan  zamları gerçekten belediye bütçesini çok zorlar duruma geldi. Biz yıllık bütçeyle yönetilen kurumlarız. Elbette ki güncelleme yapma hakkımız var ama biz 2023 yılı bütçesini yaptığımızda kasım ayıydı. O dönemde bu dönem arasında belki mazot fiyatlarında iki kattan fazla bir artış oldu. Bütün bu olumsuz koşullarda tabii ki gemiyi doğru yönetmek bizim işimiz. Fakat ulusal düzeydeki bu büyük ekonomik buhran gün geçtikçe büyüyor ve bu anlamda bütün bütçeli kurumları, şirketleri ve belediyeleri olumsuz etkiliyor. Tabii ki kamudan belli bir pay alıyoruz ama maalesef o geçen seneyle aynı, orada bir artış yok. Enflasyon artıyor ama belediye gelirlerine merkezi hükümetten gelen paylarda bir artış yok.  Memur maaşları kişi başı 8 bin küsur lira artıyor ama gene belediye gelirlerine yansı bir olumlu artış yok. Bütün bu olumsuz şartlara rağmen biz hem yerel yönetimlerde hizmet verip hem personelin maaşını zamanında ödeyip hem söz verdiğimiz yatırımları yapma gayreti içerisindeyiz. Aksamalar yaşanabilir ama gemiyi iyi bir şekilde yüzdürmekte de mükellefiz. Ama dediğim gibi zor şartlarda, dalgalı denizde ayakta kalmaya çalışıyoruz” dedi.

KREDİ KULLANABİLEN BELEDİYE DUYMADIM
Krediye erişim konusunda da sitemde bulunan Gümrükçü, “Bazı tarifeleri geçen mecliste güncelledik ama bütçe yenilemesi yapmadık. Biz zaten Ocak ayında meclisten böyle bir karar almıştık. Çiğli Belediyesi her yılın ilk ayı geçen yılın bütçesi verileri açıklandığında yasal olarak onun belli bir oranında borçlanma limiti var. Onunla ilgili biz kredi kararını meclisimize getiririz. Fakat nasıl ki sen ev kredisi alamıyorsan, ticari şirketlerde yatırım için kredi bulamıyorlarsa belediyeler de hem kamudan hem özel bankalardan kredi bulamıyor. O arayışın içindeyiz ama ben şu ana kadar bu yıl içerisinde kredi çekebilmiş bir belediye duymadım. Biz de çekmedik” ifadelerini kullandı.

EYLÜL AYINDA KARAR ÇIKABİLİR
Seçimler öncesi muhalefet belediyelerinin güçsüz kılınmaya çalışıldığını belirten Gümrükçü, “Yerel seçime giderken yerel yönetimleri hizmetsiz bırakma gibi bir noktaya doğru ilerliyor. Umuyorum İller Bankası'ndaki kesinti oranları kaldırılır. Genel bütçelerden yerel yönetimlere bu kriz şartlarında gözetilerek daha büyük rakamlarda paylar aktarırız diye düşünüyorum. Çünkü bizim verdiğimiz hizmet bir kamu hizmeti. ‘Muhalefet belediyeleri yönetiyor, o yüzden onları cezalandıralım’ anlayışında da olmadığını düşünüyorum. Eylül ayında bununla ilgili göreceğiz belki bir karar açıklarlar. Ağustos'ta yoktu” diye konuştu.

 
Moody's, Türkiye'nin yeni ekonomi ekibini övdü
 
Trabzon valisi Aziz Yıldırım oldu: Sosyal medya yıkıldı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cumhuriyetli 10 Ağustos 2023 Perşembe 20:32

konser yapma beledeyiyenin maaşlarını öde sende.

Yorumu oyla      3      5  
vatandaş 10 Ağustos 2023 Perşembe 13:37

başta ibb ve narlıdere bld olmak üzere tüm belediyeler araç tasarrufuna gitmeli. herkesin altında makam arabası. 24 saat hizmetteler maşallah, tabi ki kendilerine... buna bütçe mi yeter? önce oradan ve gereksiz eş, dost, akraba, meclis üyesi yakını vb insanları belediyelere doldurmaktan vazgeçin, iller bankasına falan ihtiyacınız kalmaz.

Yorumu oyla      3      5  
10 Ağustos 2023 Perşembe 12:58

Arkadaş görende cidden harıl harıl çalışıyor , projeler üretiyorda önü kesiliyor sanır :))) Hey Allahım biz mi Çiğli'de yaşamıyoz ? Siz mi ? Şaka gibi valla.

Yorumu oyla      16      5  
YORGUN DEMOKRAT 10 Ağustos 2023 Perşembe 12:42

Tunceli de muhalif belediyenin hası var. Ama hizmet de var. Bu söylemler; Heyecansız isteksizliğin sonucu olarak ortaya çıkan başarısızlıkların faturasını başkalarına çıkarma çabasıdır. Artık CHP siyaseti yerelde de bitmiştir.

Yorumu oyla      3      5  
Çiğli çığlığı 10 Ağustos 2023 Perşembe 10:51

Sayın başkan belediye başkanları ayda iki defa Ankara'ya gidiyorlar,buralara gezmeler gereksiz danışmanlara yüksek ücret ödeniyor geçen hafta festival törenine katılmak için belediye başkanı ve ekibi altı lüks araçlar ile geldi,başkanın telefonunu biri çantasını başka biri taşıyor,iktidar gereken yardımı yapmıyor belediyelerde pervasızca harcamalar yapılıyor,yerel seçimlerde her şey çıkar ortaya...

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşık Veysel türküleriyle anılacak
Karabağlar Belediyesi, UNESCO 2023 Aşık Veysel Yılı etkinlikleri kapsamında ...
Batur’dan ‘adaylık’ önerisi… Eylül’de isimler açıklanmalı!
Parti içi yaşanan tartışmalar yerine yerel seçimlere odaklanılması gerektiğini ...
İzmir'deki festival, kuraklık ve ürün azlığı nedeniyle iptal edildi
İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde her yıl düzenlenen “Payamlı Bardacık Festivali” ...
 
Efes Tiyatro Festivali, Selçuk'ta başladı!
2. Efes Tiyatro Festivali büyük bir coşkuyla başladı. Selçuk Belediyesi ...
Başkan Batur'dan örgüt mesajı: Samimiyetle sahip çıkacağız!
CHP Konak İlçe Başkanlığı devir teslim törenine katılan Başkan Batur, ...
İZSU’dan dolandırıcılık uyarısı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, vatandaşları dolandırıcılık ...
 
Aydın Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’ndan Başkan Çerçioğlu’na ziyaret
Aydın Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nun yeni yönetimi, federasyon ...
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin tercih TIR'ına yoğun ilgi
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından ...
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden Çeştepe’de muhteşem konser
Aydın Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı, ‘Yaz Konserleri’ etkinlikleri ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva