HABERLER>GÜNCEL
4 Kasım 2021 Perşembe - 14:19

Başkan Gümrükçü: Emsal artışında geç kalındı

İzmir'de 30 Ekim 2020 depremi sonrası gündeme gelen emsal artışı konusunda deprem sonrasında oluşan birliktelikte bu kararın alınması gerektiğini  belirten Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, "Emsal artışı mekânsal düzenleme olarak ele alınabilir ve mahkemeye taşınmadan çözüme ulaştırılabilir. Ancak bugünkü önceliğimiz deprem. Sonraki süreçte bir fikir ayrılığı yaşandı. Ciddi bir vakit kaybetti İzmir" dedi.

Başkan Gümrükçü: Emsal  artışında geç kalındı

EGEDESONSÖZ - Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Gümrükçü, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Geçtiğimiz ay Çiğli Belediye Meclisi'nden geçirilen 2022 yılı bütçesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Gümrükçü,  "485 milyonluk bir bütçe gerçekleştirdik. Aldığımızda 280 bandındaydı, şimdi 2 katına çıktı diyebiliriz. Tabii bu bütçeler, taslak bütçeler. Çiğli Belediyesi'nin gerçekleşme oranı yüzde 72'ye kadar çıkıyor. Bu oranı yakaladığınızda gerçekten 2 katına çıkmış mali tablo ile karşı karşıya kalmış olacak. Çiğli, her geçen gün kendi ayakları üzerinde duran bir ilçe haline dönüşüyor. Çiğli tarihinin en büyük bütçesi içinde devrimsel yatırımlar var" dedi.

GELİRLERİ ARTIRIRKEN, GİDERLERİ DE AZALTMAYA ÇALIŞIYORUZ
Gelir artırımı için yapılan çalışmalara da vurgu yapan Gümrükçü, şunları söyledi:

"Birinci temeli kayıp kaçak oranını azaltmak. Vergilendirilmeyen gelirler bulmak, onları sistemin içine almak. Kanun bize geriye dönük 5 yıllık ücretleri alabilirsiniz, diyor onları yapacağız. Fabrikalar, konutlar, toplu konutlar var sistemde ancak belediyeden ruhsat almış, olmamış binalar var. Belediyelerin arsasında işgalci olanlar var. Bu kolay bir şey değil. Ciddi ekiple çalışıyorsunuz. Drone çekimi yapmıştık, bundan da yararlandık. Sahada ekiplerimiz gezdi, ruhsatsız işyerlerini tespit etti. Türkiye'de belediyelerin envanteri tam sağlıklı değil. Biz bunun dışında başka çalışmalar da yaptık. Elektriği ihale ile aldık, su konusunda pisuvarlar var, onları değiştirdik. Yedek parçaları ihale ile almış belki de tek belediyeyiz. Bir yandan gelirleri artırırken, giderleri de azaltmaya çalışıyoruz. Yerel yönetimlerde personel ve gider masrafları, bütçenin büyük bir kısmını tutuyor. Çiğli'nin ciddi anlamda kentsel bir altyapı eksikliği var. Doğalgazın gitmediği bölgeler var. Bunlar sürekli kazı dolgu çalışması yaratıyor. Bu kaynağın bir kısmını tüketiyor. Yeşil alan olarak belirlenmiş alanlar yapılmamış. Biz 2 yılda 40'a yakın park yaptık. Bunun dışında daha da yapılması gereken bir sürü yeşil alan var. 2,5 yılda 20 bin nüfus geldi, onların talepleri var. Bizim altyapıyı tamamlamamız ve mevcut nüfusun ihtiyacına göre belirlememiz bile büyük bir masraf. Meydanı olmayan bir ilçe Çiğli."

5 YIL GÖREV YAPTI, BİR ÇİVİ BİLE ÇAKMADI, DERLER
Belediye başkanlarının yaptığı yatırımları vatandaşların hayatlarına dokunup dokunmadığına göre değerlendirdiğini belirten Gümrükçü, "Yatırımın ihtiyaca cevap verip vermemesi var. 5 yıl görev yaptı bir çivi çakmadı, diye konuşurlar. Ancak o bir şey yapmasa bile çok şey yapmıştır belediye. Ben de hep haksızlık ediliyor diye düşünmüşümdür. Çiğli'de siz parklar, yolları yapmak varken nikâh sarayı yaparsanız, bugün size baktığında bir şey yaptı olarak görür ancak vatandaş onu değerlendiremez. Çiğli'de nikah sarayı yapılabilir mi, yapılabilir. Çiğli denizle buluştuğunda Karşıyaka gibi bir denizi gören nikâh dairesi yapabilir. Ancak bu, bugünün işi değil" dedi.

İMAR PLANLARI İLE KENTE MÜDAHALE ETMEK İSTİYORUZ
Kent genelinde merkeze en yakın noktalar arasında uygun fiyatlı konutların bulunabildiği yerin Çiğli olduğunu ve bu yüzden de vatandaşların ilgisinin çektiğini vurgulayan Gümrükçü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz imar planları ile kente müdahale etmek istiyoruz. Kentin geleceğini bugünden görüp ona göre sağlıklı bir kentleşme yapmak istiyoruz. Bununla birlikte yeni kentleşme bölgelerinde, buralara taşınan insanların oralarda bulduğu rahatlığı sağlamak. Çiğli hala İzmir'in merkezinde 500-1000 TL'ye kiraya oturabildiğiniz bir yer. Alt gelir sahibi insanlar buraya gelebiliyor. OSB'den kaynaklı bir istihdam alanı. Orta gelir grubuna sahip insanların ekonomik ev alabildikleri yer Çiğli. Mavişehir'de yaşıyorum, depremden korkuyorum, 5-6 milyonum var, ayağım toprağa değsin diyenlerin de tercihi Çiğli. 4-5 hastane var. İZBAN var, tramvay geliyor. Yapıların fiyat seçenekleri çok fazla.  2,5 mimlyonu gördüm ben yeni yapılmış binalarda… 3 milyon TL'ye kadar çıkabiliyor. Sasalı'da da 4-6 milyon lira arasında yeniler. 400 bin TL'ye 2+1 ev alabileceğiniz yerler var."

ŞİRKET BORÇLARI 650 MİLYON TL'YE ULAŞMIŞ
Belediye borçları konusunda belediye şirketinin vergi ve sigorta borçlarının 650 milyon TL'ye kadar ulaştığını belirten Başkan Gümrükçü’nün değerlendirmeleri şöyle:

"Plan Bütçe Komisyonlarına belediye borçları ile ilgili bilgilendirme yaptık ve meclis üyelerini davet ettik. Şirket borçları 650 milyon TL'ye ulaşmış. Sigorta, vergi borçları bunlar. Bunu nasıl çözebiliriz diye bakıyoruz. Belediyenin kaydında bulunan ancak sağlık, eğitim amaçlı arazilerin devlete devredilmesi ile nasıl kapatırız, diye bakıyoruz. Yıllardır çözülememiş kooperatifi çözüp üstündeki hacizleri kaldırıp satış yaparsak, oradan gelir kaydı yapabilir miyiz, diye bakıyoruz. Bir yandan yeni arsa kazandırma, bir yandan gelir getirici konuları çözmeye çalışıyoruz. Bunlar kamu ile olan tarafı. Kasada para yok diyebiliriz. Günlük dönen kasa ile geriye dönük 80 milyon liranın üzerinde borç ödedik, 2,5 yılda. Çiğli Belediyesi'nin bir şirketle yaptığı iş var, orada işçinin alacağı ücret var, biz bunları kapattık. Bunun gibi geriye dönük belediyeden kimin alacağı varsa, kapatıyoruz.  Şantiyenin kredisi bitti. 2011'de çekilmişti, geçtiğimiz ay bitti. Kendi dönemimizde kullanılan kredi varsa, onlar var. Bunlar da eskisi gibi 10 yıllık olmuyor. Bunları tamamlayınca bize yatırımlık bütçe kalıyor. Bazı yüksek rakamlı araçlar var, belki onlarda kısmi kiralama yapabilir ancak araçları yenilemek için kredi kullanabiliriz."

4 YAPIDAN 3'Ü GÜVENLİ DEĞİL
Geçtiğimiz günlerde ilçe sınırları içerisindeki yapıların güvenli olup olmadığını değerlendiren Başkan Utku Gümrükçü, “Bu, sadece Çiğli’nin sorunu değil” dedi ve ekledi:

“Bu Türkiye'nin gerçeği. Çarpık kentleşme, nüfusun 1950'lerden beri büyük kentlere yönelmesi ile geldiğimiz nokta bu. Bu Çiğli'ye özgü değil. Türkiye’nin terörden önceki en büyük sorunu depremdir. 1999 öncesi yapılmış her 4 yapıdan 3'ü güvenli değil. Bu bizim bulduğumuz veri değil. Çünkü zemin etüdü, yapı denetim yok. Biraz müteahhidin inisiyatifine bırakılmış bir dönem. 98 Afet Yönetmeliği'nden sonra bir düzenleme başlıyor. Ben o zaman mühendislik öğrencisiydim. Eski ve yeni yönetmeliği karşılaştırdığımızda 4 katlı binada 100 ton fark ediyordu. Yeni bina 100 ton daha fazla şiddete direnebiliyordu. Son yönetmeliklerle bunlar daha da arttı. 2009 sonrası yapılan binalar daha güvenli.".

Güzeltepe'deki planları yıl sonuna kadar planladıklarına dikkat çeken Gümrükçü, "Güzeltepe'de Büyükşehir'in öncülüğünde gelişen, bir süreç var. Yeni yaşam alanını içinde barındırıyor. Geçen ay İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanımız ile toplantı yaptık, gündemlerimizden biri buydu. Bu süreç içinde bitirmeyi planlıyoruz" dedi.

EMSAL VERİLDİYSE, KONUYU KAPATMAK LAZIM
Emsal kararında geç kalındığına dikkat çekerek ilk uzlaşı döneminde bu kadarın alınması gerektiğini belirten Gümrükçü, karar sürecinde geç kalındığına vurgu yaptı:

 "Süreçte geç kalındı. Geçen yıl konuşulup karara bağlanabilirdi. Deprem sonrasında hükümet ve yerel yönetimler arasına bir uzlaşı oldu. K bölgesi diye bir şey belirlendi. Bu şekilde binaların emsal artışı olmadan saklı haklarını koruması yönünde bir karar alındı. Sonradan bir emsal tartışması başladı. En son İzmir Büyükşehir Belediye başkanımız, bunu kent genelinde tüm hasar görmüş binalara uygulayacağını söyledi. Emsal artışı mekânsal düzenleme olarak ele alınabilir ve mahkemeye taşınmadan çözüme ulaştırılabilir. Ancak bugünkü önceliğimiz deprem. Sonraki süreçte bir fikir ayrılığı yaşandı. Ciddi bir vakit kaybetti İzmir. Bu işte kafada soru işareti kalmayacak. Vatandaşın kafasında eski evimi geri yapabilecek miyim, finansmanını sağlayabilecek miyim, hangi müteahhide yaptıracağım, krediyi nasıl bulacağım, müteahhit benim binamdan zengin mi olacak mı, gibi bir sürü soru işaretleri var. Bunları azaltmak lazım. Süreçte, geldiğimiz noktada 1 yıl çok uzun süre. Başlayan, dönüşen binalar oldu. İzmir Çiğli olarak hızlanmamız lazım. Emsal verdik mi, verdik. Kime verdik, şuna verdik, tamam. Konuyu kapatmak lazım,"

 ÇİĞLİ, ARTIK YÜZÜNÜ DENİZE DÖNMELİ FİKRİNE KATILIYORUM
Çiğli'de düzenlenen tekne yarışının ilçe için çok önemli olduğunu belirten Gümrükçü, "Suat Çağlayan çok önemli bir benzetme yaptı. 23-24 kilometre sahili ile Körfez çanak ise kuzey tarafının tamamı Çiğli. En yüksek pay bizim. Bizim bir deniz ulaşımımız derinlik nedeniyle yok. Belediyelik çok bir alan yok. 2.8 milyon metrekare alan var, kamu arazisi. AK Parti'nin Millet bahçesi olarak önerdiği bir alan var. Oradan denize ulaşım sağlanabilir. Belki o olanın belediye tahsisini isteyebiliriz. Çok önemli bir alan orası.  Bir de bizim Kipa'nın karşısı denilen sahil kısmı olarak bilinen  bir alan var. Bu alandan da Çiğli'nin denize ulaşımını sağlayabiliriz. Bunun dışından bir de su sporlarına yönelik sırtını denize dönen bir ilçe olan Çiğli’nin, artık denize yüzünü dönmesi gerekir, dedi Suat Çağlayan hocamız. Biz bu tekne yarışı ile bir anlamda Çiğli kurulduğundan beri ilk deniz etkinliğini yapmış olduk. Çok da önemli bir başarının altına imza atılmış oldu. Ne zaman yapılacak derseniz, belki bu sene bitmeden hayırlı haber alırız. Bir bölgemiz var, orayla ilgili bir çalışma yaptık. Belirli bir noktaya taşıdık. Bakanlığımız onay verirse, belki orada Bostanlı sahilinin devamı gibi  sahil kesimi üreteceğiz" dedi.

6 AY İÇİNDE BELİRLİ NOKTALARA GELECEK
Adaylık döneminde söz verilen projelerden sadece yurt ve kreş projelerinin kaldığını dile getiren Gümrükçü, "Yeni pazaryerleri demişiz, neredeyse tamamı ile ilgili çalışma yapmışız. Tek eksik kaldığımızı yer, yurt ve kreşler. Bunu da önümüzdeki süreçte  kent içine yaymak istiyoruz.  Harmandalı'ndaki kreşimizin kapasitesini artırıp yeniden açacağız. Bunlar dışında pazaryeri konularımız bütçemizde de yer alıyor. 6 ay içinde bunlar belirli noktalara gelecek" diye konuştu. 

 
Başkan Çerçioğlu Germencik Pazarı'nı ziyaret etti
 
Türkiye Glasgow'da 'yeşil kalkınma'yı anlatıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milli Muharip Uçak'ın ilk parçası üretildi
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Milli Muharip Uçak'ın (MMU) ilk parçasını üretti.
Köy okulu koleje dönüştürüldü
Ardahan'da, 8 köyden 200 öğrencinin eğitim öğretim gördüğü Şehit Er Kemal ...
Ödemiş'teki zeytinyağı hırsızı yakalandı!
İzmir’in Ödemiş ilçesinde bir evden 50 litre zeytinyağı bulunan bidonu ...
 
Acılı babanın feryadı: Kızımın cesedi nerede?
İzmir'in Menemen ilçesinde evlendikten 20 gün sonra birlikte kaçtığı servis ...
Kaçakçılık operasyonlarında 17 şüpheli yakalandı
İzmir'de kaçakçılıkla mücadele kapsamında düzenlenen operasyonlarda 17 şüpheli gözaltına alındı.
Büyükşehir’den demir-çelik şirketlerine: Cüruf tesisi çalışmalarını hızlandırın!
İzmir Büyükşehir Belediyesi demir çelik şirketlerine yazı göndererek Aliağa ...
 
500 liralık nafaka için öldürüldü
Gaziantep'te bir kadın ile boşanma aşamasındaki eşi arasında 500 liralık ...
İzmir'in haftalık trafik raporu: Sürücülere ceza yağdı!
İzmir'de, geçen hafta yapılan trafik denetimlerinde 18 bin 261 sürücüye idari para cezası kesildi.
DEÜ'den E-Devlet'te yeni hizmet
Dokuz Eylül Üniversitesi Elektronik Belge Yönetim Sistemi Evrak Doğrulama ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Atatürk bizden biridir!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva